Wat je ook kiest, jouw keuze is het beste

Keuzes maken is denk ik een van de moeilijkste dingen die er bestaat. Boodschappen en recepten bedenken voor de hele week vind ik soms al een drama, laat staan kiezen wat voor studie je wilt volgen of van die grote-mensen-dingen als een huis kopen.

Nadenken, heroverwegen, erover praten, meningen verzamelen, twijfelen, wikken en wegen, op papiertjes je keuze schrijven en eentje uit een grote pot trekken, nog meer meningen verzamelen, gewoon afwachten en het ‘lot’ laten bepalen of je kat (waar hij het eerste aan snuffelt wordt het niet!). Allemaal manieren om te kiezen. En dan zul je net zien dat als je dan heb je gekozen, je daarna nog steeds kan twijfelen. Is dit wel wat ik wil? Is het wel écht de goede keuze geweest om naar Amsterdam te verhuizen? Wat als ik het niet had gedaan? Wat als ik had gewacht? Herkenbaar? Jup. Erg eigenlijk, want zul je het ooit echt voor de volle 100 procent zeker weten?

Ik denk het niet. We hebben immers niet de mogelijkheid om het nog eens over te doen. Dat zou denk ik de enige kans zijn om zeker te weten of de keuze die je hebt gemaakt, echt de beste was. Maar ja, dat is dus niet aan de orde. En daarom kunnen we ons er alleen maar bij neerleggen. En weet je? Het is goed, je hebt het niet voor niets gekozen.

Zolang jij de keuze maakt, zolang het jouw eigen keuze is, is het goed. Hoeveel je ook daarna nog twijfelt. En dat is soms lastig, lastiger dan je misschien denkt. Misschien is er wel een stem in je hoofd die dingen van je verwacht, maar ben jij dat wel? Stel nou dat bijvoorbeeld je ouders gewoon heel graag willen dat je arts wordt, dat je een hbo-opleiding gaat volgen of dat je kinderen krijgt. Maar dat jij diep in je hart gewoon bakker wilt worden, je een opleiding op het mbo wilt volgen die je daarvoor opleidt en kinderen maar stom vindt. Moeilijk om dan nog je eigen keuze te maken. Maar als het je lukt, als je ontdekt waar jij gelukkig van wordt en op basis daarvan een keuze kunt maken, ben je echt een held. Vergeet niet dat sommige mensen hier jaren, al dan niet hun hele leven, naar op zoek kunnen zijn.

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.