Tip van de dag | Meer rust en ruimte in je hoofd in 4,3,2,1 …

melle-confetti-in-je-hoofdHeb je dat ook wel eens, dat gevoel alsof er een confettikanon in je hoofd is ontploft? Confetti! LEUK! Zeker, maar tegelijkertijd ook overweldigend. Bijvoorbeeld na een workshop, een hele inspirerende dag op je werk, een spontaan méga goed idee, je moonshot of een super interessant college. Je hoofd zit vól ideeën. En dan voelt het gewoon alsof er een confettikanon in je hoofd is ontploft. Wat doe je ermee en hoe krijg je weer orde in de chaos? Dit zijn mijn tips!

Pak een papiertje, je favoriete (sushi)pen en schrijf het op | Mijn to go tip als het gaat om een hoofd vol gedachten. Als ik alles wat me bezighoudt – bij voorkeur in de vorm van een doelijstje – opschrijf, komt er ruimte in mijn gedachten. Daarnaast hou ik ook heel erg van overzicht. Als ik het op die manier kan zien helpt dat mij altijd heel erg. Ooit gehoord van ‘het van je af schrijven’? Dit is volgens mij waar het over gaat. Werkt echt heel goed! Vooral als je daarna ook nog eens alle dingen op je doelijstje hebt afgevinkt.

Maak bewust je hoofd leeg | Je hoofd leegmaken. Dat is dus precies wat je op zo’n moment wilt. Lekker cliché wel – sorry. Maar hoe doe je dat? Ga sporten, een serie kijken (of tegelijk, op de crosstrainer kan dat dus perfécte gecombineerd worden), ga een stuk wandelen of ga ergens zitten en staar dan gewoon even voor je uit in plaats van dat je jezelf bezig gaat houden met digitaal vermaak. Vooral dat laatste vind ik heel fijn om te doen. In de trein gaat dat eigenlijk vanzelf. Ik kan úren naar buiten kijken en zo mijn gedachten op een rijtje krijgen. Binnenkort ga ik een dagje naar Groningen en echt hoor, die treinreis, kom maar op! Dat er daardoor meer ruimte ontstaat voor nieuwe ideeën laten we voor het gemak maar even buiten beschouwing.

Zoek afleiding: doe eens gek | De eerlijkheid doet mij bekennen dat ik niet zo goed wist hoe ik deze tip moest noemen. Maar waar het vooral om gaat is dat je even uit je comfortzone stapt. Even iets compleet anders doen dan waar je nu mee bezig bent. Een soort afleiding waarmee je je focus verlegt. Doe het maar eens, dan hoop ik – anders was mijn tip echt waardeloos – dat je daarna weer met een hele vernieuwde blik naar je volle hoofd kunt kijken. Al die gedachten zijn doordat je even iets anders bent gaan doen weer netjes gerangschikt in je hoofd. Wat heerlijk! En dan daarna tip één, helemaal ultiem! Dus wat dacht je van afspreken met vriendinnen, jezelf trakteren op een middagje vrij zodat je alles kunt doen wat je zelf graag wilt – lekker niks doen mag ook, hoera! – of wat dacht je van een een massage? Ik zei het toch, uit je comfortzone ;)

Wees realistisch | Juist op een moment dat een confettikanon in je hoofd is ontploft, wil zo veel en het liefste álles tegelijk. Heel goed, tof! Maar – weer zo’n heerlijke note to self – probeer wel realistisch te zijn. Wat kan nu, wat kan later maar ook waar heb je zelf invloed op en welke dingen zijn afhankelijk van bijvoorbeeld anderen? En vooral die laatste is een dingetje. Als je daar realistisch naar kijkt zul je vást een paar dingen van je lijstje kunnen schrappen. Hoef je je daar ook niet langer druk om te maken.

Wat doe jij als er een confettikanon in je hoofd is ontploft?

23 Reacties

  • Melle
   Auteur
   juni 27, 2016 / 10:23

   Nadat ik jouw vlöggertje had gezien was ik hélemaal geïnspireerd! :)

    • Melle
     Auteur
     juni 27, 2016 / 11:00

     Welkom in chaosland :) Maar ik vond die van nee zeggen ook vet inspirerend en herkenbaar. Heb m direct ook even doorgestuurd naar wat mensen :)

     • juni 27, 2016 / 11:17

      Haha wat fijn zeg! Welkom in chaosland was ook zo’n heerlijke note-to-self ;)

 1. juni 27, 2016 / 10:48

  Herkenbaar en fijne tips! Vooral dat realistisch blijven is soms een dingetje :)

  • Melle
   Auteur
   juni 27, 2016 / 11:01

   Hoera, wat fijn! En inderdaad, echt he :)

 2. juni 27, 2016 / 13:38

  Fijne tips! Afleiding zoeken helpt mij altijd als ik nerveus ben of mijn hoofd vol zit! ;)

  • Melle
   Auteur
   juni 27, 2016 / 15:55

   Echt wel een goede tip. Ga ik zeker onthouden. Had ik al gezegd dat het een grote note to self was? ;)

 3. juni 27, 2016 / 19:57

  Wat heb je dat enorm exact kunnen omschrijven: een confettikanon! Goeie tips ook!

  • Melle
   Auteur
   juni 27, 2016 / 20:02

   Haha, goed he! Dankjewel! Ik hou gewoon Zo van confetti ;)

 4. juni 27, 2016 / 20:14

  Herkenbaar en goede tips! Opschrijven helpt mij ook enorm. Ik heb ook zo een to do lijst op mijn telefoon. Soms vergeet ik anders echt dingen door alles wat ik moet doen. Vroeger had ik echt alles in mijn hoofd zitten, maar tegenwoordig is het te veel om overzicht te houden. In de bus naar mijn werk zet ik altijd muziek op en kijk ik net als jij ook uit het raam. Heerlijk is dat. Waarschijnlijk zie jij mooiere landschappen, maar hier in Bogotá is het in ieder geval nooit saai op straat :P

  • Melle
   Auteur
   juni 27, 2016 / 20:16

   Ooo Sabine, dit is dus echt zo herkenbaar! Want inderdaad, ik kan dus echt niets meer in mijn hoofd onthouden. Kan wel, maar dan kan ik dus aan niets anders denken en ja, dan is de kans dat ik het vergeet dus heel groot haha. En heb je wel eens Amsterdam gezien? Echt geen mooie landschappen hoor ;) Denk dat jij dat een stuk beter doet! :)

   • juni 27, 2016 / 20:20

    Haha nee joh Amsterdam is veel mooier! :D Het enige wat ik wel mooi vind zijn de bergen in Bogotá. Oké dat moet ik wel toegeven ja: dat is echt mooi. Soms hangen er wolken in de stad, tegen de bergen. Dan is het nog mooier. Zonder die bergen zou Bogotá echt niet om aan te zien zijn hahaha

    • Melle
     Auteur
     juni 27, 2016 / 20:22

     Haha nou fijn dat de bergen er zijn! Kan ik van Amsterdam niet zeggen. Tenzij bergen in de vorm van viaducten en asfalt ook tellen :P

 5. Marjolijn
  juni 27, 2016 / 20:33

  Jaaa, ik schrijf ook graag mijn hoofd leeg. Maar dan niet (altijd) met lijstjes, maar met fictieverhalen. Werkt ook heel goed ^^

  Veel plezier alvast in Groningen! Vergeet vooral niet om iets lekkers te eten bij toetjescafé Toet. Die zit aan het Gedempte Zuiderdiep, schuin tegenover de Pathé bioscoop ;-)

  • Melle
   Auteur
   juni 27, 2016 / 20:44

   Oo dat is echt super knap zeg, ik vind dat echt een talent als je dat kant. Hoera! En dankjewel, ik ben daar al een paar keer langs gefietst en elke keer neem ik me dat weer voor. Het is tot nu toe nog steeds niet gelukt, maar wie weet! Ik hoorde dat er dit weekend ook een foodfestival is dus dat is misschien ook leuk om even te bezoeken. Zo veel opties :)

 6. Bianca
  juni 28, 2016 / 17:35

  Vooral die: ‘wees realistisch’ ?

  • Melle
   Auteur
   juni 28, 2016 / 18:55

   Haha herkenbaar he ;)

 7. juni 29, 2016 / 05:28

  Het enige wat helpt is opschrijven, even zitten en een lijstje maken. Maar niet in mijn telefoon, het moet met pen en papier, dat maakt het overzichtelijk en tastbaar. Of sta ik gewoon even stil op straat om mijn gedachten op een rijtje te zetten. En echt met zo’n denkblik haha, volgens mij ziet dat er heel raar uit ?Ik vond lange treinreizen ook geen straf, juist lekker even gedwongen niks doen.

  • Melle
   Auteur
   juni 29, 2016 / 09:46

   Pen en papier is echt magisch. Ik herken dat zo! Waarom zou dat zijn? Ik heb het idee dat ik het dan echt van me af kan schrijven. Misschien dat dat het is. En het lijkt me inderdaad een grappig gezicht om je opeens stil te zien staan op straat om even na te denken. En nu ik er zo over nadenk – joh haha – heb ik dato ook weleens gedaan. Al is het alleen al een stuk of 304980983 keer in de supermarkt! Haha :)

 8. juni 29, 2016 / 16:58

  Ooooh dit is echt zo herkenbaar! Ik moet hier echt meer van gaan opschrijven. Thanks voor de tip!

  • Melle
   Auteur
   juni 29, 2016 / 19:50

   Wat fijn dat het herkenbaar voor je is! Doet mij ook altijd weer goed. Want had ik al gezegd dat deze blogpost een grote note to self is? :)

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.