Positief in het leven staan | Wat je kunt leren van een ananas

ananas-op-je-hoofdAnanas is mijn favoriete fruit. Ik heb er zelfs – hipster alert – een schilderijtje van in de woonkamer. En geef me eens ongelijk. Ananassen zijn gewoon heel leuk (en lekker). En naast vitamines zit een ananas ook nog eens boordevol levenslessen. Wie had dat gedacht?

Yes, ga ervoor! | Onzeker zijn. Ja, ook hier maak ik me regelmatig schuldig aan. Het houdt me ergens scherp maar aan de andere kant – en laten we eerlijk zijn – is het vooral naar. Niet oké! Heb je ooit een onzekere ananas gezien? Tuurlijk niet! Als je die neerzet, dan staat hij. Rechtop, groots en geen ontkomen meer aan. Onzekerheid? Niets van te bekennen. Dus de volgende keer als je je ergens onzeker over voelt, je naar een belangrijke meeting gaat of nieuwe mensen gaat ontmoeten weet je wat je te wachten staat. Sta achter je idee, stevig in je schoenen en rechtop. GO!

Draag een kroon | Trots zijn op jezelf. Ben je dat wel eens? Een tijdje geleden gaf ik op deze vraag volmondig het antwoord nee. Maar weet je, er is helemaal niets mis mee. Je bent niet arrogant of egoistisch als je trots op jezelf bent. In tegendeel. Je hebt reden genoeg om trots op jezelf te zijn! Dus zet ‘m op, en draag hem met trots!

Wees kleurrijk | Groen, oranje en geel in allerlei verschillende kleuren. Een ananas is echt mega kleurrijk! Wat je hiermee kunt? Sta eens bewust open voor kleuren; voor nieuwe mensen, ideeën en situaties. Wie weet wat het je brengt!

Deel | Ananas vind ik echt het ultieme zomerfruit. En wat het helemaal ultiem maakt is delen. Een hele ananas opeten lijkt me sowieso nogal heftig, dus deel wat uit en laat iemand mee genieten! Geluk is immers het enige wat meer wordt als je het deelt. Ik merk dat ik het soms lastig vind om zo, voor mijn gevoel soms uit het niets, iemand bijvoorbeeld een berichtje te sturen met leuk nieuws. Dan bedenk ik me hoe ik het zou vinden om zo’n berichtje te krijgen. Superleuk natuurlijk! Deel je geluksmomenten, het zal je goed doen!

Zeg wat vaker nee | Dit is een dingetje. Ik heb namelijk de neiging om heel vaak ja te zeggen. Nee zeggen voelt als iets negatiefs, iets stoms en iets waardoor de kansen en mogelijkheden stoppen. Maar stiekem – en ik weet het eigenlijk ook wel – is het ook heel goed om nee te zeggen. De vraag die ik mezelf wel eens stel is ‘word ik er blij van?’. Als het antwoord nee is, weet ik wat me te doen staat. En hoewel ik dan misschien reageer met een ‘liever niet’, ben ik áltijd blij dat ik het heb gedaan.

Wees lief voor jezelf | Ofwel, be sweet on the inside. Wees lief van binnen, wees lief voor jezelf! Doe waar jij blij van wordt en stop vooral met dingen die moeten. Want handen omhoog als je van jezelf van alles moet. Jup, je raad het al. Ik zit nu met mijn hand omhoog – heus. Dus dit is een reminder – en note to self – dat we bij dezen ook eens ‘niets doen’ op onze doelijst zetten.

31 Reacties

 1. mei 12, 2016 / 07:33

  Ah dit is zo leuk bedacht :) wat een wijze vrucht is het toch! Ik hou van ananas! Maarre.. Waarom leer ik van de ananas dat ik vaker nee moet zeggen?

  • Melle
   Auteur
   mei 12, 2016 / 09:48

   Niet te doen hè? En nee zeggen, ik dacht een beetje aan zijn (of haar) beetje ruwe huid. Beetje afstandelijk en niet erg knuffelaar. Snap je? Rijke fantasie hè ;)

 2. mei 12, 2016 / 07:53

  Ik vind ananas ook heerlijk, maar ik had geen idee dat ik er nog zoveel van kon leren. ;-) Super leuk artikel!

  • Melle
   Auteur
   mei 12, 2016 / 09:46

   Zo zie je maar weer ;) Hoera!

 3. mei 12, 2016 / 08:49

  Hahahaha zo leuk dit! En zo waar allemaal! Ik ga vandaag maar eens even doen alsof ik een ananas ben; misschien helpt het! Liefs.

  • Melle
   Auteur
   mei 12, 2016 / 09:46

   Jaaaaa laten we dat doen! :)

 4. Rosemarijn
  mei 12, 2016 / 09:20

  Haha, dit is dus waarom ik gisteren je enquête zo onwijs positief heb ingevuld. Super leuk artikel, ik voel me al langzaam een ananas worden.. :)

  • Melle
   Auteur
   mei 12, 2016 / 09:45

   Yehees! Dankjewel! Ik dacht al, van wie was die super lieve reactie ;) En wat geweldig, ik moest echt lachen dat je stiekem een ananas wordt. Ik voel het ook! Wiieeehooo!

 5. mei 12, 2016 / 11:10

  Wat leeeeeeuk! Ik vind een ananas inderdaad echt een zelfverzekerd fruit, staat altijd rechtop en heeft allemaal prachtige kleuren. Hij (of zij?!) dúrft er te zijn. Zo belangrijk. Leuk artikel meis!
  Liefs! Evelien

  • Melle
   Auteur
   mei 12, 2016 / 11:21

   Hoera! Dankjewel :)

 6. Berber Eringa
  mei 12, 2016 / 11:32

  haha wat leuk :)

  • Melle
   Auteur
   mei 12, 2016 / 11:57

   Dankjewel! En wat leuk dat jij het ook vindt :):)

 7. mei 12, 2016 / 12:44

  Wat een geniale vergelijking!! Ik vind ‘m goed gevonden haha. En de punten waar je het over hebt, daar geeft ik je ook helemaal gelijk in. Trots op jezelf zijn mag zeker. Het is in het begin misschien lastig, maar ook dat leer je na verloop van tijd steeds makkelijker te doen. :)

  • Melle
   Auteur
   mei 12, 2016 / 13:32

   Dat is zeker waar, ik kan dat helemaal beamen :)

 8. mei 12, 2016 / 12:45

  Ok, ik dacht eerst echt ”wat zou je nou kunnen leren van een ananas” maar je hebt dit wel heel leuk in elkaar gezet! Ultieme vrolijkheid =D OK DOEI!

  • Melle
   Auteur
   mei 12, 2016 / 13:33

   YES! En zo zo zo leuk dat je ook helemaal van de OK DOEI bent, haha :) Ik zeg het zelf ook heel vaak tegen mensen dus zo leuk als jij dat ook doet. Straks ga je ook nog al je outfits pakjes noemen (chillpakje, pyjamapakje, 20-graden pakje.. ;))

 9. mei 12, 2016 / 21:17

  Ananas <3 Op mijn project in Ghana kregen we bijna elke dag ananas voor lunch (en wat andere dingen natuurlijk haha), maar na een paar dagen is je tong dan helemaal kapot joh. Kon op een gegeven moment geen ananas meer binnenkrijgen omdat het zoveel pijn deed. Jammer genoeg begreep de kok dat niet zo, dus kregen we het wel steeds. Zo hebben we ook eens gezegd dat we pannenkoeken lekker vonden, en toen kregen we de volgende drie dagen pannenkoeken voor lunch én avondeten. Dat was ook weer niet de bedoeling!

  • Melle
   Auteur
   mei 12, 2016 / 22:30

   Haha wat een mooi verhaal! Echt zo bijzonder en leuk dag je gewoon in Ghana was! Elke dag ananas is inderdaad wel veel van het goede. Elke dag pannenkoeken ook haha. Is er iets wat je wel elke dag zou kunnen eten? Ik ga dan denk ik voor – bind me er niet op vast – kwark ontbijtjes :) lekker fris en goed met van alles (ananas, ha!) te combineren :)

   • mei 14, 2016 / 00:10

    Hmmmm weet ik niet zo goed. De laatste keer daar at ik bijna elke dag mango als ontbijt, omdat ik het brood gewoon echt niet lekker vind (zelf niet met hagelslag of chocopasta) en er voor de rest vrij weinig alternatieven zijn in een klein dorpje. Hier in Nederland eet ik bijna elke dag vla met hagelslag (sleeeecht weet ik). Dat verveeld nooit. Behalve als je een te groot bakje hebt, dan eet ik tegen m’n zin in

    • Melle
     Auteur
     mei 14, 2016 / 10:31

     Nou ja, zo lang je ervan geniet (en het dus in een klein bakje doet) is er volgens mij niets slechts aan :) Lekker zeg, hagelslag. Heb er helemaal zin in!

 10. mei 13, 2016 / 10:03

  Haha wat kijk jij toch op een heerlijke manier naar de wereld! Alleen de link met het nee zeggen snap ik niet helemaal. Is het zijn beschermende schubbenjasje, of lees ik er gewoon overheen? Tegen een ananas zeg ik in elk geval nooit nee (en nu al helemaal niet meer!)

  • Melle
   Auteur
   mei 14, 2016 / 10:31

   Jaaaa precies zo had ik het bedacht! En haha, ik zeg ook nooit nee tegen ananas. Zeker niet! :)

 11. mei 13, 2016 / 22:13

  Mooie vergelijking :D Ik houd ook erg van ananas ;) Dat wees kleurrijk vind ik wel een mooie originele ook. En gek eigenlijk dat trots zijn op jezelf soms zo moeilijk is. Daar zou je eigenlijk elke week even bij stil moeten staan: wat maakte mij trots afgelopen week? Hmm leuk idee haha

  • Melle
   Auteur
   mei 13, 2016 / 22:24

   Jaaa ik vind dat eens per week best een heel goed idee! Dank :)

 12. mei 18, 2016 / 08:02

  haha laat ik nou net allergisch zijn voor ananas! Al neemt dat natuurlijk niet weg dat de lessen zeer leerzaam zijn ;)

  • Melle
   Auteur
   mei 18, 2016 / 08:46

   O nee! Haha, hoe dan? Wat akelig zeg. Nou ja, genoeg ander fruit om te eten. En inderdaad, deze lessen daar kun je dan weer wat van leren. Zal eens kijken of ik ook levenslessen van een groente kan bedenken ;) Lijkt me wel wat!

   • mei 18, 2016 / 08:49

    Ja zeker ook bij andere dingen gaan bedenken, dit is zo leuk! En het gaat alleen om verse ananas, dat is voor mij net te zuur. Als mijn weerstand lag is reageer ik ook op meloen en appel :(

 13. mei 18, 2016 / 16:14

  Haha wat een leuk artikel! Ik ben dol op ananas, dat is een goed teken toch ;)

  • Melle
   Auteur
   mei 18, 2016 / 16:44

   Yes! En dat snap ik wel. Ik ook! :)

 14. mei 18, 2016 / 19:20

  Haha hoe kom je erop, leuk bedacht! Ik zeg meestal ‘nee’ tegen de ananas, want ik hou er niet van, dus ik ben op de goede weg ;-)

  • Melle
   Auteur
   mei 18, 2016 / 21:16

   Haha zo kun je het natuurlijk ook bekijken :)

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.