Zo maak je het verschil | Vier vragen om zelf te stellen tijdens een sollicitatiegesprek

vragen-stellen-sollicitatiegesprekJe bent uitgenodigd om op sollicitatiegesprek te komen. Hoera! Tijdens het onderzoek naar het bedrijf, de functie en de mensen waarmee je het gesprek gaat voeren zullen er ongetwijfeld vragen in je op komen. Super goed! Want vragen stellen is dé manier om het gesprek tweezijdig te maken. Mocht je nog op zoek zijn naar wat inspiratie, ik geef je graag een aantal tips voor vragen die je zelf kunt stellen die ik verkreeg uit mijn gesprekken van het afgelopen jaar.

Een sollicitatiegesprek wat écht een wederzijdse kennismaking is, is bijna magisch te noemen. Want hoewel ik het zelf ook niet echt had verwacht dat het er vijftien zouden zijn, ik vond het altijd ontzettend leuk om op gesprek te komen. Hét moment om eens kennis te maken met een bedrijf en hun werkzaamheden. De afwijzingen na al die gesprekken waren – op uiteraard ééntje na, hoera! – ontzettend stom maar hebben mee ongelofelijk veel geleerd. De vragen die ik je mee wil geven zijn vrij algemeen zodat je ze bij eigenlijk ieder sollicitatiegesprek mee kunt meenemen. Vul het vooral aan met je eigen (bedrijfs en functie specifieke vragen) en je hebt een heel compleet geheel. Oké. Let’s go!

Waar ga ik me de eerste periode mee bezig houden? | Zijn er misschien projecten die direct opgepakt kunnen worden of komt er misschien in de eerste periode een nieuw project aan? Hoe gaat het inwerken? Is er een training? Iets wat praktisch maar het geeft ook wel een beetje de taken weer die in jouw functie zitten én de mogelijkheden binnen het bedrijf. Daarnaast is dit echt een vraag die mij altijd enorm hielp om het voor me te zien. Weten dat als ik in een functie zou beginnen met een aantal taken die ik direct op kan pakken – aangevuld met de door mij zelf bedachte enthousiaste to do’s – gaf me ontzettend veel positieve energie.

Voor de oplettende lezer is het antwoord ja! Ik heb deze vraag met opzet actief geformuleerd. Ik ben namelijk van mening dat als je de vraag zo stelt – dus alsof jij degene bent die gekozen wordt – het gesprek heel anders gaat en voelt dan wanneer je het passief verwoord.

Waar liggen voor deze functie volgens jou de uitdagingen? | Hele handige vraag! Want het zal je niet verbazen; aan elke baan zitten moeilijke dingen. Het is dus maar beter dat je dat van te voren weet. Sowieso handig om te weten want hier ligt vaak ook de aandacht op in de gesprekken. Ze willen vaak weten hoe je reageert op dergelijke uitdagingen en hoe je het denkt aan te pakken. Door deze vraag krijg je echt inside information van de functie en het bedrijf. Op papier en tijdens het gesprek klinkt het soms heel mooi maar in de praktijk kan het afwijken. Het blijkt misschien dat het soms lastig is om samen te werken met een bepaalde exerne partij of dat de grootte van het bedrijf zorgt voor een trage besluitvaardigheid.

Wat vind jij het fijnste aan werken voor het bedrijf? | Altijd, een hele leuke vraag. Door een vraag als deze krijg je én inzicht in hoe het werken er bij het bedrijf aan toe gaat én het gesprek wordt een stuk persoonlijker. Degene die tegenover je zit is niet langer de ‘ondervrager’ maar het wordt een persoon met ambities, doelen en wensen. Ik heb deze vraag bij élk (eerste) gesprek gesteld en elke keer waren de antwoorden super inspirerend en gaf het nét dat beetje meer achtergrondinformatie. Het helpt je om te visualiseren hoe het écht zal zijn als je daar werkt en waarden (zoals bijvoorbeeld de bedrijfscultuur en faciliteiten) uit te wisselen die je gespreksparter belangrijk vindt maar die voor jou misschien ook heel nuttig kunnen zijn.

Hoe ziet de toekomst van het bedrijf eruit en hoe draagt deze functie daaraan bij? | Met stipt, een van de beste vragen die ik ooit heb gesteld. Deze vraag zorgde er bij mij voor dat het gesprek een bijzondere wending kreeg. Het voelde niet langer als een sollicitatiegesprek maar eerder als een werkbespreking om de doelen van de functie en de inhoudelijke taken te bespreken. En ik kan je vertellen, erg interessant wat er dan als antwoord komt. En mooiste is, dat het niet alleen voor jou helder wordt maar dat deze vraag – en antwoorden – je ook een podium bieden om aan te geven hoe je dat zou willen aanpakken, hoe je het behalen van die doelen voor je ziet. En ja, dat klinkt misschien een beetje onvoorbereid maar ik weet zeker dat als je zo ver bent dat je deze vraag stelt, dat helemaal goed kunt.

Wees trouwens niet bang om de vragen in meerdere gesprekken en/of aan meerdere mensen te stellen. Het kan prima in de eerste én in de tweede ronde. Potentiële directe collega’s hebben wellicht een iets andere visie dan de directeur of je directe leidinggevende. En juist als je al een antwoord hebt uit een vorig gesprek kun je daar op verder gaan. Werkt echt!

PS: Mocht je nog vragen hebben aan mij of inhoudelijk advies willen voor je solliciatitegesprek, je mag me altijd mailen. Very happy to help!

29 Reacties

 1. maart 23, 2016 / 08:01

  Wat een goede tips, Melle! Ik ben vooralsnog niet van plan om op zoek te gaan naar een nieuwe baan, maar ga deze vragen wel in mijn achterhoofd houden voor als ik dat wél zou gaan doen. :)

  • Melle
   Auteur
   maart 23, 2016 / 08:15

   Dankjewel! En zeker doen! Ze hebben mij in ieder geval enorm geholpen :)

 2. maart 23, 2016 / 10:00

  Dit zijn zeker goede vragen om te stellen! Ik zit op dit moment prima op m’n plek, maar handig om te onthouden :)

  • Melle
   Auteur
   maart 23, 2016 / 10:42

   Dat is ook ontzettend fijn en waardevol :) en wie weet voor de toekomst inderdaad! Ook als je functie misschien intern verandert of bij een functioneringsgesprek of zoiets komen de vragen misschien van pas :)

 3. maart 23, 2016 / 10:32

  Goede en mooie vragen. Belangrijk. Ik zou er anders niet bij hebben stilgestaan, maar door dit artikel wel. Thanks!

  • Melle
   Auteur
   maart 23, 2016 / 10:43

   Yay wat goed! :)

  • Melle
   Auteur
   maart 23, 2016 / 13:20

   Yay, hoera! :)

 4. maart 23, 2016 / 10:53

  Hele handige tips, ik zat een keer bij een sollicitatiegesprek waar ik totaal geen zin in had en eigenlijk niet helemaal goed door had wat de baan inhield, dat kwam natuurlijk ook naar voren in het gesprek. Met jou tips is dat natuurlijk veel beter voor te bereiden! :) Ik zal ze zeker onthouden voor als ik ooit weer ga solliciteren!

  • Melle
   Auteur
   maart 23, 2016 / 13:19

   Soms kan het werken als je er nog niet zo veel van weet – het hielp mij bij een gesprek om mijn zenuwen te bedwingen – maar geen zin hebben is lastig. Deze vragen helpen misschien om er zin in te krijgen :)

 5. maart 23, 2016 / 17:38

  Goede vragen om te stellen! Ik ben zoekende, maar nog niet actief.. (moeilijk, moeilijk, wil eerst een eigen stekkie en ik hou niet te veel van veranderingen :P.. )
  Maar ik ga ze zeker onthouden! :D

  • Melle
   Auteur
   maart 23, 2016 / 18:10

   First things first :) Daarna heb je álle focus en komt die baan vanzelf. You go girl! :)

   REPLY

 6. maart 23, 2016 / 21:57

  Wat een goede tips. Heel origineel artikel ook, ik heb nog nooit eerder een artikel vanuit deze invalshoek geschreven voorbij zien komen.

  • Melle
   Auteur
   maart 23, 2016 / 22:03

   Wauw wat een compliment :) HOERA! Dus, bij dezen :)

 7. maart 23, 2016 / 22:04

  Dat zijn echt goede tips! Ik had altijd het idee dat ik heel ongemakkelijk overkom op sollicitaties, maar als ik er zo achteraf over nadenk is dat volgens mij helemaal niet zo. Zelf vragen stellen is sowieso handig, omdat je dan een veel duidelijker beeld krijgt van wat er precies gaat gebeuren of wat er van je verwacht wordt, maar je komt op die manier denk ik ook echt veel geïnteresseerder over.

  • Melle
   Auteur
   maart 23, 2016 / 22:47

   Jij bent zó leuk, ik kan me jou niet ongemakkelijk voorstellen :) En inderdaad, het is echt leuk en de mensen aan wie je de vragen stelt vinden het vaak ook erg interessant om er op een andere manier naar te kijken of over na te denken :)

 8. maart 25, 2016 / 13:47

  Wat een goede tips! Deze ga ik bewaren voor als ik opzoek ben naar een baan! Ik heb echt een hekel aan sollicitatiegesprekken misschien kan je met zelf goede vragen stellen het gesprek inderdaad keren naar een leuk en interessant werkoverleg!

  • Melle
   Auteur
   maart 25, 2016 / 18:28

   Wie weet! Het zorgt er zelf vooraf voor dat je in een hele andere mindset komt, dat je echt nieuwsgierig wordt naar wat hun verhaal is en wat het bedrijf allemaal te bieden heeft. Tenminste, dat viel mij op ;) Dus zeg maar alvast doei tegen het vervelende gevoel van sollicitatiegesprekken! :)

 9. maart 26, 2016 / 16:55

  Best wel slim, en echt doordachte vragen! Super goed :D

  • Melle
   Auteur
   maart 26, 2016 / 17:38

   Yes! Wat leuk :)

 10. Charlotte
  april 4, 2016 / 13:14

  Bedankt voor dit artikel! Ik heb vrijdag een sollicitatiegesprek voor een functie in de branche waar mijn passie ligt. Het is een populaire branche met weinig vacatures. Het is al heel positief dat ik de briefselectie ben doorgekomen maar nu moet dit natuurlijk wel doorzetten naar het gesprek. Ik vind jou invalshoek echt super verfrissend en ga dit zeker meenemen in mijn voorbereidingen. Thanks!

  • Melle
   Auteur
   april 4, 2016 / 13:29

   Hoera wat super spannend allemaal! Heel veel succes en vooral heel veel plezier!

 11. april 20, 2016 / 09:28

  Hey Melle!
  Ik heb net je tips even doorgelezen voor wat inspiratie. Straks heb ik zelf een gesprek… spannend!!!
  Thanx voor de tips :)

  • Melle
   Auteur
   april 20, 2016 / 09:39

   Oeh, spannend! Heel veel plezier en keep me posted :)

   • Klauwtje
    april 25, 2016 / 18:17

    Uitnodiging voor tweede gesprek is binnen :)

    • Melle
     Auteur
     april 25, 2016 / 18:24

     Waaaaaaaah zo tof! :)

 12. mei 11, 2016 / 14:20

  Ik wil je nog een keer bedanken voor de vragen. Ik heb ze een tijdje terug aan mijn man meegegeven, hij heeft ondertussen zijn nieuwe baan binnen sinds maandag ;-) Zelf heb ik morgen mijn eerste sollicitatiegesprek in jaaaaaren (ja, we zijn lekker tegelijk bezig haha), en heb nu al het gevoel dat ik er beter voorbereid aan ga komen dan ooit. :D

  • Melle
   Auteur
   mei 11, 2016 / 14:23

   Wauw, wat super super leuk om te lezen! Heel tof, en gefeliciteerd! Ik ga morgen voor je duimen hoor :)

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.