Mmmaandag | Inspiratiesessie met Stephanie, brood zonder kneden en cadeautjes als toetje!

pizza-broodje-collageEen tijdje geleden kreeg ik een superleuk mailtje van Stephanie. Ze is 26 jaar, heeft drie kinderen en een enorme passie voor koken én ondernemen. Soms loopt het leven anders dan je had gepland, dus nadat ze werkloos was geworden en het niet lukte om een nieuwe baan te vinden, besloot ze om haar hart te volgen en een eigen bedrijf – Kookles thuis – te beginnen. Twee ingrediënten die wat mij betreft geweldig zijn voor de perfecte mmmaandag. Dus lees hier, een gastblog van Stephanie met een heerlijk recept én speciaal voor jullie, een cadeautje als toetje!

Door Stephanie | Het is een gek fenomeen: we houden allemaal van lekker eten, we kijken non-stop kookprogramma’s, we koken de nieuwste en mooiste kookboeken, we Instagrammen alle gangen van ons luxe diners maar als het puntje bij paaltje komt, vinden we koken toch eigenlijk best moeilijk.Dus, wat doen we? We gaan voor kant en klaar en gemak in een pak. En dat is zó begrijpelijk. Want het echte koken wordt ons niet gemakkelijk gemaakt. In het ouderwetse recept van oma’s heerlijke, verse groentesoep zit toch ook gewoon een aantal zakjes en potjes verwerkt. Zelf bouillon maken? Dat doen ze toch alleen op TV.

Toen ik op mezelf ging wonen liep ik daar ook tegenaan. Ik heb van jongs af aan een interesse en een ware liefde voor koken gehad. Van het bakken van cakes tot het bedenken van “7-gangen diners”, niets was te gek. Maar echt koken.. de basis kooktechnieken die je combineert om een heerlijk gerecht te maken, daar wist ik eigenlijk niets vanaf.

Ach, ja natuurlijk wist ik wel hoe ik een simpel AVG-tje (aardappels/vlees/groente.. niets met virussen) moest maken. Maar ik wilde meer. Meer dan lasagne uit een pakje. Meer dan soep uit een potje. Ik wilde weten hoe je een perfecte biefstuk kon bakken en hoe je zelf een echte lekkere pastasaus maakt.

Maar Stephanie, hoe leer je dan koken?

Helaas bestond 24Kitchen toen nog niet. Ik ben dus heel ouderwets naar de bibliotheek gegaan. En dat was natuurlijk niet het moeilijkste want, hey.. naar lekkere plaatjes kijken is geen straf. Maar ja, daarmee had ik mezelf nog geen echt koken geleerd. Ik moest het nu ECHT GAAN DOEN.

Ai, dat was het moeilijkste stuk. Maar ik leerde al gauw dat het de enige manier was om goed te leren koken. Ik moest voor mezelf gaan ervaren hoe dit nu echt werkte. En soms mislukte het totaal.. aangebrande tomatensaus, bittere knoflook, gortdroge kipfilet, PITTIG, teveel zout, te weinig zout.. ik heb het allemaal gehad. En toch werd ik elke keer weer een beetje beter.

En dat kan jij ook!

Wat je moet proberen is om iets te zoeken wat een uitdaging is, maar niet zó moeilijk dat het totaal kan mislukken. Een gerecht met een basistechniek die je kan perfectioneren. Zoals het bakken van vlees of vis, het samenstellen van een heerlijke saus of zelf brood bakken.

Dat laatste is pure magie en het perfecte voorbeeld waarom echt koken zo geweldig kan zijn. Met 4 ingrediënten creëer je iets wat veeeel beter is dan je in de meeste supermarkten kan kopen. En daar doe je het voor, dat helpt je om het de volgende keer weer te doen en meer uitdagingen op te zoeken. Voor je het weet, valt het je niet eens meer op dat de Wereldgerechten in de aanbieding zijn!

Laten we het proberen; brood zonder kneden

Ik heb een leuk experimentje voor je. Het heet: brood zonder kneden. Echt waar, het is zo makkelijk als het klinkt! ‘s Avonds roer je bloem, water, zout en gist door elkaar en de volgende dag gooi je het zó in de oven en heb je het lekkerste brood wat je jezelf kan voorstellen. En dat voelt als een ware overwinning! Als je het dan ook nog kan opbrengen om het deeg te beleggen met wat tomaat en mozzarella heb je een GEWELDIG pizzabroodje. Ik laat je precies zien hoe je het doet.

1.pizzabroodje

Dit heb je nodig:

  • 450 gram meel (tarwebloem)
  • 1 theelepel gedroogde gist
  • 1 flinke theelepel zout
  • 360 milliliter water
  • 1 pakje gezeefde tomaten
  • 1 bolletje mozzarella
 • blaadjes basilicum of gedroogde oregano

Zo doe je dat:

 1. Omdat je dit deeg niet kneedt heeft het wel wat extra tijd nodig om te rijzen en te ontwikkelen. Zo’n 14 uur. Dus, maak het deeg lekker de avond van tevoren dan heb je ‘s middags heerlijk verse pizzabroodjes!
 2. Meng het meel, de gist, het zout met elkaar in een grote kom en roer dit goed door. Giet het water erbij en roer totdat alles samenkomt en dek de kom af. DEEG=KLAAR!
 3. 14 uur later verwarm je de oven voor op de heetste stand die je hebt (bij mij is dat hetelucht, 240 graden).
 4. Leg een bakplaat klaar met een velletje bakpapier. Strooi wat bloem op het deeg en je handen.
 5. Neem kleine stukjes deeg, vorm hier heel lichtjes een bolletje van en druk het dan plat op je bakplaat. Herhaal dit tot je plaat vol is.
 6. Breng de gezeefde tomaten op smaak met een beetje peper en zout (en eventueel wat gedroogd oregano). Snijd de mozzarella in plakjes.
 7. Smeer een beetje van de tomaten op het deeg en beleg met de mozzarella. Bestrooi met peper en zout.
 8. Bak je geweldige minipizza’s ongeveer 10 minuten in de oven goudbruin. Garneer met een blaadje basilicum en.. geniet van je overwinning!
 9. Natuurlijk kan je deze pizza’s beleggen met alles wat jij lekker vindt, dus ga helemaal los of houdt het bij de basis.

Tijd voor het toetje!

Oja, ik had je nog een cadeautje beloofd hé. Speciaal voor jullie (lieve lezers van Thank God It Is Monday) heb ik een receptenboekje gemaakt van brood zonder kneden. In dit boekje vind je de beste tips voor het maken van het deeg én nog 2 recepten om het te gebruiken: bolletjes en pizzabroodjes. Klik hier, zodat ik het boekje naar je inbox kan sturen.

Bedankt voor het lezen en ik hoop echt dat je vandaag met een beetje meer plezier in de keuken zal staan dan gisteren!


Ik ben Stephanie en ik ben 26 jaar. Ik ben moeder van 3 geweldige kinderen en dus best jong moeder geworden. Ondernemen en koken zijn altijd een passie voor mij geweest, maar soms loopt het leven een beetje anders dan je had gepland. Ik had een aantal jaar als secretaresse gewerkt toen ik mijn baan kwijt raakte. Een nieuwe parttime job vinden was echt heel moeilijk en ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om onze kinderen de hele week naar de opvang te brengen. Toen heb ik het besluit genomen om thuis te blijven en een eigen bedrijf te beginnen. (Zó eng, spannend en super leuk!)

Met mijn bedrijf Kookles Thuis geef ik geef kooklessen en kookworkshops aan huis en op locatie. Van basistechnieken tot tapas en bonbons maken, elke keer is het weer iets anders. Ik wil mensen graag laten zien dat koken echt niet zo ingewikkeld is als het soms lijkt en dat je met een beetje planning heel ver komt. Daarnaast vind ik het heel leuk om andere vrouwen te inspireren om voor zichzelf te beginnen en hun eigen droom te volgen.

Share:

12 Reacties

 1. februari 29, 2016 / 08:53

  Wat ontzettend leuk! Ik ga morgen (want vandaag mag ik nog geen geld uitgeven) meteen gist kopen! en zelf dit brood maken! Wat een heerlijk idee! Ik kan niet wachten!

  • Stephanie
   februari 29, 2016 / 10:41

   Hi Veerlez, super dat je zo enthousiast bent! Veel plezier met het maken van dit recept.

  • Melle
   Auteur
   februari 29, 2016 / 13:28

   Jaaaaa! DOEN! En ik snap dat wel, wachten tot morgen. Ik probeer me ook in te houden om niet te gaan shoppen haha :)

 2. februari 29, 2016 / 11:21

  Wat mega gaaf en dapper dat ze ervoor heeft gekozen om zelf iets op te zetten. En dat brood zonder kneden is echt een goed idee joh, dat wil ik wel eens uitproberen!!

  • februari 29, 2016 / 12:23

   Hoi Sonja, bedankt voor je reactie. Het recept is heerlijk en je moet het zeker een keer proberen! Wel even de avond van tevoren er aan denken, natuurlijk :)

  • Melle
   Auteur
   februari 29, 2016 / 13:29

   Goed hè! Ik vind dat zo knap :) En laat vooral even weten hoe het gegaan is met het recept. Ben heel benieuwd!

 3. februari 29, 2016 / 15:07

  Wauw stephanie: wat een ontzettende inspiratiebron ben jij zeg. Dat je gewoon jezelf hebt aangeleerd en daarvan ook nog een eigen bedrijfje bent gestart. Ik hou er van en ga dan ook zeker jouw recept uitproberen. Dank je wel voor het delen van deze inspirerende dame lieve Melle.

  • Melle
   Auteur
   februari 29, 2016 / 15:09

   Dankjewel lieve Deisy. Het was een kleine moeite :) Dit soort initiatieven kan ik alleen maar aanmoedigen!

 4. februari 29, 2016 / 15:24

  Ooooh wat ziet dat er lekker uit! Heel mooi verhaal: je dromen achterna gaan en doen wat je passie is. Daar kun je van genieten! En je laat anderen er ook nog een gigantisch vaan mee-genieten!

  • Melle
   Auteur
   februari 29, 2016 / 15:33

   Precies! En dan letterlijk mee-genieten, haha! Want dit recept ziet er zó lekker uit!

 5. maart 2, 2016 / 00:57

  Hallo Stephanie,

  Ik heb een pizza/brood recept wat van 4 koppen greekse plain yoghurt, 4 koppen zelfrijzend meel en wat zout. mix dit door elkaar en haal er stukjes van af om broodjes mee te bakken.
  Of rol het uit op een grote bakplaat en maak er met pesto en verse groentes een pizza van.
  Bij ons smullen ze hier van en het beste pizza deeg wat ik ooit gemaakt heb.

  • Melle
   Auteur
   maart 2, 2016 / 09:21

   Dat klinkt goed zeg! Dankjewel voor het delen :)

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.