Marie Kondo is er niets bij | 4 tips zodat jij kunt opruimen als een girlboss

melle-kledingkast-opruimenHet zijn de zondagen die het hem doen, die de opruimdrang af en toe in mij losmaken. Vooral zo na de vakantie wanneer het voelt als een nieuwe start en een nieuw begin van het (school)jaar. Toen ik laatst aan het opruimen was bedacht ik me dat dit anders én beter ging dan de vorige 3923840 keer. Dus vandaar, een ware blogpost met mijn tips hoe ik mijn kledingkast heb opgeruimd met als resultaat een geheel wat allemaal goed te combineren is qua kleur en stijl – én hoe jij dat dus ook kunt doen. GO GO GO!

Begin met een stijlbord | Je zou zeggen dat het opruimen van je kleding begint met het pakken van vuilniszakken, het openen van je kledingkast en een voor een kledingstukken eruit halen. Bijna! Wat mijn namelijk ontzettend heeft geholpen om mijn kast op te ruimen is het maken van een moodboard. Op mijn Pinterest bord ‘dress the way ah ha a ha, I like it a ha a ha’ bewaar ik alle plaatjes die ik mooi vind op het gebied van kleding. Wat het met het opruimen van je kleding te maken heeft? Veel! Na uren te spenderen – pas op, deze fase is verslavend en méga leuk – begon ik een patroon te zien. Ik zag een stijl ontwikkelen. Dat niet alleen, je ziet misschien net als ik ook een bepaalde kleur steeds terugkomen. Toen ik later vol opruimwoede voor mijn kast stond was het een stuk makkelijker om mijn kast op te ruimen. Past het in deze stijl? Dan mag het blijven, zo niet, aan de kant ermee.

Here comes the fun | Hoera, je hebt een stijlbord gemaakt! Het opruimen kan nu echt beginnen. Kleding die te groot is, te klein, die je niet meer mooi vind – ofwel, het past niet meer in je stijl – kunnen aan de kant. Natuurlijk hoef je het niet per direct in een vuilniszak te stoppen en in een container te dumpen. Zorg ervoor dat je alles weg doet wat je écht weg wilt doen. Een beetje kritisch zijn in combinatie met je stijlbord mag wel. Ik heb mezelf een paar keer streng toegesproken en tot op de dag van vandaag geen spijt gehad met de kleding die ik weg heb gedaan. Tijdens het opruimen doet een een gezellig muziekje – alleen al voor de spark joy – trouwens wonderen. Wegdoen betekent overigens niet per se weggooien. Zo geef ik vaak kleding mee aan mijn ouders voor rommelmarkten, doe het in een kledingcontainer in de buurt of neem ik het mee naar een kledingruilavond met vriendinnen.

Maak een sentiment stapel | Oo als er iéts is wat me ontzettend heeft geholpen is het wel de sentiment stapel. Hoeveel shirtjes heb ik wel niet van commissies van de studentenvereniging, van leuke events of kleding die ik nu nooit meer draag maar ooit aan heb gehad bij een bijzondere gelegenheid. Lekker toch bewaren op de sentiment stapel! Serieus, ik zweer erbij.

En voila, een opgeruimde kledingkast. Tijd om te shoppen! | Hoera! Alles is uitgezocht, je hebt (waarschijnlijk) een grote stapel met kleding die weg kan én je kledingkast ziet er weer helemaal mooi en overzichtelijk uit. Tijd om te shoppen! Wait what?. Jawel, je leest het goed. Tijdens het rigoreus opruimen van mijn kledingkast kwam ik er namelijk achter dat ik al veel kleding heb in de stijl die ik leuk vind maar, dat daar ook wel een paar items nog bij mogen. Daarnaast bleek het stijlbord onwijs handig te zijn om niet té veel geld weer uit te geven aan kleding. Mijn favoriete (online) winkels voor een minimalistische stijl – hoi COS, Sissy-boy, H&M, Zara, Fashionology (want, sieraden maken het geheel af, heus) en Esprit – zijn nu op veilige afstand. Past het in de stijl, dan mag het mee. Zo niet, dan blijft het in de winkel hangen. Het resultaat is kleding die allemaal goed bij elkaar matcht omdat het én dezelfde stijl is én allemaal in een bepaald kleurenpallet past (zwart/wit/streepjes, hoi). Vét handig met combineren! Het klinkt allemaal een beetje stom en truttig misschien maar het heeft mijn in ieder geval veel geholpen (en daarmee hoop ik jou ook).

Wat is jouw ultieme opruimtip?

27 Reacties

 1. augustus 7, 2016 / 08:45

  Wat goed dat je zo goed hebt opgeruimd. Ik durf het niet zo goed aan omdat ik het zo zonde vind van alle kleding die ik dan weggooi. Maar zie wel een stijl mij mezelf die ik eigenlijk altijd uit de kast trek. Goede tips!

  • Melle
   Auteur
   augustus 7, 2016 / 10:05

   Ik vond het ook ZO moeilijk! Echt hoor maar toen het eenmaal allemaal in de zak zat en ik dus die kleding niet meer zag, maar wél een opgeruimde kast, was het echt wel heel fijn :)

 2. augustus 7, 2016 / 08:53

  HAH, ik zie dat de poezen klaar staan om je zwarte jurkje vol te haren! Wat een plichtsbesef he. ;)
  Mijn opruimtip is/was: elke keer als je wat nieuws koopt, moet er iets ouds uit. Dan wordt het niet zo vol.

  • Melle
   Auteur
   augustus 7, 2016 / 10:02

   Hahaha zo gaat het eeeeeeecht niet :p En wat een goede tip! Dan denk je sowieso wel 3 keer na voordat je ook iets nieuws koopt.

 3. Doinja
  augustus 7, 2016 / 10:50

  Nou ja zeg… dat is precies hoe ik afgelopen weken ook bezig ben geweest! En inderdaad… een hele goede manier om je eigen stijl te ontdekken is het maken van zo’n board. Leuk om op jouw pinterest een paar van dezelfde plaatjes tegen te komen!

  • Melle
   Auteur
   augustus 7, 2016 / 21:06

   Great minds think alike. Dat blijkt maar weer! Vet leuk en wat grappig dat we zo’n beetje dezelfde stijl hebben :)

 4. augustus 7, 2016 / 11:33

  Heb nog nooit zo’n styleboard gemaakt. Is eigenlijk echt een goed idee! Zelf heb ik altijd wel een duidelijl beeld voor mij over welke kleding er weg kan uit mijn kast. En inderdaad, een klein sentiment stapeltje is fijn om te maken. Sommige dingen met een bepaalde herinnering zijn gewoon leuk om te bewaren!

  • Melle
   Auteur
   augustus 7, 2016 / 21:07

   Die sentiment stapel was echt de uitvinding van de eeuw ;)

 5. augustus 7, 2016 / 12:24

  Ik ga ook eens zo’n styleboard maken, goeie tip! Ik koop echt zo vaak iets dat ik eigenlijk helemaal niet leuk vind.

  • Melle
   Auteur
   augustus 7, 2016 / 21:07

   Ooo leuk zeg! Heb je ook direct het beste excuus om lekker uren op Pinterest door te brengen :)

 6. augustus 7, 2016 / 14:55

  Een verhuizing creëren is mijn nr 1 tip haha ;-) Door mijn verhuizing heb ik 2 tassen vol met kleding weg gegooid. Voelt echt heerlijk moet ik zeggen :-) Echt goed artikel meis: vooral dat je een stijlboard als je uitgangspunt gebruikt :-D

  • Melle
   Auteur
   augustus 7, 2016 / 21:08

   Haha ja verhuizen is inderdaad het beste moment. Toen wij naar dit huis gingen verhuizen hebben we ook drie kwart van onze meubels weggedaan. Moet je nagaan, die opruimdrang zat er goed in ;)

 7. augustus 7, 2016 / 15:26

  Wauw! Heel tof, dit ga ik echt gebruiken. Veel handiger dan mijn georganiseerde chaos, haha!

  • Melle
   Auteur
   augustus 7, 2016 / 21:09

   Haha voor een georganiseerde chaos is natuurlijk ook wel iets te zeggen ;)

 8. augustus 7, 2016 / 18:13

  Mijn kledingstijl is zo divers dat dit niet echt gaat werken voor mij, haha. Wel leuk om te lezen hoe je het hebt aangepakt!

  • Melle
   Auteur
   augustus 7, 2016 / 21:10

   Oo jaa zo’n heerijke mengelmoes van allerlei dingen. Leuk! Ik moet er wel bij zeggen dat ik de ene keer meer gekleed ben als mijn stijlbord dan de andere keer (spijkerbroek en t-shirt for the win). Er zit dus binnen het stijlbord/de kleding ook nog wel genoeg ruimte om te variëren ;)

 9. augustus 7, 2016 / 18:16

  Leuke een handige tips! Ik kom echt in de stemming ook mijn kledingkast eens onder handen te nemen.

  • Melle
   Auteur
   augustus 7, 2016 / 21:11

   Oehlalaaa ben benieuwd hoe het zal gaan!

 10. augustus 7, 2016 / 23:05

  Haha leuk! Ik koop bijna nooit kleding dus voller wordt de kast niet snel :) Maar soms heb ik ook zo een giga drang om alles wat ik nooit meer draag de deur uit te doen. Ik maak altijd stapeltjes. Zeker houden – misschien – weg ermee. Ruimt ook lekker op haha

  • Melle
   Auteur
   augustus 7, 2016 / 23:16

   Dat klinkt echt super georganiseerd! GO YOU! :)

 11. augustus 8, 2016 / 14:31

  Leuk! Ik ben ook (weer) aan het opruimen en schrijf er binnenkort een post over. Die mag pas online als het af is, wat meteen mijn eerste truc is, haha. Ook ben ik er van overtuigd dat dingen ‘mogen houden’ van jezelf het opruimen en wegdoen als geheel makkelijker maakt. Je hebt dus helemaal gelijk met je ‘sentimentstapel’ Hebben nostalgische mensen gewoon nodig, puh.

 12. Irene
  augustus 11, 2016 / 22:27

  Ik heb ook al ontelbare keren mijn kledingkast uitgeruimd maar ik heb toch nog altijd het gevoel dat ik er nog niet helemaal ben en dat komt dus omdat er geen rode draad in zit. Ik heb zoveel printjes en kleurtjes en ja, op de duur weet ik eigenlijk niet meer wat ik waarmee moet combineren. Ik ga eens proberen om zo’n stijlbord te maken en me daar dan aan te houden. Lijkt me zoveel makkelijker! Ik ben ook een tijdje geïnteresseerd geweest in een capsule wardrobe maar dat zag ik me al helemaal niet bolwerken :p laat mijn kast maar lekker gevuld zijn! (maar dan in het vervolg wel bij elkaar passend ;) )

  • Melle
   Auteur
   augustus 12, 2016 / 09:47

   Capsule wardrobes haha ja daar heb ik me ook wel een heel klein beetje in verdiept. Dat is wel echt heftig. Heel knap als je dat zo kunt doen. Aan de andere kant lijkt het me ook wel wat. Dan sta je in ieder geval niet voor de kast elke ochtend te bedenken wat je aan wilt – alhoewel, volgens mij kunnen wij vrouwen dat altijd wel maar goed. Een heel spectrum aan kleuren en printjes is ook een stijl toch? :)

 13. augustus 12, 2016 / 09:52

  Haha, ‘dress the way ah ha a ha, I like it a ha a ha’, wat een goede naam!! Mijn ultieme opruimtip? Maak gebruik van je (in mijn geval sporadische) opruimbuien. Op onverklaarbare wijze gaat het op zo’n moment een stuk beter (zonder tips of plannen), dus beter kan ik dan maar doorpakken :-) En er wordt niet opgeruimd zonder muziek!

  • Melle
   Auteur
   augustus 12, 2016 / 10:05

   Yay, goed he :) en dat is echt een hele goede tip. De opruimdrang ultiem benutten! Zo ging het afgelopen week ook nog hier. Voordat ik het wist had ik naast de berging ook een andere kast opgeruimd. Oeh en muziek, jaaaa!

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.