LinkedIn | Met deze 5 LinkedIn tips wordt het wél leuk!

LinkedIn tipsLinkedIn. Als iemand dat noemt spring ik niet direct vol enthousiasme op omdat ik dat o zo fantastisch vind. Want – even heel eerlijk – ik heb een LinkedIn profiel aangemaakt omdat het ‘hoort’. Zonder profiel deelnemen aan de arbeidsmarkt voelde echt als een no go. Dus ja. Een LinkedIn-profiel dus. Maar wat is daar nou zo handig aan en wat kun je er eigenlijk mee? Toen ik werd uitgenodigd voor een workshop op het LinkedIn kantoor in Amsterdam sprong ik een gat in de lucht. Eindelijk antwoorden én ultieme LinkedIn tips die ik vandaag allemaal met je ga delen!

Ik – degene die dus niet zo bewust met LinkedIn bezig is – heeft via LinkedIn een baan gevonden. HA! Wie weet het nog? In het kort. Half december werd ik via LinkedIn benaderd door een detacheringsbedrijf. Voordat ik het wist zat ik daar op gesprek, zat ik bij de opdrachtgever op gesprek en had ik een baan. WIEHOO! Dat was echt magisch en zó leuk! Het bestaat dus gewoon, wie had dat gedacht. (Wil je meer lezen over mijn banenzoektocht, check dan even deze blogpost mét gifje! )

Je eerste indruk is digitaal

Je sollicitatiebrief een gelukskus meegeven voordat je hem in de brievenbus gooit is zo ouderwets en iemand online screenen is de nieuwe standaard. Wist je dat als je iemand googled, vaak LinkedIn als eerste in de zoekresultaten komt? Dat is me een partijtje handig! Dat is namelijk iets wat je helemaal zelf kunt inrichten zoals jij dat wilt. Ofwel, je hebt je digitale indruk hartstikke zelf in de hand.

De workshop op het LinkedIn hoofdkantoor werd gegeven door Anoek Eckhart. Zij is Senior Corporate Communications Manager bij LinkedIn en kon ons dus werkelijk álles vertellen over LinkedIn. Dit waren haar tips!

Tip 1: Stel je profielfoto open voor iedereen

Als je op LinkedIn een profiel hebt aangemaakt, betekent dat dat je gevonden wilt worden. Toch? Ik moest er even over nadenken maar ik vind wel dat ze gelijk heeft. Daarnaast heb je immers zelf in de hand wat je erop zet. Als eerste tip gaf Anoek mee dat je in ieder geval je foto voor iedereen zichtbaar kunt maken. Goed idee maar ik dacht, dat heeft iedereen toch al? Boy I was wrong! Het was even zoeken maar ja, ook ik was schuldig. De workshop was niet compleet zonder een mooie profielfoto van mezelf door een professionele fotograaf – YAY! – dus die heb ik direct geupload én openbaar gezet.

Zo beheer je je openbare profiel

 • Ga met je muis rechts boven over je foto. Er verschijnt een klein menu.
 • Kies voor privacy en instellingen en klik op beheren.
 • Je komt in een nieuw menu waar je bovenaan, drie – soort van – tabjes ziet: account, privacy en communicatie. kies voor privacy.
 • Klik op uw openbare profiel bewerken.
 • Je ziet nu hoe jouw profiel wordt getoond als iemand je heeft gevonden vanuit bijvoorbeeld Google.
 • Rechts zie je een aantal opties die je kunt aanpassen. Bijvoorbeeld de url van jouw profiel (ook handig om bijvoorbeeld op je cv te zetten) maar ook wat je wilt laten zien. Alles is afzonderlijk van elkaar aan te vinken. Dus ook de foto.
 • Klik onderaan de checklist op opslaan om je wijzigingen te bewaren

Tip 2: Pas je headline aan

De headline – je weet wel, dat soort van ‘ondertitel’ onder je naam – is vaak je functietitel. Maar waarom eigenlijk? Anoek vertelde dat je natuurlijk kunt vertellen wat je doet in een functienaam maar ook letterlijk; wat je doet! Vergeet de functietitel en ga voor zoiets als sharing the LinkedIn story in Europe, Middle East and Africa regionSenior Corporate Communications Manager.

Tip 3: Je samenvatting is het moment om te stralen

Alles wat je hebt ondernomen, waar je ervaring in hebt opgedaan en je studies zijn hartstikke leuk. Het maakt je wie je bent. Maar: het is allemaal al geweest. De samenvatting is bij uitstek dé plek om te vertellen wat je zou willen doen. Het kan van alles zijn. Van een missie, visie, ideaalbeeld tot een concrete functie. Nog een leuke bijkomstigheid, als je dat goed invult, kan het zijn dat je op die manier dus ook in de zoekresultaten naar voren komt wanneer recruiters aan het scouten zijn.

Tip 4: Werkervaring? Laat het zien!

Ik persoonlijk vind het lastig om trots te zijn en het te laten zien. Maar aan de andere kant is het toch supertof dat als jij op een LinkedIn-profiel aan het kijken bent, je direct kan zien wat diegene allemaal heeft gedaan? Precies! Foto’s van een tof event dat je hebt georganiseerd, een persbericht van een mooie samenwerking die je hebt geregeld of artikelen die je hebt geschreven. Het kan niet op. Deel maar gewoon.

Tip 5: show off your skills

Die vaardigheden. Ja, die kun je dus onderaan je profielpagina invullen. En het wordt leuker want mensen kunnen namelijk aangeven of ze dat inderdaad vinden dat jij dat goed kunt. En dan wordt het nóg leuker. Deze vaardigheden doen ook mee in de zoekresultaten. Als je dus niet weet wat je precies kunt invullen, kun je misschien denken aan vaardigheden waarop jij zou zoeken als je voor een bepaalde functie die jij wilt/hebt zou zoeken.

Zo veel inspiratie! Voel je al iets? Mocht je nu zo enthousiast zijn en tijdens het verbeteren van je profiel toch nog wat hulp kunnen gebruiken, dan is help.linkedin.com je grote vriend.

Welke LinkedIn tip sprak jou het meeste aan? En wat dacht je van een connectie op LinkedIn? Jij en ik :)

41 Reacties

 1. juni 1, 2016 / 08:21

  Goede tips! Een deel wist ik nog niet! Ik heb maar weinig aandacht aan mijn linkedin profiel besteed, omdat ik altijd de indruk heb dat daar in mijn sector (logopedist in de zorg) niet veel naar gekeken wordt. Maar wie weet heb ik het mis, of wie weet dat er ooit nog wel vanuit een heel andere hoek iemand met mijn profiel wordt gevraagd.

  • Melle
   Auteur
   juni 1, 2016 / 09:21

   Wie weet wat er gebeurt wanneer je je profiel update :)

 2. juni 1, 2016 / 08:50

  Wat een fijne tips! Mijn LinkedIn is wel helemaal gevuld maar vooral dat laatste punt, die skills, vind ik best een dingetje om allemaal neer te zetten. Denk ook wel dat het een beetje ligt aan wat je doet wanneer het relevant is, maar voor mij zeker een ding om achteraan te gaan. Dankjewel! :-)

  • Melle
   Auteur
   juni 1, 2016 / 09:23

   Oo goed bezig! En die skills, dat vind ik dus zelf ook wel een puntje. Want inderdaad, wat is relevant en wat kan ik eigenlijk goed? Eh.. ;) En nu ik dat zo typ, misschien moeten we het gewoon eens iemand anders vragen en dan direct zeggen dat je ze op linkedin gaat zetten, hint hint ;) haha!

 3. juni 1, 2016 / 09:53

  Ik vond LinkedIn ook altijd zo duf maar sinds ik er vanwege mijn werk veel meer gebruik van maak, begin ik het zelfs leuk te vinden.

  • Melle
   Auteur
   juni 1, 2016 / 10:01

   OO dat is goed om te weten! Want hoewel ik al wel een aantal tips heb toegepast, moet de échte échte lol nog wel een beetje komen.

 4. juni 1, 2016 / 10:53

  Wauw goeie tips! Momenteel ben ik ook weer op zoek naar een nieuwe baan. Dus deze ideeen kan ik zeker gebruiken. Tip 4 is een goeie. Nooit aan gedacht.

  • Melle
   Auteur
   juni 1, 2016 / 10:58

   Yay wat goed! En heel veel succes daarmee! Heb ook genoeg geschreven over sollicitatietips etc :) Maar mocht je verder nog vragen hebben of wat dan ook, mail vooral even! Vind het altijd leuk om te kunnen helpen :) Liefs!

 5. juni 1, 2016 / 11:00

  Fijn, dankje! Ik probeer ook als ik bijvoorbeeld stage heb gelopen om mensen daarvan toe te voegen als connecties. Ik heb het idee dat veel mensen dat vergeten en dat is zonde!

  • Melle
   Auteur
   juni 1, 2016 / 11:01

   Dat is inderdaad een goede tip zeg! Daar had ik inderdaad niet aan gedacht. Dank voor de input! :)

 6. juni 1, 2016 / 15:12

  Top dit! Ik houd echt onwijs veel van Linkedin en ben er bijna dagelijks mee bezig. Wordt wel eens benader door recruiters en daarom vind ik het zo top, ook voor de contacten en het netwerk uiteraard. Heb wel net gelijk even gecheckt hoe mijn profiel er openbaar bij stond, dank je wel daarvoor!

  • Melle
   Auteur
   juni 1, 2016 / 15:23

   Wooow jij bent daar dus méga goed in! Doe je ook cursussen? :)

   • juni 1, 2016 / 15:36

    Mega goed weet ik niet, maar vind het wel super interessant ;)! Heb alleen 1x een social media cursus gevolgd, wat overigens super interessant was omdat er ook veel tijd aan Linkedin werd besteed. Vind jouw samenvatting trouwens echt top, ik krijg zoiets dan weer niet uit mijn vingers :) (heb ff op je profiel gekoekeloerd haha)

    • Melle
     Auteur
     juni 1, 2016 / 16:09

     Haha yeees druk dan even op connect :) JAA! En zo’n cursus lijkt me best leuk. O wacht, ik heb dus net eentje van LinkedIn gehad ;)

 7. juni 1, 2016 / 16:10

  Leuke tips! Mijn profiel is wel redelijk up-to-date, maar ik vind een samenvatting schrijven heel moeilijk..

  • Melle
   Auteur
   juni 2, 2016 / 16:21

   Oo jaa dat is inderdaad zo moeilijk! Vind het ook lastig. Maar wie weet dat je met deze richtlijnen er toch een mooi verhaaltje van kan maken.

 8. juni 1, 2016 / 17:51

  Goede tips! Ik spring ook niet direct een gat in de lucht van Linkedin. Ik heb het al jaren en mijn profiel is inmiddels aardig uitgebreid, maar echt veel doe ik er niet mee. Ben ook niet op zoek naar een baan nu. Heb wel ooit gesolliciteerd via Linkedin. Werd niets haha.

  • Melle
   Auteur
   juni 1, 2016 / 19:58

   Haha oo jee. Wie weet dat t ooit nog van pas komt. Je zegt wel dat je het inmiddels wat hebt uitgebreid dus toch zo’n beetje bij beetje gelukt :)

 9. JW
  juni 1, 2016 / 19:39

  Goede tips! Die samenvatting blijft lastig bij mij :-)

  • Melle
   Auteur
   juni 1, 2016 / 19:56

   Echt he, vind ik ook zo lastig!

  • Melle
   Auteur
   juni 2, 2016 / 07:38

   Dankjewel! Hopelijk heb je er ook echt iets aan :)

 10. juni 1, 2016 / 21:57

  Ik moet het veel gebruiken voor mijn werk en heb er echt een liefde haat verhouding mee. Mensen endorsen vind ik dan wel weer helemaal geweldig – daar ga ik echt voor zitten :’)

  • Melle
   Auteur
   juni 2, 2016 / 07:39

   Jaaa dat is leuk om te doen! :)

 11. juni 1, 2016 / 23:22

  Ohhh yes, dit vind ik zó handig! Ik save je artikel gelijk even, want ik wil binnenkort echt mijn profiel eens onder handen gaan nemen.
  Wat geweldig trouwens dat jij een baan hebt gevonden via LinkedIn! Zo zie je maar dat het echt belangrijk is om actief te zijn op dit medium. Echt goed dat je mij weer hieraan herinnerd haha. Thanks en ik ga binnenkort echt wat met je tips doen!

  • Melle
   Auteur
   juni 2, 2016 / 07:40

   Wat een goed voornemen. Yes! En inderdaad. Bizar he! Ik ben er toen wel helemaal voor gaan zitten dus zo zie je maar. Good busy!

 12. juni 2, 2016 / 16:10

  Tof artikel! Ik heb meteen mijn profiel er even bij gepakt en je tips zoveel mogelijk toegepast: gelukkig was mijn profiel al best wel volledig, yay! Nu ben ik alleen wel heel benieuwd: is er ook een manier om je Linkedin-profiel actief in te zetten voor je blog?

  • Melle
   Auteur
   juni 2, 2016 / 16:20

   Good busy! En jazeker wel! Door bijvoorbeeld alleen al je blog als ervaring te noemen bijvoorbeeld :) Maar wat ik ook heb geleerd is dat je best een beetje trots daarop mag zijn en mijlpalen erbij kunt delen. Dus links naar interessante post of artikelen waar je trots op bent. En, tot slot, raadde ze aan om een pagina te maken voor je blog. Een bedrijfspagina. Ik ben nog niet zo ver (al die social media, ik kan het niet aan ;)) maar daar kun je dat soort dingen ook delen. Let’s go! :)

 13. juni 2, 2016 / 20:50

  Ik krijg nu bijna zin om mijn linkedin onder handen te nemen. Maar een samenvatting schrijven over mijzelf, zo moeilijk! Schrijf je dat dan over jezelf in derde persoon? Dat voelt toch raar? En ik heb eigenlijk op mijn linkedin niet eens staan dat ik blog. En die foto moet ik ook al maanden veranderen. Ik ben niet zo een kei in profi foto’s maken!

  • Melle
   Auteur
   juni 2, 2016 / 21:28

   Gelukkig had je er zin in gekregen om je profiel onder handen te nemen toch? ;) Die samenvatting vind ik ook altijd heel moeilijk en weet niet eens zeker of ik tevreden ben met wat er nu staat. Eerste persoon zou ik wel aanhouden trouwens, nu je het er toch zo over hebt en ik er over na denk is dat denk ik wel het beste. En joh, dat je blogt, daar mag je best trots op zijn! Als ik iets heb geleerd de afgelopen tijd is dat het heel gemakkelijk is om dat soort dingen als ‘normaal’ te beschouwen en ‘zo moeilijk is dat toch niet’. Maar schijnbaar wel! HA! Dus doe toch maar dan :)

   • juni 3, 2016 / 09:11

    Oké, dit weekend ga ik mijn LinkedIn updaten! En ik ga je toevoegen zodat ik een klein voorbeeldje heb ;)

    • Melle
     Auteur
     juni 3, 2016 / 09:38

     YES! Good busy :) En we zijn nu een connectie :) Nét echt!

  • Melle
   Auteur
   juni 2, 2016 / 22:27

   Dank! Hopelijk heb je er iets aan :)

 14. juni 13, 2016 / 14:44

  Vet goeie tips! Sinds ik aan mijn studie HRM begonnen ben, is LinkedIn steeds belangrijker geworden. Ik merk het ook aan een vriendinnetje die in het 4e jaar zit. Zij gebruikt het bijna als Facebook en als recruiter zoekt zij ook haar kandidaten via LinkedIn.

  • Melle
   Auteur
   juni 16, 2016 / 16:48

   Wat goed! En inderdaad, voor recruiters is het zo belangrijk! Ik had ook geen idee. Dus yay voor tips!

  • Melle
   Auteur
   juni 16, 2016 / 16:48

   YAY good busy!

 15. juni 16, 2016 / 19:38

  Wat super tof dat jij je baan hebt gevonden via LinkedIn! En ik maar denken dat dat nauwelijks gebeurde. Zelf wil ik ook nog het een en het ander veranderen aan mijn LinkedIn profiel. Ik wil het komende jaar er sowieso een heel tof profiel van maken, zodat ik daarmee klaar ben als ik afgestudeerd ben :)

  • Melle
   Auteur
   juni 16, 2016 / 20:18

   Af en toe sta ik er zelf ook nog wel eens van te kijken :) Want ik en LinkedIn? Niet echt beste vrienden. Tenminste, steeds een beetje meer! En wat goed zeg, helemaal voorbereid straks. Gaat zéker goed komen en met deze tips weet je misschien een beetje beter waar je kunt beginnen. Heel veel succes en plezier! :) x

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.