Recht uit mijn hart | Op mijn plek in Kopenhagen

Mensen die zeggen dat ze zich ergens thuis voelen. Ik weet niet hoor, maar ik vond dat ergens altijd een beetje zweverig en gezapig klinken. Ik bedoel, hoe dan? Maar vandaag is de dag – oké je had het vrijdag vást al door – dat ik me bij deze club aan ga sluiten. Ik heb het namelijk nog niet eerder zó sterk gevoeld.

Er was eens..

Nadat menig blogger had gezegd dat dit toch echt dé stad is om een keer een bezoekje te brengen, stond Kopenhagen al een tijdje op mijn lijstje. Oktober vorig jaar – weet je nog, toen ik vriendlief trakteerde op een verrassingsreisje naar Lissabon – trakteerde vriendlief mij op een reisje naar Kopenhagen. We zouden na maanden fantaseren eindelijk zelf gaan ervaren of het nou écht zo’n leuke stad was. Little did I know, dit was pas het begin.

Thuiskomen

Eind oktober was het zo ver. Zaterdagochtend stapten we het vliegtuig in om anderhalve dag later weer naar huis te gaan. Het was herfst, het was koud, maar een waterig zonnetje maakte alles goed. We genoten van de stad, van ons studiootje, van het eten en de sfeer. Want wauw, wat was dát fijn! Het is iets dat ik niet zo goed kan omschrijven – gevalletje had je bij moeten zijn – maar het was relaxt, fijn en heel gemoedelijk. Het voelde echt als thuiskomen. Maar serieus, hoe kun je na anderhalve dag al verliefd zijn op een stad? Was dat dan niet gewoon het vakantiegevoel? Zie je? Goede reden om nog eens te gaan.

Afgelopen week gingen we voor drie hele dagen – dubbel zo lang, hoera! – naar Kopenhagen. Het voelde vooraf al heel anders. Niet als een stedentrip en het ontdekken van een stad maar meer als het verlangen om daar weer te zijn. Gewoon er zijn. Donderdagavond, op de dag waarop we onze vrijheid vierde, stapten we in het vliegtuig. Slechts één stap buiten de tattooshop – de nodige spanning was verdwenen – voelde ik het weer. Fijn, vertrouwd en thuis. De zon maakte de stad dit keer alleen maar mooier! We fietsen en liepen wat af. Zonder navigatie wisten we prima de weg en het gevoel werd alleen maar sterker. Daar voel ik ruimte. Ruimte voor mij, om mij te zijn, om te doen en te ontdekken.

En ze leefden nog lang en gelukkig?

Verliefd op een stad, are you kidding me? Dit klinkt zó raar en zweverig! Maar als ik het afgelopen jaar iets heb geleerd, is het wel dat het hartstikke oké is om op je gevoel te vertrouwen. En je hebt gelijk hoor, ik zou een tijdje geleden op dit moment echt heel hard lachen.

Maar hoe ga je dat aanpakken dan? Vaker naar Kopenhagen gaan kost méga veel tijd en geld. En hoe is dat te combineren met je baan en je blog? Wil je ook niet iets anders van de wereld zien en is het niet gewoon het vakantiegevoel dat je zo blij maakt? En hoezó zie je jezelf daar wel wonen? Dat soort rationele (stomme) dingen gaan nu als een orkaan door mijn gedachten. Het is gewoon zo makkelijk om alles lekker te rationaliseren.

Ik weet het niet en ik weet niet hoe het de komende periode vorm gaat krijgen. Wat ik wél weet is dat ik dit gevoel, mijn gedachten en het filmpje als illustratie zo graag met je wilde delen. <3

Waar voel jij je helemaal thuis?

28 Reacties

 1. Suzanne
  mei 16, 2016 / 07:49

  Zet je huis als je weg bent op airbnb, dan is het financiële probleem alvast (deels) opgelost! En anders- Ik geloof enorm in het belang van op een plek wonen waar je je leukste zelf kan zijn, gewoon proberen! En anders kun je misschien soms vanuit huis werken, en dus een paar dagen naar Kopenhagen en daar werken? Ik woon nu zelf in Rome en zelfs mijn vijfdaagse werkweek is nu zo erg niet, want elk weekend voel ik me alsof ik op vakantie ben. Dé oplossing voor sleur en verveling :)

  • Melle
   Auteur
   mei 16, 2016 / 15:52

   Wauw wat cool, gewoon een reactie uit Rome! WIIEEHHOO!! Hoi :) Wat een goede opties, ik ga het zeker in gedachten houden en wellicht eens voorleggen. Dat zou echt fijn zijn zeg! En Rome, dat klinkt idd niet als een hele vervelende plek om te wonen. YES!

 2. mei 16, 2016 / 10:08

  Omg die fiets op het water. Beste wat ik ooit in mijn leven heb gezien.

  Ik ben nog nooit in Kopenhagen geweest. Mijn moeder wel en die was er niet zo enthousiast over, dus ik heb een tripje naar Kopenhagen nooit in mijn hoofd gehaald. Misschien toch maar een keer doen… Ik kan me vrij makkelijk aan situaties aanpassen dus ik voel me eigenlijk overal thuis, maar écht thuis zoals jij hebt met Kopenhagen natuurlijk in Ghana. Als ik daar ben, alles zie, ruik, voel dan valt het allemaal op z’n plek. Word ik heel rustig van en komt er een soort “het is goed zo” gevoel bij me op. Heel gek.

  • Melle
   Auteur
   mei 16, 2016 / 15:54

   Hahaha echt he! En wat mooi, wat ontzettend mooi dat je dat zo voelt en beschrijft. Ik herken het wel een beetje maar gek is dat inderdaad. Zo’n niet echt goed te omschrijven maar wel heel sterk gevoel wat gewoon helemaal fijn is. Zo tof dat je het hebt gevonden :)

 3. mei 16, 2016 / 10:48

  Ik wil ook heel graag nog een keer naar Kopenhagen, het lijkt me een heerlijke stad. Mijn neven zijn daar dit weekend op een bierfestival en van hun foto’s word ik wel een beetje jaloers hahaha. Gelukkig heb ik mijn stad al gevonden: Rotterdam, daar voel ik me verrassend genoeg helemaal thuis en dat heb ik nog niet eerder zo beleefd. Ik ben gewoon een beetje verliefd op mijn stad en het fijne is dat ik er nog woon ook hahahaha, dat scheelt een heleboel :)

  • Melle
   Auteur
   mei 16, 2016 / 15:55

   Wat leuk zeg! En zo bijzonder he, dat je dat gewoon zo sterkt kunt voelen bij een stad of plek. Te leuk dat je er dan ook gewoon woont, dat is toch wel het einde :)

 4. mei 16, 2016 / 10:59

  Hele mooie video Melle! Erg leuk om op zo’n manier een indruk van het mooie Kopenhagen te krijgen. Ik vind trouwens die fiets op het water echt geniaal haha!
  Ik kan mij zeker voorstellen dat je dat sterke ‘thuis voel’ gevoel in Kopenhagen zo ervaart. Het matcht gewoon goed! Super fijn. :)

  • Melle
   Auteur
   mei 16, 2016 / 15:55

   Aaaa zo lief! Dankjewel! En die fiets, life goals haha :)

 5. mei 16, 2016 / 13:53

  Wat een mooi filmpje, Melle! En ik herken je gevoel over Kopenhagen he-le-maal. Ik ben net zo verliefd het is zó’n fijne stad en ik kan niet wachten om weer eens terug te gaan!

  • Melle
   Auteur
   mei 16, 2016 / 15:55

   Jaaaaaaa zo leuk om dat samen te voelen :) Maakt het alles gewoon nóg leuker!

 6. mei 16, 2016 / 18:54

  Wat superleuk! En ik herken het ook helemaal, ik was al verliefd op de stad voordat ik er geweest haha… Maar vroeger ging ik altijd al op vakantie naar Denemarken vandaar. ;-) Maar ik ben het helemaal met je eens. Een en al liefde voor Kopenhagen! Als het kon (wat niet kan natuurlijk), liet ik alles achter en vertrok ik morgen nog naar Kopenhagen. ;-)

  • Melle
   Auteur
   mei 16, 2016 / 18:59

   Haha wat leuk! En zo geweldig leuk om dat gevoel met je te delen. Als het kon, deed ik het ook! :)

 7. Claudia
  mei 16, 2016 / 19:42

  Voor filmpje! Kopenhagen stond al op mijn to-visit lijstje, maar door jouw enthousiasme staat ie nu in de top 3 ;)

  • Melle
   Auteur
   mei 16, 2016 / 20:59

   Oeh, yes! Ik ben echt benieuwd wat je ervan gaat vinden. Als ie bovenaan staat, laat je het dan even weten? (Dan ga ik mee ;) haha)

 8. mei 16, 2016 / 20:37

  Wauw, wat een mooie video! Geeft me echt zin om er naartoe te trekken! Sowieso staat deze stad op mijn lijstje. Zeker na mijn citytrip naar Stockholm, wil ik de rest van Scandinavië ook ontdekken (maar dat was stiekem ook al zo voor ik er geweest was). Ik ken dat gevoel trouwens, die kriebels in een stad, dat buikgevoel van ‘hier hoor ik thuis’. Ik heb dat met Amsterdam. Dat klinkt misschien gek want als ik me niet vergis woon jij in Amsterdam? Hihi, misschien verzacht dit jouw ‘pijn’ een beetje ;) Liefs X

  • Melle
   Auteur
   mei 16, 2016 / 21:01

   Dankjewel! :) En Stockholm vond ik ook ontzettend fijn. En zo leuk dat je dat gevoel herkent! Ik woon inderdaad ook in Amsterdam. Heeft wel een tijdje geduurd maar weet het steeds meer te waarderen :)

 9. mei 16, 2016 / 20:59

  Wat fijn dat je je zo op je plek voelt in Kopenhagen. Als je écht het idee hebt dat je daar goed zit, dan is er maar één manier om het te testen: er een paar maanden gaan wonen en het uitproberen. Maar be careful where you wish for… Ik werd niet verliefd op een plek maar op een man (in het buitenland) en dat is verrekte lastig. Want wat is dan `thuis`? Home is where the heart is, in mijn geval in Bolivia, maar echt je eigen plekje zoeken (nou ja, vinden) is moeilijk.

  • Melle
   Auteur
   mei 16, 2016 / 21:05

   Yes! Dankjewel voor de beste reden om te verhuizen :) En wauw, wat een mooi verhaal dat je daar jouw liefde vond. Iemand die je daadwerkelijk kan knuffelen! Snap dat het lastig is inderdaad. Voelt een beetje alsof je net op jezelf woont. Dat dat huis nog niet echt thuis voelt maar het huis van je ouders ook niet echt. Uiteindelijk zeggen ze ‘home is where the heart is’ toch? :)

 10. mei 17, 2016 / 04:23

  Leuk filmpje! Het geluk spat er vanaf :D Maar even wat anders: hoor ik hier emigratiegedachten??? ;) Ik moet zeggen dat ik bij enkele steden of landen ook wel zo een gevoel heb hoor, zou ik ook wel willen wonen. Colombia was nooit mijn bedoeling om te gaan wonen, echt voor de liefde. Maar voelt nu ook als thuiskomen als ik bijvoorbeeld het land uit ben geweest. Al is dat meer gewenning denk ik, want als we ooit naar een ander land emigreren dan denk ik dat ik me daar ook binnen no-time thuis voel. Ik voel me gewoon snel ergens thuis denk ik haha. Voor jou zou het echt leuk zijn om het gewoon eens te proberen: een paar maanden Kopenhagen, een paar maanden Nederland. Twee huizen, twee landen. Kopenhagen is hartstikke dichtbij ook, prima te doen! Misschien hoor jij daar wel. En zo niet: dan kom je gewoon weer permanent terug naar Nederland! :)

  • Melle
   Auteur
   mei 17, 2016 / 08:33

   Haha jazeker wel! En met jouw reactie denk ik dat ik daar serieus maar eens over na moet denken. Het motiveert me echt zo erg! :) Ook om te weten dat jij dat hebt met Colombia. Dat is toch ook echt méga bijzonder! En inderdaad hoor, home is where the heart is dus we gaan het meemaken :) Hele fijne dag! X

 11. mei 17, 2016 / 12:32

  Ahhhhh dat filmpje en dat liedje en zoveel herinneringen voor mij ook. Ik was er afgelopen augustus met Lars en ooooh smelt, ook ik ben head over heels gevallen voor Kopenhagen. Ik snap jouw gevoel ook ZO goed; gewoon denken ‘dit is het, ik voel me hier zo zo zo mezelf’. Of zo. GEK. Maar heel begrijpelijk. En MEER FILMPJES ’cause I love them! Liefs!

  • Melle
   Auteur
   mei 17, 2016 / 12:42

   Zo lief! <3 En wat geweldig fijn dat je dat ook zo voelde. Zie je, ik ben niet gek ;) (oké, een beetje dan). En filmpjes, jaaaa ik vind het zelf ook heel leuk maar vind het wel belangrijk dat het dan écht iets leuks is óm te filmen. Maar dankjewel voor de tip, als ik de volgende keer twijfel dan ga ik het gewoon doen :)

 12. mei 18, 2016 / 19:29

  Wat een leuk filmpje! Wil heel graag ook een keer naar die stad en als ik dit zie helemaal hihi, lijkt me een hele toffe stad gewoon een leuk filmpje om vrolijk van te worden!!

  • Melle
   Auteur
   mei 18, 2016 / 21:17

   Jaaaaa superleuk! Ik denk dat je het echt wel heel leuk zult vinden. Want al dat mooie Deense design en Scandinavische inrichtingen vind jij volgens mij ook heel tof :)

 13. Marjan
  juli 6, 2016 / 08:39

  Ik ontdek deze blog en filmpje vandaag pas maar wat een feest van herkenning! Ik ben eind 2014 vier dagen in Kopenhagen geweest samen met mijn liefste en het was geweldig. Ook ik ben helemaal verliefd geworden op deze stad. We hebben daar 4 dagen gewandeld en genoten: de sfeer, de mensen, alles ❤ Ik ga zeker nog terug ? En dankjewel Melle om me nu al even in mijn hoofd terug te brengen!

  • Melle
   Auteur
   juli 6, 2016 / 09:23

   Oo wat fijn, wat heerlijk wat superleuk om dat met jou te kunnen delen :) YAY! Ik wil met het vooruitzicht op vier dagen werken per augustus ook gauw weer een keertje. Het liefst nog deze zomer want oooo ik mis die stad! <3

 14. maart 30, 2017 / 10:48

  Ik kreeg een beetje kippenvel van je video; hoe stralend en gelukkig jullie eruitzien en die mooie muziek eronder. Waaauw!

  • Melle
   Auteur
   maart 30, 2017 / 11:23

   Oo wat lief! Dat is ook precies hoe ik me voel als ik de video weer terugkijk. ZOO FIJN! <3

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.