Coach jezelf | Wie ben je niet?

Het is een van mijn lievelingsoefeningen om te doen tijdens een coachsessie: een persoonlijkheidstest. Deze basis van mijn coachopleiding heeft me persoonlijk ontzettend veel gebracht. Door de test weet ik niet alleen beter hoe ik zelf in elkaar zit, maar juist ook hoe andere mensen zijn en hoe we elkaar kunnen aanvullen. Hoe vaak ik wel niet heb gedacht dat ik iets niét kan en dat ik maar beter kan inpakken. Maar weet je wat het is? Je hoeft ook niet alles te kunnen en te zijn. En daarnaast, datgene wat jij niet kunt of bent, dat kan of is iemand anders misschien wel. Dat erkennen en krachten bundelen is echt ultiem. Vandaag nodig je je dan ook uit om eens na te denken over deze interessante vraag. Wie ben je niet?

Herken je het gevoel dat je iets heel graag wil en dat je jezelf in allerlei bochten wringt zodat het lukt? Dat stukje doorzettingsvermogen is ontzettend knap, maar hoe fijn zou het zijn als je op dat soort momenten kunt accepteren dat het je niet lukt? Deze vraag helpt mij regelmatig om het leven te accepteren zoals het is. En ik moet zeggen, het werkt heel fijn en verhelderend! Het is soms makkelijker om te praten over datgene wat je niet wilt of niet bent dan de dingen die je wel bent. Daarom vind ik deze vraag zo zo zo bijzonder en fijn!

Oké. Let’s do this

Wie ben je niet? Dat is een goede vraag. Begin eens heel groot. Bijvoorbeeld met zoiets als, ik ben niet de minister president van Nederland. Of, ik ben geen topsporter die haar geld verdient met sport. Waar het om gaat is dat je het op die manier steeds meer op jezelf kan betrekken. Op wie je bent maar ook op jouw persoonlijke situatie waar je je nu in bevindt. Zo ben ik bijvoorbeeld niet iemand die liegt, ik ben ook niet iemand die mensen veroordeelt of dingen raar vindt. Dat zijn dingen die voortkomen uit mijn waarden eerlijkheid en openheid. Wanneer je de vraag betrekt op je huidige situatie en de dingen die je bezighouden, krijg je hele andere antwoorden. Ik ben niet de állergrooste blogger van Nederland, ik ben ook niet een topondernemer en ik weet ook niet hoe het leven precies werkt.

En weet je? Dat is dus hélemaal oké.

Deze oefening samen doen

Geef deze vraag een extra dimensie door deze vraag samen te beantwoorden met een vriendin of vriend. Ga tegenover elkaar zitten en zorg dat er voldoende aandacht is en weinig afleiding. Zet een timer – bijvoorbeeld voor een paar minuten, kies wat prettig voelt. Een van jullie begint in die paar minuten te vertellen. Elke keer begint je zin met ‘ik ben niet…’. Als de tijd om is gaat degene die heeft geluisterd, de antwoorden die je hebt gegeven aan je teruggeven. Als je dat zo hoort, wat valt je dan op? Schrijf het op. Het zijn mooie inzichten! Als je klaar bent met schrijven draaien de rollen om.

Ik ben echt super benieuwd wat je van deze vraag en/of oefening vindt. En misschien kun je zelfs al een tipje van de sluier geven als reactie op deze blogpost. Wie ben jij niet?

PS De persoonlijkheidstest waarmee je inzicht krijgt in wie jij bent, hoe anderen zijn én hoe je samen kunt werken, is onderdeel van de workshop die ik geef op zondag 7 mei! Er zijn nog tickets beschikbaar. Meer info vind je hier! Ben je erbij? :) JAAA! <3

21 Reacties

 1. april 24, 2017 / 07:58

  Wat een goede vraag om eens bij stil te staan! Zo heb ik eigenlijk nog nooit naar mezelf gekeken. Je kunt het natuurlijk ook met karaktereigenschappen doen om erachter te komen welke vervelende eigenschappen je eigenlijk niet hebt. Weer een oppepper als je even met jezelf in de knoop zit :) Thanks voor de inspirerende oefening!

  • Melle
   Auteur
   april 24, 2017 / 11:06

   Oeh, dat is inderdaad een goed idee. Ga ik onthouden! :)

 2. april 24, 2017 / 10:08

  Voor mijn opleiding (SPH) heb ik ook heul wat persoonlijkheidstesten mogen/moeten doen. Vind ze ook altijd onwijs interessant en leerzaam! Ik ga dit eens met mijn vriend doen :)

  • Melle
   Auteur
   april 24, 2017 / 11:08

   Helemaal herkenbaar! Elke test is weer iets vernieuwends ik merk dat ik er altijd wel weer iéts uit haal. Ben benieuwd hoe het gaat met deze vraag en jouw vriend :) Leuk dat jullie dat samen doen! Mijn vriend is er nooit zo happig op ;)

  • Melle
   Auteur
   april 24, 2017 / 15:20

   Dankjewel, wat leuk om te lezen!

 3. inmijnhum
  april 24, 2017 / 16:31

  Jeetje, nooit bij stil gestaan dat je het ook op die manier kan bekijken. Leuke inzichten geef je!

  • Melle
   Auteur
   april 25, 2017 / 13:28

   Wat lief, dankjewel! En wat fijn dat je er iets aan hebt :)

 4. april 24, 2017 / 16:50

  Nou daar komt ie: Ik ben niet perfect, vooral niet de perfecte vrouw/moeder/vriendin. Ik ben niet perfect in koken, in het huishouden doen, tijd maken voor mijn man, in vriendschappen onderhouden, moeder zijn voor mijn zoon en ik ben vooral niet perfect in wat anderen van mij verwachten. Ik ben ook niet perfect in tijd voor mijzelf vrij maken, al gaat dat wel steeds beter. En weet je: Stiekem vind ik het heerlijk dat ik niet perfect bent, want jeeeee wat kost dat veel energie zeg!

  • Melle
   Auteur
   april 25, 2017 / 13:29

   Wauw, mooi! En precies dat. Je hoeft ook helemaal niet perfect te zijn. Alleen misschien een beetje van jezelf maar als je dat loslaat, zoals je zelf ook beschrijft, is dat echt ultiem. Zo goed!

 5. april 24, 2017 / 17:26

  Hé wat een interessante manier om dit te bekijken! Eigenlijk omgekeerd dan dat ik gewend ben. Ga zeker deze oefening doen!

  • Melle
   Auteur
   april 25, 2017 / 13:30

   Leuk! Ben benieuwd wat het je oplevert :)

 6. april 24, 2017 / 20:35

  Ik moest hierbij denken aan mijn opleiding die ik vroeger deed, verzorging. Ik wou zo graag later kinderverzorgster worden, spelen met kinderen, kindjes gelukkig maken en ook de mindere kanten van het beroep accepteren. Maar ik merkte na mijn tweede week stage dat dat het hem gewoon niet ging worden. En ik had toen al de mooie visie van ‘doorzetten en nooit opgeven’. En het voelde verkeerd dat ik zou opgeven omdat iets niet lukte. Ik kon het niet accepteren. Maar nu wel. Ik ben geen kinderverzorgster, maar ik heb andere talenten.

  En het tweede is: ik ben niet zo hard als de rest van de wereld. Ik ben hoogsensitief, dat maakt mij gewoon meteen heel gevoelig. Mensen kunnen zich zo makkelijk over kleine dingen zetten en verder gaan met hun dag. En vroeger wou ik dat ook kunnen. Haatte ik mezelf omdat ik zoveel piekerde, en nu soms ook nog. Maar dan niet haten, ik baal er van. Maar dan denk ik altijd, ik ben trots op wie ik ben, mijn gevoeligheid. Ik zou het niet anders willen. Het kost dan meer energie maar anderzijds bekijk ik de wereld ook helemaal anders, en misschien wel mooier. Terwijl iedereen ‘s morgens op zijn mobieltje zit geplakt zie ik de zon opkomen en dat doet dan wel iets met me. Op de bus onderweg naar school. Ik vind de natuur dan zo wonderlijk mooi. En ik denk dat ik die kleine gelukjes en die wonderen niet zou willen missen, want ze maken een dag zoveel mooier.

  Dus ik bekijk het lekker positief :)

  • Melle
   Auteur
   april 25, 2017 / 13:31

   OO KIJK DAN! <3 Dit is toch echt een prachtig ultiem en geweldig voorbeeld waarin je zo goed laat zien hoe het kan werken en wat een mooie uitkomsten het kan bieden. WAUWIE! Echt zo trots op jou, mijn hemel. Niet normaal!

   • april 25, 2017 / 19:56

    Dankjewel <3 En weet je wat het mooiste is aan heel je reactie? Ik las hem op de bus en toen ik las dat je trots op me was kwam er meteen na in mijn gedachten; Ik ook lieve Nikita, ik ook <3

    • Melle
     Auteur
     april 26, 2017 / 07:22

     ❤️❤️❤️??

 7. april 24, 2017 / 23:08

  Ik ben niet zoals heel veel anderen. Maar volgens mij denkt iedereen dat, dus zijn we toch stiekem allemaal een beetje hetzelfde. Maar ik vind het prettig om de illusie te hebben om anders te zijn ;-)

  • Melle
   Auteur
   april 27, 2017 / 15:52

   Oeh, interessante gedachte! Ik heb geen idee of iedereen dat denkt en ik moet eerlijk zeggen dat die gedachten wel authenticiteit en echtheid opwekt. Best een hele mooie!

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.