#Girlboss | Waar ga jij van aan?

waar-ga-jij-van-aanWat is het waar je ogen van gaan stralen, je hart sneller van gaat kloppen en waar de energie van door je lijf stroomt? Een positieve verandering teweeg brengen vanuit een negatieve situatie – bijvoorbeeld een nieuwe baan zoeken terwijl je nu ergens werkt waar je je helemaal niet op je plek voelt – is ontzettend lastig. Vorig jaar zat ik er zelf middenin. Als ik nu terugkijk op die periode en dat vergelijk met hoe het nu gaat – een positieve verandering vanuit een hele positieve situatie – kan ik mezelf alleen maar in mijn handen knijpen. Dit is zo ontzettend fijn! Op dat moment is dit het liefste wat je wilt en lijkt die positieve basis – laat staan die positieve verandering – verder weg dan ooit. Maar niets is minder waar. Met deze blogpost wil ik je vertellen dat je door je eigen positieve instelling en door dingen te doen waarvan jij ‘aan’ gaat, zelf een positieve basis kunt creëren.

Afgelopen maand – 23 november om precies te zijn – was het een jaar geleden dat ik na 2,5 jaar trouwe dienst afscheid nam van mijn eerste échte baan. Ik had het een tijdje daarvoor al niet meer echt naar mijn zin, maar het solliciteren lukte niet. Het leek alsof ik er niet uit zou komen en toen mijn contractbespreking naderde, twijfelde ik zelf ook of ik wel verder zou willen. Mijn redding bleek een reorganisatie. Mijn contract zou, samen met die van de rest van mijn team, niet verlengd worden en ik moest op zoek naar een nieuwe baan.

Ze zeggen weleens dat je een bepaalde noodzaak moet hebben. Nou, dat was het absoluut. Ik vond het verschrikkelijk moeilijk om energie op te brengen om naast mijn werk nog te solliciteren. Al mijn energie was namelijk op en ging in mijn baan zitten. Hoe moeilijk is het dan om tóch vol energie en enthousiasme er toch voor te gaan? Die reorganisatie heeft mij erg veel ruimte gegeven. Niet alleen door de noodzaak, maar ook omdat ik toen heb besloten om tijd te nemen voor mezelf. Ik schakelde een coach in, werkte aan mijn blog en deed wat ik zelf prettig vond. De focus lag op mij en op wat ík fijn vond. Genoodzaakt, dat wel. Maar ik heb het moment met beide handen aangegrepen.

Maar Melle, ik kan toch niet zomaar mijn baan opzeggen zonder dat ik wat anders heb?

Zeker niet. Ik zou dat ook absoluut niet adviseren. Want ik snap dat je gevoel misschien zegt dat je wilt stoppen, aan de andere kant is geld ook belangrijk. De rekeningen moeten immers betaald worden. Maar wat je wel kunt doen, is je focus verleggen. In plaats van te focussen op je werk, kun je je richten op dingen die wél energie geven. Ik ben ervan overtuigd dat je daardoor energie krijgt. Misschien zelfs weer een beetje voor in je werk. Als jij ‘aan’ staat, staat de wereld dat met jou. Dan is de wereld om je heen positief. En hoe fijn is het dan om na te denken over wat je écht wilt. Dan is de stap veel kleiner dan vanuit dat akelige negatieve spiraal.

Laat ik deze alinea beginnen met een cliché wat toevallig wel ongelofelijk waar is. Het zijn de kleine dingen die het hem doen. Van een yogales, een avondje bankhangen of een kop verse muntthee op mijn werk kan ik al behoorlijk ‘aan’ gaan. Maar ook van een diepgaand gesprek, van een mooie foto of een lief gebaar. Al die kleine dingen bij elkaar, vormen een positieve basis waar vanuit jij kunt groeien. Onderzoek eens bij jezelf waar jij van aan gaat en verzamel die momenten. Al die kleine momenten dat je helemaal ‘aan’ staat – van kopjes muntthee tot inspirerende mensen om je heen – vormen langzaam samen een groter moment. Daar ben ik van overtuigd!

Als een plantenbak met verse aarde waarin je door al die kleine dingen bewust te doen en te waarderen zaadjes plant. Langzaam zullen de bloemen opkomen en zul je bloeien, als nooit tevoren.

// Make your day

PS: Als je meer wilt lezen over weten wat je wilt en hoe je daarachter komt, dan raad ik je deze blogpost erg aan! :)

28 Reacties

 1. december 5, 2016 / 07:10

  Fijn artikel. En ja het is rete lastig om iets te doen wat je niet leuk vindt. Daar krijg je zo weinig energie van. Ik ben het wel helemaal met je eens. Als gebeurt met een reden. Nou, dat kun je hier ook wel zien. Dapper dat je voor jezelf gekozen hebt en voor de dingen waar je ‘aan’ van gaat. Kan ik nog veel van leren. :)

  • Melle
   Auteur
   december 5, 2016 / 10:58

   Het zijn de kleine dingen die het hem doen. Zo fijn als het lukt om ze te zien! <3

 2. december 5, 2016 / 07:27

  Te herkenbaar haha. En alles gebeurt echt met een reden. Dat heb ik als hele harde les mogen ondervinden helaas en leef ik nog elke dag mee. Het is aan jou om je eigen geluk te vinden, want dat zit al in je.

  • Melle
   Auteur
   december 5, 2016 / 11:05

   AMEN! :)

 3. december 5, 2016 / 09:04

  Wat een goed artikel Melle! En je laatste zin over de plantenbak, die kan gewoon op een tegeltje haha. Ik denk dat het inderdaad het belangrijkste is om je focus te verleggen. Er zullen namelijk altijd dingen in het leven zijn die niet leuk zijn, ook als je de baan van je dromen heb. Maar als het je lukt om dat (zo veel mogelijk) los te laten en je te richten op de dingen die wél leuk zijn, kun je veel meer van het leven genieten en sla je je ook veel makkelijker door de minder leuke dingen heen.

  En ik vind het trouwens heel cool dat je zoiets als het verliezen van je baan gebruikte om je dromen waar te maken. Zoveel mensen zouden in negativiteit blijven hangen, maar jij besloot gewoon om het positief te benaderen en je hart te gaan volgen. Heel tof!

  • Melle
   Auteur
   december 5, 2016 / 11:05

   Dankjewel, wat lief! En haha die plantenbak, laten we dat doen :) Ik zie het al helemaal voor me.

 4. december 5, 2016 / 12:15

  Godsiedorie hé, alles wat jij schrijft is zo raak altijd. Hoe doe je dat toch? Het is inderdaad zo, dat je soms een soort noodzaak nodig hebt. Als zetje in de goede richting of schop onder je kont. En wat fijn dat jij van positief naar NOG positiever gaat. Je kan zo mega trots op jezelf zijn! En als dat niet lukt, doe ik dat wel even voor je <3

  • Melle
   Auteur
   december 5, 2016 / 13:05

   Oh dat is lief, bedankt! Je bent een engel. Echt!

 5. december 5, 2016 / 13:04

  Wat stoer van je! Jaren geleden toen ik nog voor een werkgever werkte, had ik een onverwacht gesprek met mijn leidinggevende. Alles ging goed, maar ik was zelf niet tevreden. Spontaan heb ik mijn baan opgezegd. Iedereen verklaarde me voor gek, maar achteraf was dat een van de beste beslissingen die ik ooit nam op werkgebied.

  • Melle
   Auteur
   december 5, 2016 / 13:05

   O wauw, wat super inspirerend! Echt wel heel tof dat dat gewoon gelukt is en het ook nog de beste beslissing ooit bleek te zijn. Kippenvel!

 6. Marjolijn
  december 5, 2016 / 16:46

  Goede inspiratie! Laatst had ik een sollicitatiegesprek en toen vroeg de recruiter naar een aantal (vrijwilligers)functies die ik heb gedaan. Ik begon enthousiast te vertellen en dat bleef natuurlijk niet onopgemerkt bij die recruiter. Hij zei dat hij passie en een drive zag om iets goeds te doen voor de wereld en dat vond hij wel leuk, want normaal gesproken kreeg hij mensen die vooral heel commercieel gericht waren en niet van die idealistische wereldverbeteraars zoals ik. Dat herinnerde mij er maar weer eens aan dat ik dat soort dingen écht belangrijk vind en dat dat dingen zijn die mij ‘aan’ zetten. En waar ik dus heel graag meer mee wil doen, hetzij in mijn (betaalde) baan, hetzij als vrijwilliger, hetzij op een andere manier =) En ik ga heel snel ‘aan’; als er een reiger bij de vijver zit, als de hele wereld bedekt is met een laagje rijp (zoals nu) of als ik een mooie natuurdocumentaire aan het kijken ben. En van jouw artikelen krijg ik vaak ook energie Melle! Ik denk dan meteen: jaaaa, goeie tip! Ga ik doen/onthouden/over sparren met vrienden/op mijn bucketlist zetten ;-)

  • Melle
   Auteur
   december 5, 2016 / 22:24

   O wauw, ik ga dus echt mega aan van jouw reactie! Zelfs nu ik stiekem ontzettend moe ben en nog even voor het slapengaan dit lees. Dankjewel! Echt inspirerend :) Ook in het kader van wat vind ik nou écht leuk en wat kun je goed. Bij dezen! Echt tof. Dank en welterusten! xx

 7. december 5, 2016 / 19:21

  Zo mooi om te lezen dat je uiteindelijk op je plek terecht gekomen bent. Bij mij was het een lange zoektocht, ik heb heel lang ziek thuis gezeten en gerevalideerd. Uiteindelijk vrijwilligerswerk en gedaan en via mijn tante aan een baan gekomen. Niet wat ik wilde, maar ik was weer aan het werk. Toch ben ik verder gaan zoeken om iets te doen wat haalbaar was en het dichtst bij mijn droombaan lag. Uiteindelijk na lang volhouden ben ik nu doktersassistent. Of ik dit echt voor altijd wil doen weet ik niet, daar is het misschien niet uitdagend genoeg voor. Maar voor nu ben ik erg echt heel erg blij mee. En misschien is dit ook wel gewoon het hoogst haalbare, dan kan ik dat prima accepteren.

  • Melle
   Auteur
   december 5, 2016 / 22:26

   Mooi! Baby steps :) Voor nu is het goed, en wie weet wat je straks alsnog kunt of gewoon gaat doen. GO YOU!

 8. december 5, 2016 / 22:48

  Ik zit daar dus nu, op die plek. Mijn baan is net opgezegd en ik heb nog een periode om hem ‘af te wikkelen’ (door reorganisatie verhuist de functie naar Amsterdam) en ineens was het helder wat ik ging doen. Ik heb zitten dubben de afgelopen maanden maar omdat het moment ineens daar was, moest ik wel en was het duidelijker dan het daarvoor ooit was. Geluk bij een ongeluk :)

  • Melle
   Auteur
   december 6, 2016 / 14:03

   O wauw, dat is echt geweldig! Dat mijn contract niet werd verlengd is ook echt wel een heel goed moment voor mij geweest. Zo zie je maar weer. Wauw! Méga inspirerend. GO EVA!

 9. december 6, 2016 / 17:25

  Hier hoef ik niet veel woorden aan vuil te maken (whaat? :D): he-le-maal raak! En ook best wel motiverend voor me op dit moment. Bedankt Melle! ♥

  • Melle
   Auteur
   december 7, 2016 / 11:51

   Alstublieft Irene ♥♥♥

 10. dorgelo
  december 7, 2016 / 08:55

  Wat een leuk blog is dit!

  • Melle
   Auteur
   december 7, 2016 / 11:53

   Dankjewel! :)

 11. december 8, 2016 / 15:30

  Solliciteren moet je leren zegt mijn vader dan. Wel is het moeilijk als je de ene na de andere afwijzing krijgt. Belangrijk om moet te houden & zo positief mogelijk te blijven.

  • Melle
   Auteur
   december 8, 2016 / 16:37

   Oo echt he. Dat is het áller belangrijkst en direct ook het moeilijkste van het hele proces.

 12. december 8, 2016 / 20:05

  Melle, welke kleur is jouw muur? :D Ik ga bijna verhuizen en denk erover om één van mijn muren een kleurtje te geven, maar weet nog niet zo goed welke. Maar jouw muur is mooi!

  • Melle
   Auteur
   december 9, 2016 / 10:25

   Ooo het gaat bijna gebeuren, yay! De kleur heet ‘Koers’ en heb ik bij Praxis gekocht :) Het enige enge moment was toen het blik open ging en ik het eerste stukje op de muur had geverfd. Daarna was het echt geweldig, zo blij mee! :)

   • december 9, 2016 / 18:43

    Jaaa, eindelijk, mag ook wel, haha! Thanks! Ik ga eens een kijkje nemen op de website van Praxis. :D

    • Melle
     Auteur
     december 18, 2016 / 19:06

     Heel veel succes en plezier met verhuizen en inrichten (en verven ;))!

 13. december 18, 2016 / 16:44

  Ik ben het er helemaal mee eens: het kan knap lastig zijn om datgene te vinden waardoor je gaat stralen, maar als je het eenmaal weet… dan word je bijna unstoppable :)

  • Melle
   Auteur
   december 18, 2016 / 19:04

   We maken het onszelf soms ook vaak zo moeilijk. Want misschien zijn het wel meerdere dingen, misschien is het niet iets waar je een baan van zou willen maken zoals een geweldige hobby waar je heel erg naar uit kan kijken *kucht iets over bloggen*. Alles samen, maakt je zeker unstoppable, dat weet ik zeker! ♡

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.