#Girlboss | Hoe weet ik wat mijn talenten zijn

Ontdekken wat je talenten zijn, is een proces van nadenken, ervaren en doen. En eerlijk: ik zit er middenin! Om het nadenken over de vraag ‘waar ben je nou écht goed in’ te bevorderen en je te helpen met deze te beantwoorden, geef ik in deze blogpost een aantal tips zodat je er direct mee aan de slag kunt. YAY!

Realiseer je: wat jij kunt is niet vanzelfsprekend | Maar een foto maken of een tekstje schrijven, dat kan toch iedereen? Nee natuurlijk niet! Maar hoe vaak nemen we onze eigen talenten eigenlijk niet serieus en onderschatten we die eigenlijk? Precies. Niet oké! Een oefening die hierbij kan helpen is om ongegeneerd op een a4’tje zoveel mogelijk dingen op te schrijven waarin jij goed bent. Ga eens na wat je allemaal doet en wat je eigenlijk stiekem heel goed kan! En zoals ik schreef, wees vooral niet bescheiden. Er is zoveel meer dan je denkt!

Waar kun jij andere mensen altijd bij helpen? | Daarvoor moet je écht bij haar zijn, zij is zó goed in financiën! Of wat dacht je van teksten schrijven, nou dan heb ik nog wel iemand voor je, of foto’s maken, ik ken nog wel iemand! En zo ben jij – ik weet het zeker – ook iemand die iets heel goed kan. Waarbij andere mensen altijd gaan vragen als ze iets willen. En wat dat is, dat weet jij als de beste! Ga maar na, het is écht iets dat je heel goed kunt. Een talent!

Als ik het over talent heb, is dat voor mij gekoppeld aan passie, positiviteit en heel veel confetti. Maar dat hoeft natuurlijk niet! Datgene wat je goed kunt hoeft niet per se je passie te zijn.Het kan ook iets zijn wat je hebt aangeleerd. Ofwel, als je bijvoorbeeld heel goed websites kunt bouwen, kan dat iets zijn waar mensen je voor vragen maar dat hoeft niet perse iets te zijn waarvan je nou echt de kriebels krijgt.

Vraag iemand anders naar jouw talent | Een van de beste dingen die je kunt doen om erachter te komen wat je talenten zijn, is mensen om je heen vragen. Je ouders, vrienden maar ook collega’s of je leidinggevende. Het is heel erg fijn om te horen wat zij denken dat je goed kunt. Dit geeft je inzicht in al je positieve kanten en verbeterpunten. De dingen die zij noemen zijn vaak dingen waarvan je zelf niet had gedacht dat dat het een talent is. Immers, het gaat jou waarschijnlijk heel makkelijk af! Dus die verborgen talenten, die komen zeker boven water. Met deze handige gratis printable (wat hoort bij deze blogpost), is het trouwens heel makkelijk om mensen te vragen. Kwestie van uitprinten en vragen om in te vullen. YES!

Gebruik het STAR-model | Het STAR-model wordt vaak gebruikt in sollicitatiegesprekken. Favoriet bij recruiters en dus ideaal om je met dit model voor te bereiden voor een gesprek! STAR staat voor ‘situatie’, ‘taak’, ‘actie’ en ‘resultaat’ en helpt je om in een bepaalde context over je talenten te vertellen. Het begint met terugdenken aan dat moment waar jij trots op bent. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit wat het is, als je er maar heel veel energie van krijgt en je dus als een ster gaat stralen. Dat is het idee! Werk dan vervolgens de letters af, van situatie, jouw specifieke taak of rol, naar de dingen die je hebt gedaan (acties) en het resultaat (van dat project of die acties). Aan de hand van dat verhaal kun je alleen of samen met een vriendin of coach – pick me! :) – nagaan welke talenten er in je verhaal voorkomen, welke talenten je nodig hebt om tot dat resultaat wat jij hebt neergezet te komen. Ik schreef er laast ook een blog over voor SmartUp Network, die lees je hier.

Happy Monday!

24 Reacties

 1. maart 13, 2017 / 07:10

  Wat een heerlijk begin van de maandag! Dank Melle! Weet je, ik zit op dit moment echt in een goede flow. En daar bedoel ik mee dat ik me steeds meer bewust word (door jou en anderen maar ook mezelf) dat ik kwaliteiten heb en dat elk doel haalbaar is. Als je maar wil. Bedankt voor je inspirerende post van vandaag? Fijne maandag

  • Melle
   Auteur
   maart 13, 2017 / 09:23

   Wat een fijn gevoel! Ik herken het wel, want door mijn blog en door mijn lezers zoals jij <3, heb ik dat gevoel ook steeds meer. Je hebt helemaal gelijk, álles is haalbaar als je het heel graag wilt. YOU GO GIRL! Zet 'm op :)

 2. maart 13, 2017 / 07:28

  Ondertussen weeral twee jaar geleden heb ik een sollicitatietraining gevolgd. Daarin zat ook een vragenlijst die je kon laten invullen door mensen die je kennen om erachter te komen wat je sterke en minder sterke punten zijn. Mijn broer heeft die lijst toen voor mij ingevuld en daarna hebben we daar samen een heel constructief gesprek over gehad; dubbele winst eigenlijk;-) Ondertussen heb ik al twee opleidingen afgerond die me helpen om mijn talenten verder te ontwikkelen en staat er een derde op de planning. Daarnaast heb ik nu een baan waarin ik me helemaal blij voel en mijn talenten ontzettend goed kan gebruiken en nog verder ontwikkelen. Dankjewel weer Melle voor dit inspirerende artikel!

  • Melle
   Auteur
   maart 13, 2017 / 09:24

   Wat zo’n sollicitatietraining al wel niet kan doen. Echt goed! En zo terugkijken, dat maakt het echt een heel mooi en inspirerend verhaal. Dankjewel! Die neem ik mee vandaag :)

 3. maart 13, 2017 / 07:49

  Wat een inspirerende blogpost alweer. Ik onthou vooral: wat jij kunt is niet vanzelfsprekend, want ik heb wel de neiging om dat te onderschatten (en ik vermoed veel anderen met mij). Dank je, Melle!

  • Melle
   Auteur
   maart 13, 2017 / 09:26

   Het was ongeveer anderhalf jaar geleden. Ik was net mijn baan kwijt (contract werd door een reorganisatie niet verlengd), toen een collega dit tegen me zei. En toen realiseerde ik me het pas echt. Het was precies wat ik nodig had om ervoor te gaan en die nieuwe baan binnen te slepen. Zet ‘m op!

  • Melle
   Auteur
   maart 13, 2017 / 15:22

   Wat tof dat je die kent, inderdaad een hele fijne!

 4. maart 13, 2017 / 16:28

  Mooi weer! Geeft me weer allerlei ideeën en inspiratie. Ik zit weer in zo een ‘ik weet het allemaal niet meer’-week, dus dit komt wel van pas haha :P

 5. Melle
  Auteur
  maart 13, 2017 / 16:43

  Wat tof dat het je allerlei ideeën en inspiratie geeft. Ik voelde het aan ;) haha! Zet ‘m op!

 6. maart 13, 2017 / 17:46

  Het star model moet ik ook gebruiken voor mijn opleiding. Vind het soms wel lastig om die in te vullen. een perfectionist spreekt hier ;). Ik vind het soms lastig terug te kijken op situaties. Er is altijd wel iets op te merken. Maar nu probeer ik juist daarvan los te laten, niet alles kan perfect gaan. Zo lang je maar je positieve kanten/talenten niet uit het oog verliest. Dank voor je inspirerende post én mail van vandaag!

  • Melle
   Auteur
   maart 13, 2017 / 19:49

   De opmerkingen kun je kwijt in een extra r van reflectie ;) En dat is inderdaad het idee. Loslaten en gaan voor enthousiasme. Yay! Je kunt het! En dankjewel, superlief ❤

 7. maart 13, 2017 / 18:41

  Oooh, weer ZO inspirerend! En herkenbaar ook, dat onderschatten vooral. Zelf merk ik het wanneer ik een complimentje krijg, dat ik dan denk: “Huh, ik deed toch gewoon wat van me gevraagd werd?” Goed idee om het STAR-model gebruiken om hier een keer iets over op papier te zetten, ik ga aan de slag ?.

  • Melle
   Auteur
   maart 13, 2017 / 19:51

   Oo yeheees zo goed! Ik word echt mega blij van je reactie. Zet ‘m op! En vooral dankjewel zeggen als je een complimentje krijgt. Je hebt het verdiend!

 8. maart 13, 2017 / 19:35

  Mooie blogpost! Mensen zeggen mij altijd dat ik altijd positief in het leven sta. En ik heb daar een keer over nagedacht en eigenlijk is het wel zo. Het is geen talent zoals tekenen of goed kunnen schrijven. Maar het is ook wel belangrijk om te kunnen relativeren en het lichtje in de duisternis te kunnen zoeken en vinden. Het maakt het donker namelijk altijd iets minder angstiger. Iets waar ik nog steeds trots op ben is trouwens toen mijn zusje zei dat ze dankzij mij veel minder afziet van pesters en dat ze kan opkomen voor zichzelf en zichzelf kan zijn. Dat heb ik zelf nooit gekund en ik wil niet dat zij mijn weg ook meemaakt want die is zwaar als je gepest wordt. Ik voelde me toch echt wel een held toen ik dat hoorde. En mijn andere talent is illustraties tekenen natuurlijk. Voor mij is dat iets vanzelfsprekends en iets wat (soms wel met veel frustraties, maar dat hoort erbij) gewoon op mijn papier komt door te tekenen. Maar mensen worden echt blij van mijn tekeningen. Mijn leerkracht in ieder geval wel. Je kan op je minpunten letten, maar je kan ook gaan letten op wat je goed kan. Met die tweede gedachtegang kom je zoveel verder in je leven!

  • Melle
   Auteur
   maart 13, 2017 / 19:52

   ❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤

 9. maart 13, 2017 / 20:22

  Ik weet niet of ik echt ‘talent’ heb, maar ik denk dat je gewoon de dingen moet doen waar je blij van wordt en van dingen die ik niet kan word ik meestal minder blij ;-) Ik heb wel een paar dingen waar ik altijd al goed in was: schrijven en wiskunde. En dat is best een rare combinatie en met die tweede kun je ook zo weinig… ;-)

  • Melle
   Auteur
   maart 13, 2017 / 20:24

   Dat is inderdaad een goed punt. En hoera voor die combinatie! Wiskunde knobbel for the win :)

 10. maart 14, 2017 / 17:14

  Zo lastig dit. Ik ben iemand die zichzelf regelmatig onderschat en bepaalde dingen (talenten?) al snel vanzelfsprekend vind. Eigenlijk niet zo goed hè?!

  • Melle
   Auteur
   maart 14, 2017 / 17:24

   Het is zo zonde, want echt, je bent echt een talent, uniek en een prachtig mens. Straal! <3

 11. april 9, 2017 / 15:29

  Dat eerste punt is zo waardevol! Doet me denken aan de gedachte dat iedereen een eigen stem heeft. Tuurlijk zijn er meer mensen die kunnen schrijven of fotograferen, maar niemand doet dat op jouw manier, met jouw invalshoek en met jouw gevoel!

  • Melle
   Auteur
   april 10, 2017 / 14:22

   Wat zeg je dat weer mooi, dat is het precies! :)

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.