Roos deed het gewoon | Verhuizen naar London (mét tips!)

roos-londonSinds ik terug ben uit Kopenhagen – en sinds de blogpost van vorige week waarin ik je vertelde over mijn ‘tweede-thuis-gevoel’ voor deze geweldige stad – zweef ik af en toe ergens op een roze wolk. Een tijdje in het buitenland wonen heeft me nooit zo getrokken. Tot nu! Ik kreeg ook zo veel goede tips hoe ik het combineren met mijn huidige baan echt, heel tof! Dank daarvoor. Je snapt wel dat ik dus af en toe stiekem aan het fantaseren ben hoe het dan zou zijn als ik daar zou wonen. En ja, dan ga je je dus ook bedenken hoe je daar in godsnaam aan een baan komt, vrienden maakt, dat soort dingen. Toen Roos mij mailde met haar verhaal – ze is samen met haar vriend naar London verhuisd – vond ik dat dus zó leuk! Ze heeft een geweldige gastblog geschreven met haar verhaal én tips om gauw up and running te zijn in jouw nieuwe, buitenlandse thuis.

Hoe het allemaal begon

Door Roos | Het was hartje zomer, ik was net afgestudeerd en op vakantie met mijn vriend in Parijs. Op een terrasje in de Marais bespraken we zijn carrièrepad en zijn droom om eens in Londen te werken. Hij was namelijk pas benaderd voor een functie daar, maar niets was nog zeker. Ik zei hem dat hij zijn hart moest volgen en ervoor moest gaan. En zo geschiedde. Hij kreeg de baan, we pakten ons boeltje, gaven een afscheidsfeest en vertrokken naar Londen.

Een baan zoeken

Nu was ik niet van plan mijn dagen als een expat-wife te slijten, dus ook ik ging op banenjacht. Wat begon als een onbetaalde stage werd een baan, en imiddels werk ik er met veel plezier al 1,5 jaar.

Begin met een stage | Mijn allergrootste tip voor het vinden van een baan in Londen is dan ook om te beginnen met een stage. De concurrentie in Londen is fierce en dit is dé manier op een voet tussen de deur te krijgen. Ik ken enorm veel mensen die op deze manier een goede baan hebben gevonden.

In de UK is je ervaring belangrijker dan je studie | En zelfs als je niet kan blijven, is een stage in Londen een goede toevoeging op je CV. In de UK is ervaring meer van belang dat je studierichting. Ik heb zelfs een collega die Chinees heeft gestudeerd en nu evenementen organiseert! Verdiep je dus in wat belangrijk is in het land waar je naartoe gaat. Vermeld wel altijd duidelijk je titel. Een mastertitel is in het buitenland niet gebruikelijk en dus echt van toegevoegde waarde.

Meld je aan bij recruiters | meld je daarnaast zeker aan bij recruiters. Zij kunnen je helpen je CV verbeteren en in Londen worden zelfs startersfuncties en tijdelijke banen door recruiters ingevuld.

Vrienden maken

Na het vinden van een baan, moest ik nog op zoek naar iets om in het weekend te doen. Vrienden maken dus. Maar hoe doe je dat ook alweer? Het merendeel van mijn vrienden kende ik al járen, sommigen zelfs nog van de basisschool.

Hallo Facebook! | Gelukkig bood het internet uitkomst. Er zijn in Londen een aantal zeer actieve Facebookgroepen voor Nederlanders. Via die groep heb ik een hoop leuke mensen leren kennen. Uberhaupt zijn er online veel initiatieven te vinden die die specifiek gericht zijn op het leren kennen van nieuwe mensen.

Kom van die bank af | Maar je moet het wel zelf doen! Niet dat ik elke avond in de pub hing op zoek naar nieuwe maten, zeker niet, maar actie ondernemen is wel belangrijk. Zelf die aardige collega meevragen voor een drankje, iemand uitnodigen voor een etentje, lid worden van een sportclub. Op de bank nog nooit iemand vrienden gemaakt.

Wees niet verlegen | En ja, dat is onwijs spannend en awkward soms. Gelukkig zitten vele andere buitenlanders in hetzelfde schuitje. Ook zij kennen niemand! En je kunt mensen geen groter compliment geven dan vrienden te willen worden toch?

Ik zou nog uren door kunnen typen over gekke Britten, hoe om te gaan met cultuurverschillen, hoe het is om in een miljoenenstad te wonen, om je familie te missen maar dit is het wel even voor nu!

Als je meer wilt weten over mij of vragen hebt, kan je me vinden op Instagram @thelondoncookbook of op mijn blog: TheLondonCookbook.net.

27 Reacties

 1. mei 25, 2016 / 08:15

  Wat super inspirerend Roos, bedankt voor de tips! Mijn droom is ook al jaaaren om in het buitenland te gaan wonen, maar het is tot nu toe altijd een droom gebleven. ;) Ik vroeg me wel hoe jullie het hebben gedaan met het zoeken naar een woning? Ging dat vanuit de baan die je vriend kreeg of hebben jullie dat helemaal zelf geregeld? (:

  • Melle
   Auteur
   mei 25, 2016 / 09:43

   Echt he, vet tof! Ik zal Roos direct nog even mailen :)

  • mei 25, 2016 / 13:32

   Hi Charelle! Thanks :) In het buitenland wonen is heeeel spannend soms, maar ook echt leuk! Wij hebben via een makelaar een appartementje gevonden. Hoewel huisvesting hier heel prijzig is, is de omloop ook erg snel dus we hadden gauw wat gevonden. Voor kamers zijn er websites als spareroom, of Facebookgroepen
   Mail me anders maar als je nog meer wilt weten :)

  • Melle
   Auteur
   mei 25, 2016 / 09:46

   Nou, inderdaad :) En ze heeft een hele leuke blog, vooral even kijken inderdaad! x

 2. mei 25, 2016 / 13:59

  Gaaf om te lezen! Lijkt me zó tof, gewoon lekker een poosje in het buitenland gaan wonen.

  • Melle
   Auteur
   mei 25, 2016 / 16:11

   Misschien moeten we het gewoon doen! Ik moet zeggen, dat het met de tips van Roos ook wel een stuk concreter is geworden. Alsof ik nu weet waar ik kan beginnen :)

  • mei 25, 2016 / 19:06

   Gewoon doen! Anders denk je later misschien “had ik maar”. Al is het voor een paar maandjes, je maakt het dan toch maar mee :)

 3. mei 25, 2016 / 15:33

  Tof verhaal! En ook herkenbaar natuurlijk. Bij mij scheelde het dat mijn vriend al in Bogotá woonde, dus woonruimte had ik al, maar mijn baan en vrienden ed heb ik zelf geregeld. Of nouja vrienden, dat is best lastig hier. Meer kennissen eigenlijk en hier is het gebruikelijk dat je collega’s je vrienden zijn. In Londen wonen lijkt me wel heel tof trouwens, heb ik altijd zo een leuke stad gevonden!

  • Melle
   Auteur
   mei 25, 2016 / 16:18

   Grappig eigenlijk. Dat je zegt dat vriendschap en het zo noemen zo anders is in een andere cultuur. Ik bekeek net trouwens nog even jouw blog en die ziet er zo vet mooi uit! Serieus, ik snap niet waarom ik je nog niet volgde op Bloglovin. Dus bij dezen! :)

   • mei 25, 2016 / 16:20

    Oh haha dankje! :D Lief :) Ja Colombianen zijn heel lieve mensen, maar echt nieuwe vrienden maken is lastig. Mensen liegen heel veel hier en echt van iemand op aan kunnen is moeilijk. Gelukkig kan ik goed alleen zijn :)

    • Melle
     Auteur
     mei 25, 2016 / 16:23

     Jeetje dat klinkt echt heftig. Een soort ‘buitenkant’ cultuur lijkt het een beetje. Gewoon heel aardig doen maar dat is het dan ook. Wel fijn dat je dat inderdaad kan maar inderdaad ook iets waar je zeker rekening mee moet houden. Jeetje. Knap hoor!

  • mei 25, 2016 / 19:05

   Kan me voorstellen als ik dit zo lees dat het lastig is! Ik heb ook wel wat Nederlandse vrienden hier – is toch wat gemakkelijker. Maar die zijn daar vast lastig te vinden!

   • mei 25, 2016 / 19:09

    Ik heb hier ook een paar Nederlandse vrienden, maar in Bogotá wonen niet superveel Nederlanders haha. En op zich is je tussen de bevolking mengen goed te doen, alleen echt diepgaande vriendschappen aangaan vind ik lastig. Nederlandse vrienden hier zijn wel fijn trouwens: we kunnen soms echt even flink klagen over wat die gekke Colombianen nu weer (niet) hebben gedaan hahaha :P

 4. mei 25, 2016 / 17:32

  Leuk om te lezen. Ik ben ook bezig met een stage zoeken, alleen dan in Nederland en dat vind ik al lastig…. Liefs

  • Melle
   Auteur
   mei 26, 2016 / 08:50

   Helemaal gelijk stage zoeken is vaak ook lastig. Veel solliciteren en misschien ook via het netwerk van school? Dat helpt ook altijd wel. Ik weet zéker dat het goed komt. Veel succes (en plezier!)

 5. mei 26, 2016 / 14:42

  Leuk artikel weer! Londen lijkt mij ook heerlijk om een tijdje te wonen. Ben zelf van Amsterdam naar Brussel verhuist en hoewel het in het begin verschrikkelijk moeilijk was, heb ik er geen minuut spijt van gehad. Beste beslissing EVER. Zou het iedereen zo aanraden, zelfs als je niet een heel extravert persoon bent of van jezelf denkt dat je zulke dingen niet durft. Uiteindelijk komt alles op z’n pootjes terecht & zo niet, dan kun je altijd nog terug verhuizen :)! Dus Melle, wanneer ga je naar Kopenhagen ;-)!

  • Melle
   Auteur
   mei 26, 2016 / 15:20

   Dat is ook echt supertof zeg! Ik ben ook wel een keer in Brussel geweest maar dat was voor school (halloooo alles van het Europees Parlement). Je hebt gelijk hoor, de magie gebeurt buiten je comfort zone dus inderdaad, misschien moet ik maar eens mijn koffer gaan pakken, haha!

   • mei 26, 2016 / 15:38

    Als je nog eens naar Brussel komt, dan neem ik je mee op rondleiding.. Het wordt wel een food & dranken tour, mijn specialiteit ;). Maar echt, als je de kans krijgt, doen!

    • Melle
     Auteur
     mei 26, 2016 / 16:24

     Oeh, daar ga ik je aan houden! Want zo lijkt me dat dus wél heel leuk :) Eten en drinken én leuk gezelschap is dus altijd goed. HOERA!

 6. mei 27, 2016 / 21:49

  Het is altijd leuk om te lezen hoe Nederlanders in het buitenland hun plekje vinden! Vanuit Londen ben je natuurlijk ook zo eventjes in NL, dat is wel een enorm voordeel! Vrienden maken vind ik na zeven jaar in Bolivia nog steeds erg lastig, want vriendschappen zijn hier nou eenmaal echt heel anders. Veel oppervlakkiger, maar als er écht iets is, dan helpt iedereen elkaar. Je trekt toch al gauw toe naar mensen van dezelfde nationaliteit, maar die heb je natuurlijk niet altijd om je heen en de mensen die er zijn, gaan soms ook weer weg. Naast het vinden van een passende baan, is ook het vinden van goede vriendschappen voor mij de grootste uitdaging. Het is echt zoals Roos zegt: je moet het zelf doen! Maar met een beetje initiatief en creativiteit kom je heel ver.

  • Melle
   Auteur
   mei 28, 2016 / 10:40

   Grappig he om te realiseren dat er toch iets is wat ons Nederlanders verbindt. Ik vind het echt heel knap van jou. Want hoewel het voor jou misschien heel vanzelfsprekend is, doe je het toch maar. Erop uit en gaan!

  • mei 30, 2016 / 21:55

   Leuk om te lezen! Bolivia is natuurlijk wel even andere koek, haha! Mijn Nederlandse vriendinnen kunnen ook makkelijk langs komen.
   Ik vind het zelf weleens frustrerend dat een hoop uit mijzelf moet komen om vrienden te maken. Maar dat hoort erbij denk ik :)

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.