4 Tips voor een nieuwe start + ik heb jouw hulp nodig!


De afgelopen periode heb ik meerdere keren een nieuwe start gemaakt. Zoals toen ik begon met mijn nieuwe baan. En ook nu, want ik wil een nieuwe start maken met gezond leven en met bloggen. Eigenlijk heb ik dat meerdere keren per jaar wel: de behoefte om een nieuwe start te maken. Na mijn verjaardag bijvoorbeeld, op 1 januari. En in september. Je weet wel, als het schooljaar begint. Ook al werk ik al jaren. Maar soms heb je ook gewoon zo’n ‘vanaf-vandaag-ga-ik-het-helemaal-anders-doen’-gevoel. Genoeg inspiratie dus om mijn tips met jou te delen. Want wat jouw reden ook is, met deze tips maak je jouw nieuwe start bewust én op het moment dat jij dat wil.

Waar ben je naar op zoek? | Een nieuw begin start bij de ‘waarom-vraag’. Als je immers weet waarom je toe bent aan een nieuwe start, is het makkelijker te bedenken hoe je iets op een andere manier kunt doen. Als je je bewust bent van hoe het nu is, kun je het ook anders doen.

Vraag jezelf: wat is het precies waar je naar opzoek bent en waarom heb je behoefte aan een nieuwe start? Ik ben ervan overtuigd dat je het antwoord al weet. En kijk bij het beantwoorden van die vraag ook naar de toekomst: als je een nieuwe start hebt gemaakt, hoe ziet je leven er dan uit? Wat is er dan anders? Wat is je doel? Juist een nieuwe start is voor mijn gevoel heel erg gericht op de toekomst. Dus waarom je focussen op het verleden als er een hele nieuwe toekomst voor je ligt?

Opruimen | Als voor mij iéts helpt om een nieuwe start te maken is het wel opruimen. Met een blik op de toekomst kunnen oude spullen die niet bijdragen aan jouw nieuwe doel, de deur uit. Het opruimen van je huis of je werkplek zorgt voor een lekker leeg hoofd. Zo wordt je start ook nog eens fris en opgeruimd. Hoera!

Maak een lijstje | Deze kan natuurlijk niet ontbreken. Want bij een nieuwe start hoort een nieuw doelijstje. Om niet direct in de stress te schieten van je eigen (hoge) verwachtingen vind ik het altijd fijn om een lijstje te maken. Het liefst lekker ouderwets op papier. En als het even kan in een vers, nieuw notitieboekje. Een lijstje geeft me overzicht en met dat overzicht heb ik het gevoel dat ik de wereld aan kan. Zo wordt het gemakkelijker om vol enthousiasme je nieuwe start tegemoet te gaan.

Geniet (en geef niet op) | Zo’n nieuwe start, dat is toch altijd even wennen. Je zal af en toe voor moeilijke momenten staan. De tip is om het los te laten. Te genieten van de momenten dat het goed gaat en te accepteren dat er momenten zijn waarop het minder goed gaat. Als je het echt wil en dit jouw nieuwe start is, dan komt het goed. Ik weet het zeker!

Ik merk met mijn eigen nieuwe start dat er niet echt een moment is waar mijn start begint. Het is voor mij een proces. Daardoor kan het moeilijk zijn om goed te starten, om er met volle overgave aan te beginnen. Maar geniet en geef niet op. En omarm het. Met gezond eten kun je bijvoorbeeld ‘morgen’ beginnen maar je kunt het ook langzaam opbouwen. Maar net wat goed bij je past en wat jij fijn vindt.

Een nieuwe start met Thank God it is Monday!
Het proces naar een nieuwe start toe: ik zit er helemaal in! Ik wil namelijk heel graag weer meer schrijven, meer delen en je meenemen in mijn leven zoals ik eerder ook deed. Mijn missie om samen te groeien als persoon is er nog steeds maar op dit moment weet ik gewoon even niet zo goed hoe. Dus, heb je een tip of een idee of zou je graag iets willen weten? Laat het weten!

Klaar voor de (nieuwe) start? Af!

18 Reacties

 1. Amber
  oktober 16, 2017 / 08:08

  Hee Melle, fijne maandag power blog!
  Ik zou zelf wel graag willen lezen over loslaten en accepteren. En daarnaast jouw persoonlijke aanpak een kijkje in je leven vind ik erg leuk!
  Liefs Amber

  • Melle
   Auteur
   oktober 16, 2017 / 13:54

   Wiehoo! Dankjewel :) En wat een mooi en interessant onderwerp. Loslaten en accepteren blijft toch altijd moeilijk. Ik ga ermee aan de slag!

 2. oktober 16, 2017 / 09:37

  Wat een fijne tips heb je gedeeld! Ik heb denk ik niet direct een tip voor jou, maar ik kijk erg uit naar je nieuwe blogjes en ik heb er vertrouwen in dat die nieuwe start wel goed komt :)

  • Melle
   Auteur
   oktober 16, 2017 / 13:54

   Bemoedigende woorden zoals deze helpen ook heel erg :) Dank! xx

 3. oktober 16, 2017 / 12:16

  Goed bezig! :-) Respect voor hoe eerlijk je over alles schrijft. Ik moet zelf zeggen: ik ben persoonlijk ontzettend slecht in het volgen lijstjes. Om het om te draaien: ik ben er erg goed in om mijn lijstjes te skippen. ;-) En dan is het weleens balen als doelen niet meteen lukken. Wat voor mij helpt -en wellicht voor jou ook- is om niet al te bozig te worden als het niet lukt om een voornemen op de juiste manier op te volgen. Het gaat er vooral om dat je er bewust mee bezig bent. Zolang die focus er is, komt het op termijn wel goed.

  Een andere die ik onlangs heb gehoord heb tijdens een theaterworkshop: fouten bestaan niet. Als je iets anders doet dan de bedoeling zou moeten zijn, kun je dit beter zien als een variatie. :-) En variaties kun je koesteren. Sindsdien varieer ik mij suf, haha. Zelf vond ik het een goede eye-opener; een mooie manier om wat minder streng te zijn voor jezelf.

  Succes!

  • Melle
   Auteur
   oktober 16, 2017 / 14:08

   Haha kijk, dat is pas een positieve insteek. YES! En variëren, jaaa goeie! Daar ga ik voor :)

 4. oktober 16, 2017 / 12:34

  Jij inspireert mij echt al-tijd. Die nieuwe start kriebels heb ik trouwens ook altijd, precies op dezelfde momenten als jij. Helaas lukt het me de laatste paar maanden maar niet om echt die start door te zetten – om echt te gaan doen wat ik op al die talloze lijstjes schrijf. Maar, jij inspireert me dus om er echt weer eens goed over na te denken en het deze keer WEL te doen. Mijn 23e verjaardag komt eraan, dus dat lijkt me het perfecte moment om echt eens even in die startblokken te gaan staan en weg te sprinten. Liefs!

  • Melle
   Auteur
   oktober 16, 2017 / 14:11

   Meeeega lief Stella, dankjewel! En jij inspireert mij dus op jouw beurt weer om de nieuwe start met het bloggen echt door te zetten. Soms lijkt het zo moeilijk en zie je door de bomen het bos niet meer (ik zit ook bij de club!). Even opnieuw beginnen en met frisse moed er tegenaan. En hoera hoera, alvast gefeliciteerd! :)

 5. oktober 16, 2017 / 13:41

  In mijn leven ken ik ook van die momenten dat ik zeg ‘en nu moet het anders’. Zo zit ik op dit moment op een punt waar mijn leven een andere wending zal moeten nemen of ik ga er aan onderdoor. Alleen, dit heb ik niet zelf in de hand, ik kan er alleen naar vragen en hopen op een positief antwoord. Wanneer dit gebeurt zal ik hopelijk terug heropleven en mij terug gelukkiger voelen. Daar kijk ik momenteel wel naar uit, want mocht ik langer doorgaan zoals het nu gaat zal het hoogstwaarschijnlijk flink mis met mij gaan. Ik hoop voor jou dat je tips jou ook helpen. Ik ben alvast blij weer meer van je te lezen ;)

  • Melle
   Auteur
   oktober 16, 2017 / 14:13

   Oo jeetje wat een heftig verhaal Evelyne. Het is misschien heel raar om te zeggen en het is vast niet vergelijkbaar. Maar, voordat wij het slechte nieuws hadden gekregen over mijn zwangerschap, dacht ik ook dat ik er onderdoor zou gaan en zag ik geen mogelijkheid om daar weer bovenop te komen. Het nieuws kwam, het slechte nieuws ook maar toch zijn we er doorheen gekomen. Het is niet klaar en we zijn er nog lang niet – het zal nooit echt over gaan – maar er is zeker wel hoop aan het einde van de tunnel. Echt! xxx

 6. oktober 16, 2017 / 19:13

  De twee nieuwe starten waar ik meteen aan moet denken is 1 januari 2017 en 1 september 2017. Beide zijn dat twee enorme clichés, maar ze zijn wel waar. Op 1 januari besloot ik aan mijn zelfliefde te werken, want hoe ik toen tegenover mezelf keek dat was gewoon verschrikkelijk. Dat wens ik niemand toe, want je maakt het jezelf dubbel zo moeilijk. Ik haatte mezelf echt, en dat mag je echt heel letterlijk nemen. Naar die periode wil ik niet meer terugkeren, want in juni heb ik zelfs zo ver gestaan dat ik wou opgeven. Ik bedoel, Nikita? De persoon die altijd doorzet, hoe moeilijk ook? Denk dat dat een schock-momentje was, want dit hoort niet bij mij. Dus ik kan er een derde moment aan toevoegen; de start van de zomervakantie. Want in periode tussen januari en juni had ik ook al wat zelfliefde ontwikkeld, maar de echte grote liefde is teruggekeerd in de vakantie. Ik heb een heleboel mooie geluksmomentjes gehad toen ik blij was met mezelf (en nog steeds ben ik dat trouwens). Met mijn karakter. Het is een zware tocht geweest, maar er is licht aan het einde van de tunnel en daar geloof ik nu ook in. Glashard.

  1 september 2017 was ook een nieuwe start, duh, het nieuwe schooljaar. Maar ik heb ieder jaar dat ik het begin niet zo leuk vind omdat ik moet wennen en teveel verlang naar het bekende van het vorige jaar. En dit jaar wou ik dat anders aanpakken. Vooral omdat het mijn laatste schooljaar is (wat mijn hart stiekem wel breekt). Als ik nu niet geniet dan is het voorbij zonder genot en dat wil ik niet. Dus ik bekeek het allemaal wat positiever. En het heeft gewerkt want ik zat zo goed in mijn vel (nog steeds trouwens). Ik straal nu. Een nieuwe start is moeilijk en onwennig, maar kan enorm opluchtend zijn. Het is nooit te laat om er eentje te maken.

  Mijn tips voor jou voor je blog zijn denk ik wel onzekerheid. Ik kan alle tips/artikels daarover wel gebruiken. Want de portie zelfliefde is er zeker terug (hoera!), maar die periode heeft zijn bijwerkingen. Onzekerheid. En hoe blij ik nu ook ben met mezelf, die onzekerheid blokkeert me soms echt. Vragen of ik wel goed genoeg ben nu, of ik goed ben en de wereld geen ellende aandoe. Terwijl ik diep vanbinnen ook wel weet dat dat niet zo is.

  • Melle
   Auteur
   oktober 20, 2017 / 16:40

   Ik blijf het gewoon nog honderdduizend keer zeggen hoe inspirerend ik jou vindt. Zelfkennis is bij jou geen gebrek en dat vind ik echt heel positief en knap. Oeh en je tips heb ik opgeschreven en ga ik nu even over nadenken. Dankjewel Nikita <3 alvast een goed weekend gewenst!

 7. oktober 16, 2017 / 20:46

  Yay Melle, ik heb je gemist. Echt. Ben heel blij dat je weer meer gaat schrijven. Ik bestel alvast een paar tipjesblogs en persoonlijke blogjes. Misschien weer een overzichtje van je week? Of maand? Maar eigenlijk doe je maar gewoon waar je zin in hebt! :)
  Ik vind je eerste vraag / tip alvast een hele goeie. Zit ook (weer) een beetje op een keerpunt en het helpt me wel om er over na te denken.

  • Melle
   Auteur
   oktober 20, 2017 / 16:38

   Geheel wederzijds, ik jou ook! Dankjewel voor je input, ik heb het allemaal opgeschreven en ga ermee aan de slag. YEES! Het moet nog een beetje komen maar heb er al wel veel zin in. Liefs! x

 8. oktober 17, 2017 / 04:26

  Wat een mooie post weer Melle! Ik mis die inspirerende teksten van je, dus ik kijk uit naar je nieuwe ideeën die je gaat krijgen! Ikzelf zit midden in een nieuwe start eigenlijk haha. In dat proces. Niet alleen heb ik geen baan meer en timmer ik nu hard aan de weg naar mijn eigen bedrijf, ook gaan we deze maand verhuizen naar het platteland wat een huge life-chage betekent. Alles nieuw dus, en heb er zin in!

  • Melle
   Auteur
   oktober 20, 2017 / 16:37

   Sabine, hoe gaat het? :) En wat een bijzondere veranderingen allemaal en wat fijn dat je de knoop wat betreft je baan door hebt gehakt. Echt heel knap en stoer! Ik ga gauw wat vaker je blog lezen want volgens mij heb ik echt veel gemist. Veel liefs en alvast een goed weekend gewenst! xx

 9. Kaylin
  oktober 17, 2017 / 11:59

  Yeay heel leuk om je blog opnieuw te zien verschijnen op mijn feedly en door te kunnen klikken en lezen :D Wat betreft ideetjes en tips vind ik het altijd leuk om nieuwe liedjes, boeken, blogs of films te ontdekken. Je weekoverzichtje vond ik vroeger ook altijd leuk om te lezen. En wat zelfontwikkeling betreft heb ik wel interesse in artikels over jezelf rust gunnen, jezelf accepteren, blijvend omgaan met onzekerheid, jezelf vergelijken met anderen.

  • Melle
   Auteur
   oktober 20, 2017 / 16:35

   Jaaa hoera hoera! Dankjewel voor je blijheid en heel fijn en leuk ook je ideeën. Ik heb het opgeschreven en ga ermee aan de slag. YAY! Fijn weekend alvast xxx

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.