De maandag van reisblogger Sofie

Gaat de vraag of je fulltime van je blog zou kunnen leven weleens door je gedachten? Sofie is het levende bewijs dat het kán! Ongeveer twee jaar is ze nu fulltime reisblogger en je kunt het vast al raden, maar dat houdt absoluut een geweldig leuke en inspirerende maandag in. De tip? Begin je maandag al op zondag!

Hoe ziet jouw maandag eruit?

In 2012 richtte ik de reisblog WonderfulWanderings.com op. Het was een hobbyproject, maar groeide al gauw uit tot meer en in 2014 besloot ik zelfstandige in bijberoep te worden. Een jaar later heb ik mijn baan opgezegd en ondertussen ben ik inmiddels al meer dan twee jaar fulltime reisblogger. Daarnaast doe ik ook nog copywriting voor bedrijven uit de toerisme- creatieve sector.

Aangezien ik de site op mijn eentje run en slechts sporadisch freelancers inhuur om me te ondersteunen, is mijn takenpakket enorm divers. Ik sta in voor de optimalisatie van de website, het nemen en bewerken van de foto’s, het schrijven en vertalen van de posts, alle sociale media kanalen, het opvolgen van mailtjes van leers en het volledige zakenluik. Ik doe echt alles en hoewel dat wel leuk is, hoop ik op termijn toch terug wat meer te kunnen uitbesteden zodat ik me kan concentreren op de dingen waar ik het best in ben.

Social media is voor mij, bijvoorbeeld, een echt zwart gat. Ik doe het wel graag, maar ben al snel tien minuten kwijt wanneer ik eigenlijk gewoon een update online wou plaatsen. Wat ik het liefst doe, is schrijven. Ik ben altijd al enorm met taal bezig geweest. Zo studeerde ik Taal- en Letterkunde en werkte ik bij een persagentschap en een uitgeverij alvorens ik freelancer werd. Typisch voor een maandag is dat ik weer vol zelfdiscipline zit. Ik hou me die dag altijd mooi aan men planning en slaag er meestal wel in niet te veel naar Facebook door te klikken of op men mailbox te zitten kijken. Daar is, in mijn geval, wilskracht voor nodig :D.

Waardoor laat jij je op maandag graag inspireren?

Mijn eigen doelen. Ik heb geleerd dat de successen en voorbeelden van anderen me eerder angstig maken dan motiveren, dus besteed ik enorm veel aandacht aan het uitschrijven van mijn eigen doelen per week, maand en kwartaal. Iedere maandag is een nieuwe stap naar de verwezenlijking van die doelen.

Hoe ziet jouw maandag er over een jaar uit?

Over een jaar wil ik nog gedisciplineerder zijn in hoe ik mijn tijd besteed en zelfzekerder over waar ik hem aan besteed. Nu gebeurt het nog te vaak dat ik op zondag een planning maak voor de volgende week en dan op maandag denk: “Hm, is het wel zo belangrijk dat ik dat doe?” of: “Hm, is het wel verstandig dit prioriteit te geven?”. Ik ben een enorme twijfelaar, op alle vlakken, en over een jaar zou ik op een maandag willen opstaan vol vertrouwen in de planning die ik voor die week voor mezelf maakte.

Hoe ga je dat bereiken?

Hah! Goede vraag :-). Voordien had ik takenlijstjes per dag. Nu ben ik begonnen met alles echt uur per uur uit te schrijven, door te strepen wanneer ik een taak volbracht heb en aan te duiden wanneer ik twijfels heb over een taak, of beslis hem toch uit te stellen. Zo kan ik op het einde van de week mijn werk evalueren en zien waar ik misschien verkeerde beslissingen heb gemaakt wat betreft men tijdsindeling en het op basis daarvan de volgende week beter doen.

Ik heb ook het programma Rescue Time lopen op de laptop. Dat registreert op welke programma’s en sites ik mijn tijd doorbreng en bezorgt me daar aan het einde van de week een rapportje van. Kwestie van ervoor te zorgen dat mijn tijd op Facebook daalt en niet stijgt :-).

Wat is jouw ultieme maandag tip?

Maak je weekplanning op zondag. Zelfs wanneer je niet werkt in het weekend (ik doe dat wel), raad ik je aan een uurtje of twee van je zondag te reserveren voor het opstellen van een gedetailleerde weekplanning. Op die manier hoef je je op maandagochtend niet af te vragen wat je het eerst zou doen. Alles staat uitgeschreven en dus kan je rustig aan je dagtaken beginnen zonder dat je eerst energie verspilt aan het maken van lijstjes. Met een kopje koffie of thee erbij.

Sofie Couwenbergh is de Belgische blogster achter reisblog WonderfulWanderings.com. Ze levert schrijfdiensten aan bedrijven uit de reisindustrie en verscheen reeds op platformen als Business Insider en Thought Catalog. Ze houdt ervan nieuwe plekken te verkennen en functioneert niet zonder een kop thee.

5 Reacties

 1. mei 28, 2017 / 19:09

  Zeer leuk en inspirerend om lezen weer! Wat een kunst om je job op te geven om fulltime te gaan schrijven en bloggen. Het is niet iedereen gegeven, volgens mij.

  • mei 28, 2017 / 19:10

   Ik maakte een fout in het adres van mijn blog, typisch mij weer ;)

  • Melle
   Auteur
   mei 30, 2017 / 11:31

   Zeker niet! Het is dan ook het moment dat ze er helemaal voor ging wat me echt kippenvel bezorgd :)

   • mei 31, 2017 / 19:59

    Oh dat is zo leuk om te lezen!
    Echt een eer dat ik mijn verhaal hier met jullie mocht delen :)

    • Melle
     Auteur
     mei 31, 2017 / 20:41

     Jij ook bedankt! Echt heel erg leuk :)

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.