Interview over eten, beleving en positieve energie! | De maandag van food experience designer Ria

Van die inspirerende verhalen, over een zoektocht, tegenslagen, doorzettingsvermogen en passie. Daar word ik toch altijd zó blij van! Zo ook het verhaal van Ria die drie jaar geleden naast haar baan een bedrijf begon en sinds vorig jaar zelfs fulltime ondernemer is. Met More than Mayo ontwerpt ze food experiences. Ofwel, ze laat met eten graag je zintuigen prikkelen om een boodschap, visie of verhaal – bijvoorbeeld van een bedrijf – over te brengen. Vet interessant!

Hoe ziet jouw maandag eruit?

Ruim drie jaar geleden begon ik naast mijn baan een eigen bedrijf en sinds vorig jaar ben ik fulltime ondernemer! Met More than Mayo ontwerp ik ‘food experiences’: interactieve belevingen waarbij ik food als communicatiemiddel gebruik en zoveel mogelijk zintuigen prikkel om een boodschap, visie of verhaal (van een bedrijf) over te brengen. Door mensen te laten zien, ruiken, voelen, horen en proeven, zet ik ze aan het denken. Ik voed hun brein. Zo komt je verhaal veel meer binnen en wordt het beter onthouden.

Ik houd heel erg van de vrijheid en zelfstandigheid die het ondernemerschap geeft. Ik creëer nu gewoon mijn eigen droombaan, hoe gaaf is dat! De grootste uitdaging aan ondernemen vind ik het geduld hebben. Ik ben behoorlijk ambitieus en resultaatgericht, dus ik wil het liefst gewoon gáán. Maar zo werkt het nu eenmaal niet altijd. Ook vind ik het soms een uitdaging om vertrouwen te houden als het even niet loopt. Ondernemen is je eigen pad uitstippelen, het moet echt vanuit jezelf komen. Ik zeg wel eens: ‘het is het mooiste én het moeilijkste dat ik ooit in mijn leven deed’.

Maandag is mijn favoriete dag! Het voelt elke keer weer als een nieuw begin en de nieuwe mogelijkheden die het met zich meebrengt vind ik heerlijk! Ik start op maandagochtend het liefst rustig op. Kopje koffie erbij en de weekplanning maken. Dat geeft overzicht. En dan ga ik aan het werk. Wat dat werk is, is elke week weer anders. En daar houd ik van! Afgelopen maandag schreef ik bijvoorbeeld een blogartikel voor mijn website, zocht en bestelde ik props voor een fotoshoot, paste ik de bladindeling aan van een boek waaraan ik werk, reviewde ik teksten en maakte ik aanpassingen in het design voor mijn nieuwe give away voor nieuwe contacten en potentiële klanten.

Waardoor laat jij je op maandag graag inspireren?

Niet alleen op maandag, maar op alle dagen geldt: ‘inspiratie is overal’! Reizen is mijn allergrootste bron van inspiratie (één mega grote experience!) en toevallig ben ik binnenkort op maandag in Londen :-) Whoohoo! Maar meestal vind je mij ‘gewoon’ in mijn home office op maandag hoor. Ik lees heel veel: boeken, tijdschriften, online artikelen… vooral over brainfood (voeding die effect heeft op je breinprestaties en stemming), concepting & belevingscommunicatie, foodinnovatie, creatief denken en menselijk gedrag. Ik laat me ook graag inspireren door collega (food)designers en andere ondernemers. Ik bezoek graag exposities of experiences die zij ontworpen hebben en bekijk video’s of webinars die zij maken. Samenwerken met deze mensen inspireert mij ook weer. I love to go on an adventure! Ik stond zelf trouwens onlangs op het Creative Life event in Utrecht, daar hoop ik jóu dan weer te inspireren!

Hoe ziet jouw maandag er over een jaar uit?

Ik hoop dat ik dan werk aan een flink aantal super creatieve projecten, samen met toffe, out of de box-denkende innovatieve bedrijven en in inspirerende teams. Nationaal én internationaal. Ik zou graag in de toekomst nog een keer in of vanuit het buitenland willen werken, maar misschien is maandag over één jaar daar iets te kort dag voor ;-)

Hoe ga je dat bereiken?

Dit jaar staat voor mij in het teken van zichtbaarder worden, eigen experiences in de markt zetten en mooie samenwerkingen aangaan. Ik wil anderen inspireren en prikkelen. Mogelijkheden laten zien, op een andere manier laten kijken. Die ‘toffe, out of de box-denkende, innovatieve bedrijven’ zien dit, ervaren dit en voelen zich hierdoor aangesproken. Zo ontstaan er mooie nieuwe samenwerkingen.

Wat is jouw ultieme maandag tip?

Gebruik dat energieke ‘nieuw begin-gevoel’ en maak van je maandag de meest productieve dag van de week. Overzie de aankomende week, maak een planning en to-do lijst. En dan keihard aan de bak! Dan is de toon maar gezet. Mocht de power iets inzakken in de loop van de week, dan heb je het meeste gewoon al gedaan :-) Maar als je goed eet (feed your brain!) en zorgt voor voldoende slaap en ontspanning, ga je ook de rest van de week als een speer.

Oh, je wilt nog een paar ‘monday-food’ tips om optimaal te presteren? Komt ‘ie: begin je dag met havermout, met blauwe bessen en een kop koffie om je brein aan het werk te zetten. Zet jezelf weer op scherp tijdens de lunch met een volkoren boterham (of volkoren rijst) met avocado en een eitje. Snijd een gekookt bietje erbij (als je wilt met wat olijfolie erover) voor extra energie. Drink groene thee, dat houdt je alert. Klein dipje ’s middags? Knabbel op een blokje extra pure chocolade of een paar (wal)noten. BAM! Het wordt een topweek!

Meer over Ria en over haar bedrijf vind je op www.morehanmayo.com op haar LinkedIn pagina. Je kunt haar volgen op Twitter, Instagram en Facebook.

2 Reacties

 1. pluseenbeetjenl
  april 9, 2017 / 08:29

  Wat inspirerend om te lezen! Heel goed om de maandag te zien als een nieuwe kans. Dat doe ik zelf ook altijd.

  • Melle
   Auteur
   april 9, 2017 / 12:00

   Fijn is dat he! Echt een goed begin van een nieuwe week :)

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.