Tips | Help, ik ben afgestudeerd!

help-ik-ben-afgestudeerd.jpgNa een periode van toewijding, stress en slapeloze nachten valt er een last van je schouders en zou je het liefste een periode tegemoet gaan met ontspanning en trots. De klanken van een symfonieorkest, steigerende eenhoorns, confetti all over the place, zonnestralen, fluitende vogels, het gebeurde niet. In tegendeel.

Na het behalen van mijn hbo-diploma was het voor mij duidelijk. Een baan zoeken in tijden van crisis leek me geen goed idee en mijn grote nieuwsgierigheid en drang om mezelf verder te ontwikkelen was het perfecte excuus om het zwarte gat te vermijden. Ik schreef me in bij de universiteit om mijn studie voort te zetten. Toen mijn masterdiploma en het naderende stoppen van de financiële support van DUO in zicht kwam brak het zweet me uit. In een periode waarin ik mijn scriptie goed wilde afronden én ik om moest gaan met de druk van een ongedefinieerde toekomst – want dat is het, onzekerheid – was focussen ontzettend moeilijk. Mijn plan om me eerst te richten op het afronden van mijn scriptie en daarna maar eens verder ging zoeken hielp wel. Maar dat maakte het gevoel van onzekerheid niet minder.

De periode tussen het afstuderen en een baan, waarin je eigenlijk heel erg blij bent dat die verdomde scriptie-tijd erop zit maar tegelijk met weemoed terugkijkt op je fantastische studententijd, is bijzonder. Maar ook een periode van stress en onzekerheid en daarom, na deze fantastisch lange introductie, deel ik vandaag mijn persoonlijke tips. Hoera!

Houd jezelf bezig
Niks doen voelt als stilstand, en als je elke dag lekker bezig bent blijf je jezelf ontwikkelen en voel je je nuttig. Altijd nog iets willen doen? Dit is het moment!

Een baan zoeken is een baan op zich
Plan elke dag een paar uurtjes in om op zoek te gaan naar leuke vacatures, het schrijven van een brief, bellen met bedrijven, het aanpassen van je cv, ofwel, het zoeken naar een baan. Ik voelde constant een hoge druk om zo snel mogelijk een baan te vinden, zekerheid te hebben en te weten waar ik de komende periode aan toe was. Maar door afwijzingen als ‘er hebben 3482348972 andere kandidaten gesolliciteerd’ en ‘te weinig relevante ervaring’ vond ik het soms lastig om me ertoe te zetten. Als je elke dag een paar uurtjes hiervoor gaat zitten ben je er wel mee bezig, kun je gefocust te werk gaan en is het, als je het echt vervelend vindt of even in een dip zit, na een paar uur weer voorbij en heb je er toch iets aan gedaan.

Blijf realistisch
Probeer het je eerste (echte, aaah!) baan een start te zien, een beginpunt van waaruit je verder kunt ontwikkelen. Een hoog salaris, direct de perfecte baan en fantastische secundaire arbeidsvoorwaarden is voor een eerste baan misschien te hoog gegrepen.

Sla de vacaturetekst op in een documentje of in je mail
En dan bedoel ik niet de link maar de echte tekst. Vacatures worden na de sluitingsdatum soms van het internet afgehaald. En mocht je – en daar gaan we even vanuit – uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek dan is het wel handig om de tekst ter voorbereiding nog even te kunnen lezen.

Geniet!
Ik realiseerde het me pas later, maar dit is echt de allerlaatste periode dat je vrij bent om je eigen tijd in te delen. Oké, dat klinkt lichtelijk dramatisch maar je snapt mijn punt. Met een 40-urige werkweek voor de boeg en 25 vakantiedagen per jaar is dat gewoon anders. Probeer daarom ook een beetje van deze periode genieten. Doe leuke dingen en probeer je ook op andere dingen te richten in plaats van alleen maar de druk van het zoeken van een baan.

Heel veel succes (en plezier!)!

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.