Maandag stom? I’ve got your back | 4 tips om dingen te doen waar je eigenlijk geen zin in hebt

Het is zondagavond. Ik zit achter mijn laptop. Links van mij zit Stephan achter de computer te gamen, rechts ligt Knysna – onze vrolijke pluizenbal – na een hele dag van binnen naar buiten lopen en weer terug, op de kast te slapen. Via de openstaande deur vult de fijne geur van de lente, barbecue en zonnebrandcrème de studeerkamer. Ik staar naar de cursor die op het witte digitale vel knipppert. Eigenlijk – moet ik heel eerlijk bekennen – heb ik niet zo’n zin om te bloggen. Ik weet niet zo goed waarover. Daarom klinkt zitten op het balkon veel aantrekkelijker dan binnen zitten achter de computer. Terwijl ik dat bedenk en ik, bij wijze van uitstelgedrag naar de keuken loop om wat drinken te halen, word ik geïnspireerd door mijn eigen ‘tegenzin’. Een blogje met tips om dingen te doen waar je eigenlijk geen zin in hebt. JAA!

Sommige dingen zijn gewoon niet leuk om te doen. Zoals de kattenbak verschonen, de was van het rek afhalen – serieus, wie doet dat nog, ik haal elke dag gewoon iets schoons van het rek ;) – of het bed opmaken. Maar ja, die dingen moeten wel gewoon gebeuren. Het tóch doen geeft zoveel voldoening! Zo stond ik vanmorgen nog – pas op, huisvrouw alert! – met tegenzin het logeerbed op te ruimen en bracht ik het oud papier en het glas weg. En hoe fijn is het dan dat het gedaan is. Precies. MEGA FIJN!

Dan heb je ook nog dingen die wel leuk zijn, zoals bloggen, wandelen of een uitgebreid ontbijt maken, die af en toe ook gewoon niet leuk zijn om te doen. Dan lijkt het opeens stom te zijn, het weer niet goed of de afwas te veel. Soms voelt het gewoon niet als leuk. En ook voor die dingen geldt, als je het dan wél hebt gedaan is het zo fijn! En daarom wil ik vandaag vier tips met je delen die je kunnen helpen om toch de dingen te doen waar je eigenlijk geen zin in hebt. Ik kan me voorstellen dat je het vandaag misschien wel éxtra kan gebruiken. Oké. Let’s go!

Waarom heb je er geen zin in? | Als ik nadenk over alle dingen waar ik eigenlijk geen zin in heb, realiseer ik me dat niet álles iets heel stoms is. Eigenlijk vaak maar een onderdeel ervan. Bijvoorbeeld dat ik het altijd zo’n gedoe vind om het dekbed goed en strak in de overtrek te krijgen, terwijl de kussens en het matras prima gaan. Misschien herken je het wel en misschien helpt het al om er zo naar te kijken. Valt het toch weer mee, want zo erg is het allemaal niet!

Doe het gewoon, het liefste zo snel mogelijk | Niets is akeliger dan iets waar je eigenlijk geen zin in hebt, voor een lange tijd voor je uit te schuiven. Want let’s face it, uiteindelijk moet het toch gewoon gebeuren. Beter doe je het gewoon dan ben je er ook van af.

Vraag hulp | Oké. Er is iets waar ik dus nog tegenop kijk en wat ik eigenlijk nu je dit leest – edit: het is gelukt! – nog wil afronden. Het is het doen van mijn állereerste échte aangifte voor de omzetbelasting van mijn bedrijf. En ja, dat vind ik dus een partijtje rete vervelend en ik stel het heel erg uit. Ik heb namelijk geen idee waar ik moet beginnen en hoe zoiets werkt. Nu kan ik het nog langer uitstellen omdat ik er geen zin in heb maar inmiddels heb ik me over het vervelende gevoel heen gezet en heb ik Stephan gevraagd om me even te helpen. Hij doet het met liefde en voor mij helpt het zo onwijs om het tóch gedaan te krijgen!

Focus op het resultaat | Maar echt. Hoe voelt het als het gedaan is? Als de kattenbak schoon is, je wasrek is opgeborgen en je eindelijk weer kunt lopen door je slaapkamer waarin een schoon bed staat? Precies. ULTIEM!

Welke dingen vind jij heel stom om te doen en hoe los jij het op?

Liefs,
Melle

32 Reacties

 1. pluseenbeetjenl
  april 10, 2017 / 07:40

  Was van het rek afhalen doe ik ook niet meer. Ik stel mijn administratie dus ook uit. Net als omzetbelasting en btw aangifte.

  Maar ik weet wel dat als ik het eenmaal heb gedaan, ik er een goed gevoel bij heb. Het is net als een pleister eraf trekken. Even door de pijn heen.

  • Melle
   Auteur
   april 10, 2017 / 12:27

   Haha precies, dat werkt echt goed! Akelig wel, maar goed! :)

 2. stephaniewirth
  april 10, 2017 / 08:02

  Of je hangt de was direct met kledinghangers op aan een rek en noemt die jouw kast! :-P Fijne maandag!

  • Melle
   Auteur
   april 10, 2017 / 12:27

   Sommige dingen laten we drogen aan een hangertje, als het dan droog is en het zo in de kast kan is dat altijd een heel ultiem moment haha! :)

 3. april 10, 2017 / 08:20

  Uitstel gedrag staat bij mij stipt op nummero 1. Vreselijk eigenlijk! Maar als het eenmaal is gedaan ben ik mega blij. Is eigenlijk best raar toch. Ja, en mensen om hulp vragen, omdat ik denk dat ze niet op mij zitten te wachten. Terwijl ik zelf het juist leuk vind om anderen te helpen.

  • Melle
   Auteur
   april 10, 2017 / 12:29

   Eigenijk een heel gek iets inderdaad. Maar als je die gedachten hebt – dat mensen het waarschijnlijk leuk vinden als je het vraagt – wordt het wel iéts beter toch? :)

 4. april 10, 2017 / 08:30

  Ik geloof dat dit op het juiste moment komt! Gisteren betrapte ik mezelf op zo’n “oh nee morgen is het weer maandag”-gevoel. Ik moet ook nog belastingaangifte doen. En ook een hoop andere dingen waarvan ik weet dat het resultaat ook heel leuk kan zijn. Hoezo stel ik dat dan weer uit haha!

  • Melle
   Auteur
   april 10, 2017 / 12:35

   ZOO herkenbaar, haha! We dachten gisteravond gewoon precies hetzelfde :) Maar het komt goed hoor! Even door die zure appel heen bijten dan komt het vast goed. De stomme belastingaangifte is ook gedaan dus hoera en het viel mee. HA! :)

 5. april 10, 2017 / 08:33

  Wat een fijn artikel, ik hik ook altijd tegen bepaalde dingen waar ik helemaal geen zin in heb.
  Maar het moment dat je het gedaan hebt is zo fijn! Ik doe het liefst dan ook wel gelijk. :)
  Liefs,
  Evelien

  • Melle
   Auteur
   april 10, 2017 / 12:36

   Dat is volgens mij inderdaad echt de key :)

 6. april 10, 2017 / 08:56

  Wat een fijn artikel met goede tips! Ik heb toevallig dit weekend iets gedaan waar ik al tijden tegenop zag: mijn kamer uitmesten. Maar nu ik me kan focussen op het resultaat, ben ik zó blij dat ik het heb gedaan :)

  • Melle
   Auteur
   april 10, 2017 / 12:40

   Oo dat is inderdaad echt iets om heel lang tegenop te kijken. Wat goed dat je het hebt gedaan en nu kunt genieten van een opgeruimde kamer. HOERA!

 7. april 10, 2017 / 09:36

  Wat een fijne tips! Vaak zijn deze dingen echt een paar minuten werk, maar wanneer ze zogenaamd geen ‘haast’ of ‘deadline’ hebben denk ik ook vaak: dat kan nog wel een keer! Vervolgens gebeurt het nooit en baal ik extra hard, terwijl het eigenlijk zo makkelijk is.

  • Melle
   Auteur
   april 10, 2017 / 12:41

   Dat is het dus precies! Zolang er geen druk is of geen haast bij gemoeid is, is uitstellen echt zo makkelijk. Terwijl het gewoon doen misschien wel nog makkelijker zou zijn inderdaad. Goede tip!

 8. april 10, 2017 / 10:32

  Goede tips! Ik haat maandagen haha. Mijn beste tip is eigenlijk altijd: niet mauwen, maar doen. Als je er eenmaal aan begint, valt het vaak wel mee.

  • Melle
   Auteur
   april 10, 2017 / 12:41

   Dat is absoluut zo. Waarom vind je maandag zo’n vervelende dag?

   • april 10, 2017 / 12:44

    Eigenlijk meestal omdat er dan een einde komt aan een fijn weekend! Maar dat is natuurlijk een negatieve insteek.

    • Melle
     Auteur
     april 10, 2017 / 12:45

     Weekend is dan ook wel heel erg fijn :) En iets afsluiten en iets wat voorbij is, is ook wel een jammer en stom. Ik snap het wel, al vind ik dus maandag óók leuk. Het is maar net hoe je het ziet!

 9. april 10, 2017 / 11:27

  Jaaa goeie punten! Ik heb dit gevoel heel vaak met schoolopdrachten: het lijkt dan zoveel werk en het lijkt dan zo lang te duren voor ik weer iets ”voor mezelf” kan doen, maar als ik eenmaal bezig ben is het ook gewoon leuk en fijn om in die flow te zitten, en het voelt zó goed om achteraf productief te zijn geweest!

  • Melle
   Auteur
   april 10, 2017 / 12:44

   Jaaaa die flow, dat is stiekem zo fijn! Wat gek eigenlijk dat je daar dan nooit aan denkt voordat je eraan begint ;). Dat zou toch een goede reden kunnen zijn!

 10. april 10, 2017 / 14:06

  Het bed opmaken, daar heb ik ook altijd een enorme hekel aan. Vooral om dat dekbed mooi in de hoes te krijgen zonder dikke bobbels. Overigens doe ik dat samen met mijn vriend sinds kort zo (https://www.youtube.com/watch?v=6njTJ_Z_zko) en dat is me toch een partij leuk ;-) En wat voor mij heel erg helpt is om een to-do lijstje te maken voor die dag (in een bullet journal) met alles wat ik wil doen. Het geeft zo’n lekker gevoel om een voor een die bolletjes af te vinken!

  • Melle
   Auteur
   april 10, 2017 / 14:15

   Oo jaaa lijstjes zijn HEMELS! Vooral om ze af te strepen. Ik heb gisteren netjes een lijstje gemaakt in Google Keep waar ik mezelf nu flink voor aan het motiveren ben om het af te vinken. Ik moet zeggen, jouw reactie motiveert wel. Dank! :)

  • Melle
   Auteur
   april 10, 2017 / 14:18

   EN HOERAAAA! Voor de duvet sausage. Ongelofelijk hilarisch en wat een goede truc om het zo te doen!

   • april 10, 2017 / 14:19

    HAHA! En het blijft leuk, want je wil dat het steeds soepeler gaat ;-) Veel dekbed-worst-fun!

 11. april 10, 2017 / 16:42

  Ik vind stofzuigen heel stom. Maar met stofzuigen heb je wel gelijk eer van je werk: het is meteen een stuk opgeruimder. Wat ik vervelend vind aan stofzuigen is dat de stofzuiger heel log en zwaar is en een vals en scherp geluid produceert. Stofzuigen met een andere stofzuiger (een stuk lichter en flexibele zwenkwieltjes, inclusief minder schel geluid) was dan ook een verademing. Je hebt dus gelijk, niet alles aan een taak is stom. En ik moet gewoon een nieuwe stofzuiger aanschaffen ;)

  • Melle
   Auteur
   april 10, 2017 / 18:11

   Haha jaaaa een nieuwe stofzuiger maakt het zowaar de eerst volgende keer leuk! :) Wij hebben een witte vloer dus stofzuigen is sowieso de moeite waard. Hoe vaak je het ook doet. Al snap ik ook dat het stiekem best wel stom is. Eraan beginnen is inderdaad nooit écht een feest.

 12. april 10, 2017 / 20:43

  Dit zijn echt fijne tips, soms kan ik de heeele dag ergens tegenaan hikken en dan doe ik het en dan valt het allemaal wel mee… maar de rest van de dag kan ik me dan zo slecht concentreren omdat dat ene ding door mijn hoofd speelt. Dus inderdaad er meteen maar mee beginnen, is key!

  • Melle
   Auteur
   april 11, 2017 / 13:43

   Jouw verhaal vind ik dus ook echt zoooo herkenbaar, dankjewel voor je reactie. Dat helpt echt! :)

 13. april 11, 2017 / 14:01

  Dit herken ik ook echt enorm. Ik kan ook zo eigenwijs zijn dat ik dingen veel te lang laat liggen terwijl ze echt niet zo heel dramatisch zijn. Bij mij helpt het heel erg dat ik stok achter de deur heb in de vorm van mijn man. Die gaat echt niet zomaar even akkoord als ik dingen wel van plan was, maar ze niet doe haha.
  Afgelopen week was ‘ie bijvoorbeeld in het buitenland en dan ben ik veel minder netjes thuis. Sta ik op maandag alles als een idioot op te ruimen om het voor hem gezellig te maken. Op dat soort moment denk ik wel: ben ik hier nu bijna 30 voor geworden? Het is al een stuk beter dan een paar jaar terug, maar af en toe heb ik van die fases, dan wordt ik gewoon moe van mezelf haha.

  • Melle
   Auteur
   april 11, 2017 / 14:09

   Haha, het is misschien niet dé manier die je eigenlijk voor ogen had maar hé, het helpt wel! Wanneer hij thuis komt is het huis wel netjes ;) Ik bedoel maar!

 14. april 11, 2017 / 21:57

  Soms heb ik ook wel die taakjes waar ik geen zin in heb. Maar des te eerder het gedaan is, des te beter. Met dat motto start ik vaak gemotiveerd en het feit dat ik achteraf een beloning heb verdiend :)

  • Melle
   Auteur
   april 12, 2017 / 09:35

   Vooral die beloning, oo dat doet het hem wel hoor :) YAAY!

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.