Toegeven aan mezelf is nog nooit zo moeilijk geweest

girlboss-theeAfgelopen week had ik een gesprek met mijn leidinggevende. Even een momentje voor ons, om te praten over hoe het gaat. Geen beoordelings- of functioneringsgesprek. Gewoon even praten. Ik vertelde over de druk die ik voel. Dat ik me steeds meer realiseer dat een fulltime baan, een blog runnen, gezond eten, minimaal drie keer per week sporten, een sociaal leven, o en ook nog tijd nemen voor mezelf – zeg maar nooit – en voor mijn relatie – zeg maar helemaal nooit – veel is. Misschien wel iets té veel. Maar ja, het is allemaal zo leuk! Het is een investering, het komt wel goed. Maar wanneer is het dan goed? En wat is er op dat moment dan beter ten opzichte van hoe het nu is?

En daar zit je dan. Met je laptop in bed op een doordeweekse dag waarop ik éigenlijk gewoon moest werken. Ik heb vrij genomen. Ik heb vrij genomen en toegegeven aan mezelf. Om bij te komen want met uitgeput gevoel, gierende spanning door mijn lijf en een hoofd wat overstroomd is met gedachten en emoties, lukt het gewoon even niet. Hoewel er een deel best wel blij is met deze beslissing voelt het ook als falen. Hoezo lukt het niet? Gewoon doorgaan! Jup, that sounds like me..

Net in de állerleukste week van het jaar waarin ik te gast ben bij 3FM, wanneer de nieuwe Flair in de brievenbus ligt met mijn foto erin, waarin ik wordt uitgenodigd voor een geweldig leuk feestje. De week waarin ik overspoeld ben door complimenten en lieve woorden. Maar ook door emoties en door een torenhoge druk die ik mezelf opleg. Het voelt gewoon zó oneerbiedig. Klaarblijkelijk kan ik al die leukheid niet aan. Het voelt alsof ik het niet waard ben want ja, dan had die leukheid beter naar iemand anders kunnen gaan. Iemand die niet halverwege de week niet meer weet wat ze met zichzelf aan moet.

Het ergste is dat ik het allemaal best wel weet. Sterker nog, ik weet donders goed wat ik voel en ben me daar ook de afgelopen weken meer dan bewust van. Het ging prima. Ik had het prima onder controle. Waarom voel ik me sinds dat gesprek dan opgelucht én zo overprikkeld en uitgeput tegelijk? Waarom moet het dan nét te ver gaan? Waarom lukte het niet om het al eerder op te lossen? Om oprecht meer rust en aandacht in te bouwen. Nog meer dan dan die kleine dingen die ik al deed. Want als je het zo goed voelt en weet, waarom kan ik dan niet met een oplossing komen? Dit is het pijnpunt. Mijn pijnpunt. Het frustreert me echt enorm.

Het is nu donderdagochtend. De zon schijnt, ik lig in bed met mijn laptop mijn verhaal te schrijven omdat ik denk dat het helpt. De katten genieten zichtbaar van mijn gezelschap. Het liefste ren ik straks naar de sportschool, typ ik nog meer blogjes, maak ik vast het hele huis schoon voor het weekend, haal ik nog wat boodschappen en ga ik nog even naar de kapper. Want ja, die vrije tijd, kun je maar beter goed benutten.

Toegeven aan mezelf is nog nooit zo moeilijk geweest

// Deze blogpost schreef ik afgelopen donderdagochtend. De eerste ochtend van mijn twee vrije dagen. Het heeft me ontzettend geholpen om mijn gedachten en gevoelens onder woorden te brengen en het was duidelijk een goede start van twee dagen rust en herstel. Het heeft me erg goed gedaan en de keuze om vrij te nemen werd daardoor ook fijner. Juist omdat ik voel dat het me zo goed heeft gedaan. Ik merk dat ik nu weer meer energie heb, dat ik weer zin heb om dingen te ondernemen en dat ik met terugwerkende kracht ontzettend van het leven geniet. Dankjewel voor je medeleven, voor je reactie, voor het lezen. Ik vind het ongelofelijk bijzonder, ik kan het niet vaak genoeg zeggen.

52 Reacties

 1. Rosemarijn
  juni 13, 2016 / 07:51

  Wat enorm dapper Melle! <3 ik bewonder je!

  • Melle
   Auteur
   juni 13, 2016 / 09:31

   Wat super lief, dankjewel Rosemarijn! <3

 2. Suzanne
  juni 13, 2016 / 08:02

  Mooi en herkenbaar stuk. Het is ook niet gek dat je je overspannen voelt als je zoveel dingen tegelijkertijd doet. Hoe aandachtig en rustig je ook probeert te zijn, ik denk da de enige optie is om simpelweg minder te doen. Ik heb jarenlang hiermee geworsteld en nu ik heb ik de heel simpele oplossing gevonden (ik woon nu in Italië dus dat maakt alles ook een stukje makkelijker). Misschien is 2 keer per week sporten inmiddels ook wel voldoende, of je zoekt een gast blogger voor een keer in de week. je kan ook niet van jezelf verwachten dat je perfect werk levert, er perfect uitziet en ook nog een leuk en ontspannen mens bent. Maak het jezelf niet te moeilijk! De wereld stopt niet met draaien als jij alles ietsjes minder perfect doet :)

  • Melle
   Auteur
   juni 13, 2016 / 09:33

   Je hebt gelijk, de wereld stopt inderdaad niet met draaien als ik het iets minder perfect doe, of gewoon wat minder. Ik vind het nog wel heel moeilijk om toe te geven en ik ben er ook nog niet uit hoe ik het moet veranderen. Ergens vind ik het zo fijn dat je je hierin herkent, je geeft echt goed advies :) En verhuizen naar Italië, dat lijkt me ook wel wat :)

 3. juni 13, 2016 / 08:08

  Goed dat je even tijd voor jezelf hebt genomen. En fijn dat je er weer nieuwe energie van hebt gekregen.

  • Melle
   Auteur
   juni 13, 2016 / 09:35

   Dankjewel voor je lieve woorden, dat helpt echt!

 4. juni 13, 2016 / 08:33

  Mooi geschreven. Soms word je overdonderd door alles wat gaande is en een stapje terug is dan heel normaal en ik denk juist gezond. Je staat stil en dichtbij jezelf en laat je niet hals over kop gek maken door zo een ritje in de achtbaan.

  • Melle
   Auteur
   juni 13, 2016 / 09:36

   Wat een lieve woorden. Helemaal raak! Je hebt gelijk, maar daaraan toegeven is echt wel moeilijk. Door jouw woorden wordt het een stuk beter. Echt! <3

 5. juni 13, 2016 / 08:36

  Ik ben blij om te horen dat jij jezelf weer beter voelt en de vrije dagen je goed hebben gedaan. Blijf wel op jezelf letten hea: soms is een een momentopname en wake up call om je te realiseren dat je echt niet zo door kan blijven gaan zoals je nu doet. Je lichaam geeft niets voor niets dat signaal af: durf er ook -op langere termijn- naar te luisteren. Voor een goed gesprek weet je mij altijd te vinden hea ;-) <3

  • Melle
   Auteur
   juni 13, 2016 / 09:39

   En dat is het. Want het moet zeker anders, maar hoe weet ik nog niet. Het was inderdaad een flinke wake up call, nu kijken hoe het anders kan. To be continued! En dankjewel voor je lieve woorden en steun, dat helpt heel erg <3

 6. juni 13, 2016 / 08:52

  Hé wat goed dat je even wat vrij hebt genomen! Soms kan dat al even helpen om met iets meer afstand naar de situatie te kijken en je te realiseren dat je misschien iets rustiger aan moet gaan doen ;). Ik hoop dat je steeds een beetje meer balans kunt vinden tussen alles wat je hierboven omschrijft. Liefs!

  • Melle
   Auteur
   juni 13, 2016 / 09:40

   Dankjewel, zo lief! En inderdaad, die afstand is echt wel goed. Letterlijk even van een afstand kijken wat er nou gebeurt. Op zoek naar de balans! Ik kijk ernaar uit :)

 7. writingmonique
  juni 13, 2016 / 09:12

  Wat heb je dit prachtig geschreven,en wat goed dat je voor jezelf hebt gekozen en vrij hebt genomen! Soms helpt het om even afstand te nemen, en te ademen! :) Heel veel liefs!

  • Melle
   Auteur
   juni 13, 2016 / 09:40

   Dankjewel en wat superlief! En dat hielp zeker, vooral dat laatste ;) Liefs!

 8. juni 13, 2016 / 09:45

  Heel knap van je dat je de moed hebt gehad om op de rem te trappen! Ik herken het heel erg. Ik zit momenteel thuis met de ziekte van pfeiffer, maar ben nog maanden doorgegaan met werken, omdat ik de waarheid niet onder ogen wilde zien dat het nu gewoon even niet ging (totdat ik op het laatst echt overspannen werd). En zelf nu ik thuis zit merk ik dat ik het ook moeilijk vind om tot rust te komen… ik wil het liefst nuttig bezig zijn. Het stomme is: ik weet het wel, maar echt accepteren kan ik het niet. Voor mij een reden om aan te kloppen bij een coach om me te helpen bij dat proces. Verder heb ik een tijd geleden in overleg met mijn vriend al de keuze gemaakt om maximaal halftijds te willen werken. In ruil daarvoor zorg ik voor een groot deel van het huishouden. Ik heb gemerkt dat ik gewoon momenten voor mezelf nodig heb om te ontprikkelen. Een fulltime baan lijkt me hartstikke kicken, maar met mijn ADHD en de intensiteit van mijn baan is dat gewoon niet haalbaar. Maar ondanks dat ik weet dat ik hier een verstandige keuze maak, merk ik ook dat ik het heel heel heel erg moeilijk vind om me ook daar weer bij neer te leggen. Ik word er ook regelmatig op aangesproken door de buitenwereld en merk dan dat ik het het liefst allemaal ook anders had gezien. Toch begint me ook steeds meer te dagen dat ik er best trots op mag zijn dat ik hier een grens in heb getrokken. Nu nog zorgen dat die gedachte mijn gevoel ook bereikt. Ik hoop voor jou dat dat ook snel mag gebeuren, want ik denk dat je best weet dat wat je doet allemaal heel veel is, maar het is nog niet helemaal bij je gevoel aangekomen.

  • Melle
   Auteur
   juni 13, 2016 / 10:06

   Wauw wat een inspirerend en bijzonder verhaal. Precies dit. Het raakt me ontzettend, spot on! Een kwestie van je eigen grenzen aangeven, van daar ook trots op kunnen zijn en op die manier beter bij je keuze kunnen blijven. Het is zo herkenbaar wat je schrijft! Ook dat je heel goed weet wat goed is maar dat je het lastig vind om die keuzes te maken. Ik heb ook een coachingstraject gevolgd en had nog een paar sessies over. Heb na het gesprek met mijn leidinggevende direct gemaild. Confronterend maar denk wel dat het heel goed is. GO YOU, GO WE! <3

  • Marianne
   juni 16, 2016 / 17:53

   Ik vind het soms lastig dat iets waarvan ik weet dat het goed is (grenzen stellen, goed op mezelf passen, me niet eeuwig met anderen blijven vergelijken) op de korte termijn niet goed voelt (want schuldgevoel, falen etc). Maar ik denk wel dat het op de lange termijn goed gaat voelen. Dus dan heb ik een langere adem en wat doorzettingsvermogen nodig. Misschien herken je dat.

   • Melle
    Auteur
    juni 16, 2016 / 20:16

    Zeker wel! Vooral ook nu ik me er zo bewust van ben. Dankjewel voor het delen, mooi inzicht! <3

 9. juni 13, 2016 / 10:03

  Heel goed dat je toch vrij hebt genomen. Het is helemaal niet erg dat je dat hebt gedaan en juist heel goed voor jezelf. Iedereen gaat tegenwoordig veel te lang door en geloof me, ik ken het gevoel. Luister naar je gevoel en lichaam, dan komt het wel goed. Je doet zo veel toffe dingen en bent hartstikke goed bezig en hoeft je nergens schuldig voor te voelen hoor. Het is wel jouw leven en jij moet het er mee doen en je goed voelen. <3

  • Melle
   Auteur
   juni 13, 2016 / 10:08

   Super lief! Dankjewel <3 Doet me zo goed! En je hebt gelijk, ik ga proberen er steeds naar te luisteren. Dat is echt het minste wat ik voor mezelf kan doen. Dankjewel voor het goede advies!

 10. juni 13, 2016 / 10:28

  Wat fijn dat je je alweer wat beter voelt! Het is echt niet fijn om zo’n opgejaagd gevoel te hebben want dat heb ik ook eerder gehad. Gelukkig heb ik er nu geen last meer van :)

  • Melle
   Auteur
   juni 13, 2016 / 11:39

   Jaaa zo fijn! En ieder geval wel een beetje minder al :)

 11. Anna
  juni 13, 2016 / 10:30

  Gelijk overal een oplossing voor moeten hebben legt natuurlijk ook veel druk op. Het is al top dat je het gewoon zelf goed aanvoelt en af en toe wat tijd voor jezelf nodig hebt en neemt. En dan gewoon door met leuke dingen doen :)

  • Melle
   Auteur
   juni 13, 2016 / 11:40

   Dat is inderdaad een goed punt. Een combinatie van én je naar voelen én die druk om een oplossing te vinden is inderdaad wel interessant. En inderdaad, kom maar door met die leuke dingen en voor de rest een beetje rustig aan blijven doen.

 12. juni 13, 2016 / 11:03

  Ontzettend goed dat je even pas op de plaats hebt gemaakt!
  Het lijkt ook een dingetje van onze generatie te zijn: we moeten alles kunnen, alles leuk vinden, alles willen en allemaal nu. Kijk inderdaad hoe je het anders kunt doen. Twee keer per week sporten is ook goed, een blogartikel (of twee) per week minder schrijven ook. Je huis hoeft niet altijd perfect schoon te zijn. Je mag voor jezelf zorgen, je mag al die leuke dingen op je eigen tempo doen zodat je ze volhoudt, en die leuke dingen zijn er volgend jaar ook nog – of niet, maar als je jezelf voorbij rent zijn ze lang niet meer zo leuk!

  • Melle
   Auteur
   juni 13, 2016 / 11:42

   Helemaal gelijk en ik vind dat je dat mooi zegt, leuke dingen doen op je eigen tempo. Ik ga dat even opschrijven. Heel inspirerend! Dankjewel <3

 13. juni 13, 2016 / 11:29

  Wat een mooi en oprecht artikel! Ik herken het helaas maar al te goed. Het op tijd op de rem trappen en jezelf terugfluiten is nooit echt makkelijk. En ook al merk je aan je lichaam soms dat het allemaal niet zo gaat, is het soms best heftig en lastig om zelf te besluiten een stapje terug te doen. Ik merk zelf ook wel eens dat het gewoonweg voelt alsof je het zelf allemaal net niet goed doet of precies wat jij zegt, ondankbaar. Terwijl je diep van binnen weet dat dat helemaal niet zo is.

  Wat ik heb geleerd is de tijd hiervoor nemen. Het kost tijd om te leren voor jezelf te kiezen, maar het kost ook tijd om weer rustig te worden en overzicht te krijgen. Je moet jezelf tijd gunnen. Zoek uit waar je energie van krijg en probeer niet alleen te luisteren naar je lichaam, maar er ook naar te handelen. Je hebt er echt goed aan gedaan om even vrij te nemen en op te laden!! En wat iedereen hierboven al zegt. Het hoeft niet allemaal perfect, maar ja dat is ook lastig om te accepteren haha.

  Ik wens je veel energie en rust toe! Hopelijk krijg je meer overzicht en tijd en gaat het snel beter!

  • Melle
   Auteur
   juni 13, 2016 / 11:43

   Precies wat je zegt. Leren luisteren naar je lichaam, dat is stap een maar daar ook naar handelen, is echt wel een dingetje. En wat super lief allemaal! Heel erg bedankt! <3

 14. Irene
  juni 13, 2016 / 13:26

  Supergoed van je dat je naar jezelf hebt geluisterd en vrij nam! Begrijp heel goed dat het moeilijk is om er aan toe te geven en gewoon wat rustiger aan te doen. Denk dat je het gewoon af en toe bewust moet inplannen om even te chillen op je billen :)

  • Melle
   Auteur
   juni 13, 2016 / 13:43

   Haha precies! Tijd inplannen om te chillen. Oo ik kan dat niet zo goed maar ik ga het gewoon doen. YES!

 15. juni 13, 2016 / 13:43

  Oh lieve Melle, wat een lastige situatie.. Ik hoop dat het rust nemen en goed naar jezelf leren luisteren steeds beter zal gaan en je veel fijns gaat brengen. Ik kan alleen maar zeggen dat ik ontzettend tegen je op kijk – ook en misschien wel juist om dit soort dingen. Veel liefs <3

  • Melle
   Auteur
   juni 13, 2016 / 14:21

   Zo lief, dankjewel! <3 Daar ga ik voor, lijkt me heel fijn! Jouw lieve woorden helpen in ieder geval al enorm <3 xxx

 16. juni 13, 2016 / 14:56

  Wat een mooi en herkenbaar artikel. Fijn dat je je alweer wat beter voelt! Doe het rustig aan!

  • Melle
   Auteur
   juni 13, 2016 / 15:45

   Dankjewel! En wat fijn dat het voor jou ook herkenbaar is. Ik zal het proberen :) Liefs!

 17. juni 13, 2016 / 21:48

  Het is zo goed en soms ook zo moeilijk om gewoon naar jezelf te luisteren en de pauze te nemen die je nodig hebt. Heel goed dat je het voor nu even gedaan hebt. Echt blijven luisteren hoor, je bent zelf het allerallerbelangrijkste en daar moet je goed voor zorgen :)

  • Melle
   Auteur
   juni 13, 2016 / 22:45

   Oo lief! En je hebt gelijk, ik ben vastberaden om eraan te blijven denken :)

 18. juni 13, 2016 / 23:58

  <3! En wat fijn dat die twee dagen hielpen. Beter dat je er nu achter komt dan wanneer je ineens echt een heftige burn-out hebt. Denk dat je er nu in het vervolg ook beter op let, dus dat is alleen maar goed. :) Helemaal niet erg als er een keer niets op je blog komt of zo!

  • Melle
   Auteur
   juni 14, 2016 / 09:04

   Heel fijn inderdaad! Dat gaf toch wel een goed gevoel, dat ik de goede keuze had gemaakt. In het vervolg erop letten dat is (en blijft) een dingetje maar ik ga er zéker wel wat scherper op zijn :) Dankjewel voor je steun! :) <3 x

 19. juni 14, 2016 / 13:06

  Goed verwoord en heel erg herkenbaar. Ik vind ook vaak dat ik niet ‘mag klagen’ of dat het misschien ondankbaar lijkt dat ik dingen als ‘zwaar’ of ‘vermoeiend’ ervaar, want hee: het zijn toch (bijna) allemaal LEUKE dingen? Bij een ander (zoals nu bij jou) kan ik dan heel helder zien of zeggen: ‘doe een stapje terug of sta eens stil’ maar voor mezelf? Not so much. Dus: thanks voor je goede voorbeeld :-)

  • Melle
   Auteur
   juni 14, 2016 / 15:12

   En dat is dus voor mij ook zo herkenbaar. Precies dat! Voor een ander is het helemaal oke maar als je zelf zo’n keuze moet maken is het zó moeilijk! Dus alsjeblieft voor het voorbeeld :) En dankjewel voor je fijne reactie. Dat zet me (positief) aan het denken!

 20. juni 14, 2016 / 15:56

  Wat fijn dat die paar dagen je rust je goed hebben gedaan. Soms is pas op de plaats maken het enige dat kan helpen om je gedachten te ordenen. Het leven is zo hectisch en zo snel en we leggen ons zoveel druk op. Dat perfectionisme kan zo een tol op je eisen. Weet dat je een toppertje bent, je creert verschrikkelijk goede content. En al zou het 1 of 3 keer per week of zelfs 1x per maand zijn, dan is het nog steeds verschrikkelijk goede content. You go kick some ass woman!!

  • Melle
   Auteur
   juni 14, 2016 / 16:04

   Wat superlief! Dankjewel voor je complimenten en wijze woorden. Dat doet me echt goed en je advies, ga ik zeker opvolgen :) <3

 21. juni 14, 2016 / 20:15

  Heel herkenbaar en geweldig van je dat je toch die daagjes vrij hebt genomen. Soms kom je er achter dat je jezelf een beetje voorbij loopt. En eigenlijk moet je dat moment voor zijn. En dat is nu juist het lastige. Ik voel dit ook al snel als falen, maar het is juist heel stoer als je goed voor jezelf kunt zorgen.

  • Melle
   Auteur
   juni 16, 2016 / 20:15

   Dat vind ik dus ook altijd bij andere mensen haha, maar als ik zelf de keuze maak voelt het als falen. Gek eigenlijk. Goed punt! Dat moet anders!

  • Melle
   Auteur
   juni 16, 2016 / 20:16

   Dankjewel! Lief <3

 22. juni 14, 2016 / 20:39

  Supergoed dat je dit hebt gedaan: een girlboss is pas echt een girlboss als ze ook voor zichzelf kan kiezen Melle! You go!

  • Melle
   Auteur
   juni 14, 2016 / 21:23

   LIEF! <3 En daar ben ik het mee eens :)

 23. juni 19, 2016 / 11:32

  Voor jezelf kiezen is zo ontzettend moeilijk en vaak is het zo, dat je niet eens merkt hoezeer je die keuze moet maken, tot je de keuze hebt gemaakt. Dan merk je pas hoe moe je eigenlijk bent van alle indrukken. Geweldig dat je voor jezelf hebt gekozen, even voor jezelf bent opgekomen. Dat is zo ontzettend moeilijk, dus wees trots op jezelf!

  • Melle
   Auteur
   juni 19, 2016 / 12:20

   Precies dat! Want toen ik die donderdag even helemaal niets hoefde kon ik eigenlijk ook niet heel veel anders dan in bed liggen. Dankjewel voor je lieve woorden dat doet me echt zó goed! <3

   • juni 19, 2016 / 12:32

    Mijn berichtje kwam ook vanuit bed, want ik heb vandaag mijn laatste vrije dag in de komende weken, dus ik geniet ook nog maar even extra van de rust! :)

    Blijf vooral even je momentjes voor jezelf inbouwen de komende weken! Ik heb dat vorig jaar niet gedaan toen ik er doorheen zat, daar heb ik nog maanden last van gehad! Dus blijf vooral opletten :)

    • Melle
     Auteur
     juni 19, 2016 / 13:29

     Dat is zeker herkenbaar, want toegeven aan jezelf, dat stopt niet na dagen vrij nemen. Goed advies!

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.