Elke dag een feestdag | Zo vier je Wereld Productiviteitdag!

Elke dag is er wel iéts te vieren. Wist je dat het vandaag bijvoorbeeld – naast maandag, wat natuurlijk al een topdag is – world productivity day is? Voor deze speciale dag ben ik eens bij mezelf nagegaan wat ik doe om productief te zijn. Die tips en gedachten deel ik in deze blogpost met jou. Happy productivity day!

Begin de dag met een lijstje | Als er iets is wat ervoor zorgt dat ik me productief voel, is het wel een ouderwets geschreven doelijstje. Vooral zo na het weekend heb ik af en toe opstartproblemen. Waar was ik ook alweer mee bezig, wat was er ook alweer belangrijk? Gelukkig heb ik daar vrijdag al over nagedacht en heb ik aan het einde van de dag al een lijstje gemaakt met dingen die toen zijn blijven liggen en die ik vandaag wil oppakken. Wat trouwens ook erg goed werkt is dat ik alles opgeschreven heb op mijn daily planner van Team Confetti die ik voor mijn (blog) verjaardag kreeg van Moniek. Direct kunnen beginnen mét confetti, YES!

Just do it! | Van al die taken die op mijn doelijstje staan, zijn er ongetwijfeld dingen die leuk zijn om te doen, en minder leuk. Wat ik dan vaak doe? De leuke dingen eerst en de vervelende dingen uitstellen. Herken je dat? Niet doen! Begin met de lastige, moeilijke en minder leuke taken – note to self. Als ik dat doe voel ik me vet productief, want serieus, hoe fijn is het om deze taken af te kunnen strepen?

Begin niet aan iets nieuws voordat je het vorige hebt afgerond | Dingen met aandacht doen en de tijd nemen voor je de dingen die je wilt doen, zorgen voor meer rust én zorgen ervoor dat je minder druk voelt. Dat heb ik van mijn nieuwe vriend Tony, uit het boek ‘nooit meer te druk’ dat ik aan het lezen ben. Om dat ultieme eureka gevoel te bereiken kun je twee dingen doen. Allereerst kun je je – zoals ik eigenlijk al zei – focussen op een taak tegelijk. En dat is dus niet stiekem tussendoor mail checken en dat soort dingen – jup guilty. Daarnaast realiseerde ik me dat de wereld niet vergaat als ik tegen mijn collega zeg dat ik iets straks, over vijf minuten of na de lunch ga oppakken. En ja, de eerste keer dat ik dat zei was niet alleen mijn collega verbaasd dat ik het niet direct deed, maar ook ik zelf – had het toch maar mooi gezegd.

Doe minder, bereik meer! | Het lijkt soms zo makkelijk: nee zeggen en focussen op een ding tegelijk. Maar echt hoor, ik vind het maar lastig. Het werkt immers fijner én je voelt je een stuk productiever als je een grote taak opdeelt in kleine stukjes. Als je een enorme taak met nog 8483 taken op je doelijstje zet, is de kans klein dat het allemaal op een dag gaat lukken. Dus zeg voor je eigen gemoedsrust vooral niet overal ‘ja’ op – hoe leuk het ook is – en wees realistisch in het bedenken van taken en doelen voor jezelf.

Sluit de dag af met een voldaan gevoel | Oké. Die 8483 taken dus. Soms lukt het gewoon niet allemaal. En daarnaast – en dat merk ik vooral ook in mijn werk – sommige dingen zijn gewoon een creatief proces. Dat is niet een kwestie van concrete taken afvinken. Sommige dingen kosten gewoon tijd. Eindig de dag ook eens met een lijstje. Met het opschrijven wat je morgen wilt doen, met de dingen die vandaag zijn blijven liggen of er misschien wel bij zijn gekomen. Your future self will thank you for it.

Wat is jouw ultieme tip om productief te zijn?

PS: Linda van Streeds Ahead heeft trouwens een geweldige blog die helemaal in het teken staat van productiviteit. Dus mocht je meer tips en inspiratie kunnen gebruiken – jaaaa! – dan zou ik zéker even kijken.

26 Reacties

 1. juni 20, 2016 / 07:08

  Wat een heerlijke tips Melle! Een lijstje is ook echt zó belangrijk, ik merk echt verschil als ik dat niet doe. Maar ik wil tussendoor wel nog eens switchen van taak, dus misschien moet ik dat ook maar eens proberen te voorkomen. Die Smintjes op de foto zijn trouwens ook essentieel voor productiviteit. Tijdens het schrijven van mijn scripties at ik soms wel een doosje per dag (oeps), werkte prima! ^^’

  • Melle
   Auteur
   juni 20, 2016 / 10:27

   Het zijn de details! En inderdaad, wat zit er in de Smint wat je zo productief houdt? Een snoepje als beloning? Een echte verfrissing voor nieuwe gedachten en ideeën? Het helpt in ieder geval wel. O en ook nog heel lekker :) <3

 2. juni 20, 2016 / 09:37

  Elke dag complimenten- en productiviteitsdag, hoera! :)

 3. juni 20, 2016 / 09:37

  Note to self slash huiswerk voor de komende week: Begin niet aan iets nieuws voordat je het vorige hebt afgerond.

  Ik ben hier zooo slecht in ;-)

  Fijne tips geef je Melle!

  • Melle
   Auteur
   juni 20, 2016 / 10:25

   Had ik al gezegd dat het een note to self is? ;) Haha, echt hoor. Deze tip vooral! We can do it! :)

 4. juni 20, 2016 / 10:27

  Ik maak altijd to do lijstjes maar tegenwoordig weet ik wel beter wanneer ik moet stoppen liefs

  • Melle
   Auteur
   juni 20, 2016 / 10:29

   Oeh, zo herkenbaar! Want inderdaad, dan ben ik lekker bezig om een lijstje te maken en dan verzin ik steeds meer wat er ook wel bij kan. Het realistisch houden is soms maar lastig. Wat goed dat het jou al wel lukt. Een levend voorbeeld dat het kan! :)

 5. juni 20, 2016 / 10:53

  Wat een fijne tips! Ik ben altijd met van alles en nog wat tegelijk bezig, wat resulteert in dat ik eigenlijk alles maar een beetje voor de helft doe. ‘Begin niet aan iets nieuws voordat je het vorige hebt afgerond’ is dus een goede tip voor mij, haha. ;)

  • Melle
   Auteur
   juni 20, 2016 / 11:29

   Haha, nou voor mij ook! Je verhaal is heel herkenbaar :)

 6. juni 20, 2016 / 15:48

  Allemaal top tips. Ik ben echt van een to-dolijst en zodra je daar taken van kan afstrepen word ik alleen maar meer gemotiveerd van.

  • Melle
   Auteur
   juni 20, 2016 / 16:01

   Jaaa, dat heb ik ook! Gaat al best goed vandaag met mijn doelijst, feels gooooood!

 7. juni 20, 2016 / 16:05

  Ooh wat een fijne, goede tips! Ik maak ook veel to do lijstjes en weekplanningen (met wat ik kan/wil/moet doen) heel fijn en overzichtelijk werkt dat! En de boel opgeruimd en overzichtelijk houden, motiveert mij ook meer om productief te zijn.

  • Melle
   Auteur
   juni 20, 2016 / 16:16

   Oeh, goede aanvulling! Ik denk dat mijn bureau *kijkt rond* best een kleine opruimsessie kan gebruiken :)

 8. juni 20, 2016 / 16:17

  Handige tips! Ik kan heel productief zijn, maar ook helemaal niet. Ligt een beetje aan mijn dag haha. Soms schuif ik dingen echt te lang voor me uit. Ik ben dus echt zo iemand die heel veel dingen tegelijk aan het doen is, maar zoals je zegt moet ik dat misschien eens veranderen.. :P

  • Melle
   Auteur
   juni 20, 2016 / 16:20

   Haha, stiekem best een beetje herkenbaar. Het is soms ook mijn enthousiasme waardoor ik van de hak op de tak allerlei dingen ga doen :)

 9. juni 20, 2016 / 17:13

  Handige tips en altijd fijn om even weer aan herinnerd te worden! Gister had ik tijdens het maken van een belangrijk verslag voor school maar is me mobiel even weggelegd.. Dat zorgde ervoor dat het opeens in een ochtend al klaar was, dus dat zorgde ervoor dat ik opeens veel productiever was haha, maar blijft lastig om die mobiel weg te leggen ;)

  • Melle
   Auteur
   juni 20, 2016 / 21:54

   Wauw, dat is echt vét goed! Erg he, zo’n realisatiemoment haha, ik vind dat altijd heel confronterend maar snap heel goed dat het echt wel werkt. Wat een heerlijke beloning, opeens zo veel tijd vrij! HOERA!

 10. juni 20, 2016 / 19:54

  HA, dankzij jou wist ik dat het vandaag productiviteitsdag is! Vooral dat ”doe minder bereik meer” is belangrijk heb ik gemerkt, want ik merk dat ik met een overvolle to do lijst sneller over mijn grenzen heen ga en minder strategisch werk… terwijl minder taken góed aanpakken een stuk beter werkt!

  • Melle
   Auteur
   juni 20, 2016 / 21:53

   YES! Ik had stiekem al zo’n vermoeden :) En wat je schrijft is precies waar het bij mij ook soms ‘fout’ gaat. Dan denk ik heel goed bezig te zijn als ik me een slag in de rondte werk. Niets is minder waar ;)

 11. juni 20, 2016 / 21:30

  Hoera voor deze blogpost! Fijn om nog even aan deze tips herinnerd te worden! Soms kan ik echt ontzettend productief zijn en soms weet ik gewoon niet waar ik het vandaan moet halen!

  • Melle
   Auteur
   juni 20, 2016 / 21:51

   Hoera voor jouw reactie! Heel herkenbaar, soms lukt het wel, soms heb je tips nodig :)

 12. juni 22, 2016 / 11:49

  Again, hoe heb ik dit gemist?! Super tof! Goede tips geef je ook. Het boek ‘Nooit meer te druk’ staat nog op mijn to-read lijstje, lijkt me heel interessant! En super lief dat je naar mijn blog verwijst! :-)

  • Melle
   Auteur
   juni 22, 2016 / 11:58

   Haha, dit is hélemaal jouw ding! :) En wat goed om te horen dat je de tips goed vindt. YEESS!

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.