#Girlboss | Hoe blijf je positief in moeilijke tijden

Dat mijn blog dé plek is voor positiviteit is iets wat absoluut blijft. Maar! Het leven is niet altijd een grote zee van zonnestralen en confetti. Juist die negatieve en vervelende momenten zorgen ervoor dat de mooie en fijne momenten, extra fijn zijn. Daarom wilde ik heel graag deze tips opschrijven en met je delen. Want dit is hoe het leven is en ik wil je erbij helpen. In fijne én in moeilijke tijden.

Laat ‘negatieve’ gevoelens er zijn | Na regen komt zonneschijn en zonder nacht geen dag. Het is zó cliché maar ik merk dat ik het vaak vergeet. Ik heb met mijn positieve instelling soms de neiging om emoties als verdriet, boosheid, angst – of eigenlijk elke ‘negatieve’ emotie – weg te stoppen. Om er een positieve draai aan te geven of er geen aandacht aan te besteden. Maar stiekem is het gewoon het allerbeste om ook die emoties er gewoon te laten zijn. Het leven is af en toe ook gewoon kut en dat mag ook. Geef eraan toe, laat het er zijn en je zult zien dat je je daardoor veel sneller beter voelt.

Deel het met lieve mensen om je heen | Het is ontzettend moeilijk om te vertellen wat je dwars zit of wat er gaande is. Maar waar ik de afgelopen week echt achter ben gekomen, is dat het juist heel fijn kan zijn om het tóch te delen. Juist wanneer er nog veel dingen onzeker zijn, kunnen deze mensen in het proces met je meeleven, met je mee duimen en met je mee huilen. Die gedachte alleen al vind ik bijzonder fijn en maakt het allemaal een stukje dragelijker. Daarnaast wil ik je meegeven dat je je niet bezwaard hoeft te voelen om contact op te nemen met vrienden of familie om ze te vertellen dat het even niet goed met je gaat. Het is niet een geval van ‘ze zien me aankomen’ maar juist als je het zegt, kunnen ze er voor je zijn.

Zoek afleiding en plan leuke dingen om te doen | Dagelijkse dingen zoals je werk of naar school gaan, kunnen zorgen dat de dagen sneller gaan. En dat klinkt misschien een beetje gek maar ik heb gemerkt dat als je in een moeilijke periode zit en je je niet top voelt, het juist fijn is wanneer de dagen zo snel en pijnloos mogelijk aan je voorbij gaan. Dat je voordat je het weet alweer aan het avondeten zit, of dat je je realiseert het dat alweer bijna weekend is. Juist in periodes van onzekerheid is dat heel erg fijn. Wat helpt om is om het visueel te maken. Bijvoorbeeld door het maken van een ouderwetse aftelkalender naar belangrijke data zoals onderzoek, uitslagen of fijne ontmoetingen. Daarnaast vind ik het ook superfijn om allemaal leuke dingen te plannen om te doen en met mensen af te spreken voor over een tijdje zodat ik daar naar uit kan kijken. De gedachte dat alle narigheid dan achter de rug is met hopelijk een positieve uitkomst, vind ik heel erg fijn.

Laat je niet gek maken door je eigen gedachten | Je zou het misschien niet zeggen maar wanneer het niet goed gaat heb ik de neiging om meer teruggetrokken te zijn. Ik ben stiller, meer in gedachten en mijn natuurlijke reactie is om mezelf als een soort kluizenaar in huis op te sluiten. Weg van alles en iedereen. Maar als ik dat doe, word ik nog ongelukkiger. Dan ga ik over dingen nadenken, piekeren en rampscenario’s bedenken. Niet oké! Wanneer je dit signaleert is het tijd voor actie. En dat kan al iets kleins zijn door bijvoorbeeld even naar buiten te gaan, een kleine boodschap doen of even met iemand afspreken. Je hart luchten en even afleiding zoeken helpt dan onwijs. En vergeet het vooral niet aan te geven waarmee andere mensen je kunnen helpen. Het voelt misschien heel raar om dat te doen maar bekijk het eens van de andere kant. Hoe fijn is het als iemand tegen je zegt dat ze het even niet meer ziet zitten en of jij haar even een peptalk kan geven?

Kies voor jezelf | Een vervelende periode heeft ongetwijfeld ook zijn uitwerking op je lijf. Misschien voel je je moe, heb je weinig eetlust en voel je je futloos. Het is zo akelig maar in zo’n periode leer je je lichaam pas echt goed kennen. Soms moet je daar even doorheen, maar soms is het juist heel goed om iets af te zeggen. Even vroeg naar bed gaan, een fijne warme douche nemen of een bad. Als het niet gaat, dan gaat het niet.

Mocht jij nu door een moeilijke tijd gaan, dan wens ik je heel veel sterkte toe! Ik hoop oprecht dat je iets hebt aan deze tips en mocht je hulp nodig hebben, even je verhaal willen doen of met iemand willen praten, laat het vooral weten. Ik help graag.

20 Reacties

 1. mei 17, 2017 / 07:17

  Ik vind het inderdaad lastig om om te gaan met negativiteit. Deze gedachtes nemen vaak de overhand, waardoor ik het lastig vind om positief te blijven. Door dit op te schrijven, of te delen met de mensen die dicht bij mij staan, valt er meteen al een last van mijn schouders. Toch blijf ik het erg lastig vinden en heb ik de manier om dit te veranderen nog niet gevonden.

  • Melle
   Auteur
   mei 17, 2017 / 14:54

   Het is ook gewoon heel erg lastig. Dat is misschien al iets om in gedachten te houden. Het er laten zijn en me er proberen bij neer te leggen helpt soms wel ook om me te richten op iets anders. Dan blijf je niet perse positief maar door andere dingen te doen voel je je misschien wel zo. Veel liefs!

 2. mei 17, 2017 / 07:49

  Wat een goed artikel! Al deze dingen helpen ook bij mij als het even niet meezit. Ik had vorige week een nogal vervelende week, maar het hielp mij vooral om te praten met mensen, desnoods via een hulplijn als je er met niemand over kunt praten. Verder is afleiding iets wat bij mij geweldig helpt. Lekker een serie kijken die helemaal nergens over gaat of even als een gek opruimen. Dat voelt dan meteen al als een opluchting.

  • Melle
   Auteur
   mei 17, 2017 / 14:57

   Dankjewel! En wat vervelend dat het vorige week niet goed ging. Hopelijk gaat het nu weer een beetje beter <3 En je hebt gelijk. Even iets anders waar je niet perse bij na hoeft te denken maar waar je je lekker in kunt verliezen - zoals inderdaad opruimen haha, zo herkenbaar - is dan echt heel fijn.

 3. mei 17, 2017 / 08:32

  Vroeger vond ik het ook lastig om toe te geven aan negatieve emoties, maar tegenwoordig laat ik het gewoon over me heen komen en ik merk dat ik er dan véél minder lang in blijf hangen. En praten inderdaad, dat werkt bij mij echt het allerbeste. Ik hoop dat het inmiddels al wat beter met je gaat en anders een HELE dikke knuffel en veel sterkte! <3

  • Melle
   Auteur
   mei 17, 2017 / 15:01

   Wat fijn dat het je steeds beter lukt om met negatieve emoties om te gaan. En een goede tip ook, om het gewoon even over je heen te laten komen. Mooi! Met mij gaat het inmiddels wel iets beter maar de situatie is nog steeds erg onzeker. Denk dat ik je over 2 (!) maanden bij kan praten over wat er allemaal is gebeurd. En dan dus hopelijk met een positieve uitkomst.

 4. mei 17, 2017 / 09:09

  Mooie tips Melle! Het zijn inderdaad juist die tijden waarop je echt naar lichtpuntjes moet blijven kijken. Je leert jezelf kennen, maar het is met name daardoor dat je straks als een geheel nieuwe Melle, met boordevol nieuwe kennis weer opkrabbelt!

  • Melle
   Auteur
   mei 17, 2017 / 15:02

   Ik vind het zo mooi hoe je de positieve dingen weet te benadrukken. Want dat is absoluut waar! Dankjewel daarvoor <3

 5. mei 17, 2017 / 09:22

  Goed dat je er zo over nadenkt! Vooral het niet gek worden van je eigen gedachtes is voor mij altijd heel belangrijk. Assumptions are the mother of all fuck-ups, en dat is echt zo. Voor een ander nadenken en dingen aannemen die je helemaal niet weet is niet handig en vaak toch het eerste wat mijn hoofd doet. Als je teveel vastzit in je hoofd dan wil een fijne meditatie ook nog wel eens helpen! X

  • Melle
   Auteur
   mei 17, 2017 / 15:03

   Oeh, dat is een goede reminder. Elke keer willen we weer een lesje headspace doen. Vandaag écht! <3

 6. mei 17, 2017 / 10:08

  Ah wat een fijn artikel! Heel herkenbaar. Zo belangrijk om die negatieve gevoelens soms gewoon te accepteren. Ik vind dit soms nog wel moeilijk. Dan denk ik: ik heb alles wat mijn hartje begeerd, dus ik mag me niet rot voelen. Ik hoop dat jij in deze moeilijke tijd ook de lichtpuntjes kunt zien. Liefs.

  • Melle
   Auteur
   mei 17, 2017 / 15:05

   Mooi inzicht, je hebt helemaal gelijk. En ondanks dat ik het zelf heb opgeschreven vind ik het dan toch fijn om het in jouw reactie nog even een keer te lezen. Mooie reminder!

 7. mei 17, 2017 / 10:39

  Goed om hier zo bewust bij stil te staan. Het gaat me tegenwoordig een stuk beter af, maar soms is het nog steeds moeilijk om uit mijn ‘negatieve funk’ te komen.Vooral praten met anderen helpt echt. Vroeger deed ik dat nooit en bleef ik maar vastzitten in mijn eigen negativiteit. Jij ook veel sterkte gewenst.

  • Melle
   Auteur
   mei 17, 2017 / 15:15

   Echt goed dat het je lukt om er steeds beter mee om te gaan. Dat praten is inderdaad wel echt een goed punt want erin blijven hangen is inderdaad het laatste wat je wilt. Ik merk ook wel dat omdat ik er met mensen over heb gepraat, zij ook af en toe vragen hoe het gaat. Dat vind ik echt onwijs lief, heel betrokken. Net zoals jouw reactie trouwens <3

 8. mei 17, 2017 / 17:22

  Mooi artikel Melle! Heel nuttige tips. Ik herken wel wat je zegt ook. Toen ik in maart geopereerd moest worden aan iets dat ook nog heel onzeker was, voelde ik me ook heel rot. De weken daarna waren ook spannend om de uitslag te krijgen van het weefsel dat was weggehaald, en ik merkte dat vooral afleiding erg hielp. Ik merk bij mezelf ook juist dat het helpt als niet iedereen weet wat er gaande is. Mijn ouders bijvoorbeeld heb ik pas een dag voor de operatie verteld dat ik geopereerd ging worden. Ze wisten het wel, maar niet wanneer. Want de hele tijd vragen krijgen over hoe het gaat en of ik nerveus ben, daar word ik echt alleen maar nóg nerveuzer van. Als ik wel behoefte heb erover te praten dan weet ik ook bij wie dat kan. En dat is echt zo fijn! Ik wens jou echt zoveel sterkte, dikke knuffel xx

  • Melle
   Auteur
   mei 19, 2017 / 10:23

   Ik vind het eigenlijk wel een goede tip! Heb namelijk zelf ook al gemerkt dat het soms zo fijn is om het er gewoon niet over te hebben, om lekker mee te gaan in de leuke dingen van het leven. Heel even vergeten dat er ook nog iets mega stoms speelt. Dankjewel daarvoor, en voor je lieve woorden en comment <3

 9. mei 20, 2017 / 11:40

  Dit zijn zeker goede tips. Het delen met anderen vind ik altijd wel erg lastig. Vooral om er echt zelf mee te komen. Als antwoord een vraag gaat het een stuk makkelijker.

  • Melle
   Auteur
   mei 22, 2017 / 10:35

   Goed punt! Dat is inderdaad een stuk makkelijker. Behalve dan voor de vraag hoe het gaat. Dan is het toch wel eens lastig om direct dan maar te zeggen van joh, eigenlijk niet zo goed. Maar hé, dan is het begin er in ieder geval! <3

 10. mei 28, 2017 / 19:11

  Ik had dit artikel gelezen, maar ik kan niet geloven dat ik er achteraf geen reactie op heb achtergelaten. Want ik heb dit inderdaad moeten leren, positief zijn wanneer het net wat moeilijker gaat. Dus het is iets later, maar ik ga alsnog een reactie achterlaten :D Niet dat jij dat zo erg vindt, ik weet zeker dat je dat superleuk vindt!

  Iets wat ik heb moeten leren is dat het inderdaad niet altijd ‘unicorns & rainbows’ is in het leven. Soms is er een keer een donderwolk, soms is het mistig voor een paar dagen. Men zegt dan dat je moet dansen in de regen. Maar het is oke om sommige dagen die regen te laten neervallen en er niet door te dansen; Soms lukt dat niet. Dan kan je gewoon een keer een kutdag hebben. En weet je wat? Die dagen gaan voorbij, dan komt er weer een dag dat de zon superfel schijnt en je blij bent en door de zon danst en voelt wat het leven echt is. Het is jammer als je een slechtere dag hebt, niemand wil die. Maar het heeft geen nut om ze te negeren. Sommige dagen moet je jezelf gewoon vertellen dat het goedkomt en iets liefs voor jezelf doen. En er over praten natuurlijk. Want ja, opkroppen kan je grootste vijand zijn. Het maakt je kapot. Ik weet van mezelf persoonlijk dat als het eventjes moeilijk gaat en ik echt niet meer kan, ik mijn vertrouwenspersoon opzoek op school. Die geeft me dan een peptalk en dan kan ik er weer tegenaan. En soms inderdaad niet diezelfde week. Maar sommige dingen kosten nu eenmaal tijd. Ik wist ook altijd uit een ding hoop te halen; dat waren mijn boeken. De bibliotheek. Het is letterlijk mijn therapie geweest en dat zal het altijd zijn. Ik weet dat ik me door sommige weken heb moeten slepen. En als mijn boeken terug moesten ingeleverd worden, nam ik er altijd nieuwe mee. Vaak waren dat boeken die ik al een tijdje wou lezen. En dan stapelde ik ze op en nam een foto en zag die boeken en voelde hoe graag ik ze wou lezen. En gek genoeg gaf dat hoop, gaf dat een lichtpuntje om verder te gaan. En door te lezen leerde ik mijn eigen geluk kennen en het hielp mij verder. En ineens werd dat lichtpuntje een feller licht en ging het wat beter. Life may knock you down, but you can always stand up again.

  En weet je wat het beste is aan heel deze reactie die ik nu heb uitgetypt? Ik heb een grote glimlach op mijn gezicht van trots op mezelf. En ik voel het zo hard. Ik heb dit allemaal doorstaan, en ik ben zo trots op mezelf. Ik ben een kanjer <3

  • Melle
   Auteur
   mei 30, 2017 / 11:34

   Oo wat lief, heel goed! Ik vind het heel mooi om te lezen hoeveel boeken lezen je heeft geholpen. Grappig ook, want ik ben dus sinds kort wel fan van luisterboeken en toen ik me vanmorgen ook niet zo goed voelde en bedacht dat dit gewoon een stomme dag is, bedacht ik me ook dat ik wel weer een boek kon lezen. Gewoon even uit het leven stappen en in het boek verdwalen. Heerlijk! Dus mocht je nog een tip hebben :)

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.