Persoonlijk | Het is ‘maar’ een baan. Toch?

het-is-maar-een-baanHet is uit. Na tweeëneenhalf jaar huwelijk is het definitief. Mijn eerste echte baan waarvoor ik ben verhuisd naar Amsterdam, hard heb gewerkt, waarvoor ik toegewijd en waaraan ik trouw was in pieken en dalen, in goede en slechte tijden. De scheiding is aangevraagd, ik moet op zoek naar een nieuw onderkomen, een nieuwe baan.

Toen ik afgelopen week het nieuws te horen kreeg dat mijn contract niet verlengd wordt vanwege een grote reorganistatie probeerde ik mezelf gerust te stellen: het is maar een baan. Of toch niet?

Ik kan het alleen maar beamen. Mijn leven is meer dan mijn baan en ik ben meer dan mijn functie, de titel op mijn contract, mijn maandsalaris, de laptop van de zaak en mijn cv op LinkedIn. Maar hoe je het ook wendt of keert, mijn baan is belangrijk voor mij. Vooral als het wegvalt en je als een nummertje op de loonlijst wordt geschrapt. Je weet wat ze zeggen, als het er niet meer is, waardeer je het het meeste. Het geeft mij naast de zekerheid van het inkomen – de vrijheid om daarmee te doen wat je wilt zoals wonen, eten en leuke dingen doen – de mogelijkheid om mezelf te ontwikkelen. Het is een groot deel van je leven, of je nu twintig, veertig of tachtig uur werkt. Je gaat ervoor op tijd naar bed, je kijkt ernaar uit, je leert nieuwe mensen kennen, maakt vrienden, je leert.

It’s not you, it’s me

En dan valt het weg. Niet alleen voor mij. Samen met ruim 100 andere mensen sluiten we onze tijd bij TravelBird af. Het ligt niet aan onze performance; het bedrijf staat er niet goed voor. Er moet meer werk verzet worden worden in dezelfde tijd door minder mensen. Het moet efficiënter en effectiever in een nieuwe structuur. De presentatie van de plannen voor het nieuwe jaar sloegen in als een bom. En dat mijn hele afdeling komt te vervallen, had ik ook niet verwacht. Iets waar je zo lang aan hebt gewerkt, lijkt dan opeens niet goed genoeg te zijn.

What’s next?

De afgelopen dagen stonden in het teken van het nieuws laten bezinken, praten met collega’s, met HR, bezinnen en alles op een rijtje zetten. Want eerlijk is eerlijk, zulk nieuws gaat je niet in de koude kleren zitten. We maken met gemengde gevoelens plannen voor de komende periode. Wat gaan we nog doen en welke projecten pakken we nog op?

Over ongeveer een anderhalve maand zit het avontuur er voor mij echt op. Dan ben ik vrij, ligt de wereld weer aan mijn voeten. En ik ga jou meenemen tijdens dat nieuwe avontuur. Samen gaan we op zoek naar mijn droombaan. En mocht je onderweg nog iets weten, ik hou me uiteraard aanbevolen.

7 Reacties

 1. oktober 16, 2015 / 08:43

  Wat een heftig nieuws. Hopelijk kijk je over een paar maanden terug vanaf een plek waar je het minstens net zo leuk hebt. Veel succes met je banenjacht, of wat er verder op je pad komt.

  • Melle
   Auteur
   oktober 16, 2015 / 10:26

   Dankjewel :) daar ga ik voor!

 2. oktober 16, 2015 / 09:22

  Ik hield mijn hart al voor je vast toen ik hoorde dat Travelbird ging reoganiseren. Geen leuk nieuws, maar zo te lezen blijf je inderdaad positief voor de dingen die komen gaan. Wellicht is dit het moment om geld binnen te harken met je website, beetje bij beetje (mocht je dat nog niet doen :P)

  • Melle
   Auteur
   oktober 16, 2015 / 10:28

   Oh wat lief! Ik ben idd erg benieuwd wat de toekomst me gaat brengen. En goede tip! Bedankt :)

 3. Mike
  oktober 16, 2015 / 17:13

  Wat balen zeg! Sterkte!

  Als ervaringsdeskundoloog heb ik een heleboel tips voor je, zodra je daar aan toe bent hoor ik je graag.
  In de tussentijd: wat mij opviel bij mijn ex-collegae en mij, is dat iedereen tot op zekere hoogte wat eigenwaarde ontleent aan zijn/haar werk. Raar maar waar.

  Gebruik je tijd vooral goed om te kijken wat je nu echt wil. Wanneer je in die richting zoekt (en iets vind), kan het achteraf een ‘blessing in disguise’ blijken te zijn. Damn, geef ik alsnog ongevraagd advies!

  Nogmaals sterkte!

  • Melle
   Auteur
   oktober 16, 2015 / 17:26

   Haha dankjewel Mike! Ook voor je ongevraagde advies ;) ik ga ermee aan de slag!

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.