Nog één keer om het af te leren | 5 vragen interview met mezelf

melleopdebankVandaag staan er maar liefst twintig (!) interviews met dé vijf vragen online. Van Leonie en Shifra tot mijn vader en Jet. Wauw, stuk voor stuk zulke inspirerende mensen! Maar het is tijd voor iets nieuws. Wat het precies gaat worden weet ik nog niet – mocht je een idee hebben let me know!. Wat ik wél weet is dat ik zelf op veler verzoek, eindelijk mijzelf eens de vragen voorleg. Oeh, en dat dus niet alleen! Ik vertel ook wat meer over de vragen, hoe ik erop ben gekomen en wat ik van al die inspirerende mensen heb geleerd.

Waar ter wereld voel je je op je plek?

Deze vraag heb ik bewust zo open gesteld. Want wat is ‘op je plek’ zijn? Is dat een fysieke plek waar je je thuis voelt? Is dat een bepaalde bestemming waar je graag heen gaat of zijn dat de mensen om je heen? Ik veel over nagedacht over deze vraag en wat voor antwoord ik hierop zou geven. Ik denk dat ik me op mijn plek voel als ik het gevoel heb dat ik gewaardeerd word. Hoe graag ik het stiekem ook niet wil laten afhangen van andere mensen en van mezelf, voel ik me op mijn plek als ik de ruimte heb om mezelf te zijn, te groeien en dingen te doen die mij blij maken. Of dat nou thuis is, op mijn werk of in mijn lievelingsstad Kopenhagen. Ik denk dat ik er onbewust altijd naar op zoek ben.

Wat staat er op je fuck it lijst?

Een tijdje geleden heb ik mijn fuck it lijst geschreven. Ik was wel benieuwd hoe relevant dat nog is, dus ik heb ‘m er even bij gepakt. En wat blijkt: er is echt veel veranderd! Zo stond er op mijn fuck it lijst dat ik me niet langer druk wil maken over de toekomst. I mean, ik ben inmiddels 29, dus moet ik niet eens gaan trouwen of aan kinderen beginnen? Hoewel ik nog steeds wel eens lichtelijk in paniek raak als ik aan de toekomst denk, blijft het daar ook bij. De paniek gaat weer weg. Ik zie het wel. Ik weet niet waar ik mezelf over vijf jaar zie. En weet je? Dat is prima. Ik ben ambitieus en sta open voor nieuwe dingen om mezelf te blijven ontwikkelen. Maar waar ik naartoe wil of waar ik mezelf qua werk of relatie over vijf jaar zie? Geen idee.

Wat betekent voor jou succes?

Wat ik heb geleerd uit de interviews is dat succes iets is dat je zélf bepaalt. Als jij het een succes vindt als je zonder Google Maps je weg hebt gevonden in Amsterdam – zoals ik – dan is dat succes. Iemand anders vindt succes een goede baan en salaris van een bepaald bedrag. En dat is ook prima. En zoals Leonie zo mooi en eerlijk zei: succes wordt vaak gezien als iets dat door anderen ook gewaardeerd moet worden. Ik probeer daar een beetje van af te stappen. Ik vind me dat een partijtje moeilijk, maar denk echt dat het goed is als je je eigen geluk en succes kunt bepalen. Ik denk dat ik er uiteindelijk een stuk gelukkiger van word.

Hoe blijf je jezelf ontwikkelen?

Blogs lezen, boeken luisteren (en soms ook lezen), maar mijn favoriet blijf met mensen praten. Ik ben ontzettend geïnteresseerd in het verhaal van anderen. Wat hen drijft of hoe zij iets aanpakken. De laatste tijd ben ik – ik denk wel mede door mijn blog – beter geworden in luisteren en vragen naar dit verhaal. Ik zet iéts makkelijker mijn schaamte of onzekerheid opzij en vraag het gewoon aan mensen. Deze interviews zijn een goed voorbeeld. Ik vond het altijd super spannend om mensen te benaderen, maar het leverde wel keer op keer een heel mooi verhaal op.

Ik probeer in het algemeen meer open te staan voor anderen mensen. Gewoon mensen vragen om advies, toegeven dat ik iets niet goed kan of constateren dat iemand anders ergens beter in is. En geloof mij, dat is echt een ding. Ik was namelijk altijd iemand die altijd alles zelf wilde doen, die het zag als een zwakte als dat niet lukte en ik voelde me geregeld een ontzettend onsuccesvol en falend persoon. Open zijn en hulp vragen maakt mijn leven óngelofelijk veel leuker. Wie had dat gedacht.

Wat is voor jou een waardevolle (levens)les?

Nou, daar heb ik er nog wel een paar van! Dat je tevreden moet zijn met wat je hebt en hebt bereikt. Tuurlijk: het kan altijd beter, maar sta eens stil en geniet ervan. En als je dan toch stil staat, wees dan verdorie ook een beetje trots op jezelf. Dat mag, dat is oké en dat heb je verdiend. Een levensles die trouwens niet in de blogpost staat over mijn levenslessen, maar die toch wel belangrijk is, is dat sommige dingen tijd kosten. Ik ben altijd best een ongeduldig persoon. Als ik iets wil, als ik ergens mijn zinnen op heb gezet, dan wil ik het direct. Geef het gewoon tijd. Soms heb je niet direct resultaat of een antwoord. Maar dat komt wel. Echt.

Een levensles uit de interviews die ik regelmatig gebruik is de les van Iris: zeg eens wat vaker ‘nou en!’. Het plaatst alles in perspectief en zorgt ervoor dat de meningen van andere mensen niet direct al je levensenergie uit je slurpen. Ik kan alleen maar zeggen dat het écht werkt, dat het ontzettend fijn voelt en je op die manier ook jezelf en je eigen beslissingen kracht bij zet. Door er op die manier gewoon écht achter te staan. Yes!

28 Reacties

 1. mei 17, 2016 / 08:35

  Heel mooi dat je wel ziet wat de toekomst brengt. Zo sta ik ook helemaal in het leven. Niet zo volgens de regeltjes (dat je in jouw geval nu zou ‘moeten’ trouwen en kinderen krijgen – mag je toch lekker helemaal zelf weten! Doe wat goed voelt :)!). Heel mooi ook om tevreden te zijn met wat je hebt (en soms best lastig, vind ik). Leuk om jouw antwoorden op de vragen te lezen. Ik vind dit zo’n toffe interview rubriek <3.

  • Melle
   Auteur
   mei 17, 2016 / 09:51

   Oo wat fijn dat we daar zo hetzelfde in staan :) En dankjewel voor je lieve comment!

 2. mei 17, 2016 / 08:49

  Het is bijna eng, want op alle vragen zou ik gewoon zo ongeveer hetzelfde antwoord geven. Ik heb ook een hele tijd gestruggled met hoe ik de toekomst voor mij zag. Het maakte mij bang, dat vooral. Tegenwoordig lukt het al beter om dit los te laten en te zeggen “ik zie het allemaal wel”. Ook wilde ik in het verleden alles nu, en niét later. Net zoals mijn opleidingen… Ik moest laag beginnen wegens ziekte, maar inmiddels ben ik op het HBO beland, wat ik 6 jaar geleden dus al wilde doen. Ach, het komt allemaal vanzelf!
  Mooie en diepgaande vragen en antwoorden. Leuke rubriek vind ik dit! :)

  • Melle
   Auteur
   mei 17, 2016 / 09:52

   Haha wat cool! En echt heel knap dat je gewoon langzaamaan werkt naar waar je wilt zijn. Duurt even, heb je ook wat :)

 3. mei 17, 2016 / 13:17

  Nummer #2 vind ik een hele mooie, je moet jezelf niet opjutten door
  omgeving of de ‘traditionele’ normen en waarden. Leuke zelf-interview hoor overigens c: Xx

  • Melle
   Auteur
   mei 17, 2016 / 13:44

   Dankjewel! :)

 4. mei 17, 2016 / 14:06

  Oh wat vet zo’n fuck it list! Ik ga er gelijk eentje maken want dat vind ik toch wel heel erg tof. :)
  Leuk interview!

  Liefs! Evelien

  • Melle
   Auteur
   mei 17, 2016 / 14:20

   Jaaaaaaa! Misschien ook leuk voor je blog! Ik ga het in ieder geval lezen :)

 5. mei 17, 2016 / 14:34

  Ah ik vind het stukje over succes echt mooi, zo denk ik er precies over. Succes maak je zelf, en nog belangrijker voor jezelf! Wat jij succes vind zal voor jou dan ook echt als succes voelen. Mooi interview met jezelf!

  • Melle
   Auteur
   mei 17, 2016 / 15:33

   Dankjewel! En wat lief :)

 6. mei 17, 2016 / 15:03

  Superleuk dat je dit zo doet, was al een tijdje benieuwd naar jouw antwoorden realiseer ik me nu :) ik ga misschien ook eens zoiets doen, je hebt me geïnspireerd!

  • Melle
   Auteur
   mei 17, 2016 / 15:34

   Haha wat lief! En zeker doen want ben ook erg benieuwd naar jouw antwoorden!

 7. mei 17, 2016 / 15:12

  “Als jij het een succes vindt als je zonder Google Maps je weg hebt gevonden in Amsterdam – zoals ik – dan is dat succes.” Yes, ik ben succesvol! Maar even serieus Melle, wat een heerlijke rubriek was dit. Altijd fijn om te lezen en lekker inspirerend aan mijn dag te beginnen. Dankjewel!

  • Melle
   Auteur
   mei 17, 2016 / 15:35

   Haha yes! En dankjewel voor je support en enthousiasme :):)<3

 8. Martine
  mei 17, 2016 / 18:03

  Leuk en inspirerend om te lezen! Ben benieuwd wat voor iets nieuws je gaat verzinnen! Vast weer iets heel leuks met je creatieve geest:)

  • Melle
   Auteur
   mei 17, 2016 / 18:45

   Ik ook! No pressure ;)

 9. mei 17, 2016 / 20:10

  Boeken luisteren… Dat is ook een goede. Erg tof om een interview met jou te lezen, inspirerend!

  • Melle
   Auteur
   mei 17, 2016 / 21:43

   Haha echt he! Vooral als je dan heel enthousiast zit te vertellen dat je een boek uit hebt .. eh.. geluisterd? ;) En dankjewel, zo lief! x

 10. mei 17, 2016 / 20:59

  Wat ontzettend tof om te lezen hoe jij deze vragen beantwoordt. Volgens mij heb ik op de meeste dingen ook wel met dezelfde insteek geantwoord haha ;-) Alleen mijn toekomst heb ik wel vrij scherp in het vizier haha, althans wat ik graag zou willen. Ik heb mij heel lang stuurloos gevoeld en juist door naar hetgeen toe te werken wat ik wil haal ik voldoening. Maar sommige mensen moet je inderdaad gewoon op je af laten komen. Jeej voor jouw prachtige antwoorden <3

  • Melle
   Auteur
   mei 17, 2016 / 21:39

   En jeeejj voor die voor jou! <3 :)

 11. mei 18, 2016 / 08:01

  Ik vind dit zo een fijne rubriek en ik was al benieuwd naar jou antwoorden! Vooral je antwoord op de succes vraag vind ik erg fijn! Succes is wat je er zelf van maakt!

  • Melle
   Auteur
   mei 18, 2016 / 08:45

   Wat leuk om te lezen :) Yay!

 12. mei 18, 2016 / 08:43

  Heel leuk om te lezen! Helemaal eens met wat betreft “wat betekent succes”! It’s all up to you!

 13. mei 19, 2016 / 05:53

  Dat succes vaak gezien wordt als iets wat ook anderen moeten kunnen waarderen, dat vind ik een hele rake opmerking. Het is toch het belangrijkst dat jij zelf gelukkig bent met wat je bereikt (hebt)? Deze ga ik zeker onthouden :) Hele mooie antwoorden heb je gegeven, zeer inspirerend!

  • Melle
   Auteur
   mei 19, 2016 / 09:29

   Akelig maar waar inderdaad! En dankjewel, zo lief! <3 :)

 14. Marjolijn
  mei 19, 2016 / 20:07

  Ik vind dit soort artikelen altijd heel leerzaam! Dank je wel =)

  • Melle
   Auteur
   mei 19, 2016 / 21:03

   Yay, leuk om te lezen. Heel graag gedaan :)

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.