Een taal leren in het buitenland | Niets is onmogelijk

Vloeiend drie talen spreken en een vierde erbij leren alsof het niets is, was stiekem altijd een droom. Ik was namelijk altijd degene die dit juist niét kon. Ik was degene die de – niet zo trotse- bezitter was van de zogenaamde talendeuk. Op de middelbare school was Nederlands te doen en koos ik Engels omdat het moest. Maar de rest? No thank you. Dat ik jaren later zou afstuderen aan de universiteit op het gebied van communicatie, dat ik een héle grote liefde voor taal zou hebben en dat ik zelfs een cursus Zweeds zou hebben gevolgd, had ik echt niet voor mogelijk gehouden. En daar gaat deze blog over. Over taal, overwinnen, jezelf ontwikkelen én dat niets onmogelijk is zolang je het écht wilt.

Nét nadat ik mijn lijst van dingen die ik wil doen voor mijn dertigste, had gepubliceerd kreeg ik een mailtje van Education First. Zij organiseren taal- en zomercursussen in het buitenland. Van Engels in Oxford tot Chinees in Beijing, voor studenten tot professionals. Iets wat ik zelf nog niet heb gedurfd maar serieus, zo onwijs tof!

Ik moest direct denken aan Stella – van de superleuke blog mondetmoi.nl – die afgelopen zomer voor twee weken naar Oxford ging om zicht daar te verdiepen in de Engelse taal. Van het moment dat ze de knoop door had gehakt om het gewoon te doen tot alle updates vanuit Oxford en daarna. Het is zó inspirerend! De ‘simpele’ taalcursus in het buitenland bleek een ervaring te zijn om nooit meer te vergeten. Stella ging alleen op reis, overwon haar vliegangst en maakte vriendinnen voor het leven.

Stella inspireerde me om me niet langer te laten tegenhouden door mijn eigen gedachten. Daarom stapte ik eind augustus vorig jaar helemaal alleen in het vliegtuig naar mijn lievelingsstad Kopenhagen. Geen zomercursus en ‘maar’ een lang weekend van welgeteld 3 dagen. Maar toch! Ik leerde om geluk uit mezelf te halen, om op mezelf te vertrouwen en genoot van het vrije gevoel van het doen wat ik wilde. Het was een ervaring om serieus, nooit meer te vergeten.

Die talendeuk is inmiddels gladgetrokken en misschien zit er inmiddels zelfs een ieniemini klein knobbeltje op. En zo zie je maar weer.

Niets is onmogelijk.

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Education First

29 Reacties

  1. januari 25, 2017 / 07:08

    Wat een onwijs mooie ervaring en Kopenhagen is zo tof. Ben er vorig weekend heen geweest. Doet me een beetje denken aan Berlijn. Mijn vriend heeft altijd al gezegd dat hij graag in het buitenland wilde wonen voor een paar jaar. Dit benauwde mij omdat ik heel slecht ben in talen. Ik dacht: wat moet ik nou daar? Ik heb een goede opleiding gevolgd maar zonder taal ben ik in het buitenland niets waard. Gelukkig sta ik nu wat sterker in mijn schoenen en denk ik dat het leren van een nieuwe taal mij gaat lukken. En jouw verhaal bewijst maar weer dat ‘niets onmogelijk’ is.

    • Melle
      Auteur
      januari 25, 2017 / 07:39

      Wat tof dat je ook in Kopenhagen bent geweest. Yay! O en wauw, wat een mega inspirerend verhaal. Echt! Precies war ik nodig had net voor onze eerste skiles straks. Zo stoer dat je nu er wel voor open staat. Ik snap precies je twijfels maar volgens mij is het uiteindelijk zo tof! Ben benieuwd waar jullie terechtkomen :) heel veel liefs! Xx

  2. januari 25, 2017 / 07:56

    Drie jaar geleden heb ik een taalcursus Spaans gedaan in Alicante! Dat was echt een van de leukste ervaringen ooit. Ik zou het zo weer doen!

    • Melle
      Auteur
      januari 29, 2017 / 12:42

      Alicante is echt een leuke plek! Ik ben daar een paar jaar geleden geweest. Wat gaaf zeg dat je daar Spaans hebt geleerd. Zo’n mooie taal ook!

  3. januari 25, 2017 / 08:09

    Oh, dit is zo leuk om te doen! Ik heb 2x buitenlandse stages gedaan (6 maanden Disney Parijs en een jaar Vancouver) en het is zo goed voor je. Een extra tip als je een nieuwe taal wilt leren: mijn Franse manager zei ooit “Als je de taal snel wilt leren kan je 2 dingen doen, óf je gaat keihard studeren,óf je wordt heel dronken.” Ik was 18 en koos natuurlijk voor het laatste, en het was waar! Als je dronken bent dan is je schaamte veel lager et voilà, voor je het weet sta je Frans te praten alsof je nooit anders hebt gedaan.

    • Melle
      Auteur
      januari 29, 2017 / 12:46

      Ik dacht dat ik al had gereageerd maar schijnbaar was de wifi slechter dan ik dacht. Dus hierbij! :) Wat mega cool dat je in Vancouver bent geweest ook. Lijkt me zo mooi daar! Ik snap wel dat als je wat drank op hebt het makkelijker gaat. Het is toch een drempel die je over moet ofzo. Ik heb mijn Engels echt verbeterd toen ik in een internationaal bedrijf ging werken. Toen MOEST ik wel, hoe eng ook haha, het heeft wel erg geholpen. En Frans, ooo dat ik vind ik echt een mooie taal. Heb het nu een paar dagen om me heen gehoord, oo jaaa zo tof!

  4. Siroon
    januari 25, 2017 / 08:25

    Hihi helemaal waar! Ik heb ook echt een talendeuk, maar kan nu een redelijk woordje Deens nadat ik er gewoon ben gaan wonen een paar jaar geleden. En er is maar 1 ding voor nodig: moed! Om de drempel over te stappen en gewoon te beginnen met spreken. Tips om je Deens bij te houden: kijk eens de Deense series op netflix zonder ondertiteling! En lees Deense kinderboeken!

    • Melle
      Auteur
      januari 29, 2017 / 12:48

      Als er een taal is die ik heel graag vloeiend zou willen spreken is het wel Deens. Of nou ja, eigenlijk Zweeds omdat ik dat een hele mooie taal vind maar ik ben nu eenmaal verliefd geworden op Kopenhagen haha! Het lijkt me zo fijn om daar gewoon in het Deens tegen mensen te kunnen praten! Ik heb helemaal weer zin om DuoLingo op te starten en te gaan gaan oefenen. YAY!

  5. januari 25, 2017 / 09:48

    Ahhh ik vind het zo lief en leuk dat je mij dan weer noemt hier <3 Blij dat ik een inspiratie voor je kon zijn, want ik gun iedereen zo'n leuke tijd zoals ik daar heb gehad. Ik zou echt ZO weer op taalreis gaan. Love taal en love de hele experience. Kan het iedereen aanraden! Veel liefs! (PS: Hoop dat je het super naar je zin hebt op persreis – de Instagramdingen zien er in ieder geval heel leuk uit!)

    • januari 25, 2017 / 09:50

      Hé’! Dat was een verkeerd account dat ik daar gebruikte. It’s me hoor, Stella van mondetmoi.nl, hahaha. Liefs!

      • Melle
        Auteur
        januari 29, 2017 / 12:51

        HOOOOII!! <3 De persreis was zo bijzonder! Echt een hele ervaring in alle aspecten. Zo leuk dat je hebt meegekeken via instagram :) En die taal leren, het houdt me sindsdien wel bezig hoor en de afgelopen dagen denk ik steeds serieus om eens een cursus Deens te gaan doen. Helemaal op gaan in de taal en in het daar zijn lijkt me zo leuk :) LIEFS! En dankjewel dat je zo'n fijne en lieve inspiratiebron voor me bent <3

  6. januari 25, 2017 / 09:59

    Zo mooi! Je kan inderdaad zo veel meer dan je soms zelf denkt.. Een talencursus in het buitenland doen is ook een hele grote droom van mij, ik hoop écht dat ik dat ooit nog eens ga doen. En wat mooi dat Stella je zo geïnspireerd heeft! Ik vind jullie allebei inspirerend! <3

    • Melle
      Auteur
      januari 29, 2017 / 12:53

      Studeren in het buitenland is toch ook wel een soort van vergelijkbaar ;) Vooral zo lang! Want waaauuww ik vind dat zo tof dat je gewoon bent gegaan! Zo’n ervaring, dat vergeet je nooit meer. Net als een taalcursus, daar ben ik echt van overtuigd <3

  7. januari 25, 2017 / 13:02

    Op de lagere school was ik goed in Frans en Nederlands was mijn beste vak. In het middelbaar kreeg de Franse les een andere en moeilijkere wending waardoor ik meer moeite had met de taal. Ook Engels bleek moeilijker dan verwacht. Dus, een talenknobbel ben ik nooit geweest.. Helaas..

    • Melle
      Auteur
      februari 7, 2017 / 21:11

      Je reactie was in de spam terecht gekomen. Oeps! Maar hier alsnog even een antwoord van ik vind het superleuk dat je een reactie hebt achtergelaten. Jammer dat je geen talenknobbel hebt. Ik denk dat het bij mij ook nooit écht een talenknobbel zal worden. Maar hé, ik weet zeker dat je supergoed bent in andere dingen :) Liefs!

  8. januari 25, 2017 / 17:34

    Ik herken dit heel erg, maar dan met wiskunde. Talen zijn nooit mijn probleem geweest, die haal ik met gemak. In mijn lessenrooster zitten er 3 talen, Nederlands, Engels & Frans. Ik moet hard werken voor wiskunde, en in oktober had ik constant problemen met de oefeningen in het lesboek. Maar toen kwam de toets en had ik de tweede beste toets van de klas. Dus als je ervoor gaat kan je alles. Superstap dat je alleen naar Kopenhagen ging! Die vrijheid lijkt me inderdaad wel fijn. Nothing is impossible ;)

    • Melle
      Auteur
      januari 29, 2017 / 12:53

      Dat blijkt wel, ook uit jouw verhaal! <3

  9. januari 25, 2017 / 21:08

    Ha mooi! Herkenbaar ook :) Ik had écht geen talenknobbel. De enige leraar waarbij mijn ouders altijd op bezoek moesten komen was die van Engels :P Toch heb ik Spaans geleerd. Niet dat ik de taal 100% goed spreek, ik bedoel: grammatica is bést moeilijk, maar ik kan tenminste werken in het Spaans en alle andere dingen die je normaal in het Nederlands doet. Ik heb nooit een cursus gevolgd, maar het geleerd in de praktijk. Ik dacht altijd al dat dat voor mij veel beter zou werken dan het MOETEN leren met examens enzo, zoals op school, en het is dus toch maar mooi gelukt. Ben best een beetje trots :D

    • Melle
      Auteur
      januari 29, 2017 / 12:55

      Je bent gewoon het levende voorbeeld voor mij dat het wél kan! En ook nog Spaans, echt een mooie taal <3 Het is zo herkenbaar, echt! Zo ging dat een beetje met mijn Engels. Ik kon op de middelbare school voor mijn gevoel echt zo slecht meekomen en nu gaat het best oké. Dus in dat opzicht zie je maar weer, niets is onmogelijk.

  10. januari 27, 2017 / 20:27

    Ik vind talen leren zo leuk! Mijn Duits is veel beter geworden doordat ik veel films heb gekeken en met veel mensen Duits heb gesproken. En ook met de Indonesische taal ben ik soort van begonnen en daar wil ik ook wel wat serieuzer mee bezig zijn. Ik ben gek op taal :D

    • Melle
      Auteur
      januari 29, 2017 / 13:00

      Indonesisch, dat klinkt ook wel heel bijzonder! Wat tof dat je ook zo van taal houdt. Ik vind het ook heel interessant :)

  11. januari 30, 2017 / 15:27

    Haha ja eigenlijk heb je gelijk hoor! Soms vergeet ik even dat ik ook al heel veel coole dingen doe/heb gedaan.. ;) Talencursus staat alsnog wel gewoon op m’n lijstje stiekem! Hoe tof om een andere taal vloeiend te leren spreken, lijkt me geweldig!
    En Melle, ik heb een vraagje. Hoe doe je dat, dat ik een mailtje krijg als jij antwoordt op de comment? Ik wil dat ook graag op m’n eigen blog!! :)

    • Melle
      Auteur
      januari 30, 2017 / 20:05

      Dat is een plug-in met de geweldige naam – je verwacht het niet ;) – Comment Email Reply. Vet handig!

      • Sonja
        februari 3, 2017 / 09:36

        Had ik zelf kunnen bedenken;) Super, dankjewel!!

        • Melle
          Auteur
          februari 3, 2017 / 09:58

          Haha ik heb er ook om moeten Googlen hoor dus goed dat je het vraagt :). Er zijn trouwens heel veel opties maar sommige ook met veel html en dat vond ik weer lastig enzo. Deze is echt mega simpel én doeltreffend :)

    • Melle
      Auteur
      februari 9, 2017 / 19:08

      Met je koppie in de Spaanse zon Spaans leren. HOE FIJN! Zoiets lijkt me wel wat ;)

  12. Lisanne de Graaf
    februari 11, 2017 / 13:29

    Klinkt erg leuk. Ik heb laatst een taalcursus Spaans gevolgd. Helaas gewoon in Nederland…

    • Melle
      Auteur
      februari 11, 2017 / 23:04

      Haha ja dat is wel jammer maar hé, je kunt nu wel een woordje Spaans. Bueno! :)

Laat een reactie achter (jaaa leuk!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.