Alleen op vakantie | Al mijn ervaringen, voor én nadelen verzameld


Alleen op reis. Je hebt er al het een en ander van gezien in de kiekdag afgelopen vrijdag. Maar er is meer! Allereerst, een filmpje. YAY! Het is – dankzij hulp van Stephan met het editen – echt mega leuk geworden! Ik ben benieuwd of je het net zo leuk vind als ik. Daarnaast dus ook nog deze blogpost met voor- én nadelen die ik heb ervaren toen ik alleen op vakantie was. Zie je, nu al één groot feest!

Alleen op vakantie; de voordelen

Hoeveel je in ‘slechts’ een weekend kunt leren. Alleen op vakantie is sowieso een hele ervaring!

  • Niet weten wat je wilt is verleden tijd | Als er iéts is wat zeker gaat gebeuren als je alleen op vakantie bent, is dat je dichterbij jezelf komt. Jij bent namelijk je eigen reisleider. Dus wat wil je doen? Overleggen, afwegen, twijfelen, het is allemaal verleden tijd. Op het moment dat je alleen ergens rondloopt is de keuze helemaal aan jou. Roept u maar!
  • Minder keuzestress | Toen ik eenmaal alleen was, bleek het helemaal niet moeilijk om te beslissen. Ik bedacht iets en dat ging ik gewoon doen. Waar ik normaal een half uur kan nadenken over wat ik zou willen eten, was het in Kopenhagen binnen drie tellen gepiept. Ik denk dat een situatie als deze ervoor zorgt dat je – lekker cliché maar waar – dichterbij jezelf komt. Dichterbij je gevoel, bij wat je echt wilt. Niks geen keuzestress dus.
  • Je voelt je vrij als een vogel | Als je alleen op vakantie bent hoef je je niet te verantwoorden. Het is jouw feestje! Je kunt doen wat jij wilt en wat jij denkt dat het beste is. Als je je dat realiseert en er echt van kunt genieten is het zo fijn! Het geeft een ongelofelijk vrij gevoel.
  • Goed voor je zelfvertrouwen | Alleen zijn zorgt ervoor dat je jezelf best een beetje uit je comfortzone moet halen. Zelf bepalen wat je wilt doen, zelf ergens in het Engels een drankje bestellen, zelf aan iemand de weg vragen, het is nog al wat. Ik merkte – zoals ik ook in het filmpje vertel – dat ik stiekem best wel trots op mezelf kon zijn. Ook op kleine dingen waar je in het dagelijks leven niet eens bij stil staat. Er was immers niemand anders in de buurt die kon zeggen dat ik het goed had gedaan. De waardering van anderen werd minder belangrijk. Ofwel, Ik moest op mezelf vertrouwen en dat gaf me tegelijk ook meer zelfvertrouwen.
  • Elke keer als je uit eten gaat voelt het alsof je jezelf trakteert | Ah joh, ik betaal wel.
  • Je eigen tempo | Wil je lekker snel wandelen of juist méga traag lopen, wil je ergens nog uren blijven zitten of juist direct weer weggaan, It’s all you. En dit keer weet je dus wat je wilt doen dus gaat dat direct nog een stuk makkelijker.
  • Me-time | Wanneer je alleen op reis bent is het eigenlijk een groot me-time feestje. Tijd om na te denken, tijd om je gedachten op een rijtje te zetten en lekker alles even achter je te laten. Te zijn, in je favoriete stad, in jouw moment.

Alleen op vakantie; de nadelen

Alleen op reis is immers niet alleen maar rozengeur en maneschijn.

  • Je kunt je belevenissen niet (direct) met iemand delen | Samen reizen is niet alleen heel gezellig maar je deelt ook een ervaring. En juist als je je naar voelt of juist heel blij dan wil je dat natuurlijk delen. En ja, dat gaat dus niet. In ieder geval niet direct. In Kopenhagen zijn er genoeg plekken waar je gratis WiFi hebt dus in dat opzicht is bij de volgende stop direct de mogelijkheid om even met het thuisfront contact te hebben.
  • Je bent helemaal op jezelf aangewezen | Een voordeel én een nadeel dus. Want op het moment dat je ergens niet uit komt, dat je in een cafeetje bent en je je in een vreemde taal moet redden, dan is dat toch wel heel spannend.
  • Je moet alleen slapen in een vreemd bed | Als ik alleen ben, slaap ik sowieso al wat lichter. Omdat het appartement in een oud en gehorig pand zat, heb ik me af en toe best een breetje druk gemaakt over allerlei zelfbedachte ramp scenario’s. Er was geen reden om bang te zijn – ik had immers alle sloten die er waren op slot gedaan en toch minstens duizend keer onder mijn bed gekeken om dubbel te checken of er geen monsters onder zaten. Maar toch. Overdag was het prima, als ik ging slapen was het even een dingetje.
  • Als er problemen zijn dan moet je die zelf oplossen | Als ik zeg ‘spin’ dan weet je genoeg ;)
  • Er is niemand om een foto van je te maken | Tenzij je het durft om aan iemand te vragen en anders, hoera voor selfies! Waar je vervolgens heel trots op bent omdat je je gêne overboord hebt weten te gooien. Yehees!

  Ik ben benieuwd wat je van het filmpje vind én natuurlijk of je de voordelen vind opwegen tegen de nadelen. Ben je zelf al eens alleen op reis geweest en zijn ze een beetje herkenbaar?

  Liefs!

  Melle

29 Reacties

 1. september 5, 2016 / 10:03

  Alleen op vakantie gaan is top! Ik vind het grootste voordeel dat ik sneller contact maak met nieuwe mensen. Als ik met anderen op vakantie ga dan ben ik toch minder snel geneigd om nieuwe contacten te leggen dan wanneer ik alleen ben. Met name in hostels trek je als je alleen bent anderen alleen-reizenden aan en dat kan super leuk zijn.
  Neemt niet weg dat af en toe een keer op pad gaan met een vriendin niet heel leuk is. Mits je natuurlijk hetzelfde idee hebt voor je vakantie of beiden bereid bent om een compromis te sluiten ;)

  Leuk filmpje!

  • Melle
   Auteur
   september 5, 2016 / 10:57

   Dat contact maken is inderdaad waar! Veel verder dan een praatje met iemand in de metro of het meisje achter de kassa kwam ik niet maar ik denk dat dat inderdaad al 100% meer is dan wat ik normaal zou doen, mét iemand erbij. Mooie toevoeging! Dankjewel :)

 2. september 5, 2016 / 10:30

  ZO STOER! Ik vond het superleuk om ook nog een video te zien, want dan komt de sfeer ook ‘direct’ bij je binnen zegmaar (oké ik kan het niet uitleggen – ik hoop dat je het begrijpt haha) en dat is met foto’s toch anders. Heel erg leuk :) Ik heb van je video genoten, je straalt helemaal en je bent zo leuk en vrolijk!

  • Melle
   Auteur
   september 5, 2016 / 10:51

   O lief zeg! Ik denk wel dat ik weet wat je bedoeld. Dat is ook de reden waarom ik een filmpje heb gemaakt. Toch leuk om het dan ook op deze manier nog even te kunnen delen. Dan ben je er nog wat meer bij :) YAY!

   • september 5, 2016 / 10:57

    Jaaa dat! Dat je meer erbij bent in het moment zelf (ook al zie je het achteraf haha), heb ik bij filmpjes meer dan bij foto’s. Alsjeblieft! :)

 3. Joëlle
  september 5, 2016 / 12:11

  Ik ben een paar jaar geleden alleen naar Kopenhagen geweest, voor een congres, en ik vond het ook zó leuk. Het is echt de perfecte stad om alleen naar toe te gaan. Iedereen spreekt Engels, Denen maken naar mijn ervaring makkelijk contact en het voelde er minder gek om alleen te eten dan in Nederland. Voor mij heeft het mijn weerzin tegen soloreizen (opgelopen toen ik op mijn 17e na mijn eindexamen in mijn eentje voor een paar weken naar Málaga vertrok om Spaans te leren en me ondanks alle mensen die ik daar ontmoette ontzettend eenzaam voelde) helemaal weggenomen en me geïnspireerd om vaker alleen weg te gaan. Fijn dat jij het er ook zo leuk hebt gehad!

  • Melle
   Auteur
   september 5, 2016 / 13:55

   Zo heb ik Kopenhagen ook ervaren. Precies dat! En wat goed dat die ervaring je weerzin tegen soloreizen heeft weg kunnen nemen. Ik denk dat ik zeker ook nog wel een keer ga. Zo fijn! <3

 4. september 5, 2016 / 17:27

  Wat een prachtig filmpje is het geworden! Eigenlijk vind ik de positieve kanten die negatieve kanten helemaal wegvagen, haha! Het lijkt mij heerlijk om eens helemaal op eigen benen te staan en te kijken hoe ik dan persoonlijk op mijzelf reageer :) Alleen op reis gaan staat zeker nog op mijn lijstje! Wel echt naar een stad als Kopenhagen, want in the middle of nowhere is toch niet heel veilig.. haha

  • Melle
   Auteur
   september 5, 2016 / 17:59

   Dankjewel :) En haha, je hebt me door! Ik kan het je – zoals je al door had – zeker aanraden!

 5. september 5, 2016 / 17:45

  Ik vind het altijd heel knap en vooral stoer als mensen dat doen. Ik zou het zeker wel eens willen, maar dan denk ik op latere leeftijd. Afgelopen vakantie heb ik me kapot gestrest over alle dingen die mis gingen op Schiphol. Gelukkig was ik toen met anderen, als ik dat alleen had moeten doen was ik waarschijnlijk in huilen uitgebarsten.

  • Melle
   Auteur
   september 5, 2016 / 18:01

   Oh jee dat is altijd naar. Stress op Schiphol is echt niet oké. Maar ik merk wel dat als je vaker vliegt, het stressniveau op Schiphol ook daalt. Vriendlief kan soms ook zo stressen en ik ben dan de kalmte zelf. Geen idee hoe dat komt maar het werkt echt! Goed excuus om vaker op vakantie te gaan ;)

   • september 5, 2016 / 19:57

    Een heel goed excuus inderdaad! :) Ik vlieg eigenlijk ieder jaar minimaal een keer, maar ben niet altijd degene die alles hoeft te regelen.. En dat was dit keer wel zo. Maar ik ga jouw tip onthouden!

 6. september 5, 2016 / 18:19

  Superleuk filmpje! Heel fijn om eens te lezen hoe een ander het ervaart om alleen te reizen. Ik ben totaal geen stresskip maar reizen met een metro in een verder onbekende plek vind ik het spannendste denk ik. ;’) En het slapen in een vreemd bed, haha dat herken ik wel en dan vooral de scenario’s…. :P haha.

  • Melle
   Auteur
   september 5, 2016 / 19:23

   Het is een beetje afhankelijk van welke stad je bent. Kopenhagen is goed te doen, Londen ook, New York gaat ook prima, Parijs daarentegen wordt wellicht iets lastiger maar over het algemeen is de metro best goed aangegeven. Al begrijp ik het ook wel hoor, als je dan ergens uitstapt waarvan je het gevoel hebt dat je daar écht niet wilt zijn dan is dat inderdaad niet heel fijn. Gewoon gauw de metro weer in springen! En zo leuk dat je dat herkent van dat bed haha, dat is ergen toch fijn :)

 7. Marjan
  september 5, 2016 / 19:21

  Dankjewel om me mee te nemen naar Kopenhagen! Ik wil er ook weer naar toe!!!!!

  • Melle
   Auteur
   september 5, 2016 / 19:23

   Heeeeeeel graag gedaan, vond het superleuk dat je mee was :) En zéker eens gaan, echt zo fijn daar!

   • Marjan
    september 5, 2016 / 19:32

    Ik vind het een geweldige stad. Het is nu alweer 2 jaar geleden dat ik er geweest ben en door jouw blog ga ik er dus inderdaad weer eventjes naar toe. Hopelijk binnenkort weer een live :-)

 8. september 6, 2016 / 17:56

  Oh wat grappig, ik ben ook alleen op vakantie geweest naar Kopenhagen, een week. Dat is wel even geleden… OMG 32 jaar! Toen was ik 19, rugzak, jeugdherberg…
  Maar ik ben blij dat ik dat toen had gedaan. Het was leuk, aparte mensen ontmoet en ook leerzaam, en er waren ook momenten waarvan ik achteraf denk “jezus dat dat goed is afgelopen”. :P

  • Melle
   Auteur
   september 6, 2016 / 22:39

   Toevallig! En wat een bijzondere ervaring zeg, wauw!

 9. september 6, 2016 / 18:42

  Tof stuk! Ik vind het zo cool dat je dit gewoon gedaan hebt, en al die voordelen zijn precies de redenen waarom ik het heel graag een keertje zou willen. Wie weet, hopelijk ooit!

  • Melle
   Auteur
   september 6, 2016 / 22:40

   Dankjewel! Echt superlief en ik ga voor je duimen. Anders gaan we gewoon samen ;) Ook heel leuk!

 10. september 7, 2016 / 01:54

  Heel tof dat je dit alleen hebt gedaan! Ik ben zelf inmiddels zo gewend om alleen te reizen dat ik eigenlijk niet beter weet ;p Maar ik denk dat er genoeg mensen zijn die het best een spannende stap vinden, dus volgens mij heb je wel heel helder de voor- en nadelen op een rijtje gezet :)

  • Melle
   Auteur
   september 7, 2016 / 09:50

   Wat fijn zeg! Ik denk nu dat het sommige mensen ook wel tegenhoudt. Alsof je een vriend/vriendin nodig hebt om op vakantie te gaan. Kun je gewoon ook alleen doen. YAY! Waar ben je al geweest? Heb je nog tips voor andere plekken waar ik eens naartoe moet? :)

   • september 19, 2016 / 22:31

    Haha ik heb heel wat plekken die ik zou aanraden maar Colombia, Indonesië, Jamaica en Spanje zijn toch wel mijn favorieten! Als je nog een leuke stad zoekt om opnieuw in je eentje heen te gaan is Madrid erg leuk :)

    • Melle
     Auteur
     september 20, 2016 / 09:33

     Dank voor de tips! Klinkt allemaal onwijs goed zeg, ik kan niet wachten :)

 11. september 8, 2016 / 02:07

  Superleuke video en heel stoer dat je alleen bent gegaan! Ik vind zelf de voordelen absoluut tegen de nadelen opwegen en vind het heerlijk om alleen op reis te gaan. De eerste keer alleen in een restaurant vond ik wel vreemd, maar nu is dat eigenlijk heel gewoon. Boekje mee en eten maar :D

  • Melle
   Auteur
   september 8, 2016 / 07:24

   Jij bent het levende voorbeeld dat het echt goed uitpakt :) Boekje mee en eten maar haha Jaaa precies dat!

 12. september 11, 2016 / 13:50

  Leuke video Melle! :D Yay voor alleen op vakantie en super leuk dat wij zo tóch een beetje met jou mee kunnen!

  • Melle
   Auteur
   september 11, 2016 / 15:33

   Vond het ook superleuk om je zo een beetje mee te kunnen nemen :)

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.