Kijk ze eens schitteren op de foto: de dames van Miss Legal. Ik ben werkelijk super trots (écht!) dat ik jullie dit artikel mag aanbieden. Want hoe handig is het om tips en trucs te hebben voordat je een arbeidsovereenkomst tekent van mensen die daar écht verstand van hebben. Tessa en Sylvia, de arbeidsrechtspecialisten van Miss Legal, doken er direct in en communicatietijger Suzanne maakte er een geheel van. Sla deze post op als favoriet, mail hem naar al je vrienden, deel het op Facebook; dit is echt vét handig!
Door Miss Legal | Van je eerste baantje bij de plaatselijke supermarkt tot die ‘echte’ baan na je afstuderen: iedereen krijgt vroeg of laat te maken met arbeidsovereenkomsten. Waarschijnlijk heb jij al heel wat arbeidsovereenkomsten mogen ontvangen. Maar hoeveel weet je eigenlijk van het arbeidsrecht af? Waar moet je op letten bij het tekenen van een arbeidsovereenkomst? De juristen van online law firm Miss Legal geven je tien tips en trics voor je volgende contract!
1. Teken je arbeidsovereenkomst vóór je met je nieuwe baan begint
Klinkt logisch, maar veel werkgevers zijn laks, lui of sluw en komen er pas later mee. ‘Je krijgt heus wel je salaris uitbetaald hoor’, is geen excuus. Een contract gaat ook over professionaliteit en is een bewijsstuk als je bijvoorbeeld ziek wordt of een ongeluk krijgt tijdens werktijd. Voor een ongeluk tijdens werktijd is je werkgever aansprakelijk. Heb je geen arbeidsovereenkomst? Dan kan jij aansprakelijk worden gesteld: derden hebben met de vertrouwensband tussen jou en je werkgever namelijk niets te maken.
2. Let op: geen proeftijd mogelijk bij een halfjaarcontract
Deze is nieuw, dus het kan zijn dat je vroeger wel een proeftijd hebt gehad bij een tijdelijk contract van zes maanden. Maar sinds de nieuwe Wet werk en zekerheid mag een werkgever geen proeftijd meer in een arbeidsovereenkomsten opnemen als deze zes maanden of korter duurt. Wil de werkgever toch een proeftijd? Dan moet het contract langer zijn dan zes maanden, bijvoorbeeld zeven maanden. Heeft je werkgever toch een proeftijd in een contract van zes maanden opgenomen? Dan kun jij je beroepen op de ongeldigheid daarvan, je behoudt dan het recht op je baan, ook als je contract al is ingegaan. In een arbeidsovereenkomst tot een periode van twee jaar kan een proeftijd van één maand worden opgenomen.
3. Concurrentiebeding; wat mag (niet)?
Heb je een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd die op 1 januari 2015 of een latere datum is gesloten? Dan mag je werkgever geen concurrentiebeding opnemen. Dit is anders als je werkgever zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen heeft. Heeft je werkgever vanaf 1 januari 2015 wel een concurrentiebeding opgenomen (in een tijdelijke arbeidsovereenkomst), dan moet hij schriftelijk motiveren om welke belangen het gaat én waarom die belangen het concurrentiebeding noodzakelijk maken. Wij kunnen je vertellen dat dit is een lastige klus is. Ontbreekt de motivering of heeft de werkgever zijn belangen niet voldoende gemotiveerd, dan kan hij geen beroep doen op het concurrentiebeding.
4. Wat is de opzegtermijn?
Je werkgever moet zich aan een opzegtermijn houden als hij (of zij) de arbeidsovereenkomst met jou wil opzeggen, ook als hierover geen schriftelijke afspraken zijn gemaakt. Hij moet de arbeidsovereenkomst tegen het einde van de maand opzeggen, tenzij schriftelijk een andere dag daarvoor is aangewezen. Wil je werkgever een langere opzegtermijn overeenkomen? Prima! Wil hij het opzegtermijn verkorten, dan heeft hij een cao of een regeling nodig. De volgende opzegtermijnen gelden voor de volgende dienstverbanden:
Opzegtermijn bij diverse dienstverbanden:
- korter dan vijf jaar: één maand;
- vijf tot tien jaar: twee maanden;
- tien tot vijftien jaar: drie maanden;
- vijftien jaar of langer: vier maanden.
Let op:
De opzegtermijn moet ook in acht worden genomen indien de werkgever met jouw instemming opzegt of de arbeidsovereenkomst door de rechter laat ontbinden.Houdt je werkgever zich niet aan de opzegtermijn? Dan heb je recht op een schadevergoeding die gelijk is aan het in geld vastgestelde loon over de tijd die de arbeidsovereenkomst nog had behoren voort te duren. UWV-procedure? De gehele UWV-proceduretijd mag van de opzegtermijn worden afgetrokken. Er moet nog wel een maand overblijven. Voorheen mocht een werkgever bij een UWV-procedure maximaal een maand van de opzegtermijn aftrekken als hij met toestemming van het UWV had opgezegd.
Zelf heb je als werknemer een opzegtermijn van één maand, als je met je werkgever geen schriftelijke afspraken hebt gemaakt. De lengte van je dienstverband is niet van belang. De opzegtermijn van de werkgever mag wel langer, maar nooit korter zijn dan die van de werknemer.
5. Denk aan later, denk aan je pensioen!
Altijd handig om even te checken voor je een contract tekent: is er iets geregeld over pensioen? Miss Legal’s Suzanne realiseerde zich pas later dat haar eerste werkgever helemaal geen pensioen aanbood. Daar had ze als net-student-af totaal niet aan gedacht toen zij haar eerste ‘echte’ arbeidsovereenkomst tekende. Een werkgever is overigens niet verplicht om een pensioen aan te bieden. Het is namelijk een secundaire arbeidsvoorwaarde. Ook nuttig om na te kijken: is er iets geregeld over de hoogte van het salaris bij arbeidsongeschiktheid? In de wet is bepaald dat zodra er niets is geregeld, je recht hebt op minstens 70% van je laatst verdiende salaris. Wellicht kun je vragen of er gedurende de eerste zes weken of zes maanden tijdens ziekte wél 100% van je salaris wordt uitbetaald.
6. Weet wat je tekent
Een algemene tip van Miss Tineke: lees je contract goed door en weet waar je voor tekent. Klinkt ook weer heel logisch, maar toch tekenen werknemers vaak bijna blindelings een contract. Maar heb je alle bepalingen wel echt goed doorgenomen? En er naar gevraagd als je iets niet begreep? Vraag overigens liever om toelichting aan een onafhankelijke jurist, dan aan je werkgever zelf. De werkgever zal het beding natuurlijk in diens voordeel uitleggen (en sommige werkgevers weten zelf ook amper wat ze overeenkomen). Ben je het niet met iets eens? Onderhandel!
7. Een arbeidsovereenkomst kan niet zonder meer eenzijdig gewijzigd worden
Eén van de laatste bepalingen in een arbeidsovereenkomst bepaalt vaak dat ‘de werkgever de bepalingen in de overeenkomst eenzijdig mag wijzigen als daar een redelijk belang voor is’. Dit lijkt een vreemde bepaling, want waarom teken je dan in vredesnaam deze overeenkomst? Knoop daarom goed in de oren: een arbeidsovereenkomst kan niet zonder meer eenzijdig gewijzigd worden. Eén van de Miss Legal-juristen heeft twee werknemers met succes bijgestaan in een rechtszaak waarbij de werkgever zijn bedrijf van de een op andere dag heeft verhuisd van de kop van Noord-Holland naar Amsterdam. De cliënten woonden beiden in de kop van Noord Holland. De reistijd en reiskosten stegen aanzienlijk, terwijl ze daar geen compensatie voor kregen. Zelf ontslag nemen was geen optie. Dan ontvangen ze geen ontslagvergoeding, en vervalt ook het recht op een werkeloosheidsuitkering. Op verzoek van de werknemers heeft hun jurist een ontbindingsverzoek ingediend en verzocht om een ontslagvergoeding. De kantonrechter oordeelde dat de oorzaak van het geschil was toe te rekenen aan de werkgever. De kantonrechter heeft hierop de arbeidsovereenkomst ontbonden én een ontslagvergoeding toegekend.
8. Als je contract bijna afloopt… aanzegtermijn!
De aanzegplicht is sinds 1 januari 2015 van kracht en houdt in dat je werkgever uiterlijk één maand voor de einddatum van de arbeidsovereenkomst aan jou moet laten weten of je arbeidsovereenkomst wel of niet wordt verlengd. Dit wordt ‘aanzeggen’ genoemd. Je weet dan waar je aan toe bent. Zegt je werkgever niet aan, dan moet hij een vergoeding betalen van maximaal één bruto maandloon. De aanzegplicht is van toepassing op alle arbeidsovereenkomsten die na 1 februari 2015 eindigen.
9. Ontslagen? Wacht niet af!
Gaat het niet goed tussen jou en je werkgever? Zegt de werkgever onverhoopt op, beroept hij zich op de ongeldige proeftijd (zie punt twee) of ontslaat hij jou op staande voet? Kom dan tijdig in actie! Onder het oude recht volstond een schriftelijke reactie met een duidelijke ‘Nee, ik ga niet akkoord en houd mij beschikbaar voor werk’. Onder de nieuwe wetgeving is dit echter niet meer voldoende. Natuurlijk probeer je er alsnog eerst onderling uit te komen. Maar lukt dan niet, dan is afwachten geen optie. Dien dan binnen twee maanden een verzoekschrift (processtuk) in bij de kantonrechter.
10. Transitievergoeding
Word je ontslagen of je contract niet verlengd? Sinds 1 juli 2015 heb je recht op een zogeheten transitievergoeding als je twee jaar of langer in dienst bent geweest. De transitievergoeding geldt ook voor flexibele arbeidskrachten en langdurig arbeidsongeschikten. Doel van de transitievergoeding is de overstap naar een andere baan makkelijker te maken door bijvoorbeeld een studie te kunnen volgen. De hoogte van de transitievergoeding wordt bepaald op basis van je maandsalaris en het aantal dienstjaren en bedraagt maximaal een bruto jaarsalaris (vanaf 1 januari 2016 maximaal € 76.000 bruto). Lees er meer over in onze blog.
Meer weten? Laat een reactie achter onder deze blog en je vraag wordt doorgezet naar Miss Legal. Eén van de specialisten zal jouw vraag hieronder beantwoorden.
Over Miss Legal
Miss Legal is een online juristenkantoor met de focus op vrouwen. Niet omdat vrouwen beter zijn dan mannen of juist meer hulp nodig hebben, maar omdat Miss Legal’s (vrouwelijke) professionals het beste weten hoe ze vrouwen moeten helpen. Miss Legal is innovatief en laagdrempelig en legt juridische stof op een heldere manier uit. Juridische hulp is betaalbaar, met vooraf duidelijke en vastgestelde tarieven. Toegankelijk voor iedereen en altijd bereikbaar en voor elke vraag. Miss Legal is gevestigd in Nederland, België, Spanje en Portugal. Zeven dagen per week bereikbaar via info@miss-legal.nl, Facebook, livechat (via de site www.miss-legal.nl) of telefonisch via +316 3878 5969.
Ik verwacht de tips niet op korte termijn nodig te hebben, want ik heb net een contract voor onbepaalde tijd gekregen. Maar wel super handig deze opsomming!
Auteur
Hoera! Wat superfijn, gefeliciteerd! En inderdaad, wie weet in de toekomst of kun je er iemand anders nog een keer blij mee maken :)
Oh, wat handig! Ga hem opslaan :-) Komt vast nog eens van pas!
Auteur
Leuk! Vast wel :)
Wat een leuke introductie en wat een handig en helder checklijstje met alle basale dingen waar je rekening mee dient te houden. Met name wat betreft de nieuwe regeling bij ontslag: de transitievergoeding is iets waar je zomaar aan voorbij zou kunnen gaan als werknemer
Auteur
Inderdaad! Je moet het maar net zelf weten, kan natuurlijk dat je werkgever het niet vertelt. Het was vorig jaar in ieder geval iets heel fijns voor mij toen ik mijn baan na 2,5 jaar verloor :)