#Girlboss | Hoe stop ik met mezelf te vergelijken met anderen + tips

Een werkplek huren bij #workmode stond bovenaan mijn lijstje van wensen als kersverse ondernemer begin dit jaar. Voordat ik het contract tekende, twijfelde ik toch ontzettend. Niet alleen omdat mijn eerste stap als ondernemer écht was – wat direct inhield dat ik ook zou kunnen falen. Maar ook omdat ik het gevoel had dat alle meiden die daar een werkplek huren, het al op een of andere manier hebben gemaakt. Fulltime bloggers, leven van een eigen bedrijf of freelance bestaan. Voor mij klonk het op dat moment als een droom. Ik kon alleen maar denken: ‘en ik dan, hoe pas ik hierbij?’.

En zelfs toen ik er zat, bleef ik aanhouden dat ik minder was dan die meiden daar. Als een in mijn ogen succesvolle mede huurder vroeg wat ik deed, antwoordde ik keer op keer: ‘ik probeer mijn eigen coachbedrijf op te zetten.’

Tot ik het zat was. Zo gaat het dus niet gebeuren. Als ik zelf niet in geloof, dan gaat niemand dat doen. En daarnaast, ik moet stoppen om mezelf te vergelijken met anderen. In deze blogpost heb ik een aantal tips en mooie inzichten verzameld die mij heel erg geholpen hebben om hier bewuster van te worden. Dat is de eerste stap!

Realiseer je dat jij jouw innerlijke staat vergelijkt met iemands uiterlijke staat | Mensen om me heen lijken het allemaal al te weten. Wat ze willen in hun leven en hoe ze dat gaan doen. Het lijkt een kant en klaar plan waarvan ze eigenlijk alleen nog maar alle stappen hoeven te zetten. Geen onzekerheid, geen twijfels, gewoon gaan. Mezelf vergelijken met anderen maakt me zo onzeker en toen ik dit inzicht in dit filmpje zag, hakte dat er behoorlijk in. Want al die gevoelens, onzekerheden en struggles, die zie je niet bij een blije foto op Instagram of een update of LinkedIn wanneer iemand een nieuwe baan heeft. Ieder mens heeft zorgen, ook al lijkt dat misschien niet zo. Niemand is perfect, niemands leven is perfect en iedereen heeft zijn of haar eigen problemen. Wat jij voelt en waar jij je mee vergelijkt bij een ander, dat is basicly appels met peren vergelijken.

Stop hating yourself for everything you aren’t.

Iedereen heeft andere standaarden | Iedereen is anders en dat zorgt ervoor dat iedereen andere dingen in het leven belangrijk vindt. Iemand die geld of een bepaalde status belangrijk vindt, staat heel anders in het leven dan iemand die veel energie haalt uit het samenzijn met familie. Niets is goed of slecht, maar het is wel uniek en anders. Je hebt je eigen standaard om te bepalen of je gelukkig bent of niet én die je gebruikt om jezelf te meten aan iemand anders. Denk er eens over na!

Don’t measure your progress using someone else’s ruler.

Geluk komt uit jezelf | Het is zo makkelijk en zo logisch als je het zo leest. Maar zo zo lastig in de praktijk! Toen ik ruim een jaar geleden aan het solliciteren was, viel het me op hoe verdrietig en gefrustreerd ik was. Ik voelde me zo onwijs afhankelijk van andere mensen! Alsof degene waar ik solliciteerde mijn geluk in handen had. Bij elke afwijzing voelde het weer een stap verder van gelukkig zijn. Elke keer riep ik weer boos: ik wil dit niet langer, ik wil het niet zo! En dat was het moment waarop ik het anders wilde doen. Ik wilde niet langer afhankelijk zijn van de waardering van anderen. Ik wilde zélf gelukkig zijn. Ook zonder baan, ook zonder wat dan ook. Gewoon, met mezelf en alles wat ik op dat moment wél had.

Create your own sunshine.

De positieve kant: waarom je je wél zou moeten vergelijken met anderen | Plot twist! Want ja, er zijn volgens mij absoluut ook positieve dingen aan jezelf vergelijken met anderen. Je kunt er namelijk onwijs veel van leren! Bijvoorbeeld over wat je zelf wilt – of juist niet. Kijk bijvoorbeeld eens naar iemand die je onwijs bewondert. Hoe heeft diegene het succes bereikt? Laat je daardoor inspireren en geef je eigen draai. Maar zet dat nare gevoel van ‘zo succesvol word ik toch nooit’ maar direct bij het grofvuil. Juist die positieve dingen kunnen je perspectief geven, zorgen ervoor dat je beter weet wat je wilt en hoe je dat gaat bereiken. Juist door naar andere mensen te kijken.

Make sure your worst enemy doesn’t live between your own two ears.

Bewust zijn is iets magisch, iets wat ik zo bijzonder vind! Als je je bewust bent van je eigen gedachten en je gedrag, weet je ook hoe je het anders kunt doen. Het is een eerste stap. Maak hem! En onthoud; niemand weet hoe het leven werkt. Iedereen doet maar wat.

32 Reacties

 1. april 19, 2017 / 07:05

  Hoe ouder ik word, hoe minder ik mezelf met anderen vergelijk. Vooral inderdaad omdat je jezelf vergelijkt met de dingen die je van een ander ziet (vaak positief), het is dus altijd een oneerlijke strijd.

  • Melle
   Auteur
   april 19, 2017 / 12:04

   Heel herkenbaar! Is dat ouder worden toch nog ergens goed voor ;)

 2. april 19, 2017 / 07:06

  Oja, ik herinner me nog dat ik zag dat mijn pilateslerares een buikje had en ik dacht: dan doe ik het nog zo slecht niet, als zij met elke dag pilates ook een buikje heeft. Je raadt het misschien al: zij bleek gewoon halverwege een zwangerschap te zijn. Karma!

  • Melle
   Auteur
   april 19, 2017 / 12:07

   Haha, dat het je een goed gevoel gaf was dan toch stiekem het beste verhaal. Ik ga alsnog daar voor! :)

 3. Romy
  april 19, 2017 / 08:17

  Heel erg herkenbaar wat je schrijft over solliciteren! Ik heb morgen sollicitatiegesprek #7 en voel me soms behoorlijk gefrustreerd. Wel heb ik eigenlijk altijd in mijn achterhoofd gehad dat ik best girlboss zou willen worden (als tekstschrijver) als het echt niets wordt met solliciteren. Mooi artikel en je hebt helemaal gelijk wat het vergelijken betreft. Ieder huisje heeft zijn kruisje en je weet nooit wat er bij iemand anders speelt achter die vrolijke Instagram-foto of baanupdate.

  • Melle
   Auteur
   april 19, 2017 / 12:10

   Wat spannend, heel veel plezier (en succes!). Ik denk dat een girlboss iemand is die haar dromen achterna gaat, die weet wat voor haar werkt en wat ze kan. Ongeacht of je nu een eigen onderneming hebt of niet. Je bent er gewoon al eentje! :) Al snap ik je punt hoor, freelance tekstschrijver klinkt echt wel heel tof! En het is precies wat je zegt. Ieder huisje heeft zijn kruisje. Geeft toch wel veel rust, zo’n gedachte :)

 4. april 19, 2017 / 08:49

  Oooh ik kan wel wat van deze tips gebruiken! Ik ga ze uitprinten en zo op mijn gemakje lezen! (:

  • Melle
   Auteur
   april 19, 2017 / 12:11

   Oo lief zeg, dat zijn echt lifegoals :)

 5. april 19, 2017 / 09:40

  Melle, bedankt voor dit mooie artikel! Ik vraag mezelf de laatste tijd vaak af of ik iets wil omdat ik het zelf wil of omdat het “sociaal wenselijk” is. Het wordt soms een beetje een grijs gebied.

  • Melle
   Auteur
   april 19, 2017 / 13:01

   Oeh mooie vraag. Lastig inderdaad! Ik merk vaak dat als ik er veel over nadenk, ik verder weg van mijn gevoel raak, recht in dat grijze gebied. Misschien helpt het om het een beetje om het los te laten en er later weer over na te denken. Of nou ja, weer terug bij je gevoel komen. Liefs! <3

 6. april 19, 2017 / 10:05

  Wat een goed artikel meid! Ik heb ook even precies hetzelfde en dat gaat soms in periodes. Mij helpt het ook om gewoon even minder op internet rond te kijken en gewoon even mijn eigen leven te leiden met mijn eigen ideeën. Soms is die informatiestroom zo groot dat ik mezelf er wat in verlies. Dan moet ik weer even back to basic :)

  • Melle
   Auteur
   april 19, 2017 / 13:04

   Heeeeeel herkenbaar! Ik heb dat vaak ook met Instagram. Even een paar weken niet kijken of niets posten helpt echt enorm. Dat gevoel überhaupt al zo erkennen en daar actie op ondernemen vind ik sowieso echt heel knap van je! GO YOU!

 7. april 19, 2017 / 11:47

  Wat een mooi artikel Melle! Ik zit momenteel in een fase dat ik het allemaal even niet meer helemaal weet en dan ga ik mezelf vergelijken met anderen. Niet goed want hierdoor weet ik het helemaal niet meer en word ik alleen maar onzekerder. Fijn om dit artikel net nu te lezen. Dankjewel voor de mooie quotes, ze zetten me echt aan het denken.

  • Melle
   Auteur
   april 19, 2017 / 13:48

   Wat bijzonder en dankjewel voor je reactie! Bewust zijn van het gevoel helpt al heel veel. Zet ‘m op, je kan t!

 8. april 19, 2017 / 12:48

  Dit is iets wat ik nog moet leren. Ook hoe jij vertelt over het perfecte leven op sociale media. Zo herkenbaar! Als ik mijn instagram bekijk lijkt het of ik een positieve boekenwurm ben zonder problemen. Dat eerste klopt wel. Maar dat tweede niet. Op mijn sociale media ziet niemand hoe hard ik soms moet vechten elke dag om door de afgelopen moeilijke periode te komen. Hoe moeilijk het soms is om die brokstukken te lijmen die die veroorzaakt hebben.

  Ik heb dat vergelijken wel kunnen loslaten maar soms als ik op school in een vak soms baal dat ik er minder goed in ben dan hakt dat wel eens in. Maar ik kan gelukkig wel altijd mijn eigen goede punten terugzien. Dat ik een geweldige illustratieve tekenstijl heb. Dat ik daar goed in ben, en daar is gewoon niet iedereen even goed in maar ik wel weer wel. Ik weet wel dat ik terug positief over mezelf kan denken. Want die quote over dat je er niet voor moet zorgen dat je ergste vijand tussen je oren zit, dat was wel zo bij mij. Maar ik geloof in het feit dat ik ook weer vrienden met mezelf kan worden. En daar ben ik goed naar op weg. Na een zware dag kan ik mezelf een schouderklopje geven of een knuffle geven en zeggen: ‘Je hebt je best gefaan, doe iets leuks vanavond en ik ben trots op jou’, en ik meen het dan ook wel. Ik ben soms een keer bang voor de toekomst, maar ik weet als ik blijf vechten voor mijn dromen en ik geloof in meaelf, ik er wel kom. Dat weet ik zeker. Dat het allemaal goedkomt met mij <3

  • Melle
   Auteur
   april 19, 2017 / 14:01

   Kippenvel tijdens het lezen. ALWEER! <3

   • april 19, 2017 / 14:34

    Zelfs zulke dingen maken me blij, dat ik iemand inspireer of iemand raak <3

    • Melle
     Auteur
     april 19, 2017 / 20:12

     Ik hou ervan om geïnspireerd te raken. Het is een match! <3

 9. april 19, 2017 / 17:05

  Dit is herkenbaar. Ik vergelijk mezelf te vaak met anderen. Toen ik onlangs aan het afstuderen was twijfelde ik continu aan mezelf en aan wat ik maakte. Ergens was ik tevreden met de artikelen die ik schreef, maar ik heb ook zo vaak geroepen dat ik een nepjournalist was en dat het onder de maat was. De mensen om me heen die me coachten (vrienden, collega’s, allemaal medejournalisten die er dus veel verstand van hebben) bleven me inpeperen dat ik echt goede dingen maakte. Maar dan kon ik alleen maar denken: het is amateuristisch in vergelijking met wat jíj maakt. Ging ik mezelf als journalist met een paar jaar ervaring en nog niet eens een afgeronde opleiding vergelijken met mensen die 10 jaar (en sommigen zelfs wel 30 jaar) in het vak zitten. Slaat natuurlijk nergens op.

  Vervolgens slaagde ik met een 8 en kreeg ik het compliment dat mijn stukken niet lazen als die van een student, maar dat ze zo ergens gepubliceerd hadden kunnen staan. Weer een goede les dat ik mezelf niet zo moet vergelijken met anderen die in een hele andere fase zijn, én dat ik niet zo aan mezelf moet twijfelen. Het is prima om op te kijken naar mensen en ambitieus te zijn, maar het is onzin om jezelf dan meteen naar beneden te halen. Ik probeer er vaker bij stil te staan dat ik eigenlijk al best wel veel heb bereikt voor een 23-jarige.

  Zo, heel verhaal haha, maar ik herkende me zo in je stuk dat ik even mijn eigen verhaal wilde doen!

  • Melle
   Auteur
   april 19, 2017 / 20:10

   Wauw, dankjewel voor je mega mooie verhaal! Echt een prachtige toevoeging op deze blogpost, zo’n eigen draai en ervaring is echt geweldig. Dank! <3 En wat mooi dat dit is gelukt en dat je jezelf hier af en toe mee mag herinneren. Je bent heel goed bezig. YOU GO GIRL!

 10. april 19, 2017 / 17:27

  Heel mooi en inspirerend weer! Ik besef me dat ook steeds meer dat wat je ziet niet is wat het is. Zeker niet op social media. Ik heb best moeite te roepen wat ik eigenlijk wil, maar het gaat een keer gebeuren haha. De invloed van buitenaf is zo groot, ook van familie en vrienden, soms echt lastig om daar je eigen draai aan te geven.

  • Melle
   Auteur
   april 19, 2017 / 18:53

   Helemaal eens. Zo lastig! Maar het gaat je lukken hoor, die eigen draai komt!

 11. april 19, 2017 / 21:55

  Ook voor mij is dit artikel erg herkenbaar. Ik weet dat ik mezelf niet met anderen moet vergelijken, maar het is iets wat je soms moeilijk tegen kunt gaan. Door social media is dit alleen nog maar vermoeilijkt, je kunt het lastig ontwijken. Een ander heeft het altijd beter. Daarom vind ik het ook zo fijn dat bloggers (waaronder jij) ook toegeven aan hun mindere kanten. Hierdoor krijg je het gevoel dat je er niet alleen in staat. Ik denk dat het ook iets is wat vermindert wanneer je ouder wordt. Maar goed dat weet ik niet zeker, ik zal het zelf moeten uitvogelen haha.

  • Melle
   Auteur
   april 20, 2017 / 11:55

   Wat lief! En dat is precies de reden waarom ik dat doe, juist om gewoon eerlijk te zijn en een eerlijk beeld ook neer te zetten. Ik moet zeggen dat naarmate ik ouder word, het inderdaad wel beter wordt en dat ik me minder aantrek wat andere mensen vinden maar tegelijkertijd is het ook iets wat volgens mij altijd speelt. We gaan het meemaken hoe het gaat als we nóg ouder worden ;)

 12. april 20, 2017 / 11:41

  Superfijn artikel! En heel herkenbaar ook. Het is de laatste tijd gelukkig een stuk minder geworden, maar ik vergeleek mezelf constant met anderen en dat is zo vermoeiend. Ik ben er inmiddels achter dat dat niet nodig is en dat ieder zijn eigen leven leidt. En tja, social media, ‘t is tegenwoordig een soort van noodzakelijk kwaad op de weg naar het #GIRLBOSS-isme, maar ook daarin accepteer ik nu dat niet alles wat je ziet de waarheid is.

  • Melle
   Auteur
   april 20, 2017 / 11:57

   Wat mooi en supergoed dat je dat kunt! GO YOU! Ik denk dat je je daar juist nóg sterker door voelt nu je het een beetje onder de knie hebt.

 13. april 20, 2017 / 14:39

  Wauw, ja precies dit! Ik doe dat zelf zo ontzettend vaak en eigenlijk kom ik er elke keer ook weer achter dat mijn zogenaamde definitie van normaal gewoon niet klopt. Ik denk dan ook altijd aan de uitspraak ‘when you judge a fish on its ability to climb a tree, it will never feel worthy’

  • Melle
   Auteur
   april 20, 2017 / 14:47

   Die quote vind ik ook echt zo goed! Dankjewel voor het delen <3

 14. april 22, 2017 / 13:58

  Zo…deze had ik even nodig! Vooral dat eerste punt. Altijd maar kijken naar andere mensen terwijl zij misschien ook hun eigen “problemen” hebben. Thanks voor het delen!!

  • Melle
   Auteur
   april 22, 2017 / 19:30

   Wat fijn dat je er zoveel aan hebt gehad! ❤️❤️

 15. april 23, 2017 / 15:51

  Jaa, zo mooi deze post! Ik herken me in al die punten en vind het echt heel belangrijk om voor jezelf vooral te beseffen dat jij heel andere sterke punten hebt dan de mensen met wie je jezelf vergelijkt: jij bent uniek omdat je jij bent, niet omdat je hen probeert te zijn!

  • Melle
   Auteur
   april 23, 2017 / 19:14

   Amen! ❤️??

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.