Stof tot nadenken | Het perfecte plaatje

Het perfecte plaatje. Via social media kun je je hart ophalen. En ja. Ik ben absoluut schuldig. Ik vind het namelijk heerlijk om door mijn instagram feed te scrollen om ideetjes op te doen en me te laten inspireren. Het zorgt ervoor dat ik gemotiveerd blijf om mijn best te doen. Om na te denken over hoe ik iets doe of zou doen en hoe ik over iets denk en hoe het eventueel anders zou kunnen. Het houdt me scherp en inspireert. Absoluut. Maar de laatste tijd zorgen die gedachten juist voor vraagtekens. Want al die gedachten en die inspiratie maken me ook onzeker. Dan twijfel ik aan mijn eigen leven, vraag ik me af of het wel goed is en of ik iets toch niet anders zou willen.

Stof tot nadenken.

Je herkent het vast wel. Je scrollt door je Instagram feed, ziet een prachtige foto van iemand die op vakantie is, een geweldige deal met haar bedrijf binnenhaalt, zwanger is, getrouwd is. Vaak is het iets wat jij heel graag wil maar (nog) niet hebt. Jouw situatie is natuurlijk niet van als van diegene, jouw leven is anders en dat is oké. Laat het je inspireren om te zorgen dat je datgene wat je zo graag wil wél krijgt.

Tot dan is het nog leuk.

Totdat het gaat over iets wat je niét in handen hebt. In mijn geval gaat het vaak over het krijgen van een gezond kindje. Of een bruiloft waar je ‘u’ tegen zegt. Ik heb er alle vertrouwen in maar samenwerken met allerlei leveranciers is toch een dingetje kan ik je vertellen ;). Alle foto’s van aangekondigde zwangerschappen (wat ik zelf nooit echt heb kunnen doen), pasgeboren baby’s, kinderen en bruiloften zorgen ervoor dat ik én geïnspireerd raak én onwijs ga twijfelen aan mezelf. Als het zo gaat, lukt het dan wel? En zo is er vast ook iets bij jou te bedenken. Iets wat je heel graag wil, (nog) niet hebt/is gelukt en waar je dan opeens zo over kan twijfelen.

Je hebt geluk. Ik heb het antwoord.

Afgelopen weken heb ik er veel over nagedacht. Over het perfecte plaatje en wat het met me doet. Toen ik bij de zoveelste trouwjurk van iemand op Instagram zo onzeker werd over die van mij en of het wel de goede keuze is, wist ik het zeker. Het gaat niet om het plaatje. Het gaat om het gevoel.

Toen ik me dat realiseerde, verwonderde ik me direct over het feit wat wel met zijn allen allemaal doen om een ‘goed’ gevoel ergens van te krijgen. Denk er eens over na. Serieus. Alles dus.

Wonen in een prachtig Pinterestwaardig huis, elke maand voor tripjes naar het buitenland, een geweldige trouwdag. Het is allemaal prachtig en mooi maar als je stiekem zielsongelukkig bent, alleen maar enorm twijfelt aan jezelf en alles wat je doet en als je oprecht niet kunt genieten – en ja, dit is natuurlijk overdreven maar je snapt het punt – dan betekent het toch niets?

Een foto van een prachtig huis is prachtig omdat iemand daar dolenthousiast van wordt. Omdat iemand zich daardoor thuis voelt. Samen met zijn/haar geliefde daar in dat prachtige huis op de bank kan ploffen. Kan lachen, kan Netflixen, goede gesprekken voert.

Een foto van een geweldig afgestylde bruiloft is inspirerend en liefdevol omdat mensen daar enorm blij van worden. Omdat de liefde op de foto en in dat moment bijna tastbaar is. Dát is wat je ziet op het ‘perfecte’ plaatje. Dat moment. Dat gevoel.

Laat het perfecte plaatje je inspireren, laat het je doen nadenken, laat het je scherp houden. Maar onthoud dat het áltijd om het gevoel gaat. Om jouw gevoel. Hoe jij je ergens bij voelt is het állerbelangrijkste van de hele wereld. Niet hoeveel geld je op je bankrekening hebt staan, niet of je huis wel perfect gestyled is, niet of je een perfect slank lichaam hebt, je het leukste kind hebt van de wereld, of je wel of geen auto voor de deur hebt of de perfecte carrière hebt. Want als jij je onwijs gelukkig voelt zonder auto, met mooie rondingen en een part-time baan, dan heb je het wat mij betreft gewoon gemaakt.

18 Reacties

 1. april 30, 2018 / 06:59

  Wat een mooie insteek voor een artikel! Ik herken het wel een beetje van het soms jaloers zijn op mensen op Instagram, Pinterest of andere social media, terwijl dat eigenlijk ook vaak het perfecte plaatje is. Je weet ook nooit wat er schuilgaat achter wat een ander plaatst. Misschien heeft diegene naast de perfecte bruiloft wel heel heftige dingen meegemaakt. Dat is in ieder geval wat ik me vaak probeer te bedenken ;) Maar inderdaad, je laten inspireren of scherp blijven door wat je ziet, is alleen maar goed. Zolang die perfecte plaatjes jou maar niet doen geloven dat jouw leven minder waard is dan dat van de ander <3

  • Melle
   Auteur
   april 30, 2018 / 08:45

   Precies dat! :)

 2. april 30, 2018 / 08:36

  Ik ben me er wel bewust van dat er meer achter een foto ziet dan mensen laten zien. Leuke dingen zijn leuker om te delen. Verdrietige of minder leuke dingen hebben vaak niet alleen betrekking op jezelf, daarom kun je het ook niet altijd delen.

  • Melle
   Auteur
   april 30, 2018 / 08:46

   Wat goed! Het is inderdaad precies wat je zegt. Als het leuk is, is het ook leuk om te delen.

 3. april 30, 2018 / 10:18

  Wauw wat heb je dit allemaal mooi verwoord zeg! ik zie ook altijd meer dan de gemiddelde mensen en ik trek mezelf ook altijd meer dingen aan!

  • Melle
   Auteur
   april 30, 2018 / 13:30

   Wat lief, dankjewel! Zo fijn die herkenning te hebben en te delen met jou :)

 4. Karlijn
  april 30, 2018 / 10:59

  Dit is precies waar ik de laatste tijd heel veel mee bezig ben. En ik ga hier niet een heel verhaal typen want dat is totaal niet boeiend. Maar ik ga het onthouden voor als ik je weer zie want dan ga ik je vermoeien met mijn hersenspinsels! (dat je het maar vast weet). X

  • Melle
   Auteur
   april 30, 2018 / 13:30

   Vermoei mij met je hersenspinsels. ALSTUBLIEFT! :)

 5. april 30, 2018 / 11:25

  Oke, de vorige reactie was eentje van op de verkeerde knop drukken :p

  We nemen sociale media veel te serieus. Het is leuk en fijn, je kan er veel dingen op delen. Maar we vergeten ook altijd dat het maar lijkt wat het is en niet is wat is wat het lijkt. Natuurlijk zie je op meeste Instagrams de coolste foto’s en de leukste dingen. We gaan niet zo snel delen dat we een baaldag hadden. Je ziet nooit de struggles achter de foto. Misschien heeft iemand wel de mooiste avonturen. Maar wie weet wordt die persoon veel gelukkiger van een leven als huismusje. Die dingen zie je allemaal niet achter die foto’s. Ik heb een beetje hetzelfde als jij. Ik volg een paar youtubers die tekenen en ik ben altijd verwonderd als ik zie hoe mooi hun tekeningen zijn. En vervolgens kijk ik naar mijn eigen werk en is het nooit genoeg. Maar je beseft niet hoeveel jaren die youtubers al tekenen voor ze dit kunnen. Ik vergelijk te vaak mijn drie jaar met hun vijf of zelfs tien jaar tekenen. En dat mag ik niet doen. Bovendien mag ik even trots zijn op de dingen die ik zelf maak, want ze horen ook tot de wereld van illustraties. Als ik mijn sociale media bekijk, heeft het zoveel weg van een meisje dat weet wat ze wil en dat alles perfect voor elkaar heeft. Niet. Ik denk niet dat je sommige dagen mijn hersens wilt, want ze zijn vermoeiend. Ze zijn de reden dat ik elke avond zo moe in bed kruip. Ingewikkeld. Maar sociale media is leuk, als je het realistisch houdt ;)

  • Melle
   Auteur
   april 30, 2018 / 13:33

   Wat een mooie reactie Nikita! Zoveel mooie wijze woorden. En inderdaad, jezelf zo vergelijken is ook gek dat we dat met zijn allen zo doen. Jij geeft op jouw beurt weer stof tot nadenken dus dat ga ik deze dagen even doen :) Dankjewel!

 6. april 30, 2018 / 16:02

  Hm, dat is wel een reden waarom ik (nog) niet bezig ben met Instagram; Facebook en Twitter zijn al ingewikkeld genoeg. ;-) Daar laat ik het maar even bij, haha. Uiteindelijk gaat het erom, wat je zelf ook al aanhaalt, dat je zelf gelukkig bent. :-)
  Maar ik snap ook dat het moeilijk kan zijn als je iets heel graag wilt bereiken en dat je er geen invloed op kunt uitoefenen. <3

  • Melle
   Auteur
   april 30, 2018 / 16:28

   Dankjewel voor je reactie! En inderdaad, je hebt gelijk. Het is soms allemaal al ingewikkeld genoeg maar ons eigen geluk staat voorop. YES!

 7. april 30, 2018 / 20:25

  Ik herken dit zo hard. Ik heb dit als het over een job of studie gaat. Ik heb mij lang gelukkig gevoeld in mijn job, maar nu dit niet meer zo is en ik iemand hoor vertellen over zijn/haar functie en/of studie, dan hoor ik mezelf denken ‘ooh wat zou het fijn zijn als dat op mijn diploma zou staan’. Ik weet dat ik dat beter niet doe, maar het is sterker dan mezelf..

  • Melle
   Auteur
   mei 1, 2018 / 10:50

   Lastig hè! Het was bij mij ook sterker dan mezelf totdat ik dit realiseerde. Misschien helpt het jou ook!

 8. mei 3, 2018 / 21:52

  PRECIES DIT. Alles ziet er op internet altijd zo ‘perfect’ uit .. Ik moet dan gelijk denken aan een foto die ik zag: perfect plaatje van een meisje die aan een tafeltje zat met alles helemaal perfect. En dan een andere foto van hoe het was genomen en hoe het ervoor eruit had gezien. Eigenlijk is het fake, maar ik maak me er soms ook zeker schuldig aan, dat ik nét even wat meer mijn best doe voor een leuke foto. Niet voor een ander, maar voor mezelf. Om te kunnen delen met vrienden en op mijn blog.

  En ik snap je. Over het feit dat je dingen wilt en bij anderen juist dit ziet langskomen.. Knuffel!<3 Ik denk altijd maar jou/mijn tijd komt nog wel <3

 9. Melle
  Auteur
  mei 4, 2018 / 12:36

  Ooh dat is inderdaad een goeie. Aan die vergelijking had ik zelf nog niet gedacht maar zal eraan denken wanneer ik weer zo’n perfect plaatje voorbij zie komen in mijn feed ;). En dankjewel voor de lieve woorden Sas! Dat is precies waar ik me probeer aan vast te houden <3

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.