Spanning, zweethandjes, druk om te presteren, je kent het wel. Niet fijn! Wat wél fijn is, is een goede voorbereiding. Ik geef je vast vier meest gestelde sollicitatievragen ter voorbereiding en om er over na te denken, zodat jij dat sollicitatiegesprek gaat rocken!
1. Vertel eens iets over jezelf
Onverwacht: “Hallo, ik ben Jannie – hallo Jannie – *lacht ongemakkelijk*, ik ben 24 jaar en mijn hobby’s zijn punniken en pannenkoeken bakken. Ik hou ervan om thuis te zijn, mijn cavia’s te knuffelen en rond te rijden op mijn zelfgemaakte brommertje.”
Verwacht: “Ik ben Jannie, 24 jaar oud. Nadat ik ben afgestudeerd ben ik begonnen met werken bij een kinderopvang. Daar had ik in mijn stages ook al veel ervaring opgedaan. Ik vond het zo ontzettend leuk om met kinderen te werken en ze te zien ontwikkelen. Elke keer als ik ze zag weer hadden ze wel weer iets nieuws geleerd.”
Tip: Neem je gesprekspartner mee in je loopbaan, wat je drijft en hoe je jezelf ziet. Van te voren kun je nadenken over wat je wilt vertellen; welke elementen uit jouw (studie)loopbaan goed bij de baan passen
2. Wat weet je van ons bedrijf?
Onverwacht: “Snelgroeiend toch? Nou dat, en dat jullie daardoor diverse locaties hebben in Nederland. Maar jij werkt hier, vertel jij het maar.”
Verwacht: “Ik ken jullie al een tijdje, via een vriendin die hier ook werkt. Wat jullie doen interesseert me ontzettend. Ik heb vanaf dat moment dan ook steeds de website in de gaten gehouden, mocht er een vacature voorbij komen. De nieuwsberichten over de overname, de jaarcijfers en het het stijgende aantal kinderen bij de opvang vond ik ontzettend interessant om te lezen. Mijn enthousiasme om bij jullie te komen werken werd daardoor alleen maar meer.”
Tip: De vraag is voornamelijk om je interesse in het bedrijf te pijlen. Zit je bij het gesprek omdat je echt graag bij het bedrijf wilt werken of omdat je gewoon hopeloos op zoek bent naar een baan?
3. Wat is je droombaan?
Onverwacht: “Nou dit! Daarom heb ik ook gesolliciteerd.” *wiegt als een puppy vol enthousiasme heen en weer*
Verwacht: “Een baan waarin ik in kleine groepen met kinderen kan werken vind ik het allerleukste om te doen. Ik vind het belangrijk dat er veel afwisseling in mijn baan zit, ik de tijd heb om een goede band met de kinderen kan opbouwen en er een mogelijkheid bestaat om mezelf verder te ontwikkelen.”
Tip: Noem, in tegenstelling tot wat je misschien zou denken, niet precies de functieomschrijving voor de baan waar je solliciteert. Bepaalde elementen noemen is zeker goed, maar door een beetje vaag te blijven kun je ook je ambitie en passie laten doorschemeren waar je naartoe wilt werken.
4. Heb je nog vragen aan ons?
Onverwacht: “Ja, hoeveel ga ik verdienen?”
Verwacht: “Jazeker, ik las iets op jullie website over dat er steeds meer kinderen bij de opvang worden aangemeld. Hoe gaan jullie hiermee om en wat voor gevolgen heeft dit voor de opvang?”
Tip: Wees oprecht geïnteresseerd. En, liever geen vragen dan ‘nutteloze-omdat-het-van-me-verwacht-wordt-vragen’. Vraag bijvoorbeeld hoe de dag eruit ziet en naar de grootste uitdagingen in de functie. Kun je direct vertellen dat je die met beide handen aan zult nemen.
Een sollicitatiegesprek is overigens niet alleen een gesprek waarin jij wordt ondervraagd. Als het je lukt om het twee richtingen te laten opgaan is dat heel positief! Zie het als een kennismaking tussen beide partijen, ben je gelijk een stuk minder zenuwachtig.
Aaaah dit vond ik altijd zo lastig aan het solliciteren. Soms weet je ook niet zo goed wat voor vragen je kunt verwachten. De meest stomme vraag vond ik altijd wat mijn kwaliteiten en minder goede punten zijn.
Auteur
Haha ja dat is naar he! Jeroen (recruiter) had daar wel een goede tip voor (lees je hier), hij zegt dat het goed is als je punten noemt die je kunt ontwikkelen in plaats van dingen als ‘slecht nee kunnen zeggen’ of ‘perfectionisme’. Vond het wel een goeie!