Zonder plan vertrekt hij naar Engeland en zonder plan komt hij later weer terug naar Nederland. Met een goede baan en een eigen huis. Sander van der Waal (36) liet alles achter zich om voor de liefde naar Oxford te verhuizen. En de liefde bracht hem weer terug. “Met een volgeladen busje was het zo gedaan.”
Het is een zonnige vrijdagmiddag als ik met Sander afspreek, op het dakterras van zijn appartement in Amsterdam. In 2009 terug vertrok hij naar Oxford, vertelt hij. Daar ging zijn toenmalige vriendin wetenschappelijk onderzoek doen aan de Universiteit van Oxford. “Ik ging met haar mee en vond al gauw een baan bij de universiteit.” Sander ging werken op de IT-afdeling van de universiteit en adviseerde wetenschappers over open source: open en transparant onderzoek doen met wetenschappers over de hele wereld. Het werk ligt helemaal in zijn straatje: Sander studeerde af in Informatica en Filosofie. Hij gelooft ontzettend in de open en transparante toekomst van het internet en van wetenschap.
Zonder baan, zonder plan
Een paar maanden nadat hij naar Oxford verhuisd was, ging het uit met zijn toenmalige vriendin. Hij bleef in Oxford, voor zijn werk. “Maar na drie jaar bij de universiteit was het tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik verhuisde naar Londen voor een nieuwe start. Zonder baan, zonder plan.” Toch was het volgens Sander niet moeilijk. “Ik wilde dit graag doen, dus ben ik ervoor gegaan.”
Zijn open instelling werpt zijn vruchten af. Niet lang nadat hij naar Londen is verhuisd krijgt hij een baan bij de Open Knowledge Foundation. Hij werd weer verliefd, maar nu op een baan. In veel opzichten is zijn werk bij de Open Knowledge Foundation een logisch vervolg van zijn werk aan de universiteit.
Open internet
“Heel kort gezegd, biedt internet de mogelijkheid voor de overheid om informatie met burgers te delen. Overheden bepalen vaak zelf welke informatie ze wel en niet online zetten. Niet altijd wordt datgene gepubliceerd wat voor burgers het meest nuttig zou zijn. Het internet is volop in ontwikkeling, we worden steeds meer afhankelijk van dit medium. De vraag is dan ook hoe het zich in de komende jaren zal ontwikkelen en wat daarbij rol van overheden, grote bedrijven zoals Google en de burgers hierin zal zijn. Met de Open Knowledge Foundation streven we naar een wereld waar kennis openbaar is, dat de kracht van kennis voor iedereen is weggelegd en we met deze kennis, samen nieuwe dingen kunnen opbouwen.” Sander wordt projects director en houdt zich bezig met het coördineren van verschillende projecten rond een open internet. “Aan de ene kant het openbaar en transparant maken van informatie van bedrijven en overheden. Aan de andere kant, moet er met die informatie vervolgens ook iets gedaan worden wil het effect hebben.”
Met baan terug naar Nederland
Zijn werk heeft een groot voordeel, en een die perfect past bij zijn open instelling om zonder plan naar Londen te verhuizen. “Er is geen kantoor. Betaald en vrijwillig werken mensen over de hele wereld mee.” Als Sander zijn huidige vriendin ontmoet en er plannen komen om samen te gaan wonen is de stap dan ook zo gezet: hij laadt een busje vol en vertrekt naar Amsterdam. Hij blijft projects director bij de Open Knowledge Foundation, maar nu vanaf zijn appartement met dakterras in Amsterdam.
“Ken je de speech van Steve Jobs, over connecting the dots?” vraag ik. Sander knikt. “Dat is jouw verhaal”. Hij lacht. “Zo had ik het zelf eigenlijk nog nooit bekeken.”