Fijn zo’n verfrissend perspectief | Ambitieus zijn zónder doelen; het kan wél!

ambitie-zonder-doelen-yes

Als je op internet zoekt naar de definitie van ambitie krijgt je resultaten als verlangen om hogerop te komen en veeleisend zijn ten aanzien van doelen die je jezelf stelt. En toen bedacht ik me; zijn die doelen écht nodig of kun je ook ambitieus zijn zónder?

De aanleiding van deze gedachten kwam een tijdje terug toen ik de opdracht kreeg om mijn doelen te formuleren. Ik merkte dat ik daar gek genoeg een beetje geïrriteerd van werd. Als een kat in het nauw voelde ik me en ik wilde de doelen bedenken om de opdracht maar af te kunnen ronden. Het voelde gewoon niet alsof die doelen en het al dan niet behalen ervan, me gelukkiger zouden maken.

Maakt dit mij minder ambitieus?

Sommige dingen kun je goed, sommige niet. Als je in dat kader geen ambitie hebt om bijvoorbeeld een leidinggevende functie te bekleden, maakt het je dan minder ambitieus? Of als je geen overuren maakt maar elke dag op tijd naar huis gaat – ongeacht of je dat doet om aan een sportcarrière te werken, op de bank te ploffen of je kinderen van de opvang te halen – maakt dat je minder ambitieus?

Ambitieus zijn zónder doelen: open staan

Als ik denk aan ambitie denk ik aan vooruitstrevend zijn. Aan groei, persoonlijke groei maar ook het zien van kansen en ervoor gaan. En dat is precies mijn punt. Ik denk dat je zonder doelen ook heel ambitieus kan zijn. Sterker nog, ik ben er heilig van overtuigd. Het is een open houding, de ambitie om mezelf te blijven ontwikkelen en om nieuwe dingen te leren die het doet. En nee, daar zijn op dit moment voor mij (nog) geen doelen aan verbonden. Ik wil mee kunnen gaan met wat er op mijn pad komt, waar iemand me misschien mee verrast of wat me in de loop van het jaar gaat interesseren. Die vrijheid en ruimte blijven voelen en genieten van de positieve energie die vrijkomt a long the way. En niet pas wanneer dat doel is behaald.

12 Reacties

 1. februari 4, 2016 / 07:40

  De dingen die je in je laatste alinea noemt (ontwikkelen, vrijheid en ruimte blijven voelen, genieten van positieve energie) ziin als je het mij vraagt hele mooie doelen haha en daarmee creëer je in mijn optiek dus wel doelen ;-) Moet je doelen hebben om ambitieus te zijn? Nee ik denk het niet, maar ik denk dat het dan ook bij ambitieus zijn blijft en er eigenlijk vrij weinig terecht komt van de dingen die je wilt bereiken. Doelen heb je dus in mijn optiek nodig om datgeen te halen wat dat ambitieuze hartje van jou verlangt (“honger stillen”). Toch wel grappig dat meningen hierover dan zijn verdeeld en we op die manier allemaal op andere conclusies komen vanuit onze eigen ervaring hihi. Liefs

  • Melle
   Auteur
   februari 4, 2016 / 08:17

   Haha oeps! Al zijn de doelen niet echt concreet maar vooral inderdaad om na te streven. Meer als waarden misschien. Ik vind het heel leuk dat je het anders ziet en wat nuances aanbrengt én een reactie achterlaat. Dát maakt het pas écht interessant! :)

   • Leonie
    februari 5, 2016 / 14:23

    Ik maak er een beetje een potje van vandaag, Melle, sorry! Maar goed, ik las je post dus gisteren en daarna las ik deze discussie in de bus en omdat mobiel reageren nog altijd mijn least favorite thing is, schoot de comment er weer helemaal bij in. Maar! Ik las jullie discussie en dacht: volgens mij is dit een typisch gevalletje van een miscommunicatie op linguïstiek niveau. Let me explain. Ik denk dat het ligt aan de definitie van ambitieus zijn/ambitie hebben. Voor jou Deisy, staat dat gelijk aan de motivatie op kunnen brengen om iets te bereiken of de ‘honger te stillen’ aan de hand van doelen. En voor jou, Melle, staat ambitie voor de motivatie hebben te blijven ontwikkelen zonder daarbij in cijfertje vast te kunnen blijven hangen van bijvoorbeeld, 1.000 bezoekers per dag voor je blog. Deis is van mening dat je de doelen nodig hebt om ergens naartoe te kunnen streven en jij Melle bent van mening dat je zolang je maar vooruitstrevend bent je ambitieus bent.

    Dat vond ik mooi om te zien! Ik geloof namelijk in allebei. Ik geloof dat ambitie gezien kan worden als een drijfveer om een streven (algemeen) of een doel (specifiek) te behalen. Dus zowel dat je kunt knokken voor een heel SMART opgesteld doel of dat je gewoon het nut in ziet van jezelf blijven ontplooien en in the long way je goed voelen.

    Maar ik denk óók dat ze niet los staan. Ik denk dat je als je ambitieus bent je je altijd graag wil blijven ontwikkelen en onbewust bezig bent met doelen, omdat onze samenleving zo in elkaar zit. Bijvoorbeeld: ik wil graag mijn bachelor/master halen. Dat betekent dat ik onbewust bezig ben met concrete doelen (vakken halen) en tegelijkertijd ook met een streven om mezelf te ontwikkelen zonder dat dat concreet vormgegeven is.

    Punt is, ik denk dat we in een maatschappij leven waarin doelen min of meer vastgesteld zijn zonder dat we het door hebben, omdat we het zo normaal vinden dat je eerst A moet behalen voor je verder kan met B – en dat als je dan lekker veel ambitie hebt je eigenlijk ook nog naar C wil ;)

    Lang verhaal. Maargoed. Da’s een teken dat dit een rete sterke blog was. Liefs!

    • Melle
     Auteur
     februari 5, 2016 / 14:48

     Wauw wat een verhaal :) Dankjewel! En dat is ook precies wat ik zo interessant vond aan de opmerking van Deisy. Dat maakt het leven ook zo leuk, dat maakt ménsen ook zo leuk. Iedereen is anders en heeft andere opvattingen en zo kunnen we ons altijd laten inspireren en van elkaar leren (amen). Akelig eigenlijk om te bedeneken dat die doelen min of meer vastgesteld zijn. Af en toe heb ik nog de illusie dat ik ‘uniek’ ben ;)

 2. februari 4, 2016 / 11:04

  Oooh wat prachtig geschreven weer! Ik heb ook vaak het gevoel dat ik concrete doelen “moet” hebben, terwijl ik ook zonder die concrete doelen gewoon hard kan werken en dan vanzelf zie waar het me brengt. En inderdaad, persoonlijke groei is daar ook heel belangrijk in en je rust nemen ook. Dat is wel een inzicht dat ik me steeds meer eigen maak en dat is heel fijn :)

  • Melle
   Auteur
   februari 4, 2016 / 13:42

   Dankjewel! En het is precies wat je zegt, dat leggen we onszelf maar steeds weer op. Wat fijn dat we er dan samen aan kunnen werken. Dat voelt echt heel fijn :)

 3. februari 4, 2016 / 14:16

  Fijn blogje! Ik denk niet dat je meteen ambitieus bent als je doelen stelt, maar dat je vaak automatisch doelen voor jezelf gaat stellen als je ambitieus bent. Maar dat hoeft dus niet altijd. ‘Zo veel mogelijk persoonlijke groei’ is niet een heel concreet doel, maar wel heel ambitieus. :)

  • Melle
   Auteur
   februari 4, 2016 / 14:23

   Haha, het is de combinatie. Alles is mogelijk :) Ik vind jou opmerking over het ambitieus zijn en toch doelen hebben ook wel erg interessant. Dat is inderdaad ook nog een optie!

 4. februari 5, 2016 / 09:32

  Interessant stukje! Ik ben wel helemaal fan van doelen stellen en denk zeker dat deze je kunnen helpen, maar je móet natuurlijk niets. En zeker als je van jezelf iemand bent die kansen grijpt en altijd op zoek is naar manieren om je te ontwikkelen, dan denk ik dat dit voor jou ook prima kan werken om zeg maar op die manier ambitie te tonen!

  • Melle
   Auteur
   februari 5, 2016 / 10:00

   Oh wat lief! Tenminste, ik vat je comment even op als een mega compliment, haha :) Dankjewel!

 5. februari 14, 2016 / 18:11

  Wat mooi gezegd! Ik denk dat ambitieus zijn ook heel veel te maken heeft met veel willen, geen of-of keuzes te hoeven maken en je inderdaad willen ontwikkelen, ook al weet je niet precies hoe en wat. Het heeft te maken met de beste versie van jezelf en je leven willen bereiken, vermoed ik!

  • Melle
   Auteur
   februari 14, 2016 / 19:20

   Oeh, dat vind ik dan op mijn beurt weer mooi gezegd. Dankjewel! Want inderdaad, die keuzes van of/of wil ik eigenlijk ook niet maken. Liever én én! Haha :)

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.