Interview Nina Janssens | Waar heb ik nou eigenlijk voor gestudeerd? + WIN (GESLOTEN)

nina-janssensToen ze klein was wilde ze schrijfster en tennisster worden. Een tenniscarrière zat er helaas niet in. Maar toen Nina Janssens (24) vorig jaar besloot om een boek te gaan schrijven vol inspirerende verhalen van starters, werd een van haar meisjesdromen tóch werkelijkheid.

Dan maak je toch gewoon een boek?

In de zomer van 2014 rondde ze haar opleiding Media en Cultuur af en was het moment daar om de arbeidsmarkt op te gaan. “Ik heb gestudeerd voor een vrij vaag beroep. Zo’n studie waar je alle kanten mee op kunt. Iets mét of juist compleet zonder media.” Zo’n 40 sollicitatiebrieven, een aantal gesprekken en diverse vrijwilligersbanen verder kwam het idee om starters te interviewen. Nina speelde al langer met het idee om over de ervaringen van lotgenoten te schrijven, die zich net als zij afvragen waar ze nou eigenlijk voor hebben gestudeerd. Dit zou precies de diepgang zijn die haar aanspreekt. “Dan maak je toch gewoon een boek?” had haar vader tegen haar gezegd. Op 17 oktober 2014 hakt Nina de knoop door en stuurt een mail naar haar vader. Het onderwerp: ik ga een boek schrijven. “Als niemand het tegen je zegt, ga je het ook niet doen.”

Een investering in jezelf

De eerste stap is gezet, de planning is gemaakt. Voor het einde van de zomer zal het boek af zijn. Net voordat een nieuwe lading starters de arbeidsmarkt betreedt. Inmiddels heeft ze een baan gevonden voor twee dagen in de week als redactie- en promotiemedewerker binnen het opleidingsinstituut Acuive. De rest van de week stort Nina zich volledig op haar nieuwe project. Gaandeweg komt ze erachter wat voor project dit eigenlijk is. Iets waar ze zichzelf mee uit haar comfortzone haalt, waar ze ontzettend veel van leert, en waarin ze zichzelf ontwikkelt en laat inspireren door de mensen die ze spreekt. “Doe iets wat waarde toevoegt voor jezelf en wat nut heeft voor je cv. Toen iemand dat tegen me zei tijdens een interview viel pas echt het kwartje. Deze periode is een investering in mezelf. Dit boek gaat echt mijn ding worden.”

Blijf bij je eigen idee | Van a-z alles zelf gedaan

Toen de vader van Nina vroeg of ze niet eens een uitgeverij zou benaderen kreeg ze in eerste instantie te horen dat haar idee niet geschikt was voor een boek. “De doelgroep koopt geen boeken. Jouw idee is wel leuk, maar meer voor een blog” had de uitgeverij gezegd. Een paar mailtjes verder bleek er wel een uitgeverij geïnteresseerd te zijn. Het was uiteindelijk haar vader die adviseerde dat ze niet met deze uitgeverij in zee moest gaan. “Ik was het wel met hem eens. De uitgeverij en ik verschilden te veel van mening over hoe het boek eruit moest komen te zien. Zij wilde bijvoorbeeld een sombere versie, ik wilde graag kleur, foto’s en illustraties. Aan de ene kant vond ik dat wel jammer. Maar aan de andere kant gaf het zoveel kansen. Nu kon ik het precies zo maken als ik voor ogen had. Illustraties, foto’s, teksten, de kaft, marketing, promotie, verkoop en zelfs nog een crowdfundingproject: ik heb het allemaal van a tot z zelf gemaakt en zelf uitgegeven.”

Zo veel geleerd

“Dat ik toch wél op mensen af durf te stappen”, zegt ze lachend als ik haar vraag wat ze de afgelopen tijd heeft geleerd. Door alles zelf te doen komt ze erachter dat ze erg geinteresseerd is in communicatie en marketing. “Ik heb ervaren dat als ik iets doe dat ik écht leuk vind, ik er helemaal voor ga. Elke dag sta ik bijvoorbeeld om 7 uur op. Voor werk was het oké, voor mijn boek sprong ik eruit!” Ze straalt. “Toen iemand mij na een interview mailde dat ze zichzelf erg herkende in de wijze waarop ik haar verhaal had verwoord, vond ik dat echt een mooi compliment. Ik heb zoveel positieve energie gekregen van dit project.”

Tips

Je zou het bijna niet geloven, maar zelfs na het schrijven van dit boek weet Nina nog steeds niet waarvoor ze gestudeerd heeft. “Dat kun je ook helemaal nog niet weten. Zo kun je net zo goed nog niet weten wat je droombaan is totdat je die gevonden hebt. Misschien heb je wel een idee van wat je droombaan kan zijn, maar blijkt het in de praktijk toch tegen te vallen. Dus ga vooral aan de slag, doe ervaring op en je komt er vanzelf achter. Eerst een ‘broodbaan’ dan een ‘droombaan’ zoals Mirjam Sterk dat zo mooi zegt.” “Onderneem dingen, word interessant. Natuurlijk is het lastig om naast je 40-urige werkweek nog actief te zijn. Maar ga gewoon die cursus doen, begin gewoon die blog. Als je niets onderneemt, dan verandert er ook niets.”

WIN! (GESLOTEN)

Ook zo’n zin om het boek te lezen? Ik geef gesigneerd exemplaar weg!

 • Laat een reactie achter bij dit artikel met een geldig e-mailadres zodat ik contact met je kan opnemen als je hebt gewonnen.
 • Vertel waarom je dit boek graag wilt winnen.
 • Spread the love, like de Facebookpagina van Thank God It Is Monday! (hoeft niet, wél heel lief!)

De actie duurt tot 16 september 0.00 uur. Over de uitslag van de actie kan niet worden gecorrespondeerd. Heb je niet gewonnen of kun je gewoon niet wachten om het boek te lezen? Je bestelt het boek ‘Waar heb ik nou eigenlijk voor gestudeerd’ hier, voor € 16,95.

Edit 22 mei 2018 // De laatste exemplaren zijn nu voor 10 euro te bestellen bij betereboeken.nl. Zorg dat je ‘m voor deze mooie prijs in huis haalt! 

8 Reacties

 1. september 9, 2015 / 12:38

  Jaaaaa! Ik win graag! Zodat ik mijn (bijna) afgestudeerde studenten kan inspireren om hun dromen na te jagen!

 2. Merel
  september 9, 2015 / 13:04

  Jeeeeejjj die wil ik!! Ik zou ontzettend graag willen winnen omdat ik met een communicatie opleiding in mijn broekzak me volledig kan vinden in de titel van het boek. Je kunt van alles maar ook eigenlijk precies niets., dusss daarom wil ik hem!

 3. Anne-Milou
  september 9, 2015 / 13:29

  Jaaa, dat komt precies op het goede moment! Ik studeer pedagogiek, maar ik volg de minor ondernemen omdat het mijn droom is om een eigen praktijk op te zetten. Door de minor wordt ik me steeds meer bewust van alle risico’s en nadelen van een eigen onderneming. Deze zouden bijna de leuke kanten en de voordelen overschaduwen. Ik kan dus wel mooie en positieve verhalen gebruiken om weer helemaal geinspireerd mijn minor mooi af te sluiten over een paar maanden.

 4. Danielle
  september 9, 2015 / 21:17

  Dit boek heb ik gewoon nodig.

 5. september 11, 2015 / 14:13

  Ook (juist?) als net-starter lijkt dit boek me heel nuttig. Want hé, kan ik het eigenlijk wel goed genoeg? Hoeveel ervaring heb ik nou helemaal? Is dit het nou? Ik ben benieuwd wat mijn “lotgenoten” hierover te zeggen hebben :)

 6. september 16, 2015 / 18:25

  Alsof ik gedeeltelijk over mezelf lees. Bizar. Als mensen me vragen wat ik heb gestudeerd noem ik braaf Kunst, Cultuur en Media en Journalistiek op. De vervolgvraag is vaak: ‘wat kun je daarmee?’ of ‘wat wil je daarmee?’ antwoord ik vaak met een lege blik in de verte. Ik ben vooral erg benieuwd welke ervaringen in dit boek staan beschreven en of ik mezelf hierin kan vinden. Mocht ik niet winnen, wordt het boek alsnog besteld! ;-)

 7. Melle
  Auteur
  september 17, 2015 / 08:52

  Lieve allemaal, ik heb genoten van jullie reacties. Wat ontzettend leuk! Ik heb net een lootje getrokken en Danielle is de gelukkige winnaar :) Hoera!

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.