Over dansen, mensen helpen en blij zijn met wat je hebt | De maandag van wereldverbeteraar Nina Schmid

Het verhaal van Nina vind ik zó bijzonder! Zij voelde een aantal jaar geleden de noodzaak om een project op te zetten waarin ze écht iets voor jongeren kan betekenen, om met leuke dingen zoals dans en sport ze te helpen hun verleden te verwerken en dat vind ik tof! Je kunt je voorstellen dat haar maandag er dan ook niet bepaald ‘standaard’ uit ziet.

Hoe ziet jouw maandag eruit?

Move Forward is ontstaan door het geven van dansworkshops aan vluchtelingen. Vijf jaar geleden begon ik hiermee en werd ik geconfronteerd met jongeren die met tranen in hun ogen mij vertelden dat ze terug moesten naar hun land. Het enige wat ik ze mee kon geven is dat je altijd op zoek moet gaan naar de kleine dingetjes die je blij kunnen maken, waar je ook terecht komt. Door ontmoetingen als deze, ontstond voor mij een noodzaak om een uplifting project op te zetten voor jongeren die ergens opgroeien waar ze niet voor hebben gekozen maar hun wel volledig beperkt in hun persoonlijke ontwikkeling. Dat werd Move Forward.

Ons eerste project: Haiti!

Het eerste project van Move Forward was op Haiti, een land dat een paar jaar achter elkaar moest dealen met grote rampen wat een zichtbare impact had op de jongeren daar. Dankzij een crowd-funding campagne en een team van mensen dat achter het project ging staan, heeft Move Forward haar eerste dans- en basketbalproject in 2014 daar kunnen realiseren. Dat was echt heel tof!

Ons tweede project: Rotterdam-Zuid

Voor het tweede project in Rotterdam-Zuid hebben we subsidie ontvangen waardoor ik met een groter team kon werken en het programma kon finetunen. Toen is ons programma uitgebreid naar een dans, basketbal en rap project met individuele coaching en een voedingsprogramma om zowel de persoonlijke- als de talentontwikkeling van de jongeren te stimuleren.

Op Haiti was ik echt de danscoach en in Rotterdam-Zuid was ik meer bezig met het managen van de vele betrokkenen. Daarna zijn we met Move Forward de samenwerking aangegaan met Stichting Het Vergeten Kind waardoor Move Forward nu workshops geeft in azc’s en opvanghuizen door het hele land. Momenteel zijn we bezig met de voorbereiding van ons project in Suriname waar we met een team van lokale en Nederlandse coaches in de grote vakantie naartoe zullen gaan.

Van oprichter naar directeur

In de afgelopen vijf jaar is mijn functie uitgegroeid van oprichter tot directeur en is Move Forward officieel een non-profitorganisatie. Zakelijke beslissingen bespreek ik met mijn bestuur en adviseurs, wat ervoor zorgt dat ik me kan richten op het creatieve deel. Dat is waar mijn hart écht ligt. Daarnaast geef ik nog steeds dansles.

Waardoor laat jij je op maandag graag inspireren?

Maandag is het begin van een nieuwe week met nieuwe kansen en dit geeft mij altijd hoop en energie. Ik probeer bij bedrijven en donateurs openingen te creeren met het doel om steeds meer droomprojecten van Move Forward te kunnen realiseren.

Hoe ziet jouw maandag er over een jaar uit?

Over een jaar bestel ik een dubbele espresso en denk ik terug aan alle jongeren in Suriname en in Nederland die ik heb ontmoet. Het zijn ruwe diamanten maar zodra je ze voor je hebt gewonnen krijg je respect, humor en goede energie terug. Hoop ook dat Move Forward over een jaar weer een nieuw land op de agenda heeft staan om haar project te lanceren. Daarnaast is mijn wens dat Move Forward door een groter publiek zal worden erkend en dat hierdoor meer financieel support zal komen waardoor wij veel meer jongeren kunnen bereiken met onze projecten.

Stiekem hoop ik dat er dan een gigantisch treehouse cafe is gebouwd ergens in Amsterdam en dat ik daar onder het genot van die dubbele espresso nieuwe plannen en dromen kan uitwerken voor de toekomst.

Hoe ga je dat bereiken?

Een dubbele espresso bestellen is redelijk snel gerealiseerd, ons project in een nieuw land lanceren is een kwestie van hard werken, geloven in je project, positief blijven en je niet klein laten krijgen door afwijzingen. Ik ben trots op de plek waar we nu staan en geloof dat we de juiste koers varen door hard te werken en een sterk team om me heen te verzamelen.

Wat is jouw ultieme maandag tip?

The sky is the limit en maandag kan je vertrekpunt zijn. We hebben zoveel keuzes en mogelijkheden in dit land en dat is echt iets positiefs. Wees blij met wat je hebt, wie je bent en waar je allemaal nog naartoe kan werken!

Meer over Nina weten? Bekijk hier haar LinkedIn pagina, hier de website van Move Forward waar je ook het volgende project kunt steunen door het kopen van een shirt of sweater.

Foto: Elvin Boer

8 Reacties

 1. Marjolijn
  februari 26, 2017 / 11:09

  Wat ongelofelijk goed werk! En dat Move Forward ook gewoon internationaal werkt! Echt supergaaf :D ik ben groot fan van iedereen die iets goeds voor een ander probeert te doen :-)

  • Melle
   Auteur
   februari 26, 2017 / 12:32

   Jaaa echt zo knap! Ik vind dat ook altijd heel bewonderenswaardig, vooral bij Nina!

  • Melle
   Auteur
   februari 26, 2017 / 12:33

   Hoera hoera, wat een inspiratie op deze zondag. YAY!

 2. februari 26, 2017 / 20:08

  Knap! Want de mensen in armere landen hebben dit soort dingen echt wel meer nodig dan wij. Af en toe vind ik mezelf echt een aansteller, want er zijn mensen die van mijn leven dromen. Niet dat ik er niet blij mee ben, het is af en toe gewoon wel lastig. Al knok ik me er wel doorheen. Inspirerende blogpost! Maandag is inderdaad een nieuwe start! Ik wens Nina heel veel succes toe met haar dromen! Mooi dat ze zoveel voor een ander doet :)

  • Melle
   Auteur
   februari 26, 2017 / 20:36

   Zo os het af en toe echt een realiteit check. Even een fijne reminder! Sowieso vind ik het altijd heel inspirerend als ik lees hoe mensen zich voor andere mensen inzetten. Ik zou soms niet eens weten waar ik moet beginnen terwijl een vriendelijke groet in de bus of op je werk ook al heel veel verschil kan maken :)

 3. Nina
  februari 27, 2017 / 18:09

  Dank je wel voor deze lieve reacties!

  • Melle
   Auteur
   februari 27, 2017 / 18:40

   Helemaal verdiend <3

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.