#Girlboss | Hoe weet je eigenlijk wat je wilt

melle-laptopWelkom bij de show, ‘het leed dat twenty something years old zijn heet’. HOERA! Want fijn hoor, om te weten dat het ‘niet weten wat je met je leven aan moet’ een generatie-dingetje is. Het maakt het gevoel niet minder. Sterker nog, de druk om het wél te weten wordt in mijn beleving alleen maar groter. Dus: tijd voor tips!

Realiseer je dat jouw keuzes niet definitief zijn | Tegenwoordig ben ik gezegend met de #FITGIRLCODE guide maar anders sta ik elke ochtend voor de koelkast eeuwen te bedenken wat ik nú weer moet ontbijten. En moet je nagaan, dan heb ik het nog niet eens over keuzes over studie, werk, relatie en wonen gehad. Keuzestress is kut. Het gevoel dat als je voor iets gaat, je het andere uitsluit.

Vooral bij het kiezen van een studie vond ik dat ontzéttend moeilijk. Mijn 18-jarige zelf had oprecht het gevoel dat als ze nu niet voor een vervolgopleiding zou kiezen, ze voor de rest van haar leven in een winkel zou moeten werken. Wil ik dat wel? Als ik nu iets tegen mijn 18-jarige zelf zou mogen zeggen – en ik weet het, mijn moeder heeft het toen ook 894983 keer gezegd – is het dat keuzes niet definitief zijn. Er komen namelijk altijd weer momenten waarop je opnieuw een keuze kan maken. Merel van De Groene Meisjes schreef laatst over het terugkomen op je beslissing. En weet je, dat is ook hélemaal oké.

Vraag jezelf eens: wat vind ik echt súperkut? | Wat is het waar je je ontzettend aan ergert? Wat vind je echt ontzettend stom om te doen en waar word je echt heel ongelukkig van? Je zult wel denken, waar gaat dit in hemelsnaam naartoe. Maar als je weet wat je niét wilt, kun je er wellicht makkelijker achter komen wat je wél leuk vind en wat jou energie geeft. Om even een leuk – zelfbedacht – voorbeeld te noemen:

Stel. Je werkt bij een callcenter waar je klachten afhandelt. Je merkt dat het systeem hiervoor heel omslachtig is en dat door allerlei technische mankementen, je de klant eigenlijk helemaal niet goed kan helpen. Je wordt er zo méga gek van dat je van plan bent te stoppen. Maar! Dit is dus zo’n moment waarop je zou kunnen denken, hoe kan dit beter? Hoe kan IK het beter maken? Je kunt dat bij het bedrijf waar je werkt misschien aankaarten en wie weet hoe het verder gaat. OF, je gaat gewoon zelf een bedrijf beginnen waarbij je vet goed klachten afhandelt (en iédereen trakteert op Tony’s chocolade). Ik noem maar iets.

Stop met zoeken naar je passie | Deze tip is twee voor de prijs van één. YES! Als ik je iéts wil meegeven van dit hele verhaal is dat je leven – ik spreek uit ervaring – oprecht leuker wordt als je los laat. En nee, dat is dus niet zo stom een zweverig als het lijkt, valt best mee. Het is als een deur die op slot zit. Als je dwangmatig en zo vastberaden de deur open wilt maken en zelfs je eigen lichaamsgewicht daarvoor in de strijd gooit, is de kans vrij klein dat het lukt. Ofwel; ambitie om te weten wat je wilt en wat je passie is, is goed. Maar niet als het een obstakel voor je wordt. Kies voor iets wat werkt voor jou, voor dat waar jij je fijn bij voelt. En of dat nu ‘krampachtig’ tegen de deur aan blijven duwen is of dat je er naast gaat zitten wachten en het helemaal links laat liggen. Wat een ander ervan vindt, zegt meer over diegene dan over jou. Trouwens, over stoppen met zoeken naar je passie schreef ik eerder deze blogpost.

En dan, punt twee. Accepteer dat je nu wellicht in een fase zit waarin jij en/of de wereld om je heen verandert. Het is een fase waar misschien nu in zit en dus over een tijdje op natuurlijke wijze ook weer uit komt. Je hoeft niet a-la-minute een antwoord te hebben. Neem de tijd.

Als je het kunt denken, kun je het ook doen | Als je bij jezelf nagaat wat je éigenlijk zou willen, dan weet je misschien het antwoord al. Vervolgens gehoor geven aan dat gevoel en er daadwerkelijk iets mee gaan doen, is een ander verhaal. Ik merk het nu bij mezelf heel erg. Ik zou heel graag vier dagen gaan werken zodat ik een dag heb voor mijn blog. Goed nieuws, het gaat binnenkort gebeuren! En hoewel ik ontzettend blij ben, vind ik het ook onwijs spannend. Een lichte paniek bevloog me even. Nu moet ik het wel waar gaan maken. Toen dacht ik aan iets wat Merel – fangirl hier – me tijdens ons ontbijt vertelde wat me sindsdien is bijgebleven. Als je het kunt denken, dan kun je het ook doen.

Hoe weet jij eigenlijk wat je wilt?

30 Reacties

 1. Marianne
  juni 30, 2016 / 08:17

  Uh, een generatiedingetje? Ik ben 46 en weet ook niet wat ik wil. Misschien loop ik wat achter op mijn generatiegenoten ?. Maar ik denk dat zelfs op mijn leeftijd geldt dat (eerder gemaakte) keuzes niet definitief zijn. Als ik er van uit ga dat ik tot minimaal mijn 67e zal blijven werken, dan is een carriereswitch helemaal geen gek idee. Daar zou ik zomaar de komende 20 jaar profijt van kunnen hebben.
  Btw top dat je 4 dagen kunt gaan werken!

  • Melle
   Auteur
   juni 30, 2016 / 09:35

   Haha, je bent zo jong zoals je je voelt ;) En grappig, want toen ik het schreef dacht ik daar nog aan. Dat het volgens mij ook juist voor veel meer mensen geldt. Great minds think alike!

 2. juni 30, 2016 / 08:56

  Heel mooi geschreven! Ik weet nog steeds niet wat ik wil, maar ik vergeet weleens dat mijn beslissingen niet altijd definitief hoeven te zijn :)

  • Melle
   Auteur
   juni 30, 2016 / 09:36

   Dat soort realisatiemomenten zijn echt zo fijn, viel echt een last van mijn schouders!

 3. juni 30, 2016 / 09:23

  Niet weten wat je wilt hoeft in mijn ogen helemaal niet erg te zijn. Toevallig heb ik daar een artikel nog van in mijn concepten staan haha. Waarin ik juist aangeef dat je jezelf niet moet dwingen om maar te weten wat je wilt (als je het echt echt echt echt niet weet). Het is ook helemaal prima als je dit niet weet. Wat ik tegenwoordig namelijk vind is dat we dat allemaal maar moeten weten en moeten uitvinden: anders stel je namelijk -zo zou het zijn- niets voor. Soms is het ook gewoon oké om het te laten gebeuren haha. Stapje voor stapje blijven in een richting die goed voor jou voelt en waarvan je het einddoel niet weet: superverfrissend als je het mij vraagt ;-) Overigens is Jess Lively (als je daar meer over wilt weten) echt de grootse inspiratiebron ever in. Zij neemt beslissingen omdat ze goed voelen ondanks dat ze “the biggen picture” nog niet ziet. Ze heeft wel een bepaald doel voor ogen, maar als ze daarvan afwijkt is dat totaal niet erg en gebeurt dat volgens haar voor een bepaalde reden. Ik hou er van en vind stiekem dat we dat we zoektocht naar “weten wat we willen” op die manier zou moeten benaderen. Ik denk niet echt dat daar voor iedereen 1 enkele toepasbare tips voor zijn. Maar de tips die je geeft vind ik dan wel echt weer supergoed om alles even los te laten rond dat hele onderwerp ;-)

  • Melle
   Auteur
   juni 30, 2016 / 09:39

   Helemaal niet erg, inderdaad! Dat was ook wat ik wilde zeggen onder de de tip ‘stop met zoeken naar je passie’. Want inderdaad, dat krampachtige gedoe.. Als je het gewoon laat gebeuren dan komen er ook fijne dingen op je af. Helemaal eens! Maar aan de andere kant kan ik me ook voorstellen dat je daar toch een beetje mee bezig wilt zijn, zo beetje bij beetje. Ik heb toevallig laatst een paar podcasts geluisterd van Jess. Heel tof! Zo bijzonder hoe zij dat doet. Een grote inspiratie! <3

 4. juni 30, 2016 / 15:32

  Mooi geschreven weer! Ook heel mooie uitspraak: als je het kunt denken, kun je het ook doen. Zo is het precies! Echt supertof trouwens dat je die 4 dagen gaat werken!! Dat keuzes niet definitief zijn heb ik maar al te goed geleerd de afgelopen tijd. De keuze om te emigreren is natuurlijk een behoorlijk heftige, want je gaat niet zomaar weer even terug. Maar het kán wel! Als ik weer wil emigreren dan kan dat. Als ik een andere baan wil dan kan dat. En als ik een carriereswitch wil dan kan dat ook. Alles is mogelijk, ook op je keuzes terugkomen dus! Alles is mogelijk zeg ik altijd maar :)

  • Melle
   Auteur
   juni 30, 2016 / 20:09

   Wauw, inderdaad! Wat een heerlijk vrij gevoel als je dat zo realiseert. Heel mooi! <3

 5. juni 30, 2016 / 17:22

  Hier ben ik het zo mee eens! Ik weet niet wat ik wil, en ik heb het ook nooit geweten. Eén ding weet ik wel: als ik op mijn 20e had geweten dat alles toch wel goed zou komen, had ik me er toen wel een stuk minder druk om gemaakt.

  • Melle
   Auteur
   juni 30, 2016 / 20:07

   AMEN! Dankjewel. Helemaal eens. En inderdaad, het is voor mensen in álle leeftijdscategorieën. We proberen er allemaal het beste van te maken. WIIEEEHOOO!!!

 6. juni 30, 2016 / 17:45

  Oké, ik heb nu niet de tijd en het geduld om dit goed te lezen, maar ik weet nu al dat ik dit artikel heel fijn ga vinden. Ik sla ‘m op! Wilde het even melden, toch. Liefs!

  • Melle
   Auteur
   juni 30, 2016 / 20:05

   Aaaa lief! :) Dankjewel! En ik zag het in Bloglovin’ inderdaad :) LEUK!

 7. juni 30, 2016 / 19:08

  Ik heb altijd al een probleem met keuzes maken, maar er is één ding wat mij erg geholpen heeft en nog steeds helpt, zeker wat betreft mijn studiekeuze nu:

  Als je moet kiezen tussen twee dingen wil dat niet zeggen dat de ene keuze goed is, en de andere keuze slecht is. Soms zijn beide keuzes goed. Ik heb 2 studies in mijn hoofd, en dat is voor mij heel zwart wit: de één is een goede keuze, de ander een slechte keuze, maar in feite weet ik ook wel dat beide studies heel goed bij mij passen: hoe geruststellend is dat?!? Het maakt niet uit wat ik kies, want het past allebei bij me! En het lijkt me allebei mega-gaaf!

  Yesss!

  • Melle
   Auteur
   juni 30, 2016 / 20:03

   Dat is zéker een mooie gedachten, want inderdaad. Dan kies je niet tussen ‘goed’ en ‘slecht’ maar tussen goed en goed :) HA! Dat is echt fijn zeg. Dankjewel!

 8. juni 30, 2016 / 21:34

  Hier heb ik ook zo lang mee gestruggled. Wat wil ik nou? Moet zeggen dat ik er het laatste half jaar ongeveer er wel beter achter kom. Alles loslaten en het op je af laten komen werkt echt. Het zoeken naar een passie loslaten heeft bij mij 1,5 jaar geleden er bijvoorbeeld wel voor gezorgd dat ik ging bloggen. Ik wist wel dat ik schrijven leuk vind, maar wist nooit zo goed hoe ik dat moest uiten. Daar kwam ik op een gegeven moment gelukkig achter! Kwam echt door een passie zoeken los te laten, dat weet ik zeker. :)
  Mooie en leerzaam artikel weer Melle!!

  • Melle
   Auteur
   juni 30, 2016 / 23:26

   Dankjewel! En jij voor je inspirerende comment. Zo tof dat je het losgelaten hebt en dat je gewoon bent gaan bloggen om wel te zien het schip strand. En hoera, daar ben ik dus heel blij mee want ik ben fan hoor. JOOEE! :)

 9. juni 30, 2016 / 22:24

  Wat een fijne post Melle! Ik denk dat mensen zich inderdaad te veel zorgen kunnen maken over de toekomst, terwijl we in ons achterhoofd wel weten dat niets zo veranderlijk is als een mens. Uiteindelijk maakt het natuurlijk niks uit wat je doet zolang je maar gelukkig bent en kunt genieten van wat je doet :)!

  • Melle
   Auteur
   juni 30, 2016 / 23:26

   AMEN! Daar heb ik dus niéts aan toe te voegen <3

 10. Joëlle
  juli 1, 2016 / 10:09

  Soms ben ik zo jaloers op mensen die een heel duidelijk doel hebben in hun leven. Zoals een vriendin die al sinds haar 13e cardiologe wil worden en dus sinds de middelbare netjes alle stappen (VWO -> Geneeskunde -> promoveren -> specialisatie) doorloopt. Of mijn vriend die op z’n 24e al precies de baan heeft die hij tijdens zijn studie voor ogen had en daar heel gelukkig mee is. Maar weet je? Eigenlijk is het ook een beetje saai als je al zo vroeg je bestemming hebt gevonden en verfrissend als je nog aan het ontdekken bent en geen idee hebt waar je eindigt. De wereld ligt voor je open!

  Overigens weet mijn moeder het op haar 60e nog steeds niet, haha, dat doet me dan weer goed.

  • Melle
   Auteur
   juli 1, 2016 / 11:37

   Haha wat herkenbaar, niet te doen! Want echt hoor, dat dacht ik dus ook. Hoe fijn zou het zijn als je alles al wél weet en dan zo het hele riedeltje kan doorlopen. Eyes on the prize en go! Maar hoe fijn inderdaad, dat je gewoon lekker kunt ontdekken en wel zien waar het schip strand. Misschien denken die mensen die het al zo vroeg helemaal weten, wel eens aan een tijd dat ze dat ook kunnen doen ;)

 11. juli 2, 2016 / 15:36

  Herkenbaar! Ik denk dat het fijne van een twentysomething zijn vooral is dat het oké is om het af en toe gewoon even niet te weten en dat het dan óók wel weer goed komt (over het algemeen haha).

  • Melle
   Auteur
   juli 2, 2016 / 17:44

   Over het algemeen, zeker! Dat gevoel van dat alles open ligt is – in dat kader – af en toe ook heel fijn en geeft een vrij gevoel :)

 12. Steffi
  juli 5, 2016 / 08:09

  Hoi Melle! Vier dagen werken is de oplossing voor alles! Ben er zes jaar geleden mee begonnen en zou nooit meer terug willen. Het voelt meer als fulltime dan als parttime, want je krijgt ook in vier dagen écht heel veel gedaan. Waar ik van tevoren niet over na had gedacht: Je werkt een dagje minder op kantoor, én je hebt een dag meer voor jezelf: dat is echt een dubbel effect! Plus dat je vaak spontaan een weekendje weg kunt, als je projecten dat toelaten. Nico werkt ook vier dagen, dus dat betekent drie dagen samen uitgebreid ontbijten! Financieel heb ik trouwens niet echt een groot verschil gemerkt, toen ik overstapte, maar ik heb mijn leven na het afstuderen ook bewust simpel gehouden, om niet te afhankelijk te worden van alle nieuwe uitgaven. Gewoon doen!

  • Melle
   Auteur
   juli 5, 2016 / 09:40

   Hé Steffi, wat leuk, een reactie van jou. HOERA! :) En wat goed zeg! Het klinkt echt hemels en o zo fijn. Ik moet zeggen dat ik er ook geen seconde over na heb gedacht maar omdat het nu steeds concreter wordt, ik heel even ging nadeken over financiën, dat soort dingen. Maar, de gedachten alleen al voelt al zo fijn! Weekendje weg (halloooo Kopenhagen :)), gezellig met Stephan ontbijten (werkt ook vier dagen) en yay, zo veel meer tijd voor mijn blog. YEEESS! <3

 13. juli 8, 2016 / 13:06

  Goede tips! Vooral de eerste is heel belangrijk. Daar heb ik genoeg ervaring mee haha, maar als je dat kan loslaten kom je een stuk verder in ‘t leven.

  • Melle
   Auteur
   juli 8, 2016 / 13:58

   Een écht voorbeeld en inspiratiebron op dat gebied. Hoera! Vooral met studiekeuzes maar ook met banen en dat soort dingen. Echt hoor, als het lukt, EUREKA!

  • Melle
   Auteur
   december 7, 2016 / 11:46

   Haha yeeeeheeees :)

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.