Realisatiemoment | What got you here, will not get you there

herfst-veranderingAlles kon altijd beter. Studie, stages, werken, wonen, ik was er altijd erg druk mee. En hoewel het niet sinds een dag anders is, realiseerde ik me afgelopen vrijdag tijdens een gesprek pas echt dat mijn leven er nu echt totaal anders uit ziet. Ik moest direct denken aan deze blogpost van Aranka, over ondernemen en de belangrijkste dingen die ze had geleerd tijdens haar Million dollar woman masterclass. Een quote, de tweede learning wel te verstaan, zit sindsdien in mijn gedachten. Het beschrijft namelijk precies waarom verandering goed is. Niet alleen op zakelijk gebied.

Een paar jaar geleden was ik zacht gezegd een streber. Ik wilde alles kunnen, alles weten, alles doen. Overal ging ik voor. Met 100 procent, als het niet meer was. Als dat betekende dat ik overdag als een dolle studeerde en ‘s avonds nog door ging om met mensen af te spreken, dan deed ik dat. Niets was te gek. Maar ook op de lange termijn kon ik er wat van. Van het mbo ging ik door naar het hbo. Ik ging op kamers in Groningen, bouwde daar mijn leven op met een bijbaantje, vrienden en hobby’s en voordat ik het wist was ik aan het nadenken om verder te studeren aan de universiteit. Waarom niet? Ik kon het in ieder geval proberen. Tenminste, dat hield ik mezelf voor, want stiekem was het geen optie. Ik wilde het gewoon doen.

Dat doorzetten en die onrust die ik voelde, omzetten naar steeds beter worden en mezelf maximaal ontwikkelen, heeft me onwijs veel gebracht. Het was iets waar ik goed in was geworden. Maar op een gegeven moment kon het niet meer zo. Ik merkte dat ik niet gelukkig kon zijn. Dat tevredenheid of trots zijn op mezelf daardoor niet in mijn vocabulaire voorkwam. Er was immers altijd wel weer iets nieuws op mijn doelijst. Altijd wel weer iéts wat beter kon.

Afgelopen zomer zat ik er even helemaal doorheen. Ik was op, overprikkeld en ik kon niet anders dan toegeven aan mezelf. Een van de moeilijkste dingen aller tijden. Toen ik kort daarna bij mijn coach aan tafel zat, stipte ze het al even aan. Het was een strategie die me veel heeft gebracht, maar als ik verder wilde komen, dan moest ik deze strategie toch echt – deels – loslaten.

Afgelopen vrijdag vertelde ik dat ik me goed voel. Dat ik probeer te leven in het nu en dat het beantwoorden van de vraag – het was de trigger van het gesprek – ‘wat is je verlangen’ me kriebels geeft. Als ik een verlangen definiëer, voelt het alsof er iets nu niet goed is. Alsof het weer beter kan. Ik wil dat niet meer. Ik wil niet meer die onrust. Zei zij, degene die tot een paar jaar geleden toch heel wat anders voelde.

Ik stond er zelf ook wel van te kijken.

En ja, je hebt gelijk. Het is absoluut achteraf gepraat, want op dat moment vond ik het maar wat moeilijk. Maar als ik terugkijk, ben ik gelukkig en voel ik me fijn met deze transformatie. Dat was goed, maar hoe het nu is ook.

Weet dat verandering nooit fijn is, dat je niet voor niets liever vasthoudt aan dat wat al jaren goed was en je altijd goed kon. Maar weet ook dat het goed komt. Dat het soms nodig is en het jou als persoon juist verder kan helpen. Probeer je niet te verzetten, probeer het te omarmen.

Je kunt het.

Share:

27 Reacties

 1. november 16, 2016 / 09:08

  Zo inspirerend Melle! En super knap dat het je eindelijk lukt om het heden te omarmen en je te realiseren dat wat je nu hebt ook heel goed is, sterker nog, wellicht beter! Echt heel fijn, kan me voorstellen dat het heel veel rust geeft!

  • Melle
   Auteur
   november 16, 2016 / 14:24

   Gek he, dat het zo kan veranderen :) Hoera voor verandering! Oké, niet te hard juichen haha, maar toch. YAY!

 2. november 16, 2016 / 18:21

  Mooi om te lezen dat jouw leven nu goed is voor jou. Dat is het allerbelangrijkst. Ik herken het overigens wel een beetje.

  • Melle
   Auteur
   november 16, 2016 / 19:56

   Oo wat tof dat het herkenbaar is! Wat was bij jou de verandering?

   • november 17, 2016 / 15:24

    Dat ik chronisch ziek werd was voor mij de verandering. In eerste instantie natuurlijk in negatief opzicht, maar ik kan nu wel veel beter relativeren, ben sneller tevreden e.d. Dus in dat opzicht is het heel erg positief.

 3. november 16, 2016 / 19:23

  Mooi verhaal hoor. Ik leef volgens mij wel heel erg in het moment, maar toch hou ik van verandering. Niet omdat het nu niet goed is, maar omdat het na een tijdje gewoon een beetje saai is. En dan knip ik m’n haar eraf (en heb ik spijt) of ik verander de woonkamer. Of ik zoek een nieuwe vrijwilligersklusje of een nieuwe sport. Al die andere dingen zijn goed zo, maar sommigen moeten gewoon soms veranderd worden ;-)

  • Melle
   Auteur
   november 16, 2016 / 19:57

   Het houdt alles op scherp en lekker dynamisch. Voor ieder wat wils! :)

 4. november 16, 2016 / 20:37

  Kijk haar eens gaan dan! Woehoeee! Heel veel cheerleaders en pompom’s en confetti en alles jouw kant op, want je verdient het! Liefs!

  • Melle
   Auteur
   november 16, 2016 / 21:33

   Heel veel hartjes en confetti jouw kant op! <3 ZO LIEF!

 5. november 16, 2016 / 20:46

  Ik houd van verandering! Het heeft me enorm veel gebracht. Eigenlijk alles mijlenver buiten mijn comfortzone heeft mij het meest geleerd en mij gelukkig gemaakt..

  • Melle
   Auteur
   november 16, 2016 / 21:33

   Ik kan me er iéts bij voorstellen ;) GO YOU!

 6. november 16, 2016 / 21:06

  Wat een geweldig stuk dit, het is net alsof ik mezelf daar lees. Alleen zit ik nu halverwege universiteit en zoals je weet ook even helemaal op. Ik heb ook altijd het gevoel dat alles beter kan en het moet meer en nog meer en nog meer. Ik probeer nu veel meer in het nu te leven zoals je zegt en te kijken naar dingen waar ik wel blij van word.

  • Melle
   Auteur
   november 16, 2016 / 21:35

   Jaaaa mooi en zo bijzonder dat je je eigen verhaal er in leest. Je zit er gewoon nog middenin! <3

 7. november 17, 2016 / 09:51

  Heel herkenbaar Melle! :) Ik denk dat ik het nu ook pas wat doorheb dat ik gewoon best in het nu leef. Ik maakte me de laatste tijd echt superveel zorgen om de toekomst. Maar waarvoor eigenlijk? Niets staat vast. Omarmen inderdaad. Ben flink aan het oefenen hoor!
  Ik vind je titel op zich ook al een eyeopener. Je gaat niet meer bereiken dan dit als je niet verandert wat je doet. Ofzoiets. Zo kwam het op mij over en ik dacht meteen: JA! Zo waar! Dus dat zijn vandaag twee realisatiemomentjes in een voor mij. Hihi :D

  • Melle
   Auteur
   november 17, 2016 / 15:36

   OO YEEES! Twee momentjes. Mooi! En die toekomst. Man man man, dat is me wat. Vriendlief heeft vandaag te horen gekregen dat zijn contract niet wordt verlengd. Echt hoor, de tijd van 20 jaar in dienst zijn bij bedrijf x is voorbij. En dan net op het moment dat ik me zorgen maak om onze toekomst en al dan niet een huis kopen en dat soort dingen, lees ik jouw reactie en denk ik, zie je wel. Je kunt het niet vastzetten, we gaan het wel gewoon zien. Dankjewel! <3

 8. november 17, 2016 / 18:42

  Inspirerende blogpost! Vooral dat laatste stukje komt heel mooi over bij mij :) Top!

  • Melle
   Auteur
   november 18, 2016 / 20:47

   Lief! En zo fijn dat je er iets aan hebt ♡

 9. november 18, 2016 / 10:26

  Wat een sterke woorden. Ik vind het echt knap van je dat je die verandering omarmt en niet ziet als iets negatiefs (want dat is het niet). Meer leven in het nu is zo belangrijk. Je weet nooit wat de toekomst je gaat brengen, dan is het zo zonde als je alleen maar met nieuwe doelen bezig bent en niet beseft dat je blij mag zijn met wat je nu hebt.

  • Melle
   Auteur
   november 18, 2016 / 20:48

   Dat omschrijf je echt zo mooi! Dankjewel ♡ Van jouw laatste blogpost kreeg ik ook echt kippenvel. Ik wil ‘m dit weekend nog een keer lezen (en nog een keer, en nog een keer).

 10. november 18, 2016 / 20:16

  Wat een mooie blog, heel inspiratievol! <3

  • Melle
   Auteur
   november 18, 2016 / 20:49

   Dankjewel! Zet ‘m op! xx ♡

 11. november 20, 2016 / 10:40

  Wauw, wat een inspirerend blogje! En oh zo herkenbaar! Op het moment dat ik afstudeerde en niet veel later een baan kreeg, zei iemand tegen mij: “En nu even niet gelijk weer naar iets nieuws streven. Leef eens!” Die kwam wel even binnen, maar tegelijkertijd wist ik dat ze gelijk had. Ik heb altijd iets te streven, wil altijd meer en precies wat jij zegt: tevredenheid over mijzelf komt ook niet in mijn vocabulaire voor. Echt een inspirerend blogje dat mij (opnieuw) aan het denken zet! Tijd om het los te laten en écht te leven! :-)

  • Melle
   Auteur
   november 20, 2016 / 17:30

   Wat tof dat je het herkent, echt heel bijzonder! En ik herken me weer zo erg in jouw verhaal. Samen gaan we dit gewoon doen! Want hoewel ik het wel zo sterk voel en het zo opschrijf vind ik het soms nog best lastig om echt in het ‘nu’ te leven en tevreden te zijn. Maar stapje voor stapje komen we er samen :)

   • november 20, 2016 / 18:15

    We go for it! (Is dat wel eens correct Engels? Haha!) Het is inderdaad lastig. Vooral op dit moment in mijn leven. Mijn vriend en ik dragen een geheimpje bij ons – over een aantal weken maak ik dat geheimpje bekend, hihi -, waardoor ik alweer maanden vooruit denk en van alles wil regelen… Zucht! ;-) Gelukkig is mijn vriend daar die op mijn rem trapt en er voor zorgt dat ik zoveel mogelijk van het nu probeer te genieten. Het is zoveel makkelijker gezegd dan gedaan! ;-)

    • Melle
     Auteur
     november 20, 2016 / 19:32

     OOO WAT ZOU HET ZIJN? :) Ik wacht rustig af. En laten we dat gewoon doen. Goed Engels of niet, let’s do it!

     • november 20, 2016 / 20:10

      Haha, geen mini-me hoor! :’) Wel heeeeeeeeeel leuk! Yeah! Let’s go fot it!

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.