Niet zomaar een lijstje | Deze liedjes definiëren mijn leven

levensliedjesSinds ik per toeval deze blogpost van Joanna las, staat het op mijn lijstje om deze ook zelfs eens te maken. Want wat is het een méga tof idee om liedjes te verzamelen die jou en je leven beschrijven! Ik koos vijf liedjes. Van heftige liedjes en mooie herinneringen tot mijn allerliefste liefdesliedje.

Creep door Radiohead / Vega choir | Afgelopen zomer was ik bij een concert van Bladgoud in Groningen om een vriendinnetje te zien zingen. Een liedje die ze toen ook deden, en waarbij ik nu zelfs weer een brok van in mijn keel krijg, is het nummer ‘Creep’. Oorspronkelijk van Radiohead, nu gezongen door een koor. Het was echt een zo’n moment waarvan ik dacht: dit is precies hoe ik me tijdens mijn basisschool tijd heb gevoeld. Ik was altijd zo’n buitenbeentje, kon niet echt aansluiting vinden met mensen, ik wilde ook speciaal zijn en erbij horen. Maar aan de andere kant kon ik juist ook wel prima met mezelf zijn. Ik was daar altijd heel onzeker van en realiseerde me toen ze dat zongen dat ik geen creep ben, of was. Dat het een oordeel is over mezelf en wat andere mensen misschien van mij hadden. Embrace the creep. Wat maakt het uit. Wees blij met wie je bent. Dit is een versie van een koor uit Denemarken.

First day of my life van Bright Eyes | Door dit liedje werd ik eens gewezen door een oud-collega en sindsdien is dit mijn allerliefste liefdesliedje. Het liedje is zoet zonder onwijs slijmerig te zijn en gaat over hoe je leven opeens helemaal veranderd lijkt te zijn op het moment dat je een bijzonder persoon ontmoet. Of het nou een vriendin is of je toekomstige geliefde. Het ene moment ben je oké, het volgende moment voel je je vol levenlust, liefde en energie. Toen ik Stephan ruim zeven jaar geleden ontmoette was het precies zo. Wat een leuke jongen, zo enthousiast en geïnteresseerd. Zo leuk, die moet wel een vriendin hebben! Maar hij was toen nét weer vrijgezel. YEES! Wil je trouwens weten hoe we elkaar ontmoet hebben, kijk dan deze video :)

Fix you van Coldplay | Ongeveer een jaar nadat ik was afgestudeerd kwamen de eerste tekenen op. Een quarterlife crisis, een twintigersdilemma, name it. Op dat moment wist ik gewoon niet wat ik met mijn leven aan moest. Ik had op papier alles om gelukkig te zijn maar ik was het niet. Fix you van Coldplay vat het ongelofelijk goed samen en raakte echt een gevoelige snaar toen ik het laatst luisterde. ‘When you get what you want, but not what you need’. Exact dat. Ik had alles wat ik wilde, maar niet wat ik nodig had om me daadwerkelijk gelukkig te voelen. In de jaren daarna ben ik op zoek gegaan naar wat ik wil en wat me gelukkig maakt. En terwijl ik dit schrijf met uiteraard het liedje aan krijg ik weer kippenvel. Het middenstuk van het nummer voelt zo krachtig! Het komt namelijk goed, lights will guide you home en mensen zullen op je pad komen om je te helpen. Ik schreef er al eerder een blogpost over.

I choose you van Sara Bareilles | Je zou toch zeggen dat dit mega zoetsappige liedje eigenlijk bij de liefde hoort. En ja, zeker! Maar in een andere categorie namelijk, de liefde voor mezelf en de keuze om mijn hart te volgen. Mijn mooiste levensles – het Zweedse woord voor doen met heel je hart – heb ik op mijn arm getatoeëerd. Het intieme moment waarop de artiest mijn arm vasthield en langzaam maar zeker het woord op mijn arm vereeuwigde, zal ik nooit vergeten. Terwijl de andere mensen in de tattooshop stoïcijns voor zich uit zaten te kijken terwijl het volgende plaatje hun lichaam sierde, werd ik voor altijd verbonden met een motto waar ik de rest van mijn leven mezelf aan wil herinneren. Het liedje van Sara stond net na het zetten op repeat en zelfs als ik het nu weer hoor – al dan niet zelf of spontaan in de supermarkt – kan ik soms weer helemaal ontroerd worden.

Give us hope van The Young People’s Chorus of New York City | Dit nummer staat voor mij voor verbinding in de breedste zin van het woord. Met andere mensen, met jezelf maar ook mooi momenten samen kunnen delen. Iets waarvan ik de laatste tijd achter kom dat dit echt een belangrijke rol in mijn leven speelt. Zo’n vijf jaar geleden ging ik met mijn vader samen voor het eerst naar New York en zo’n beetje de eerste avond daar – overweldigd door alle indrukken van de stad – belandde we bij een avond ‘community singing’. In een soort groot, theater achtig buurthuis in Harlem zaten we in een zaal vol mensen te luisteren naar een gospel kinderkoor. Het bleef alleen niet bij luisteren. Na de nodige inzingoefeningen – the lips the teeth the tip of the tongue – waren de mensen in de zaal ook aan de beurt. Voorzien van bladmuziek en ingedeeld in een stemgroep kon het feest beginnen. Amper een paar uur in New York stonden we daar, tussen zoveel mooie mensen die we nog nooit eerder hadden gezien, Give us hope te zingen over hoop. Als er iéts is wat ik ongelofelijk bijzonder vind, is het wel samen zingen. Het verbindt tot op mijn bot. Misschien een gevalletje ‘had je bij moeten zijn’, het heeft enorm veel indruk gemaakt en tot op de dag van vandaag hebben we het er nog over.

Zo. Een hele diepgaande lijst met liedjes, verhalen en herinneringen. Ik besef me wel dat het wellicht een beetje dramatisch is geworden. Toevallig heb ik eerder eens een blog geschreven en een playlist gemaakt met liedjes waarvan ik onwijs veel energie krijg. Inclusief ook een aantal verhalen erbij! Als je die nog wilt lezen, dan moet je even hier klikken.

Welk liedje definieert jouw leven?

29 Reacties

 1. november 7, 2016 / 08:01

  Wat super mooi om dit zo te omschrijven Melle, dat is toch veel leuker dan 10x mijn favoriete liedjes! ;) Bijzonder ook hoe liedjes precies zo kunnen omschrijven wat je voelt/meemaakt, ik blijf dat fascinerend vinden. Geeft ook maar weer aan dat je nooit de enige bent in iets, dat anderen dezelfde dingen meemaken als jij (al niet iedereen natuurlijk) en hetzelfde voelen. (En oooh wat houd ik toch van Bright Eyes!) <3

  • Melle
   Auteur
   november 7, 2016 / 13:36

   JAAA BRIGHT EYES! <3

 2. november 7, 2016 / 08:22

  Wat mooi zeg meis. Ook grappig dat Fix you zoveel verschillende betekenissen kan hebben hihi. Het is namelijk ook 1 van mijn favoriete liedjes maar meer omdat ik dan over mijn moeder nadenk. Dat ik haar beter wil maken en dat ik haar mis. Vooral “And the tears come streaming down your face
  When you lose something you can’t replace” raakt bij mij echt een gevoelige snaar. Dank je wel voor het delen hiervan <3

  • Melle
   Auteur
   november 7, 2016 / 13:40

   Dat is inderdaad heel mooi! Die verschillende interpretaties, die verschillende herinneringen, dat is echt heel bijzonder om het door een liedje samen te delen <3

 3. Marjolijn
  november 7, 2016 / 08:58

  Wat mooi! En wat openhartig van je, Melle, om zoiets persoonlijks te delen. Ik ga die liedjes eens luisteren, want volgens mij ken ik ze nog niet :-)

  Het nummer ‘shake it out’ van Florence and the machine is eentje waarin ik mezelf herken, maar ik weet niet of ik daar zo blij mee moet zijn xD

  Geniet van je maandag!

  • Melle
   Auteur
   november 7, 2016 / 13:41

   Ben benieuwd wat je van mijn liedjes vindt! En Florence and the machine, die heb ik direct even geluisterd. Waarom zou je niet blij zijn met dit liedje ;) Ik vind het een heel krachtig nummer, heel zelfbewust en sterk, je weet het pijnpunt te benoemen en ik ga er NU iets aan doen. Heel tof!

   • Marjolijn
    november 8, 2016 / 08:23

    Ah, dat is aardig, dank je!

 4. november 7, 2016 / 10:07

  Leuk! Heb er meteen enkele plaatjes bij op m’n spotify afspeellijst ;)
  Moeilijk voor mij om zo’n lijstje te maken, zo veel mooie liedjes!!

  • Melle
   Auteur
   november 7, 2016 / 13:42

   Kijk nou, twee vliegen in een klap :) En het was best moeilijk inderdaad! Vooral om de liedjes te scheiden in liedjes die ik mooi vindt versus liedjes die mij beschrijven. Dat grijze gebied, daar heb ik ze uit gehaald :)

  • Melle
   Auteur
   november 7, 2016 / 13:45

   Dankjewel, wat lief! En inderdaad, het is weer een hele andere dimensie :)

 5. november 7, 2016 / 17:30

  Wat een mooi, kwetsbaar artikel! Ik kende bijna alle liedjes en de liedjes die ik ken staan ook in mijn afspeellijst in Spotify haha! Dat zijn ‘First day of my life’ (stond net nog aan, net voordat ik dit ging lezen, haha! Serieus…!), ‘Fix you’ (vind ik ook echt zó mooi! Ik hou niet echt van Coldplay, vooral niet van de nieuwe(re) muziek die ze maken, maar dit vind ik een prachtig nummer) en ‘I choose you’ van Sara. Ik hou sowieso van Sara.

  Lastige vraag, een liedje wat je (leven) definieert… Ik denk dat ik er meerdere heb, maar ‘Human’ van Christina Perry staat daar sowieso bij en dat vind ik wel een mooie om hier te delen. Voor mij gaat dat over dat we allemaal mensen zijn, en ik dus ook, en dat ik heel veel kan doen en kan verbergen of juist kan laten zien, maar dat ik aan het eind toch ook een keer kan breken en ‘slechts een mens ben’, maar tegelijk ook ‘júíst een mens’ (die heel veel kan). Over dat je niet perfect hoeft te zijn, maar dat het oké is zoals het is. Als ik dat niet voel – of juist heel sterk – dan vind ik dat liedje zo fijn. Ik vind Christina sowieso ook een hele mooie vrouw – dus kijk even de video erbij, die vind ik ook erg sterk! – en vind eigenlijk al haar liedjes wel fijn, haha. Oh, en ‘Lijmen’ van Maaike Ouboter (ook met video, geweldig!). Ik houd wel van die kwetsbare liedjes. Voor mij is ‘lijmen’ wel een liefdesliedje (lijkt in de video misschien niet zo, maar ik denk dat je wel snapt wat ik bedoel als je ‘m luistert en/of kijkt) denk ik. ‘All of me’ van John Legend is denk ik mijn lievelingsliefdesliedje (mooi woord), zo mooi!

  Oké, deze reactie werd véél langer dan ik had bedoeld haha. Ik bleef maar typen :’) We moeten ‘t de 26e ook maar over muziek hebben dan haha! (en dan ga ik nu gelijk ‘Human’ luisteren want mooi)

  • november 7, 2016 / 17:31

   Oké dit is echt het laatste: ik zie net dat het ‘Perri’ is en niet met een y :)

   • Melle
    Auteur
    november 7, 2016 / 22:16

    O wauw, wat mooi en wat een geweldige reactie! Ik heb direct Human even aangezet. Eerst op Spotify, toen op youtube – want ja, de video. Wat een mooi liedje is dat zeg! Al moet ik zeggen dat ik de betekenis die jij eraan geeft misschien nog wel mooie vindt <3 WAUW! Toen ik nog bij een koor zat hebben we het nummer 'Jar of hearts' gezongen van Christina. Ik denk dat dat ook wel een liedje is wat mijn leven definieert. Na een relatie van twee jaar kon ik het maar moeilijk loslaten en spraken we daarna nog regelmatig af wat het eigenlijk alleen maar ingewikkelder maakte. Het gevoel uit het nummer om zelf het heft in eigen hand te nemen en gewoon te stoppen met zoiets wat uiteindelijk alleen maar meer pijn gaat doen, vind ik heel herkenbaar. Sowieso, met een koor dit nummer zingen uit je tenen is echt magisch. Ik ga NU even de andere liedjes aanzetten maar heel veel liefde voor Maaike en John. Liefs!

  • Melle
   Auteur
   november 7, 2016 / 22:18

   Jaaa echt he! Zo bijzonder, recht je hart in soms, juist op momenten waarop je het niet verwacht. Wauw <3

 6. Evelyne Vergote
  november 7, 2016 / 22:46

  Mooie blogpost! Toch moet ‘k zelf goed nadenken welk liedje bij mijn leven past. Muziek is mijn leven. Ik speel wel zelf geen muziek, maar everywhere I go there’s music around. In mijn puberteit was muziek zelfs zo belangrijk voor mij dat ik er dieper ging naar luisteren. Als ik mij slecht of onbegrepen voelde was het de muziek die mij kon troosten.

  • Melle
   Auteur
   november 8, 2016 / 13:00

   Wat mooi en fijn dat muziek zo’n rol in je leven speelt. Wauw!

 7. november 9, 2016 / 09:52

  Wat een mooi artikel Melle! Vind het sowieso interessant om nieuwe liedjes te leren kennen. En al zeker als je dan de betekenis erachter kent voor iemand. Misschien dat ik ook zo eens iets ga schrijven! Vroeger toen ik net in de middelbare school zat, luisterde ik heel erg vaak (echt heel erg vaak) naar I hate everything about you van Three Days Grace. Serieus. Nu ik daar over nadenk gaf dat wel aan hoe mijn zelfbeeld er aan toe was. Haha. Vind het een soort van grappig dat je aan je muzieksmaak wel een beetje kan merken hoe je jezelf voelt. Bij mij toch.

  • Melle
   Auteur
   november 9, 2016 / 10:35

   Haha oo god ja, heel herkenbaar! En absoluut waar. Als ik blij ben ga ik hele fijne blije muziek luisteren, als ik me verdrietig voel zegt ik een nummertje op waar ik lekker een potje op kan huilen ;)

 8. november 9, 2016 / 15:14

  First day of my life is zo’n mooi liedje. Die zou zeker ook in mijn lijstje staan. Verder ook een mooi lijstje trouwens.

  • Melle
   Auteur
   november 9, 2016 / 21:02

   Oo leuk zeg, dat we dat liedje delen :) En dankjewel! Ik ben benieuwd naar jouw lijstje!

 9. Lottesanekdotes
  november 10, 2016 / 18:50

  Ik heb hetzelfde met een ander liedje van Coldplay: toen Magic werd uitgebracht, was ik net gedumpt na een relatie van drie jaar. Ik had zo verschrikkelijk veel verdriet, want de breuk was erg onverwacht. Op een van de diepste punten hoorde ik voor het eerst dat liedje en het voelde én voelt echt aan alsof het voor mij werd geschreven (hoewel het eigenlijk een liefdesliedje is), want het verwoordt alles wat ik toen voelde. Ik vind het nog altijd erg mooi, ook al doet het mij denken aan die erg verdrietige periode.

  • Melle
   Auteur
   november 11, 2016 / 07:50

   Ooo wat mooi! Zo fijn dat je toen steun vond in dat liedje. Heel herkenbaar wel! Het staat er niet tussen maar het nummer ‘Use Somebody’ gecoverd door Laura Jansen zette op een gegeven moment wel eens aan om gewoon even te kunnen huilen. Af en toe is dat zo’n opluchting!

 10. november 11, 2016 / 18:22

  Mooi lijstje! Het is altijd mooi als je herinneringen kan plakken aan liedjes. Ik heb ook zoiets. In een bepaalde periode ontdek ik dan nieuwe liedjes. En als ik ze dan een paar maanden luister voel ik terug hoe ik me die periode voelde. En dan ontdek ik meestal dat alles gewoon goedkomt. Daarom hou ik dus van muziek!

  • Melle
   Auteur
   november 11, 2016 / 21:14

   Mooie toevoeging. Wauw! Dat is echt precies de helende werking van muziek. MOOI!

 11. november 13, 2016 / 18:51

  Ik vind die tekst van Fix You vaak ook zo treffend! En als je het over Sara Bareilles hebt: Brave is ook echt zo’n nummer waar je heel veel uit kunt halen <3

  • Melle
   Auteur
   november 14, 2016 / 10:04

   Die is ook supermooi inderdaad. Ga ‘m direct even aanzetten :)

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.