COLUMN | Denk aan de koe!

denk aan de koeDoor Cathelijn | Ik vraag mij wel eens af, of iedereen zo gek veel nadenkt als dat ik doe. Ik ben namelijk zo iemand die zich met Oud&Nieuw om 00.00 uur starend naar het vuurwerk, afvraagt hoe dat eigenlijk werkt – dat vuurwerk. Hoe al die patronen, perfect getimed en ook nog in verschillende kleuren allemaal uit slechts een kruidbuisje kunnen poppen. In tegenstelling tot andere mensen, die ‘gewoon’ vol verwondering staan te kijken. Juist. Kun je nagaan hoeveel vragen ik vroeger altijd paraat had voor Willem Wever…

Het is niet voor niets dat mensen mij wel eens hebben aangeraden een cursus Mindfulness te volgen. Ik heb nogal de neiging dingen te over-analyseren. Psychologie Magazine heeft daarom een online test die je preciés kan vertellen, hoe mindful en achtzaam je nu eigenlijk leeft. Nou, ik scoorde werkelijk waar, op élk onderdeel ‘laag tot zeer laag.’ Blijkbaar ben ik niet de koningin van het Leven in het Nu. Hoezee. Al vraag ik me af, hoe erg ik dat eigenlijk vind.

Toch heb ik een beetje mijn twijfels bij de outcome van deze test. Ik schijn blijkbaar niet capabel te zijn ‘om aandacht te schenken aan lichamelijke gewaarwordingen,’ zoals ‘het stilstaan bij en het waarnemen van het water op je huid onder de douche.’ Really?! Welke Henkie doet dit dan wel? Geloof me, in de stromende regen op de fiets, ben ik well aware van het feit dat ik nat word hoor. Beetje frappante vraag ook, trouwens. Hangt je mindfulness vermogen écht af van een paar regendruppels?

Dus, beste Psychologie Magazine, ik vind jullie online beproeving toch niet helemaal accuraat. Dat is iets wat ik nu, op dit moment in het heden waarneem en mij in déze situatie – ik leer het wel – realiseer. Bij hoeveel mensen werkt zo’n cursus eigenlijk? En kun je na de cursus dit echt als nieuwe ‘levenstechniek’ beschouwen? Iets voor op je cv? En wat als het op een gegeven moment niet meer lukt? Als je het verleerd? Krijg je ook garantie? En als de uitkomst toch niet bevalt, kan ik dan nog ruilen? Ik weet het niet hoor, het is allemaal te vaag. Je kan voorlopig de lucht in met je 8-weekse online voel-de-regendruppels-wél-op-je-huid-cursus.

Misschien moet ik iets anders overwegen. Het lezen van een goed boek bijvoorbeeld. ‘Denk aan de koe!’ leek me wel een goede optie. Het zou je, naast meer mindful worden enzo, ook helpen om negatieve gebeurtenissen zoals stomme mensen te vervangen voor iets positiefs zoals een ‘gezellige’ koe. Meer heb je niet nodig. Toch? Of..?

Dit is Cathelijn. 25 lentes jong, nu nog werkzaam als Webeditor bij TravelBird, straks professioneel globetrotter! Schrijven en reizen zijn haar grootste passies. Met Cathelijn zul je je dan ook nooit vervelen. “Ik ben erbij!” roept ze altijd vol enthousiasme als je vraagt of ze ergens mee naartoe gaat. Zelfs als ze niet eens weet wat er op de planning staat. Met een grote dosis sarcasme, zelfspot en humor schrijft ze om de week een column over de dilemma’s van een twintiger.

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.