Voor alle ondernemende girlbosses in de dop | 5 tips om voor jezelf te beginnen

suzanne-van-duijnToen ik Suzanne in januari ontmoette was ze nét voor haar zelf begonnen. Sindsdien gaat ze als een trein! Ze werkt voor diverse klanten en reist ondertussen de wereld rond. Toen we laatst gingen ontbijten was dit mijn kans om haar eens álles te vragen over het ondernemerschap. Het resultaat is deze blogpost met maar liefst vijf tips en persoonlijke verhalen van Suzanne.

Doe dingen die je gelukkig maken

Of dat nu in je werk is of je studie of juist in de activiteiten die je daarnaast doet. Als ik Suzanne mag geloven, is dat bij haar écht de rode draad geweest. Naast haar studie rechten schreef ze bijvoorbeeld voor Alibi Magazine, een onafhankelijk juridisch tijdschrift van de faculteit rechten van de Universiteit van Amsterdam. Zo leerde ze steeds een beetje beter wat ze leuk vond en waar haar talenten lagen. Op een gegeven moment kwam ze erachter dat ze liefde had voor het schrijven gecombineerd met organiseren en communicatie. Door vacatures en functieprofielen te lezen kwam ze erachter wat het was: PR! Door actief op social media te zijn en een baan te zoeken als PR-adviseur, bleef ze zichzelf steeds ontwikkelen. Daarnaast timmerde ze behoorlijk aan de weg. Voordat ze namelijk de stap zette om echt voor haar zelf te beginnen, had ze naast haar werk al een aantal freelance klussen te pakken. De tip is dus eigenlijk tweeledig. Enerzijds kun je misschien nu al dingen naast je studie of werk doen om richting een freelance bestaan te werken. Aan de andere kant kunnen die stappen je enorm helpen om erachter te komen wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Van een logo voor iemand ontwerpen tot het organiseren van een activiteit bij je studentenvereniging. Het zijn kleine dingen die allemaal bijdragen aan jouw droom.

Ga ervoor!

Wanneer is nou hét moment om je baan op te zeggen en voor jezelf te beginnen? Het zal je misschien verbazen maar het moment dat ze de knoop doorhakte haalde ze nog niet genoeg inkomsten uit haar freelance klussen. En eigenlijk is dat best logisch. “Ik kon nog niet genoeg verdienen, ik werkte er immers ook (nog) niet fulltime aan.” Na een paar maanden als pr-adviseur én freelancer kwam er voor Suzanne een moment om te kiezen. “Het is niet dat ik het niet meer trok, maar het was meer een moment waarop ik me realiseerde: ‘ik wil dit niet meer zo’. Wat zou nou het ergste zijn wat me kon overkomen? Dat het niet lukte en ik een nieuwe baan moest gaan zoeken. Ik heb altijd het vertrouwen gehad dat het goed zou komen. De afgelopen jaren was het ook meerdere keren gelukt. Daarnaast had ik voor ongeveer twee maanden aan spaargeld dus als het écht zou mislukken zou ik wel wat extra geld hebben om de tijd te overbruggen. Daarnaast hou ik zo ontzettend van reizen! Het idee dat ik niet langer gebonden zou zijn aan een werkplek was echt magisch! Als tip zou ik graag meegeven dat je op een gegeven moment gewoon de knoop door hakt. Kies en ga ervoor! Wat is het ergste wat je kan overkomen?”

Bouw al iets op voordat je je baan opzegt

Je denkt misschien net als ik, dat als je freelancer bent, het elke maand weer afwachten is wat er aan geld binnenkomt. Voor een deel is dat ook zeker waar. Aan de andere kant kwam Suzanne er gauw achter dat je als freelancer ook best een zeker bestaan kunt hebben. “Voordat ik helemaal voor mezelf ging werken had al een aantal mooie klanten. Miss Legal, Rondreis.nl en Ebruze. Als alle drie de klanten élke maand iets afnemen bij SuusjeHQ vormt dat al de basis. Omdat ik sinds januari meer tijd heb, kon ik ook meer voor ze werken en dat was voor beide partijen ontzettend fijn!

Denk aan je eigen PR

Een blog, social media, je portfolio; het zijn allemaal dingen waarmee jij jezelf kunt verkopen. Maar wat dacht je van actief je eigen PR doen? Dat lijkt me persoonlijk heel lastig maar voor Suzanne is dat – logischer wijze, ze is immers PR-adviseur – een tweede natuur. “Ik heb een paar keer gesproken op een event, schrijf gastblogs, doe interviews, het is niet allemaal omdat zij mij benaderen. Dat kun je namelijk ook prima zelf doen! Het levert misschien niet directe een nieuwe opdracht op, maar wie weet wat er later uit komt. Zo was er laatst iemand die mij benaderde naar aanleiding van een interview met mij in RTL weekend magazine. Heel tof!

Geloof in jezelf én in je product

Veel ervaring is geen pre om voor jezelf te beginnen. Ik heb op papier maar acht maanden ervaring opgedaan als PR-adviseur. Niemand heeft me op dit moment gevraagd of ik het wel kan. Ik denk dat ik echt wel iets voor iemand kan betekenen. Het is simpel, cliché en méga waar. Het is echt ontzettend belangrijk. Als jij er niet in gelooft doet ook een klant dat niet.

20 Reacties

  • Melle
   Auteur
   september 28, 2016 / 08:23

   Wat fijn! Ik ben heel benieuwd hoe je het vorm gaat geven met je Follow your Nature <3

   • september 28, 2016 / 09:07

    Ja ik zelf ook! In m’n hoofd ben ik altijd druk bezig met nieuwe plannen en ideeën ervoor. Op een gegeven moment gaat dat ook zichtbaar worden maar zoals het leven gaat vragen andere dingen tussendoor soms ook aandacht en dan duurt het net iets langer dan gepland. Maar reteveel zin in. Ik wil daadwerkelijk meer met ‘natuur’ doen. Dus uiteindelijk is het een perfect gekozen naam.

    Heb een fijne dag, lieverd! (Ik heb nog steeds geen mug cake meer op, slecht hè?)

    P.S. Ik zat je website met name weer even door te spitten over die review van FitGirlCode want ik twijfel of ik doorga met PBP of dat ik FitGirlCode de vegetarische gids download omdat ik tegenwoordig zoveel mogelijk vega eet maar niet altijd weet wat voor maaltijd samen te stellen. Wat raad je me aan in deze?

    • Melle
     Auteur
     september 28, 2016 / 11:29

     Dat is allemaal ZO herkenbaar! Het leven vraagt ook om aandacht. Mooi gezegd! Dat is precies wat ik nu ook ervaar. Ik wil zo veel met mijn blog, met mijn coachopleiding maar er zijn ook andere dingen die belangrijk zijn en waardoor het inderdaad soms voelt alsof ik een beetje stil sta, terwijl dat misschien helemaal niet zo is.

     Over het eten gesproken. Het heeft mij onwijs geholpen om ideeën op te doen voor voedzame maaltijden. Ik volg het niet meer strak maar haal er nog wel elke week recepten uit. Dus in dat opzicht, echt ideaal! Het programma zelf vind ik wel heel fijn maar merk dat het echt veel tijd kost dus als je het helemaal wilt volgen zou ik kijken of het lukt om zelf een menu samen te stellen zodat je bijvoorbeeld diner voor lunch kunt eten de volgende dag etc. Scheelt echt een hoop! Ik ben fan!

     Veel liefs! xx

 1. september 28, 2016 / 10:06

  Oké, los van dat ik geen echte girlboss ben, de kopjes van de tips zijn al helpend. “Ga ervoor!”, yeah!

  • Melle
   Auteur
   september 28, 2016 / 11:33

   Haha dat was dus precies mijn gedachten toen ik het zo zag. Die kopjes die doen het hem al. Tof dat jij dat ook zo voelt :)

 2. september 28, 2016 / 16:06

  Wat stoer zeg, dat ze eigenlijk zonder dat ze echte ervaring heeft het zo goed doet. En durft!
  Ik ga bijna voor mezelf beginnen. Ik kan wel iets van haar flair gebruiken geloof ik :-)

  • Melle
   Auteur
   september 28, 2016 / 16:31

   Haha, wie weet! :) Een portie lef en durf is inderdaad wel handig.

 3. september 28, 2016 / 17:31

  Ahh, wat lief Sjoukje! Dankjewel! En bij jou komt het ook vast goed :-)

 4. september 28, 2016 / 21:53

  Dit is zoo ongelooflijk, superdeduper inspirerend! Heerlijk. Ik houd ervan!

 5. september 29, 2016 / 09:46

  Leuk stuk! Ik sta ook op het punt om voor mezelf te beginnen en ik vind het maar wat spannend. Vooral hoe je nou aan opdrachten moet komen als je niet al een tijd ‘ernaast’ hebt geklust vind ik moeilijk. Maar daar komt jullie ‘doe wat je gelukkig maakt’ heel fijn binnen, een reminder waarom ik het überhaupt wilde en dus nu ook ga doorzetten! Thanks ladies!

  • Melle
   Auteur
   september 29, 2016 / 12:09

   Oo lief! Zet ‘m op! Het gaat je echt zeker weten lukken. Suzanne heeft ook wel een aantal tips op haar blog, dus wie weet helpt dat ook nog. Heel veel succes én plezier! x

   • september 30, 2016 / 18:28

    Ik wil eind van het jaar een event organiseren rondom deze onderwerpen, dus houd mijn blog in de gaten! :-)

 6. september 29, 2016 / 18:59

  Héél fijn om te lezen en zo stoer! Thnx voor the spirit!

  • Melle
   Auteur
   september 29, 2016 / 20:12

   :) met credits voor Suzanne!

 7. september 30, 2016 / 18:29

  Wat word ik vrolijk van al die reacties hier zeg! :-D

 8. oktober 4, 2016 / 22:22

  Ontzettend leuk om te lezen en wat een fijne tips! Ik zit net op zo’n middenpunt, werk nu parttime en wil misschien mijn freelance klussen wel iets meer uitbouwen maar vind de stap nog best eng om te nemen. Positieve verhalen zijn altijd goed om een beetje meer lef te krijgen :D

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.