Interview | Het hebben van plan B maakt het doel altijd haalbaar

marielle-1Doelen stellen, ambitie, druk op jezelf leggen en altijd het beste uit jezelf willen halen. Ik sprak hierover met de 21-jarige Mariëlle, student Kunst & Cultuur Wetenschappen aan de Erasmus Universiteit, in een Rotterdamse lunchroom.

Het is een zonnige, zaterdagmiddag. Als ik aan kom lopen staat Mariëlle al voor Lebkov, een moderne lunchroom direct naast het station in Rotterdam. Een vrolijke glimlach, omlijnd met mooie rode lippenstift lacht me toe. We bestellen een broodje en wat drinken en gaan zitten bij een tafeltje aan het raam. Dat ze gisteravond een feestje had, zie je niet. Geen wallen te zien en met een opgewekt humeur is ze lekker aan het kletsen. Ik schrijf.

Doelen stellen en behalen

“Dat ik de afgelopen jaren steeds aan nieuwe doelen werkte, had ik eigenlijk niet zo door. Pas toen ik terug keek besefte ik me dat pas. Ik ben me vaak niet zo bewust van het doel totdat ik het heb behaald.”

“Na het behalen van mijn havo-diploma ben ik gaan studeren aan het hbo. Ik had maar één doel voor ogen: mijn propedeuse halen om zo snel mogelijk mijn studie voortzetten aan de universiteit. Tijdens mijn studie Culturele en Maatschappelijke Vorming, merkte ik dat ik hou van zelfstandig studeren. De projectgroepjes en de praktische kant van het hbo waren niet voor mij weggelegd, maar met het doel om verder te studeren aan de universiteit lukte het me om door te zetten. Daarnaast merkte ik dat ik erg beïnvloed werd door mijn studiegenoten. Dat klinkt misschien een beetje stom maar als zij pas een dag voor een tentamen beginnen met leren, dan ben ik geneigd dat ook te doen. Op de universiteit is dat wel anders. Wanneer je iets moet lezen is het niet alleen dat je het gelezen moet hebben, maar ook direct moet begrijpen. Het gaat meer de diepte in.”

De keerzijde

“Ja, de druk die ik mezelf opleg is heel hoog en dat maakt het soms best wel moeilijk. Ik kan me soms druk maken om de kleinste dingen en dat is eigenlijk zonde. Sommige dingen gebeuren nu eenmaal gewoon, maar ik kan daar dan dagen over piekeren. Daarnaast gaat studeren me niet per se heel gemakkelijk af. De overgang van hbo naar de universiteit vond ik bijvoorbeeld best wel pittig. Als ik het over mag doen, kies ik om na de havo nog twee jaar vwo te doen zodat ik meer voorbereid ben op de universiteit. Maar, omdat ik ook al een jaar was blijven zitten, wilde ik op dat moment gewoon zo snel mogelijk die route afleggen. Via het hbo scheelde dat een jaar.”

Het hebben van een plan B maakt het doel haalbaar

“Eenmaal op de universiteit was mijn volgende doel om zo snel mogelijk alle punten te halen die nodig zijn om een semester in het buitenland te studeren. Zelfs toen het fout dreigde te gaan, had ik al een plan B klaar. Omdat ik aan het einde van het eerste jaar niet genoeg punten had behaald om over te gaan heb ik bezwaar ingediend bij de examencommissie. Ik mocht toch door naar het tweede jaar. Mijn volgende doel was om alle punten uit de eerste twee blokken te behalen zodat ik een semester in het buitenland kan volgen. Ik heb er hard voor gewerkt, en het is inmiddels ook gelukt.” Ik zit aandachtig te luisteren. Ze is zo ambitieus en weet zo goed wat ze doet en wat ze wil. Het hebben van een plan B maakt haar doel altijd haalbaar, al heeft dat niet haar voorkeur. “Misschien dat het daarom ook eigenlijk nog niet zo vaak is voorgekomen dat ik moest uitwijken naar plan B. Ik weet wel dat het niet erg is als het een keer anders gaat en dat ik daar op zo’n moment veel van kan leren. Maar falen is gewoon geen optie.”

Eigen fashion blog

“Na mijn studie zou ik graag de mediakant op gaan, richting marketing en pr. Daarom ben ik nu bezig om mijn eigen fashionblog/online tijdschrift op te zetten. Op die manier kan ik mijn liefde voor mode combineren met mijn interesse op voor marketing en pr en hopelijk daar wat ervaring in op doen. Vriendinnen waren echt heel enthousiast dat ik het bloggen weer wilde oppakken, ik heb nu ook twee mensen die foto’s kunnen maken en mijn broertje is nu bezig met design van de website. Mocht ik dan straks een keer stage willen lopen bij een pr-bureau en ik kan aantonen dat ik weet wat er zich in het wereldje afspeelt helpt dat natuurlijk wel.”

Dat dit interview zoveel indruk op mij zou maken had ik van te voren niet kunnen bedenken. Ik heb veel bewondering gekregen voor Mariëlle, over de manier hoe ze doelen stelt en daarvoor strijd. Niet alleen in haar studie maar ook haar blog. Mariëlle is zo doelbewust, dat vind ik heel bijzonder.

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.