Veranderingen | Er is altijd nieuwe kaas te vinden

kaascollagekopieSoms kijk je ernaar uit, soms komt het plots op je dak. Op zichzelf staand, of alles tegelijk. Leuk, goed, positief of niet leuk, onverwacht en negatief. Ze komen overal vandaan, veranderingen.

Met oude opvattingen vind je geen nieuwe kaas

Vanaf het moment dat je je tiener jaren achter je laat, kom je er niet meer onderuit. Veranderingen zijn nu permanent onderdeel van je leven, en ik kan je vertellen, dat gaat nog wel een tijdje door. Maar, hyperventilatie, paniekaanvallen en slapeloze nachten zijn vanaf nu verleden tijd! Het is namelijk – en daar komt ze weer, met haar digitale confetti – maar net hoe je ermee omgaat. Omarm je de verandering of kun je er niet goed tegen? “Wie heeft mijn kaas gepikt”, het boekje over omgaan met veranderingen, was een van de inspiraties voor deze blogpost. Want wat hebben veranderingen in godsnaam met kaas te maken?

Als je ziet dat je goede, nieuwe kaas kunt vinden, verander je van richting; van student naar yup

Toen ik twee jaar geleden afstudeerde vond ik redelijk snel een baan. En hoewel ik al menig scenario had doorgenomen, had ik niet bedacht dat dit werkelijkheid zou worden. De baan was fantastisch, de kans nog meer! Maar om in 2 weken afscheid te nemen van mijn studentenleven, van het o zo mooie Groningen, van mijn huisje waarmee ik samenwoonde met mijn vriend en mijn twee pluizige vriendjes, was wel even een dingetje. Achteraf vooral. Want op dat moment, ging ik er helemaal voor. Een week bij familie logeren, een tijdelijke kamer, een eigen huis en ook daardoor ook voor mijn vriend een definitief afscheid, ik deed het gewoon. Pas wanneer een vriendinnetje een aantal maanden later zegt dat ze het zo knap vind hoe ik het allemaal heb geregeld en aangepakt, komt het pas echt aan. Dit was best wel heftig. Wennen aan een 40-urige werkweek, in een nieuwe stad, in een ander huis, zonder je liefdes, zonder vriendinnen. Nee, niet makkelijk. Maar als ik het over zou moeten doen, had ik het zo weer gedaan.

Hoe belangrijker de kaas voor jou is, des te meer raak je eraan gehecht

Als je heel erg gehecht bent aan samenwonen met je liefde, je huis of je woonplaats ofwel, je kaas – ja ja, snap je het? – dan is het ook moeilijk om je aan nieuwe kaas, een nieuwe situatie, te hechten. Door mijn ogen recht op mijn doel ‘een eigen leven opbouwen in Amsterdam’ te houden, lukte het. Ofwel, als ik me de nieuwe kaas voorstel, komt die dichterbij, al heb ik hem nog niet gevonden.

Veranderingen zijn vaak niet moeilijk, het is de manier waarop we ermee omgaan wat het moeilijk maakt. Het moeilijk vinden maakt je geen slecht persoon, en als je ervan bewust bent dat je het moeilijk vind en dat accepteert, ben je al halverwege! Anticiperen, participeren en evalueren – joh het lijkt wel een studieboek – is volgens mij het geheime recept om veranderingen goed door te komen. Zie het aankomen, doe mee en kijk terug en leer. En mocht je het op een gegeven moment even helemaal niet meer zien zitten, weet dan: er is altijd nieuwe kaas te vinden.

2 Reacties

 1. juli 15, 2015 / 12:28

  Wat een top artikel weer meis! Ik heb het boek Wie heeft mijn kaas gepikt met plezier gelezen en ben het met elk woord eens met wat jij zegt! Verandering hoeft niet moeilijk te gaan, jij maakt het zo moeilijk als je het zelf wilt. X

  • Melle
   Auteur
   juli 15, 2015 / 12:34

   Oh wat lief! En helemaal waar :) Fijne dag! X

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.